Ilves lihotti pistepussiaan TPS:n juhlissa

TPS jäi Ilveksen jalkoihin juhlaottelussaan.
TPS:n 90-vuotisjuhlallisuudet sekä Mikko Koivun paluu saivat turkulaiset liikkeelle sankoin joukoin. Yli kymmentuhatpäinen kotiyleisö poistui paikalta pettyneenä, sillä Ilves vei ottelun nimiinsä lukemin 3-5.

Kotijoukkue oli käytännössä alusta lähtien muutaman potkun Ilvestä perässä. Kurittomasti pelannut TPS joutui rikkomaan hyvin liikkuneita Ilves-hyökkääjiä ja ottelun ensimmäinen jäähy nähtiin jo reilun kahden minuutin pelin jälkeen.

Ylivoimaa oli tarjolla myös viitisen minuuttia myöhemmin, mutta Ilves ei onnistunut sitä hyödyntämään. Avausmaalin teki Lassi Kokkala, joka pääsi hyödyntämään hyökkäyspään aloitusvoitosta syntyneen tilanteen. TPS:n maalille syntyi yhtäkkiä 3-1 tilanne, jonka seurauksena Kokkala pääsi vapaasti ampumaan kiekon lähietäisyydeltä ohi TPS-maalivahti Antero Niittymäen.

Kun erää oli pelattu reilut kymmenen minuuttia, niin TPS tuli tasoihin. Marko Anttila pääsi katkoon oman alueen siniviivalla ja lähti 2-1 hyökkäykseen Lauri Korpikosken viilettäessä toisella laidalla. Ylitettyään siniviivan Anttila tarjoili Korpikoskelle paikan, eikä hän erehtynyt, vaan luja laukaus painui verkkoon ohi Ville Kolppasen.

Ilves onnistui luomaan erän alkupuolella tukun maalipaikkoja, mutta huono viimestely ja varmasti pelannut Niittymäki estivät lisämaalien teon.

Paluu arkeen

Juhlaottelu osoitti, että TPS on palannut nopeasti arkeen kaiken hypen jälkeen. Illan ottelussa TPS oli huonompi lähes kaikessa. Kotijoukkue ei päässyt peliin kunnolla mukaan oikein missään vaiheessa. TPS viljeli suuret määrät harhasyöttöjä ja kaiken lisäksi puolusti todella lepsusti ja seisovin jaloin.

Ilves toteutti pelisuunnitelmaansa hienosti ja iski armotta vastaan TPS:n helpoista kiekonmenetyksistä. Vaikka TPS onnistui pääsemään parhaimmillaan maalin päähän, niin Ilves käytännössä ratkaisi pelin jo toisessa erässä juuri vastaiskujen seurauksena.

Toisessa maalissaan Ilves käytti hyväkseen TPS:n kauden suurinta heikkoutta, eli maalineduspelaamista. Ilves ajoi nopealla vastahyökkäyksellä suoraan kohti maalia ja ensimmäisestä tilanteesta hukkasi avopaikan. Seuraava tilaisuus tuli nopeasti eteen, kun kiekko ponnahti päädystä suoraan maalin eteen, jossa odotti Erkki Rajamäki. Corey Locke ja Rasmus Ristolainen katselivat aitiopaikalta, kun Rajamäki tuikkasi kiekon maaliin.

Ottelu kääntyi lopullisesti Ilvekselle hieman toisen erän puolivälin jälkeen, kun ensin Teemu Huhtala teki läpiajonsa päätteeksi 1-3. Vain kuusi sekuntia myöhemmin pääsi Niittymäki kaivamaan kiekon jälleen maalistaan, kun Matias Sointu kirmasi TPS-alueelle heti aloituksen jälkeen. Soinnun veto lähti Ristolaisen jaloista ja yllätti Niittymäen täysin.

Ilves katkaisi tappioputkensa - TPS palasi jumboksi

Pirteästi koko ottelun pelannut Ilves ansaitsi voittonsa. Voiton myötä katkesi myös synkkä kuuden ottelun tappioputki. Ilveksen päävalmentaja Raimo Helminen oli syystäkin tyytyväinen omiensa otteisiin.

- Jätkät pelasivat hyvin. Oltiin hyvällä jalalla liikkeellä. Ehkä maalintekoprosentti oli aavistuksen kova, mutta hyvä että meilläkin käy välillä tuuria, tiivisti Helminen.

Suurin yllätys ottelussa oli TPS:n vaisu, suorastaan aneeminen peli-ilme. Kolmannessa erässä kotijoukkue ei tuntunut saavan edes kunnollista kirivaihdetta silmään vaan joukkue oli miltei täyden tuvan edessä kumman alistunut ja passiivinen muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Suurimmat poikkeukset olivat NHL-avut Korpikoski ja illan ottelussa TPS-paitaan palannut Mikko Koivu. Juuri tämä parivaljakko oli vastuussa TPS:n kolmannen erän maaleista Koivun viimeisteltyä molemmat osumat Korpikosken esityöstä.

Tämän parivaljakon jälkeen ei ole kovinkaan helppoa löytää onnistujia kotijoukkueen riveistä. Päävalmentaja Juha Pajuoja löysikin paljon korjattavaa TPS:n pelistä.

- Hyökkäyspelaaminen on edelleen yksi murheenkryyneistä. Suuntaamme vieläkin liiaksi kohti nurkkia. Kun kolmannessa erässä aloimme mennä enemmän maalille, niin alkoi tapahtua hyviä asioita. Reagointi sen jälkeen kun kiekko menetetään, niin se on meillä hidasta. Juuri Ilveksen kaltaisia räväkästi ylöspäin lähteviä joukkueita vastaan tarvitaan parempaa reagointia. Oman alueen kaksinkamppailupelaamisessa pelaamme liikaa siellä sisässä emmekä ole tarpeeksi räväköitä. Olen totta kai äärimmäisen pettynyt lopputulokseen, summasi puolestaan Pajuoja.