Muistoja menneiltä ajoilta TPS:n ja Jokereiden kohdatessa

Kauden ennätysyleisö ei ollut tänään lähtenyt turhaan Turkuhalliin. Lähes täysi tupa sai nähtäväkseen parhaan Turussa pelatun ottelun tällä kaudella. Junalastillinen vierasjoukkueen kannattajia toi myös oman pirteän ilmeensä mukanaan. Tänään olikin aistittavissa häivähdys 90-luvun klassikko-otteluista näiden joukkueiden välillä.

Heti ottelun alku antoi viitteitä siitä, että kummallakaan joukkueella ei tänään ollut minkäänlaisia asennevaikeuksia. Luistin liikkui ja taklauksia nähtiin puolin ja toisin. Jokereiden eilinen peli HPK:a vastaan ei näkynyt ainakaan negatiivisesti. Joukkue lähti aggressiivisesti haastamaan turkulaisia. Varsinkin Sami Helenius yritti olla sanojensa mittainen mies ja pitää maalinedustaa
puhtaana vastustajan pelaajista. Tässä hän kohtuullisen hyvin onnistuikin.

Myös TPS lähti mukaan taklauspeliin, mutta ilmeisesti liiankin innokkaasti. Mikko Eloranta joutui heti ensimmäisellä minuutilla ryntäyksestä jäähylle, jonka aikana Jokerit ei mainittavaa saanut aikaiseksi. Yhtä tehotonta oli Tepsin ylivoimapeli Anders Burströmin rangaistuksen aikana.

Erän puolivälissä nähtiin ottelun avausmaali Tomek Valtosen survoessa kiekon maalinedusruuhkasta ohi Teemu Lassilan. Osuma jäikin erän ainoaksi, vaikka omat paikkansa oli myös kotijoukkueella.

TPS löi painetta Markus Helasen maalille

Jokereiden peli sekosi toisen erän alussa totaalisesti. Palloseura loi jatkuvasti painetta helsinkiläisten puolustusalueelle ja maalipaikkoja syntyi solkenaan. Antti Aalto pääsi jo kiertämään Helasen, mutta nosto tyhjään maaliin ei osunutkaan tolppien väliin.

Pian Eloranta kuitenkin onnistui reboundista siirtämään kiekon Helasen taakse tasoittaen pelin. Heti seuraavassa vaihdossa puolestaan Tomi Sykkö suti ohi kiekosta täysin avopaikassa.

Erän kolmannella minuutilla Marco Tuokko onnistui karvaamaan kiekon alimmalta puolustajalta ja veti kolmesta metristä alakulmaan ohi Helasen. Näin oli tilanne yhtäkkiä kääntynyt Tepsin johdoksi. Jokereiden karismaattinen valmentaja Hannu Jortikka harmittelikin toisen erän katastrofaalista alkua.

- Toisen erän ensimmäinen kymmenen minuuttia oli jostakin syystä aivan luokatonta. Meiltä putosi kaikki liike ja annettiin kaksi aivan lahjamaalia. Molemmissa maaleissa pakilta yksinkertaisesti karkasi kiekko lavasta.

Jokerit sai erän aikana vielä rivinsä järjestykseen ja Jan Latvala tasoitti pelin siniviivalta. Maalin edessä oli sen verran ruuhkaa, että Lassila ei voinut muuta kuin todeta kiekon menneen maaliin.

Tepsi voitti tämän erän laukaukset peräti 31-11, mutta ainoastaan maalit lasketaan. Helanen piti joukkuettaan pystyssä vaikeina hetkinä ja onkin lunastamassa ykköstorjujan paikkaa. Tätä ei Jortikka kuitenkaan suostunut myöntämään.

- Pasi Häkkinen pelasi hyvän syksyn ja nyt on puolestaan Helanen onnistunut. Playoffeista
ei kuitenkaan koskaan tiedä. Tässäkin hallissa on joskus nähty, että maalivahti on pelannut hyvän runkosarjan, mutta playoffeissa on peli seonnut täysin.

Kiihkeää peliä kolmannessa erässä

Maaleja ei enää kolmannessa erässä nähty, mutta sitäkin enemmän kiihkeitä tilanteita. Tunteet kävivät välillä kuumina puolin ja toisin. Onneksi ylilyönneiltä vältyttiin eikä pientä tökkimistä kummempaa sattunut.

Glen Metropolit pelasi pirteästi ja aiheutti jatkuvasti ongelmia Tepsin pakeille. TPS:n paras paikka erässä tuli Niko Mikkolalle, joka kahvitti kaksi narripaitaista puolustajaa, mutta ei enää onnistunut ohittamaan Helasta. Näin edessä oli jatkoaika, jolla ratkaisu sitten nähtiinkin.

Jiri Vykoukal näki Ville Vahalahden hakevan paikkaa ja antoi pitkän syötön pakkien taakse. Vahalahti pääsikin irti puolustajilta ja veti kiekon yläkulmaan ohi voimattoman Helasen ajassa 63:57. Näin saivat Tepsin kannattajat lähteä hallilta hyvillä mielin, mutta turha on narrifanienkaan säkkiin pukeutua. Tuollaisella esityksellä Jokerit on paha vastustaja mille joukkueelle tahansa pudotuspelien käynnistyessä.

Valmentajat eivät antaneet pelkkää kiitosta pelaajilleen

Jokereiden valmentaja Jortikka harmitteli jatkoaikamaalin syntytapaa.

- Pitkä syöttö kahden äijän taakse on kyllä melko anteeksi antamatonta. Ja tälläkin kertaa oli taas Tukio siellä kentällä.

- Mutta kyllä minä jaksan uskoa tähän joukkueeseen. Tässä on kuitenkin vielä kolme viikkoa jäljellä runkosarjaa. Meillä on paljon toipilaita ja pikkuhiljaa he kuntoutuvat. Huomenna taas jatketaan.

Jukka Koivu näki positiivisena asiana suuren yleisömäärän ja hienon kiekkoillan, jonka nämä kaksi joukkuetta tarjosivat.

- Totta kai olen tyytyväinen. Olisin ollut jo yhteenkin pisteeseen, sillä tämä oli hieno jääkiekkonäytelmä. Tupa oli täynnä ja kaksi hienoa joukkuetta esittivät hyviä kaksinkamppailuja ja kovaa vääntöä.

- Olen tietysti tyytyväinen tähän loppuun. Jos ajattelee jatkoa, niin on ihan selvä asia, että tässä oli Tepsin päävastustaja äsken vastassa, mikäli sinne ihan loppuun asti päästään. Kaikki näkivät, miten vahva ja kova joukkue tuo naapuri on.

- Olen aina painottanut pojille, että haluamme tänne täyden tuvan joskus. Nyt se oli varmasti erittäin lähellä sitä ja siitä pojille erinomainen kiitos, päätti Koivu kehunsa.

Moitteet Koivu sen sijaan antoi eräälle nimeämättömälle pelaajalle, joka oli myöhästynyt harjoituksista. Kommenteista päätellen ei kannata myöhästyä toista kertaa.