Osat vaihtuivat Turussa

LIIGA / Raportti
HPK:n ja TPS:n välinen puolivälieräsarja tasoittui perjantaina kun Kerho kuittasi keskiviikon kotitappionsa. Kumpikin joukkue on nyt voittanut vieraspelinsä.

Ensimmäisen erän alussa HPK korjasi Hämeenlinnan pelissä tekemänsä virheen. Se teki ottelun avausmaalin, joka pakotti TPS:n avaamaan peliään. Maalista vastasi ykkösketjun keskushyökkääjä Tommi Santala kun ottelua oli ehditty pelata kolmisen minuuttia. Santala sai ketjukavereiltaan mainiot syötöt vapaaseen paikkaan eikä miehellä ollut vaikeuksia yllättää Teemu Lassilaa.

Isäntien tasoitus ei antanut odottaa itseään turhan pitkään. Mikko Rautee antoi kulmasta loistavan syötön maalin edessä täysin vapaana päivystäneelle Marco Tuokolle, joka yllätti Puurulan laittamalla kiekon jalkojen välistä sisään ennen kuin kuudes peliminuutti ehti täyttyä.

Tämän jälkeen olikin erän maalit nähty. Teemu Lassila pysäytti HPK:n aikeet 17 kertaa ja oli isossa roolissa pitämässä isännät tasoissa. Tosin turkulaisillakin oli muutama mallikas pyöritys Kerhon päädyssä, mutta kiekko ei enää Puurulan selän taakse mennyt.

Erän ainoat rangaistukset jaettiin Vladimir Sicakille ja Niko Mikkolalle, jotka kävivät kevyttä hanskojen esittelykierrosta toisilleen. Sallivan linjan valinnut Hannu Henriksson ei joutunut erässä edes koville vaan hoiti hommansa kelvollisesti.

Kerho ratkaisi toisessa

Voittoon tarvitut osumat nähtiin HPK:n toimesta ottelun toisessa erässä. Erän alussa Aki Heino sai kiekon omassa puolustuspäässä kun Kerholla oli vaihto kesken. Heino näki hyökkäyssinisellä kytänneen Tomas Kucharcikin ja passasi kultakypärän läpiajoon. Kucharcik ei erehtynyt vaan ohitti Teemu Lassilan kylmän viileästi.

Erän puolivälin jälkeen oli vuorossa ottelun ensimmäinen ylivoimapeli Tuukka Mäkelän otettua kiinnipitämisjäähyn. TPS:n Kai Nurminen pääsi ampumaan hurjan laukauksen kohti Kerhon maalia, mutta kiekko kolahti pystyputkesta väljemmille vesille.

Hetkeä ennen Mäkelän rangaistuksen loppumista Kerholle tarjottiin erinomainen paikka ratkaista peli. Marko Kauppinen löi vihellyksen jälkeen Vladimir Sicakia jalkaan. Sicak heittäytyi jäähän pahan näköisesti pidellen jalkaansa. Henrikssonin kova tuomio oli passittaa Kauppinen suihkuun ja HPK viiden minuutin ylivoimalle.

Kerhon ylivoimasta ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa. HPK oli huono ja TPS hyvä. Tuolloin ei voi paljon muuta odottaa kuin jatkuvia purkukiekkoja. Vieraat saivat ylivoimansa alussa toimitettua kiekon maaliin, mutta Henriksson levitti kätensä välittömästi. Maali jäi hyväksymättä, sillä HPK:n pelaaja toimitti kiekon perille kädellään.

Välittömästi kehnon ylivoimansa jälkeen vieraat menivät kahden maalin johtoon. Puolustaja Tuomas Eskelinen toi kiekon hyvin hyökkäysalueelle ja tarjosi Jan Pardavylle paikan. Hyvän ottelun pelannut Teemu Lassila haparoi pahemman kerran ja päästi kiekon pomppimaan kainalostaan maaliin.

Lassilan lisäksi myös Joni Puurula oli parantanut otteitaan huomattavasti keskiviikon pompottelusta. Puurula sai erän lopussa kokea playoffs-pelien kuumuuden kun Niko Mikkola jyräsi miehen maalin kulmalla. Tilanne ei kuitenkaan lämmittänyt suuremmin ketään jäällä liikkunutta.

Tunteet kuohuvat

Kolmannessa erässä jaettiin eniten jäähyjä eikä nähty yhtään osumaa. Henriksson selvisi ilman suurempia vaikeuksia vaikka joutuikin jo töihin. HPK:n pelaajat kävivät selvästi keskiviikon peliä pienemmillä kierroksilla, eikä turkulaisillakaan Mikko Koivua lukuunottamatta ollut vaikeuksia hermojensa kanssa. Toki playoff-lataus oli nähtävissä kaikissa tilanteissa.

Erän ikävä yksityiskohta nähtiin katsomossa, jossa yläpuolella oluttuopin ääressä peliä seuranneet katsojat päättivät tarjota alakatsomossa peliä seuranneille hämeenlinnalaiskannattajille ryypyt. Tuloksena märkiä hämäläisiä ja ulos heitettyjä turkulaisia.

Kentällä HPK tyytyi välttämään virheitä, mutta hyökkäilemään tilanteen salliessa. Päätöserän ylivoimissakin oli hämeenlinnalaisittain järkeä, mutta TPS osoitti ettei se ole turhaan runkosarjan kovin erikoistilannejoukkue. Mika Alatalolle tuomittiin ottelun päätyttyä kymmenen minuutin käytösrangaistus.

Isäntien paidasta erottui, tai pikemminkin jäi erottumatta, positiivisella tavalla valkovenäläispakki Sergei Yerkovich. Paljon kokoonpanon ulkopuolellakin keikkunut pakki pelasi kelpo ottelun ja voittipa kerran Kerho Janne Laakkosen luistelukilpailussa. Kenties Yerkovich onkin enemmän tällaisten pelien pelaaja.

HPK:lta etenkin tsekkoslovakiakentällinen sai pelinsä tehokkaasti turkulaispäätyyn. Tulokseksi miehille jäi kaksi tehtyä osumaa. Etukäteen playoffs-peleissä hyytyviksi ennustetut slaavit ovat nyt viimeistelleet Kerhon neljästä pudotuspelimaalista kolme.

Homma jatkuu jo lauantaina, jolloin jommalla kummalla joukkueella on mahdollisuus siirtyä ottelusarjassa johtoon. Etukäteen veikaten ottelun ensimmäinen maali tulee olemaan todella merkittävä, sillä kumpaakin joukkuetta vastaan on inhottava pelata tappioasemassa.

Kommentit

Jukka Jalonen, HPK

- Joo, tiukka vääntö jatkuu. Tänään oltiin pikkuisen onnekkaampia kuten TPS ensimmäisessä ottelussa ja palattiin takas lähtöruutuun. Homman nimi on tästä edespäin tämä paras viidestä. Varaa leijua ei ole.

- Nämä on tiukkoja pelejä ja erikoistilanteet ovat arvossaan. Olemme olleet erityisesti aloituksissa vaikeuksissa. Niitä täytyy parantaa.

Kari Jalonen, TPS

- Hyvä taistelu joukkueelta. Kuten Jukka tossa sanokin, niin pelit jatkuu paras viidestä periaatteella. HPK:n raskas kalusto alkaa ykkös- ja kakkosketjussa näköjään herätä. Kerho olikin tänään meitä selvästi edellä, mutta taistelu jatkuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle