Turussa play off –kenraali

Runkosarjan voittopokaalin Turussa pokannut Hämeenlinnan Pallokerho saa keskiviikkona alkaviin puolivälieräotteluihin vastaansa tämän iltaisen vastustajansa TPS:n. Runkosarjan viimeisessä ottelussa Kerho vei voiton lukemin 3-5 (2-4,1-1,0-0).

Turkuhallissa haettiin jo asetelmia keskiviikkona alkaviin pudotuspeleihin, kun TPS ja HPK kohtasivat. HPK oli varmistanut jo viikko sitten runkosarjan voiton ja uusi runkosarjan piste-ennätyskin oli jo plakkarissa ennen viimeistä ottelua. Jännitettävää riitti ainoastaan Tomas Kucharcikilla, joka tavoitteli pistepörssin voittoa.

Kotijoukkue TPS oli pelannut jo pidemmän aikaa omia pudotuspelejään. Joukkue varmisti pääsyn kevään ratkaisuotteluihin vasta edellisenä päivänä kaadettuaan Ilveksen. Illan ottelusta TPS:n riveistä poissa olivat Ville Vahalahti ja Tuomas Grönman. Jälkimmäisen paikalla puolustuksessa nähtiin pitkästä aikaa Sergei Jerkovitsh.

Kuuma avauserä

Ottelun ensimmäinen erä oli viihdearvoltaan illan paras ja antoi esimakua siitä, mitä joukkueiden kohtaamiset voivat play offseissa parhaimmillaan olla.

Kotijoukkue sai otteluun hyvän alun, kun illan paras tepsiläinen, Matias Metsäranta pääsi sivaltamaan kotijoukkueen 1-0 –johtoon. Mikko Koivu sai maalin takaa syötön ja pääsi vetämään aivan avopaikasta. Kerhon maalissa aloittanut Joni Puurula kuitenkin torjui tilanteen, mutta irtokiekkoon ennätti ensimmäisenä Metsäranta ja laukoi kiekon ohi vastaan tulleen Puurulan.

Kerho ei jäänyt pitkäksi aikaa takaiskua surkuttelemaan. Vajaa puolitoista minuuttia ottelun avausmaalista, Jyrki Louhi toi vierailijat tasoihin. Louhi laukoi ilman maskia heti siniviivan jälkeen ja TPS:n maalissa aloittanut Jason Elliott imuroi kiekon haaroista verkon perille. Maaliin syöttäjiksi merkittiin hyvällä pelipäällä ollut Janne Laakkonen ja Teemu Aalto.

Erän puolen välin jälkeen HPK nykäisi reilussa kahdessa minuutissa kolme maalia. Tehohetken aloitti Tomas Kucharcik, joka pääsi laukomaan keskeltä sektoria ylivoiman päätteeksi. Maali varmisti Kucharcikille tämän kauden pistepörssin voiton. Maalista illan toisen syöttöpisteensä merkautti itselleen Janne Laakkonen.

Kaksi minuuttia edellisestä ja Kerho siirtyi jo kahden maalin johtoon. Martin Strbak ja Marko Tuulola pelasivat kiekon Antti Miettiselle. Miettinen laukoi ranteella b-pisteiden välistä yläkulmaan ohi haparoineen Elliottin.

HPK:n tehohetken päätti Vladimir Sicak ajassa 14.39. TPS-puolustus epäonnistui purkukiekossa ja Sicak ja Jan Pardavy pääsivät kahdestaan leipomaan kiekon tyhjään maaliin. Vain yksi torjuttu kiekko ja neljä maalia riitti Elliottille ja TPS:n maalinsuulle luisteli Teemu Lassila.

Erän lopussa TPS pääsi kaventamaan numeroiksi 2-4 kahden miehen ylivoimalla. Joni Lius pääsi kävelemään oikeasta kulmasta aivan vapaasti maalille ja pisti kiekon ohi Puurulan.

Pelaajien tunteet kävivät melko kuumina pitkin erää ja ottelu näytti välillä jo karkaavan päätuomari Jyri Rönnin käsistä. Illan yksi törkeimmistä tempuista oli, kun erän lopussa Kerhon Erkki Rajamäki teloi polvitaklauksella TPS:n Kimmo Peltosen. Tilanteesta Rajamäki passitettiin aivan oikeutetusti suihkun puolelle. TPS:n onneksi Peltonen pystyi jatkamaan pelaamistaan.

Kerho hallitsi toistakin erää

Toiseen erään myös vierasjoukkue joutui vaihtamaan maalivahtia, kun Hannu Toivonen luisteli kolhun saaneen Joni Puurulan tilalle.

- Marco Tuokko veti Puurulaa mailalla pohkeelle ja katsottiin parhaimmaksi olla ottamatta mitään riskejä tässä vaiheessa, harmitteli vieraiden valmentaja Jukka Jalonen.

Toisen erän alkupuoliskolla TPS:lla oli mahdollisuus nousta peliin mukaan ylivoimapelissä, mutta parhaat tekopaikat järjesteli kuitenkin vierasjoukkue alivoimasta huolimatta. Lassilan kevätvirettä kävivät kokeilemassa mm. Antti Miettinen ja Jaroslav Balastik ilman tulosta.

Ajassa 31.59 TPS pääsi kaventamaan lukemat 3-4:ään Mikko Koivun laukoessa kiekon suoraan Matias Metsärannan syötöstä ohi Hannu Toivosen.

Erän lopussa Niko Mikkola otti kahden minuutin rangaistuksen väkivaltaisuudesta, ja sen aikana HPK iski loppulukemat 3-5. Tommi Santala laukoi kiekon viivalta maalinedusruuhkaan, josta irtokiekon laukoi maaliin Jaroslav Balastik.

Vaikka erä tasalukemiin päättyikin, hallitsi vierasjoukkue kenttätapahtumia. TPS:n puolustuksella oli jatkuvasti kiire nopeiden ja taitavien Kerhon hyökkääjien kanssa ja samaa kiirettä on varmasti luvassa ensi viikollakin.

Kolmannessa erässä ei tolppaa lähemmäksi maalia päästy. Rautoja kolisuttelivat kotijoukkueesta Marko Kauppinen ja Kai Nurminen.

Pitkästä aikaa kentälle päässyt Sergei Jerkovitsh hankki kolmannessa erässä itselleen ulosajon kampitettuaan jalalla HPK:n Tuomas Eskelisen. Tilanne oli samankaltainen kuin avauserän Rajamäen taklaus ja näin Rönnillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ohjata Jerkovitsh pukuhuoneen puolelle.

Valmentajien aatokset jo pudotuspelisarjassa

Jukka Jalonen, HPK:

- Tämä oli aika mielenkiintoinen peli monessakin suhteessa. On tullut jopa itselleni soittoja siitä kuinka paljon hävitään tahallaan tämä peli, mutta tässä vaiheessa on aika vaikea lähteä peliä tahallaan häviämään. Kyllä me haluttiin tänään voittaa.

- Tepsi ilmeisesti halusi meidät vastaan ja sai meidät vastaan. Nyt me tahkotaan muutama peli tuossa keskenämme. Varmaan tulee tiukkoja vääntöjä, tuskin katkeaa neljässä pelissä, voi olla, että menee seitsemään. Henkiset ominaisuudet tulee olemaan aika isossa ruudussa, kun ruvetaan ratkomaan sitten viime kädessä näiden viimeisten pelien voittoja.

- Ei tässä kannata alkaa tästä illan pelistä puhumaan, enemmän alkaa ajatukset olla jo tulevassa sarjassa. Runkosarja on nyt takana ja se on historiaa. Pelattiin se paremmin kuin kukaan koskaan tämän liigan historiassa. Ollaan tosi tyytyväisiä, mutta se ei meitä paljon auta keskiviikkona, kun lätkä putoaa jäähän Rinkelillä.

Kari Jalonen, TPS:

- Pitkä runkosarja takana ja ennen kaikkea päällimmäisenä ajatuksissa on, että HPK on kyllä pelannut upeaa jääkiekkoa koko kauden. Ansaitsevat kyllä runkosarjan voittopokaalin, siitä onnittelut HPK:lle.

- Omasta joukkueesta tulee päällimmäisenä mieleen se, että meilläkin on ollut pitkä runkosarja ja ei oikein rivejä saatu silloin alkuvuodesta kasaan, mutta nyt ollaan löydetty itsemme. Ennen kaikkea ollaan saatu peli sellaiseen formuun, että uskalletaan lähteä rohkeasti play offeihin. Ollaan se paikka sinne ansaittu ja siellä on paljon voitettavaa ja niin kuin Jukkakin tuossa sanoi, ajatukset on jo aika pitkälti siellä keskiviikossa ja ennen kaikkea HPK:ssa, kun nyt tiedetään kenen kanssa siellä aletaan mäiskimään.

- Tästä pelistä ei paljon kannata puhua, siellä sattui kaikenlaista, mutta sillä nyt ei ole enää mitään merkitystä.