TPS avasi tappiollisesti

LIIGA / Raportti
TPS avasi Nordic Trophy –taipaleensa maalin tappiolla Färjestadia vastaan. Ottelu oli vuodenaikaan nähden tyypillinen, melko vauhdikas ja sekava. Tasaisen kamppailun olisi kumpi tahansa voinut lopussa kääntää voitokseen. Ratkaisu nähtiin viisi minuuttia ennen päätössummeria Jonas Höglundin toimesta.

Ottelu esitteli turkulaisyleisölle paitsi uusiutuneen kotijoukkueen myös uuden, jo keskustelua herättäneen, tuomarilinjan. Päätuomari Aleksi Rantala vihelsi tasaista tahtia kummallekin joukkueelle jäähyjä, eikä tasakentällispeliä nähty kovinkaan paljoa.

- Erikoistilannepelaaminen tulee olemaan tällä kaudella entistä tärkeämmässä roolissa. Se tulee hyvin pitkälti ratkaisemaan sarjasijoituksen. Sen kanssa mennään pitkälle tai sitten jäädään sarjataulukossa todella alas, pohti TPS:n päävalmentaja Hannu Jortikka.

- Tulihan niitä jäähyjä paljon, mutta tämä on valittu linja ja siihen on seurat sitoutuneet. Onhan tässä opettelemista, jatkoi Jortikka.

Katsomossa huomio kiinnittyi siihen, että varsinkin ottelun alkupuoliskolla Färjestadin ylivoimapelissä kiekko liikkui tehokkaammin kuin Palloseuran vastaavassa. Tosin kolmannen erän aikana myös TPS onnistui ylivoimallaan mallikkaasti.

Huomionarvoista oli myös se, että vierailijat pääsivät nousemaan TPS:n maalille ajoittain hyvinkin vapaan oloisesti puolustuksen ollessa jäljessä.

- Joo, meillä oli tiettyjä ongelmia puolustuksessa, myönsi Jortikka. – Hyökkäyspäästähän ne asiat lähtee. Vähän oltiin tilanteissa myöhässä. Duba selvisi kuitenkin hyvin, vaikka tuli pahoja paikkoja ja pari läpiajoa.

TPS avaa maalihanat

Färjestad avasi omalta osaltaan turnauksen jo eilen Kärppiä vastaan, ja oli alussa kauden ensimmäisen harjoitusottelunsa pelannutta Palloseuraa terävämpi. Ensimmäinen maali nähtiin kuitenkin kotijoukkueen toimesta, kun ylivoiman aikana Ivan Huml nousi röyhkeästi maalille. Färjestadin maalilla Christopher Heino-Lindberg torjui Humlin lähentelyt, mutta Mika Alatalo ehti ensimmäisenä paluukiekkoon ja siirsi TPS:n johtoon.

Vierailijoiden kuittaus tuli kuitenkin nopeasti, kun kahden miehen ylivoimalla Thomas Rhodin ja Jesper Mattson pelasivat kiekon vapaana b-pisteellä päivystäneelle Jonas Höglundille, joka tempaisi jäänuoliaisen ohi hÿvin TPS:n maalilla torjuneen Tomas Duban.

- Kaiken kaikkiaan tämä on hyvä turnaus, vaikka tappio tulikin. Nähdään meidän joukkueen todellinen taso. Nää vastustajat on huippujoukkueita. Perjantaina mitataan taas tasoa, tuumi Jortikka.

Kesä toi kovuutta erän verran

TPS hankki alkavaksi kaudeksi puolustukseensa Teemu Kesän tuomaan fyysisyyttä. Kesän debyytti uuden kotiyleisön edessä jäi kuitenkin vajaan erän mittaiseksi, mutta kannattajien sydämiin Kesä nosti itsensä saman tien.

Färjestadin pirteimpiin pelaajiin ensimmäisessä erässä kuulunut Mattson taklasi avauserän viimeisellä minuutilla Joni Yli-Torkon pelirangaistuksen arvoisesti laitaan. Kesä kävi tilanteen jälkeen esittämässä tanssiinkutsun Färjestadin Esa Pirnekselle. Tasaisen mätkimisen jälkeen Pirnekselle tuomittiin pelirangaistus ja Kesälle ottelurangaistus. Näin ollen Kesää ei nähdä perjantain kamppailussa Frölundaa vastaan.

Mattsonin jyrän alle jääneen Yli-Torkon tilanne ei Hannu Jortikan mukaan vaikuta hyvältä.

- Kuvataan nyt ensin ja katsotaan sitten, mutta kyllä hänen tilanteensa näyttää murheelliselta, Jortikka mutisi tökäten olkapäätään sen merkiksi, että siltä suunnalta Yli-Torkon vamma löytyy.

Jäähyjen täytteisessä toisessa erässä Färjestad oli niskan päällä. Erän ainoan maalin viimeisteli Jörgen Jönsson nopean hyökkäyksen päätteeksi. Mies pääsi vapaasti nousemaan laidasta ja yllätti Duban erittäin tarkalla laukauksella. Färjestad lisäsi johtoaan kolmannen erän alussa, kun TPS-puolustus hukkasi kiekon maalin takana. Kiekko pelattiin maalin eteen vapaaksi jätetylle Peter Nordströmille, joka ei erehtynyt.

TPS pääsi vielä rinnalle kolmannen erän aikana, kun sekä Kai Nurminen että Jesse Saarinen onnistuivat ylivoimalla.

Erän lopulla Saarisen ottama jäähy kuitenkin kostautui, ja Jonas Höglund pääsi tekemään voittomaalin. Näin Färjestad korjasi pisteet.

Nordic Trophy jatkuu turkulaisten osalta perjantaina, kun joukkue kohtaa Frölundan.

TPS:n kentälliset ottelun alussa:

Vahalahti-Huml-Nurminen-Berg-Kiprusoff

Suominen-Makkonen-Alatalo-Jokinen-Sicak

Yli-Torkko-Rautee-Aho-Saarinen-Kesä

Laine-Makkonen-Sykkö-Backman

» Lähetä palautetta toimitukselle