TPS voiton päässä välieristä

LIIGA / Raportti
TPS:n ja Bluesin ottelusarja kulkee tuttuja polkuja. Pelin henki on, että molemmat voittavat kotipelinsä, mutta eivät saa vieraissa joukkueestaan parasta irti. Sarjan viides kotivoitto nähtiin, kun Palloseura korjasi sunnuntain ottelussa voiton numeroin 4-2. Tapahtumia riitti maalien lisäksi muun muassa kahden ulosajon verran.

TPS:n kotietu tuntuu muodostuvan Bluesille ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Sarjan kolmas Turussa pelattu peli noudatti samaa käsikirjoitusta kuin kaksi aiempaa ja ottelu päättyi TPS:n voittoon. Kotijoukkueen esitys ei ollut huikealla tasolla, mutta riitti silti voittoon asti. Espoolaiset puolestaan jättivät itsestään yllättävän vaisun kuvan.

TPS iskee helpottavan avausmaalin

Palloseuralta ei ottelun alussa nähty mitään suurempaa alkurynnistystä. Tästä huolimatta juuri TPS iski avausmaalin. Marco Tuokko riisti kiekon hyökkäyspäässä ja vapautti Mikko Rauteen hyvällä syötöllä. Blues-pakki Tero Määtän vaisun pelaamisen myötävaikutuksella Rauteella riitti aikaa siirtää oma reboundinsa verkon perille, ohi Bluesin maalia vartioineen Jere Myllyniemen. Peli ehti tätä ennen vanhentua vain alle kahden minuutin verran.

haastattelu

Maalintekijä Rauteen mietteitä:
Otan sen roolin, joka mulle annetaan

Maalin jälkeen nähtiin yllättävänkin avointa peliä. Blues ei peruutellut, vaan karvasi ylhäältä ja välillä mentiin kentän päästä päähän melkoisella vauhdilla – usein tosin ajatuksen karatessa vauhdin myötä. Molemmilla joukkueilla oli ylivoimahyökkäyksiä, jotka järjestäen tuhrittiin puolin ja toisin huonolaatuisiin syöttöihin tai laukauksiin.

Ylivoimaa päästiin kokeilemaan erän puolenvälin hujakoilla. Ensin oli vuorossa Blues, joka kuitenkin tuhri tilaisuutensa, päästäen vuorostaan TPS:n hetken kuluttua ylivoimalle. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt. Blues sen sijaan oli vähällä siirtyä alivoimalla johtoon, kun Marko Tuomainen pääsi TPS:n vaihtovirheen seurauksena nousemaan laidasta vapaasti kohti Teemu Lassilan vartioimaa maalia. Maalia ei Tuomainen onnistunut tekemään, vaan sen sijaan ottamaan jäähyn jälkitilanteesta.

TPS vaikutti usein hakevan ylivoimalla syöttöjä Bluesin neliön keskelle. Tuomaisen jäähyn aikana paras paikka pelattiin hyvän pelin pelanneelle Kai Nurmiselle, jonka laukauksen Myllyniemi kuitenkin vielä selvitti. Hetkeä myöhemmin Nurmisen oivallus vapautti Niko Mikkolan avopaikkaan. Mikkola siirsi kiekon vielä takatolpalle Antti Aaltoa tavoitellen, mutta Myllyniemi sai täpärästi kätensä kiekon eteen.

Jäähyjen jälkeen erä vaikutti hieman lässähtävän. TPS pääsi vielä lopussa ylivoimalle ja tällä kertaa neliön keskeltä pääsi ampumaan Aalto. Myllyniemi kuitenkin jatkoi hyvien torjuntojen sarjaansa, tällä kertaa torjumalla kiekon patjoillaan. Erätauolle siirryttiin siten TPS:n maalin johdossa. Jukka Koivu oli pelin jälkeen hieman ristiriitaisella mielellä avauserän suhteen:

- Ottelun alku oli sellainen, että me päästiin tähän peliin hyvin. Me oltiin latauduttu voimakkaasti. Me ei olla tähän asti saatu semmoista latausta mitä play-off-peliin pitää. Ehkä sitten kuitenkin saatiin hiukan helpohkosti se eka maali ja ruvettiin tuudittautumaan siihen ja kaveri pääsi peliin mukaan.

Dramatiikkaa kentällä

Toinen erä alkoi Blues-ylivoimalla Nurmisen lähtiessä istunnolle jo ensimmäisen vaihdon jälkeen. Noin minuutti tämän jälkeen tuli tapahtuma, josta riitti ja tulee todennäköisesti jatkossakin riittämään puhetta. TPS-alivoima purki kiekon Bluesin päätyyn. Kiekon perään luisteli ensimmäisenä Radek Philipp, ja karvaamaan kiiti Mikko Eloranta, joka työnsi Philippiä käsillään tämän ohi luistellessaan. Pahaksi onnekseen Philipp oli hieman huonossa asennossa ja kaatui pää edellä laitaa vasten, jääden osuman jälkeen jäälle makaamaan. Philipp vaikutti olevan koko ajan tajuissaan, mutta melkoisen sekavan oloisena. Hänet vietiin lopulta paareilla kentältä ja Eloranta passitettiin suihkuun ottelurangaistus niskassaan, syynä selästä taklaaminen.

Ottelun jälkeen selvisi, että Philipp oli selvinnyt ensiapuhuoneesta pukukoppiin asti, mutta muistinmenetyksestä kärsien. Pää oli siis tärähtänyt laitaan melkoisen kovaa. Erotuomaritarkkailija Pertti Juhola kuvaili tilannetta seuraavasti:

- Nauhalta katsottuna se on niin, että Eloranta antaa korkealla mailalla vauhtia edessä menevälle pelaajalle ja se on sitten yhteensattumien summa. Bluesin pelaaja on myöskin pää alaspäin kun hän menee siinä ja sääntökirja antaa tässä tuomarille aika ison skaalan. Se viesti minkä mä olen saanut, niin loukkaantuminen on kai aika vakava.

- Mä en nähnyt sitä vielä nauhalta kun pojat vielä kelaa videoita, mutta mun mielestä se oli sellainen, miten sen sanoisi… siinä kaveri ehkä kaveri käänsi itsensä sellaiseen asentoon, ja sitten Kuli (Eloranta) mun mielestä käsillä työnsi sen puolustajan sinne laitaan. Mä en sitä kuitenkaan pysty hirveän syvällisesti kommentoimaan. Näyttihän se sitten aika hurjalta sen tilanteen jälkeen, sanoi puolestaan Jukka Koivu.

Blues haaskaa etsikkoaikansa

Bluesilla oli Elorannan ulosajon myötä tiedossa 48 sekuntia aikaa hieroa tasoitusta kahden miehen ylivoimalla ja vielä tämänkin jälkeen yli neljä minuuttia viidellä neljää vastaan pelaten. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt, ja TPS puolestaan syttyi taistelemaan alivoimalle jouduttuaan. Tasoitus oli toki kerran lähellä. Kiekko nimittäin saatiin jo Lassilan selän taakse, mutta maali hylättiin, kun samaan aikaan Drew Bannisterille vihellettiin jäähy. Bannisterin rangaistuksen myötä TPS selvisikin jäähyntappamisestaan kaksi minuuttia odotettua vähemmällä vaivalla.

Elorannan ulosajon johdosta TPS joutui laittamaan ketjunsa remonttiin. Marco Tuokko nostettiin Mikko Koivun vierelle, Mika Suoraniemi kolmosketjuun ja ylimääräisenä hyökkääjänä aloittanut Arttu Virtanen neloseen.

Jäähystä selvittyään Palloseuran peli passivoitui uudestaan. Blues pystyi ottamaan otetta, mutta toisaalta TPS:n peruspaketti pysyi hyvin kasassa, eivätkä vieraat saaneet pelattua avopaikkoja tasoitusta varten. Toisaalta, aina ei tarvita avopaikkaa maalintekoon. Sen osoitti Marko Tuomainen ajassa 34.08, ampuessaan kiekon kovaa, mutta hieman kaukaa ohi Lassilan. Tuomaisen tuulettelua hillitsi osaltaan Hulkkosen todella kova taklaus, joka osui Tuomaiseen noin sekunnin kymmenys sen jälkeen kun laukaus oli lähtenyt maalintekijän mailasta.

TPS tuntuu usein tarvitsevan ikään kuin ulkopuolisen ärsykkeen saadakseen peliään kulkemaan. Tänään kaava toimi kahdesti. Ensin Elorannan jäähy herätti joukkueen taistelemaan alivoimalla ja uudemman nukahtamisen puolestaan katkaisi Bluesin maali. TPS heräsi taas pelaamaan ja sai palkinnoksi painostuksestaan ylivoiman, Bannisterin joutuessa toistamiseen istunnolle. Vykoukal hautoi ylivoimalla kiekkoa pitkään, mutta aiheesta. Tarkka syöttö löysi hyvin neliön keskelle sijoittuneen Hulkkosen, joka latasi suoraan poikittaissyötöstä TPS:n uudestaan johtoon ajassa 38.06. Numeroissa 2-1 siirryttiin odottamaan kolmatta erää.

Kohn suihkuun ja niitti ottelulle

Toinen puhuttanut ulosajo nähtiin kolmannen erän alkupuolella. Marco Tuokko yritti keskialueella taklata Ladislav Kohnia, joka kaatui hieman ennen kontaktia. Tuokon polvi osui tilanteessa matalana olleeseen Kohniin, seurauksena polvivamma Tuokolle. Alustavan arvion mukaan vamma pitää miehen sivussa loppukauden ajan.

- Hyvin vaikea arvioida, mutta lääkärien mukaan sivuside on valmis. Tietenkin se varmistuu sitten kuvauksissa, mutta näin ne sanoi, että sivuside. Kun polvi on löysä, niin se on varmaan merkki siitä. Marco sanoi itse, että joku siellä napsahti. Mutta tää on aina ennen kuin mennään polven sisälle niin se on hyvin vaikea asia - amatöörin varsinkaan - kommentoida sitä, kommentoi Koivu.

Bluesin alivoimaurakkaa helpotti Rauteen ottama totaalisen turha rangaistus. Muutoinkin suurin osa TPS-jäähyistä tuli taas kerran joko keskialueen tai hyökkäyspään tilanteista. Mikäli joukkue mielii mennä pitkälle, tulisi näistä hankkiutua pikimmiten eroon. Yhtä kaikki, heti Rauteen jäähyn loputtua TPS kuitenkin iski. Mikkola syötti kiekon hyvään sektoriin nousseelle Nurmiselle, joka ampui pelivälineen suoraan syötöstä ohi voimattoman Myllyniemen.

Bluesin takaa-ajo jäi jäähyjen jälkeen melkoisen vaisuksi. Kohnin oltua poissa ei joukkueesta noussut vastuunkantajia esille. Voittajasta ei vaikuttanut olevan epäselvyyttä, ja varmimmaksi vakuudeksi TPS teki vielä neljännen maalin, kun David Schneiderin laukaus lirui Myllyniemen räpylän kautta maaliin. Osuma oli TPS:n tekemistä ainoa, jonka voi laittaa maalivahdin piikkiin.

Lopussa Blues pääsi vielä Seikolan jäähyn myötä pelaamaan kuudella neljää vastaan vierailijoiden otettua Myllyniemen vaihtoaitioon. Maalia ei kuitenkaan nähty kumpaankaan päähän. Jäähyn loputtua nuoren Jarkko Immosen laukaus kuitenkin yllätti Lassilan hieman helpon näköisesti. Lähemmäs ei Blues enää päässyt, vaikka yritystä olikin. Ottelun lopussa nähtiin ikävä tilanne, kun Markus Seikola sai viimeisessä vaihdossa mailasta käsilleen. Tämän jälkeen kentällä nähtiin pienoinen torikokous, joskaan mitään ylilyöntejä ei tilanteessa enää tapahtunut. Jukka Koivu kertoi Seikolan tilanteesta seuraavaa:

- Seikola sai kovan iskun siihen ranteeseen. En tiedä mikä on tilanne tarkkaan. Aika iso isku siihen tuli. Mä en nähnyt tilannetta, mutta kuulemma oli kunnon mälli.

Lyhyestä virsi kaunis á la Sator

Ted Satorin kommentit olivat lehdistötilaisuudessa taas kerran todella vähissä. Mies piti lyhyen puheenvuoron, jossa korosti lähinnä pelaajien kunnioitusta ja toivoi, ettei tänään nähtyjä tekoja enää jatkossa tapahtuisi. Tämän jälkeen Sator poistui tavoilleen uskollisena jälleen kerran suoraan pukukoppiin ennen toimittajien kysymyksiä. Käytös sai ihmettelyä osakseen.

Jos on Bluesilla Laatikaisen ja Philippin loukkaantumisten myötä pakkipula, on TPS:n ongelma puolestaan laitureiden poissaolot. Vahalahden ja Tuokon loukkaantumisten lisäksi Eloranta tulee olemaan pelikiellossa ainakin seuraavan ottelun ajan. Reservejä miettiessä katse kääntyy nuoriin:

- Nyt pitää ottaa pari pelaajaa junnuista mukaan. Nyt kun tuo B:n mestaruus on selvä, niin sieltä otetaan pelaajia, kertoi Koivu, viitaten samana päivänä Suomen mestaruuden voittaneeseen TPS:n B-juniorijoukkueeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle