TV-ottelun voittajasta ei selvyyttä

LIIGA / Raportti
TV-valojen loisteessa pelattiin vauhdikas ottelu, jossa vauhtia oli enemmän kuin järkeä. Liigan isoimmassa kaukalossa erikoistilanteet nousivat arvoon arvaamattomaan.
Kai Nurmisen pelissä alkaa olla vanhaa meininkiä

© Matti Liljaniemi
alt="Kai Nurmisen pelissä alkaa olla vanhaa meininkiä">

Ottelun alkuun HIFK tuli vahvalla ilmeellä. Vieraat karvasivat ja taklasivat aggressiivisesti. Jo ensimmäisellä minuutilla Tepsin Marko Kauppinen joutui jäähyaitioon, kun IFK:n Roman Simicek kaatui helponlaisesti nousunsa päätteeksi. Kiekko tuntui pomppivan molempien joukkueiden lavoissa, joten erikoistilanne sujui sekavissa merkeissä.

Tasakentällisin kotijoukkueen Ville Immosen johtama kakkosvitja loi vahvaa painetta Thomas Draperin vartioimalle IFK:n maalille. Hetken päästä Tepsin neloskentän sentteri Markus Kankaanperän vippaus etukulmaan oli yllättää Draperin. Samaisen tilanteen vastahyökkäyksen jälkeen musta joukkue joutui toistamiseen jäähylle, kun Kimmo Peltonen taklasi turhaan Ilkka Pikkaraista jälkitilanteessa.

IFK:lla oli yv:llä loistava paikka, kun Joonas Vihko pelasi Timo Pärssiselle avopaikan maalin eteen, mutta mailansakin menettänyt Jason Elliott pelasti upeasti hanskallaan. Samaisessa tilanteessa TPS sai jäähyn epäselvästä rikkeestä. Kahden miehen alivoimalla TPS pelasi kuitenkin todella vahvasti ja esitti mahtavia syöksyjä kiekon eteen IFK:n laukoessa hanakasti.

Erikoistilanteen rauettua turkulaisten kultakuuppa Kai Nurmiselle pedattiin paikka maalin eteen, mutta Draperin upea heitäytyminen esti avausmaalin syntymisen. TPS:n hyvä ote tyrehtyi kun Pasi Petriläinen runnoi IFK:n R-P Lehtosta jäänrakoon jäähyn arvoisesti.

Petopaitojen ylivoima siirteli kiekkoa mallikelpoisestiä maalin kulmalla vaanineelle Carlo Grünnille, joka huitaisi kiekosta ohi tyhjän maalin edessä. Alivoimalla Tepsi hyökkäsi myös pari kertaa vaarallisesti, joten tämän erikoistilanteen maalipaikat menivät tasan.

Sitten IFK alkoi kiriä - jäähytilastoissa. Turo Järvisen jäähyn aikana Marek Zidlicky kaatoi kiekkoa jaloistaan hakevan Ville Vahalahden ja TPS:lle siunaantui yli minuutti kahden miehen ylivoimalla. Kahden miehen yv:tä oli jäljellä sekunti, kun Vahalahti purjehti sisään ja jätti juhlakalu Tuokolle kiekon, joka tykitti kiekon hyvältä paikalta ohi suolapatsaaksi jähmettyneen Draperin verkon perukoille. Ja jumalaton "Hunajata, Hunajata" renkutus soi.

Toinen erä

Toinen erä alkoi siis Zidlickyn alle minuutin jäähyllä. Tämän jälkeen erän alkuminuutit tarjoilivat lähinnä keskialueen unettavaa neppailua.

Katsojat vavahtivat ensin horroksestaan, kun Tepsin Kankaanperän laukauksen reboundista Immoselle siunaantui paikka, mutta saimaalaislähtöinen sentteri laukoi suht' avoimen maalin ohi – tosin niukasta kulmasta. Tepsin myllytys jatkui kun Mikael Holmkvist purjehti laidasta sisään ja tulitti vihaisesti, mutta Draper torjui varmasti hanskallaan.

IFK:n tasoitus tuli kuin varkain. Keskialueelta lauottiin kiekko kohti Elliottia, joka sylki kiekon pahasti eteensä. Reboundista kisailivat Carlo Grünn ja Markku Paukkunen, joiden mailasodasta kiekko pomppasi suoraan toisessa aallossa tulleen Ville Viitaluoman lapaan, joka tykitti kiekon vastustamattomasti ohi Elliottin.

TPS:n kuitti tuli heti ja Aulis Virtanen sai syytä hehkuttaa. Vieraiden hävittyä oman pään aloituksensa, kiekko jäi elämään IFK:n maalin eteen. Draper heitti hätäisen tiikerin kiekon perään, mutta ei saanut sitä haltuunsa. Tsekkitukkaa kasvattava Mikko Rautee suti kiekon jotenkin pelattavaksi ja juhlakalu Tuokko hankki lisää juhlittavaa saadessaan kunnian työntää kiekon tyhjään verkkoon,
kun Draper pötkötti jäässä.

Turkulaiskatsomon varpuslauma sai huutaa "nuija"-huutoja kimeällä
äänellään Marko Kauppisen kaadettua Grünnin maalin edessä ja Pakaslahden laitettua hänet oikeutetusti jäähyaitioon. Ylivoimalla rullakiekkoilija Kimmo Kuhdalla tyhjä maali edessään, mutta kiekkoa hän ei saannut sinne työnnettyä.

IFK:n ylivoimapeli ei siis tuntunut pelittävän, mutta tasakentällisin homma toimi. Valkopaidat taistelivat hyökkäyspään aloituksen itselleen ja taakse viivalle, josta Kantor pyssytti käsittämätömän vedon ohi Elliottin ja tilanne olikin yhtäkkiä tasan. Tilanteessa Turo Järvinen teki hyvin maskia Elliottille.

Toni Söderholmin taklattua vaarallisen näköisesti Joni Liusta ja jouduttua jäähylle, TPS:n yv-kuvio näytti vaarallisuutensa – tai onnekkuutensa. Kiekko pomppasi Vahalahden laukauksen jälkeen helsinkiläispuolustajan luistimista
suoraan toiseen laitaan, jossa Mikko Koivulla oli tyhjä maali edessään Draperin valmistautuessa aivan toisesta suunnasta tulevaan torjuntaan. Turussa oli harjoiteltu kiekon laittamista tyhjään verkkoon ja täten kotijoukkue johti jälleen maalilla.

Heti perään Holmkvist vapautti Kai Nurmisen ja Niclas Hedberg oli pakotettu ottamaan jäähy. Mutta se ei riittänyt Nurmisen kuriinsaaattamiseksi. Kultakypärälle ja -ranteelle pelattiin B-pisteen kaarelle kiekko ja Nurminen tykitti kaamean vedon Draperin hanskan yli ennen kun tämä ehti sanoa kissaa
lontooksi.

IFK sai Yerkovichin polvitaklauksen seurauksena mahdollisuuden ylivoimalla erän loppuun. Tällä kertaa Joonas Vihkolla oli tyhjä maalinkulma edessään, mutta tulos yhtä laiha kuin edellisissäkin tilanteissa. Erätauolle mentiin täten ilman lisäosumia.

Kolmas erä

Carlo Grünn väläytteli ajoittain taitojaan

© Matti Liljaniemi
alt=" Carlo Grünn väläytteli ajoittain taitojaan ">

Viimeinen erä alkoi turkulaismerkkisesti. Yksi ottelun hahmoista, Mikael Holmkvist punnersi laidasta läpi ja syötti Nurmiselle maalin eteen, joka vippasi kiekon ylärimaan. Tilannetta ihmeteltiin videoltakin, mutta maalisuhde ei muuttunut.

Mutta pian se muuttui, kun vahvan IFK:n jakson päätteeksi Kimmo Kuhta teki tyylipuhtaan vanhanaikaisen ja löysi kiekonmentävän aukon kyljellään vetoa odottavan Elliottin patjoista. Tilanteessa TPS-puolustus oli pahasti tuuliajolla.

IFK heräsi kuin prinssin suudelman seurauksena ja loi painetta turkulaisten pakeille. Ja ennen kaikkea loi omaa peliään. Sen merkkinä nähtiinkin illan komein kuvio. Koko ottelun varjojen mailla vaeltanut Timo Pärssinen vapautti omalta
siniviivaltaan Vihkon keskialuuen ylitykseen ja puolittaiseen läpiajoon Tuomo Ruudun kanssa. Turkulaispakkien kommunikoinnin pettäessä, Vihko vapautti toisen puolustajan jalkojen välistä Ruudun kasvotusten Elliottin kanssa ja ykköskierroksen varaus ei epäonnistunut moisesta paikasta, vaan sijoitti kiekon vastustamattomasti ohi Elliottin.

Zidlicky sai jäähyn ja IFK:n kiri oli saada nolon lopun, mutta sitä riemua ei kauaa kestänyt, kun Vihko lensi varsin ylidramaattisesti jäähän Nurmisen leikattua hänen luistelureittinsä.

Pelin rumin tilanne nähtiin, kun Markus Seikola iski kunnon halonhakkuulyönnin kiekkoa kuskanneen Kantoria käsille. Jostain kumman syystä Seikola selvisi ainoastaan kahden
minuutin istunnolla. IFK:n kahden miehen yv meni pipariksi Vopatin mailan eksyttyä turkulaispelurin nenään takakarvaustilanteessa.

Jäähyjen umpeuduttua peli muuttui roiskimiseksi, kun molemmat joukkueet tuntuivat valmistautuvan jatkoaikaan.

Jatkoaika

Sitten koetti se odotettu jatkoaika. Ote oli lievästi turkulaisilla; varsinkin Rautee pelasi vahvaa peliä. Muuten jatkoaika oli tarkkaa peliä molemmilta joukkueilta, jotka olivat enemmän kuin tyytyväisiä tasapeliin.

HIFK:n peli jatkuu kotiottelulla HPK:ta vastaan ensi tiistaina ja TPS huilaa tiistain ja matkustaa torstaina Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle