TPS heitti pyyhkeen kehään

LIIGA / Raportti
Espoon Blues kävi hakemassa rutiiniesityksellä helpot pisteet haluttomasta Turun Palloseurasta. TPS ei näköjään edes halua play-offeihin. Ottelun jälkeen Kari Jalonen haukkui pelaajiensa moraalin.

Ottelun kokoonpanoja luettaessa Turkuhallin kultakurkku Aulis Virtasella oli vaikeuksia lukea Bluesin kultakypärän nimeä. Lopulta Aulis sai tokaistuksi "Tsan Tsan Zaloun". Ennen aloitusta Tsan Tsan luisteli kasia tuijottaen vihaisesti kuuluttajakoppiin.

Ja jos oli kuuluttajalla vaikeaa, niin samaa vaivaa esiintyi Tepsin pakeilla; heillä oli suuria vaikeuksia ottelun alkuhetkistä alkaen avaussyöttöjensä kanssa. Esimerkiksi Marko Kauppinen avasi pakkikaverinsa pohkeisin ja kiekko oli pomppia Teemu Lassilan maaliin.

Tepsin Joni Lius huitoi Marko Tuomaista mailallaan ja joutui jäähyboksiin. Ylivoimalla Markku Hurme kaarsi maalin takaa ja koetti vanhanaikaisella survoa kiekon maaliin. Teemu Lassila torjui, mutta alligaattorin lailla paikalle lipui Caloun, joka tuikkasi kiekon Lassilan längistä sisään.

Neloskentän pörräyksen takia Teemu Elomo joutui vuorostaan jäähyaitioon, mutta liigan paras ylivoima oli varsin huonoa.

Palloseura pääsi jälleen ylivoimalle, Bluesin Stapletonin kostettua tyhmästi saamansa keskialueen pommin Niko Mikkolalle. Kun perään Sebastian Sulku huitoi Kauppista ranteille, pääsi kotijoukkue koettamaan 38 sekunttia kahden miehen ylivoimalla. Kiekko pomppi jo maaliviivaa pitkin, mutta ei suostunut lipumaan maaliviivan tuolle puolen.

Stapleton kävi kuumana kuin hellankoukku. Kanadalainen veti poikittaisella mailalla kohteekseen ottamaansa Niko Mikkolaa naamaan ja TPS taas ylivoimalle. Alatalo ja Laatikainen hanskasivat hetken ja Alatalo jäähylle.

Tässä tappavan tylsässä erässä ei lisämaaleja nähty.

Toinen erä

Toinen erä alkoi paljon vauhdikkaammin kun ensimmäinen. Mikael Holmqvistille pedattiin paikka nokikkain Bluesin maalia vartioineen Jarmo Myllyksen kanssa, mutta ruotsalainen ampui kiekon kolme metriä yläriman yli puolentoista metrin päästä maalista. Jari Kurrin oppi "Läheltä ylös" oli viety tässä äärimmäisyyksiin.

Blueskin sörssi varman maalipaikan. Kari Kalto sai kiekon maalin kulmalle mutta espoolaisen laukaus epäonnistui totaalisesti tyhjän maaliverkon edessä.

Palloseuran Markus Seikolan maila heilui vaarallisen korkealla ja mies joutui jäähyboksiin. Nurminen ajoi alueelle ja jätti kiekon toiseen altoon Holmqvistille, joka laukoi kiekon jo ohi Myllyksen. Turkulaiset alkoivat juhlia, mutta espoolaiset jatkoivat hetken ihmettelyn jälkeen peliä. Päätuomari Jyri Rönn kävi tarkastamassa asian videotuomarilta ja palasi levittäen kätensä – ei maalia.

Teemu Elomo ajoi todella rumasti Jussi Timosta laitaan, mutta selvisi tempauksestaan kahden minuutin jäähyllä. Edes ulosajo ei olisi tuosta tilanteesta ollut vääryys.

Jiri Vykoukalin jäähyn aikana Vahalahti laukoi tiukan lyöntilaukauksen, mutta uskaliaasti vastaantullut Myllys torjui vasemmalla patjallaan. Myllyksen illan hienoin torjunta.

Erän viime minuuteilla loistavalla pelipäällä oleva Caloun jakeli loistavan syötön Teemu Elomolle, joka pääsi laukomaan aivan namupaikasta B-pisteen sisäkaarelta, mutta Teemu Lassila torjui todella näyttävästi kiekon hanskaansa. Yleisö antoi ansaitut aplodit.

Kolmas erä

Erän alkuun ottelu käytännössä ratkesi. Teemu Elomo vapautti fantastisesti omalta siniseltään Calounin puhtaaseen läpiajoon. Caloun ei tällaisistä paikoista erehdy, veivasi hetken ja sijoitti pikkumustan Lassilan hanskakäden puolelle.

TPS tasoitti – melkein. Aivan yksin maalin eteen unohdetun Mika Alatalon veto lipsahti Myllyksen kainalosta mutta kiekko pomppasi veteraanivahdin onneksi maalin taakse.

Caloun sai myllytyksen aikana venytettyä todella yllättävän vedon hankalasta asennosta, mutta Lassila kykeni torjumaan patjoillaan.

Tämän jälkeen espoolaiset tulittivat Lassilan maalia kaikista mahdollisista ja mahdottomista paikoista. Vaarallisin paikka nähtiin, kun Tepsin Mikko Kankaanperä menetti alimpana ja Kalto laukoi jäänuoliaisen vasemman tolpan ohi.

Kiekko pomppi Holmqvistin ruhosta Tuomaiselle joka karkasi Peter Sarnon kanssa 2 vs 1-hyökkäykseen. Tepsin pelaajat ottivat molemmat Tuomaisen ja Sarno sijoitti Tuomaisen rystysyötön ohi sivuttaisliikkeessä olevan Lassilan.

Alatalon jäähyn aikana Vykoukal laukoi sentin yli yläriman ja hetken päästä Kalto vippasi kiekon tuuman maalin yläkulman ohi.

Summa summarum

Blues pelasi kaikenkaikkiaan erittäin fiksua hokia, jolla vieraskaukaloista pisteitä kannetaan. Myllys pelasi mukiinmenevän ottelun, mutta totuuden nimissä täytyy sanoa, että varsin helpolla konkarivahti selvisi nämä 60 minuuttia. Yksi paraatipelastus ja muut rutiinitorjuntoja. Jan Caloun on aivan huima kiekkoilija!Hänessä on se sama ominaisuus kuin Gretzkyssä, että hän näkee monta siirtoa eteenpäin ja aivan kuin ennustaa vastustajan siirrot. Tämän takia Caloun on SM-liigan paras pelinrakentaja.

Palloseura ei ollut tänään kovinkaan hyvä. Haluttomuus kuvastui jokaisesta luistimenpotkusta. Joukkueesta puuttuu johtajuutta joka sytyttäisi sen todella taistelemaan play-off paikasta. Yksittäiset pelit eivät riitä, Palloseura ei ole henkisesti valmis pitkään sissisotaan. Joko jatkopelipaikkaan ei uskota tai sitten se ei kerta kaikkiaan kiinnosta.

TPS:n flegmaattisuuden kuva kuvastuu Kai Nurmisessa joka ei jaksa luistella paitsioasemasta pois sinne kerran ajauduttuaan. Tähden elkeitä rivimiehen esityksillä on vaikeaa sulattaa.

Kiviharju tarvitsee kipeästi tekosyyn, jolla perustella näitä otteitaan.

Kommentit

- Oliko maali? kyseli Jalonen astuttuaan huoneesen ennen pressitilaisuuden alkua erotuomaritarkkailijalta, mutta hyväksyi kun sai kieltävän vastauksen.

Hannu Kapanen jutteli savolaiseen tyyliin leppoisasti ja paljon.

- Nolla-kolme voitettiin ja siihen ollaan hirveen tyytyväisiä. Jos Tepsi ei ollu omimmillaan, niin ei mekään ihan tänään saatu semmosta, mutta mä luulen, että nuo suuret jäähymäärät siellä ensimmäisessä erässä varsinkin vei meiltä vähän jalkoja pois. Kuorma keskittyi siihen samaan pelaajaryhmään ja samat pelaakin osittain ylivoimaa.

- Ei aina voi pelata hyvinkään. Ei tää huono ollut pelinä – en mä sitä tarkoita. Mutta tavallaan se on hyvä merkki, että joskus voi huonompanakin päivänä voittamaan näitä pelejä. Mä odotin kyllä enemmän meiltä – liikettä ja sitä mikä on meille se ominaisin pelaamisen tyyli ja sitä kautta taituruutta siihen lisää. Mutta tänään näin.

Tietysti tyytyväinen Myllyksen hyvään pelaamiseen. Jamolla oli iso osuus siinä. Tepsillä oli kumminkin pari pahaakin paikkaa siellä. Jamo näytti kyntensä ja pikkuhiljaa on tulossa omalle tasolleen. Ei sen kummoisempia. Yks peli ennen tätä taukoa ja siihen täytyy huolella keskittyä. Pelicansia vastaan Lahdessa. Siinä ei ole varaa kenelläkään luulla mitään. Sieltä tulee nuoria ja nälkäisiä jätkiä vastaan. Ei sitä tiedä miten paljon siellä on ketäkin pelaajia jäljellä.

TPS:n valmentaja Kari Jalosella oli suuria vaikeuksia piilottaa raivoaan.

- Niin, mitä tähän heittäis? Haiskahtaa vähän maalinteko-ongelmalta. Kaks pelii nollissa ja haiskahtaa hieman siltä. Kyllä meillä on aika monta pelaajaa, minkä kannattaa miettiä, että minkä takia ne tätä jääkiekko pelaa. Se on se tärkein asia. Että mistä heille maksetaan palkkaa. Sitä kannattais aika monen pelaajan miettiä tämmösen esityksen jälkeen. Turha tässä on sen enempää alkaa selittelee.

Kun Jaloselta kysyttiin, tietääkö hän huhusta, että Mikael Holmqvist olisi valittu Ruotsin maajoukkueeseen vastasi Kojo lakonisesti:

- En tiedä. Ei täällä mulle tosin muustakaan kerrota, totesi Jalonen vakavalla naamalla.

- Kysy pojilta. Niitäkin vois laittaa vastuuseen tekemisistään, vastasi Kojo kun kysyttiin miksi IFK-ottelun fiilis oli kadonnut.

-Jamosta. Jamo oli hyvä tänään. Meillä oli omat paikkamme ja Jamo oli silloin paikallaan. Meidän vaarallisin…SM-liigan paras ylivoima on tökkinyt kyllä aika pahasti täällä ja Helsingissä. Sitä täytyy pohtia millä se saadaan takaisin uomiinsa niihin lukemiin jossa se on ollut.

- Nii-n. Matemaattisesti tää on vielä mahdollinen; play-off paikka. Ei siinä oo mitään, mutta se vaatii voittoja. Tappioilla sinne ei mennä.

» Lähetä palautetta toimitukselle