Palloseura lisäsi johtoaan finaalisarjassa

TPS:n kaikki pudotuspelien kotiottelut ovat päättyneet turkulaisjuhliin. Niin myös lauantai-iltana, kun Palloseura vankisti otettaan mestaruusjahdissa. HPK ei edelleenkään kyennyt vastaamaan TPS:n peliin, ja loppunumerot kirjattiin ansaitusti lukemin 3-1 (2-0, 1-1, 0-0). Otteluvoitot ovat nyt Palloseuralle 2-0.

Tosielämän tuhkimotarinaa elävä Turun Palloseura on tukevasti kuskin paikalla finaalisarjassa ja askeleen lähempänä unelmaansa. Joukkueen ilme on pirteä, ja johto ottelusarjassa ansaittu. Mikäli Kerho ei edelleenkään kykene nostamaan tasoaan, ollaan Aurajoen rannoilla erittäin lähellä mestaruutta.

Turkulaisten salama-alku myrkkyä vieraille

Palloseura avasi räväkästi. Joukkue oli ensimmäisissä vaihdoissa Kerho-jyrän alla, mutta turkulaiset saivat nopeasti juonen päästä kiinni. Ville Viitaluoman johtama HPK:n ykkösketju juuttui pahaan pyöritykseen omassa päässä, kun saippuapalaa muistuttanut Ilari Filppula heilutti tahtipuikkoa. Teemu Lassila torjui vielä Filppulan yrityksen, mutta Lee Sweatt nappasi irtokiekon, kiersi maalin ja heitti pelivälineen sisään ajassa 3.57.

Vain paria minuuttia myöhemmin Max Kolu lennätti taklauksellaan Jukka Laamasen laitaa vastaan, ja jäästä noustuaan turhautunut Laamanen paiskasi puolestaan Tomas Plihalin jään pintaan. Typerä jäähy kostautui, kun TPS:n huikeaa kevättä pelaava ”Hokki-ketju” otti ohjat käsiinsä. Marko Virtala jakoi kiekon laidasta keskelle Antti Erkinjuntille, joka luki peliä loistavasti ja jakoi välittömästi eteenpäin Jarkko Hattuselle. Tämä ampui suoraan syötöstä numeroiksi jo 2-0.

HPK:n päävalmentaja Jukka Rautakorpi reagoi Palloseuran salama-alkuun turvautumalla aikalisään. Kerho pyrki rauhoittamaan tilannetta kontrolloimalla kiekkoa, mutta ajatus oli vähällä kostautua kiekonmenetysten myötä. Hämeenlinnalaiset saivat kylläkin erän loppupuolella otetta parin TPS-jäähyn myötä, mutta laadukkaat paikat olivat vähissä ja David Leggio hoiti turkulaismaalilla loput. Kun myöskään TPS ei onnistunut omalla ylivoimallaan, siirryttiin erätauolle kotijoukkueen kahden maalin johdossa.

Hauskat kotivideot viihdyttävät yleisöä, vaan eivät Rautakorpea

Toisen erä avauspuolikasta värittävät TPS-jäähyt. Palloseura otti neljän minuutin sisään kolme jäähyä ja keskimmäinen kostautui, kun Jyrki Louhi vapautti poikittaissyötöllä Kai Syväsalmen maalintekosektoriin. Ensimmäisessä finaalissa heikosti esiintynyt Syväsalmi sai balsamia haavoilleen, kun mies iski tilanteesta kavennuksen Leggion suojien kautta. Ylivoimaa oli edeltänyt videotarkistuksen jälkeen hylätty HPK-maali.

– Vähän hölmöjä jäähyjä otettiin muutama, eli ihan ei ajatus pysynyt kasassa koko peliä. Sinänsä ei niin väliä, että miten ne voitot tulevat. Ei sen aina tarvi niin hienoa ja kaunista olla, tärkeintä on voitto, tiivisti TPS:n apuvalmentaja Riku-Petteri Lehtonen olennaisen.

Jäähyistä selvittyään isännät ryhdistäytyivät ja veivät peliä. Kerhollakin tosin oli tilaisuutensa, mutta Miikka Männikkö ampui avopaikasta yli, eikä muillakaan ollut parempaa onnea. Erän lopussa Palloseura karkasi uudestaan kahden maalin johtoon, kun Veli-Matti Vittasmäen hieno nousu hyökkäysalueelle palkittiin. Nuori puolustaja otti tyhjän tilan haltuun ja pelasi kiekon maalille. Kiekon hieman onnekkaasti saanut Ville Vahalahti nosti kiekon maalin kattoon, tarkemmin sanoen päin maalissa sijaitsevaa tv-kameraa. Maalin hyväksymiseen tarvittiin videotarkistus mutta lopulta kiekko vietiin keskelle.

– Hiukan hermostuneesti aloitettiin ensimmäinen ja toinen erä varsinkin ja HPK taas terävästi. Tulivat aika korkealta karvaamaan, ja me oltiin vähän niinkuin unessa siinä erien alussa. Mitä pitemmälle mentiin, niin sitä paremmalta meidänkin peli alkoi näyttämään, puntaroi Lehtonen.

Rautakorpi kävi puolestaan Turkuhallissa kierroksilla. Vieraiden hylätty maali sai miehestä irti kasan kirosanoja kaukalon laidalla ja pelin jälkeen Rautakorpi ihmetteli sitä, että TPS:n edustajana oli lehdistötilaisuudessa "assistentti" eikä päävalmentaja Kai Suikkanen. Kolmannesta maalista Rautakorpi sentään lausui pari sanaa.

– Kolmas maali harmittaa, se oli halpa. Tuollaiset pitää saada pois, ei se ollut edes mikään tilanne. Välillä me vähän ”ylipelataan” ja tuplataan turhaan kiekolliseen pelaajaan.

– Ei tässä paljoa ole tarvetta kommentoida. Hävittiin peli, totesi Rautakorpi muilta osin.

Fyysinen osasto nousemassa esiin?

Päätöserässä ylivoimaa riitti jälleen molemmilla, mutta lisäosumat olivat tiukassa. Varsinkin HPK:n ylivoimapelistä tuntui idea olevan välillä pahasti kateissa, mikä helpotti isäntien urakkaa. Kontaktiakin nähtiin, tosin hieman erikoisissa tilanteissa. Markus Nordlund kolautti Laamasta selkään vihellyksen jälkeen, mikä palkittiin jäähyllä. Yleisö puolestaan ”palkitsi” Laamasen viheltämällä pelin loppuun asti aina, kun tämä koski kiekkoon.

Nordlund oli jäähyltä päästyään osallisena myös toisessa tunteita herättäneessä tilanteessa, kun mies osui keskialueella Joonas Vihkon kanssa yhteen vahingolta näyttäneessä tilanteessa. Matalassa asennossa kolhun saanut Vihko oli tilanteen jälkeen tuskaisen näköinen mutta ilmeisesti selvisi mustelmilla.

Lopussa Kerho sai vielä oljenkorren, kun Sami Venäläinen sai jäähyn neljä minuuttia ennen loppua. Rautakorpi otti Lassilan pois maalilta vasta aivan jäähyn lopussa, eikä Kerho saanut kunnon paikkoja sen enempää kuudella viittä kuin viidellä neljääkään vastaan. TPS puolestaan suti tyhjistä ohi. Summerin soitua kentällä nähtiin vielä pienimuotoista nenän hieromista lähinnä Plihalin ja Jani Honkasen välillä, mutta hanskat pysyivät käsissä, eikä suurempaa draamaa lopulta nähty.

Kummallakaan joukkueella ei ole varaa jäädä märehtimään menneitä, sillä sarja jatkuu jo sunnuntaina Hämeenlinnassa. HPK:lla on käytännössä pakkovoiton paikka, sillä mikäli Palloseura karkaa johtoon jo 3-0, alkaa kultamitalin kohtalo olla sinettiä vailla. Lehtosen olemuksessa ei ainakaan näkynyt, että kaksi voittoa olisivat nousseet turkulaisilla päähän.

– Huominen tulee taas nopeasti, ja siihen on siirrettävä ajatukset. Pitää olla parempi ja valmiimpi pelaamaan kuin tänään.