NHL-miehet juonivat TPS:lle voiton viimeisessä pelissään

LIIGA / Raportti
TPS-kannattajat antoivat Koivulle ja Korpikoskelle arvoisensa läksiäiset.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TPS nipisti pisteet Mikko Koivun ja Lauri Korpikosken jäähyväisottelussa niukoin 3-2-lukemin. TPS hallitsi ottelua kokonaisuudessaan, mutta Bluesin vahva oman pään sumppu piti maalimäärän pienenä.

Lauantai-illan kamppailu oli suurelta osin kotijoukkueen hallussa, mutta Blues puolusti omaa maaliaan pääsääntöisesti hyvin, mutta puolustus petti ratkaisevasti TPS:n maaleihin johtaneissa tilanteissa. TPS:n ykkösketju Lauri Korpikoski-Mikko Koivu-Brian Willsie olikin kotijoukkueen näkyvin osa jälleen kerran ja teki tarvittavat maalit.

- TPS tuli taloon isännän elkein. Pystyimme kuitenkin jotenkin puolustamaan puolustajilta kaikki kudit, etteivät päässeet ihan nenän edestä iskemään, maaleja lukuun ottamatta, tietenkin. TPS on tuollainen kokenut äijäporukka ja miellä oli tavoitteena se, että kun viimeksi täällä hävisimme jatkoajalla, niin Koivun kenttä teki kaikki neljä maalia, joten tällä kertaa pyrimme sen lukeman puolittamaan. Siinä onnistuimmekin, mutta itse jäimme kahteen maaliin, totesi Blues-luotsi Lauri Marjamäki ottelun jälkeen.

TPS:ltä terävä alku

Ottelu lähti siis käyntiin kotijoukkueen tahdissa, eikä avausmaalia tarvinnut odottaa kauaa. Maalista vastasi TPS:n uusittu kolmosketju, jota johti liigadebytantti Krister Mähönen laidoillaan Miikka Tuomainen ja Marko Anttila.

Ketju sai painettua pelin Bluesin päätyyn ja pääsi yllättämään Bluesin puolustuksen housut kintuissa. Bluesin tiiviistä puolustusmuurista löytyi yllättäviä aukkoja, kun ensin Mähönen pisti maalin edestä kiekon ohi. Hetkeä myöhemmin identtinen tilanne ja maalille parkkeerannut Tuomainen ohjasi Kris Russellin syötön Blues-vahti Antti Oren nenän edestä maaliin. Ottelu ehti vanheta vain vajaat kaksi minuuttia.

TPS piti pelin hallussaan, mutta sortui muutamaan otteeseen huolimattomaan kiekolliseen peliin. Tämä avasi Bluesille pari mainiota maalipaikkaa. Blues kävi lähellä tasoitusta erän puolivälissä, kun Arto Laatikainen ja Niko Nieminen pääsivät hyökkäyspään riiston myötä 2-0-hyökkäykseen, mutta Nieminen tuhri Laatikaisen hänelle tarjoileman avopaikan.

- Niemisellä oli siinä tyhjä maali. En tiedä mitä siinä tapahtui, että miten se kiekko yhtäkkiä kiipeili maalin yli, mutta ne on niitä jossitteluja, tuumaili Marjamäki.

Vaikka TPS veikin peliä avauserässä, niin se puski päätään Bluesin tiiviiseen viisikkopuolustukseen. Lähes poikkeuksetta Blues-viisikko tukki keskustaa b-pisteen alakaaren ja maalin välissä, joten tilaa ei liiemmin ollut. Avausmaalin jälkeen TPS ei mennyt maalille yhtä kovalla innolla, eikä täten päässyt irtokiekoille, joita useista viivavedoista syntyi.

Ensimmäisen erän loppupuolelle Blues pääsi hieman yllättäen iskemään pelin tasoihin. Tommi Huhtala tuli vauhdilla TPS:n puolustusalueelle ohittaen heittämällä Rasmus Ristolaisen, joka ei pysynyt millään Huhtalan kyydissä. TPS-vahti Atte Engrenille sattui pieni, mutta maalin kannalta ratkaiseva ylireagointi. Huhtala lähti kiertämään maalia ja vetoa odottanut Engren ehti jo mennä polvilleen joutuen kiirehtimään takatolpalle. Huhtala heitti kiekon maalin takaa Engrenin jalan kautta verkkoon.

Viimeisellä minuutilla TPS käänsi painostuksensa tehoiksi, kun Willsien onnekas rystylaukaus yllätti Oren vain neljä sekuntia ennen erän loppua. Maalia edelsi hieno, joskin onnekas syöttökuvio, jossa kiekko kiersi ketjun kaikki jäsenet. Bluesin päävalmentaja Marjamäki harmitteli osumaa ottelun jälkeen.

- Siinä oli yksi vastaan viisi -tilanne, me aloimme siinä vähän laskemaan ja 2-1-johtomaali sitten siitä harmittavaan paikkaan.

Blues hukkasi mahdollisuutensa

Toisessa erässä TPS jatkoi siitä, mihin ensimmäisessä jäi. Kotijoukkueella oli vahva ote pelistä ja reilun neljän minuutin pelin jälkeen helähti kiekko jälleen Blues-maalin perukoille. Turkulaisten ykkösketju piti pitkään paineen Blues-alueella, eikä jäällä ollut Teemu Ramstedtin johtama ketju pystynyt pitämään TPS-vyöryä aisoissa. Lopulta Korpikoski otti kiekon maalin nurkalta, kiersi maalin ja petasi pienellä siirrolla loistavan vetopaikan viivalta nousseelle Ristolaiselle, joka ei vetoaan säästellyt. Nuoren TPS-pakin kova lämäri painui vastustamattomasti maalin yläkulmaan.

Erän puoliväliä seuranneet minuutit mentiin vierasjoukkueen komennossa. Kiekko pysyi tiukasti TPS:n puolustusalueella, mutta myös isännät onnistuivat varjelemaan maaliaan, eikä Blues kyennyt luomaan kovinkaan maittavia paikkoja. Paras paikka aukeni heti painostusjakson alussa puolustaja Mikko Kuukalle, jonka Kristian Kuusela löysi TPS-viisikon keskeltä hienolla oivalluksella. Kuukka pääsi vapaasti ampumaan b-pisteiden välistä, mutta veto suuntautui hieman ohi TPS-maalin.

Loppua hallitsi jälleen TPS, mutta kotijoukkue puski päätään Blues-sumppuun ja maalia kohti saadut laukaukset lähinnä lämmittivät Oren räpyläkättä, sillä maskia TPS ei vetojensa tueksi saanut aikaan.

Pilli soi ahkerasti

Kolmannen erän alkua väritti melkoinen jäähysuma. Kahden erän aikana ottelussa tuomittiin vain kolme rangaistusta, mutta syystä tai toisesta oli päätuomariparin pilleissä herneet lujilla. Pelaajia päätyi ensimmäisen viiden minuutin aikana jäähyboksiin kolme kummastakin joukkueesta. Tuomioista ei kovinkaan moni vastannut ottelun linjaa tai pelitapahtumien kulkua.

Suuri jäähymäärä johti siihen, että kumpikin joukkue pääsi vuorotellen 5-3-ylivoimalle, mutta kumpikin hukkasi mahdollisuutensa. Ensin Blues pyöritti sinänsä hienosti, mutta sai aikaan vain yhden laukauksen ja hetkeä myöhemmin menetti ylivoimansa hyökkäyspään jäähyn johdosta. TPS ei onnistunut yhtään sen paremmin, joten johtolukemat säilyivät ennallaan.

Erän puolivälin paikkeilla, kun ottelua päästiin jälleen jatkamaan tasakentällisin, pääsi Blues kaventamaan ottelun. Nieminen onnistui latomaan ruotsalaispakki Jens Westinin viivavedosta tulleen irtokiekon verkon perukoille. Nieminen oli unohtunut maalin eteen täysin vartioimatta, joten hänellä oli helppo työ siirtää kiekko verkkoon. Maalin synnyssä auttoi myös Ramstedtin hieno pelaaminen, kun sentteri pelasi reboundia siivoamassa olleen TPS-pakin pois tilanteesta antaen Niemiselle aikaa viimeistellä.

Blues painoi kipakasti päälle ja TPS joutui puolustuskannalle, mutta paria paikkaa lukuun ottamatta, eivät espoolaiset onnistuneet tehollisesti.

TPS kesti Blues-painostuksen ja oli kaunistella lukemia ottelun loppuhetkillä Blues-maalin ollessa tyhjänä. Koivu oli päästä sinetöimään jäähyväispelinsä maalilla, mutta Henri Laurila kaatoi hänet juuri ennen ratkaisua. Tilanteesta tuomittiin Laurilalle rangaistus ja TPS pelasi ottelun lopun ylivoimalla. TPS-valmentaja Juha Pajuoja oli tuomiosta eri mieltä.

- Mielestäni Koivun olisi pitänyt tänään saada maali tekemättä mitään. Maali oli tyhjänä ja hänet koukattiin takaapäin.

- Selkeässä läpiajotilanteessa se on suoraan maali. Tietysti se on tuomarintulkinnasta kiinni, että oliko se selkeä läpiajo, kommentoi otteluvalvoja Reijo Ringbom tilannetta.

TPS palasi voittojen tielle

- Olemme pelanneet hyvällä tasolla ja napsineet pisteitä miltei joka ottelusta, mutta kolmea pistettä emme ole vähään aikaan saaneet, pois lukien tietysti KalPa-peli. Kaksi erää oli meiltä hyvää kiekkoa ja kolmannessa vastustaja löi lisää höyryä, niin jouduttiin vähän puolustuskannalle, summasi tyytyväinen Pajuoja.

- Mitä pitemmälle mentiin, niin kolmas erä oli meiltä jo hyvää pelaamista, mutta pitkä on matka. Meillä heittelee tuo pelaamisen taso. Kotona pelaamme hyvin, mutta kun bussi lähtee pihasta, niin sen jälkeen meidän itesluottamuksemme ja pelirohkeutemme ei ole sillä tasolla, millä sen pitäisi olla, näki puolestaan Marjamäki.

» Lähetä palautetta toimitukselle