Blues yhä ylitsepääsemätön Tepsille

LIIGA / Raportti
Espoon Blues kukisti haluttoman oloisen TPS:n ilman kirkkainta tähteään Jan Calounia vahvalla joukkuepelillä ja ennen kaikkea hyvällä ylivoimallaan. Niko Mikkolan Mike Stapletoniin kohdistunut mahdollinen polvitaklaus puhutti käytävillä pelin jälkeen

Ottelu alkoi hermostuneesti. Kiekko pomppi molempien lavoissa ja
varsinaisia maalipaikkoja ei nähty melkein kymmeneen minuuttiin.

Eikä maalipaikaksi voi sanoa edes Bluesin avausmaaliin johtanutta tilannetta. Seitsemännellä minuutilla kesken sekavan pelin vieraiden Olli Ahonen laukoi punaviivalta ja Teemu Lassila oli yllätetty Palloseuran maalissa. Tämä tilanne todisti todeksi vanhan fraasin, että aina kannattaa laukoa.

Tepsilläkin oli omat hetkensä. Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen Marko
Kauppinen laukoi, mutta Bluesin maalia tällä kertaa vartioivan Mika
Oksan hanska heilahti hienosti kiekon tielle. Tuokon paraatipaikalta
laukoma kiekko jäi myös Oksan syliin.

Bluesin Sebastian Sulun jäähyn aikana TPS tasoitti. Pasi Petriläinen
äkkäsi upeasti Niko Mikkolan vapaana maalin edessä. Syöttö tälle ja
Mikkola ajoi maalin eteen, houkutteli Oksan maahan ja latasi kiekon maalin kattoon. Hieno maali ja vielä hienompi vapauttava syöttö.

Tepsin Tuomas Grönmanin jäähyn aikana Palloseura taisteli hienosti
alivoimalla.

Erän viime minuuteilla sekä espoolaisista Teemu Elomolla että Mike
Stapletonilla oli asiaa Palloseuran Sergei Yerkovichille. Toiveet alkoivat elää katsomossa, että kentällä saattaisi esiintyä illan kuluessa väriäkin.

Toinen erä

Erän ensi sekunneilla Tepsin Grönman otti typerän jäähyn pelin ulkopuolella. Kotijoukkue sai huokaista helpoituksesta, kun Teemu Elomo teki äskeisen jäähyn tyhjäksi taklatessaan Ville Vahalahtea päähän saaden 2+10. Tuomio oli kieltämättä kova, sillä Elomolla ei ollut paljoakaan vauhtia tilanteessa.

Tepsin Suoraniemen jäähyn ehti juuri päättyä kun täysin yksin maalin eteen jätetty Miika Elomo tyrkkäsi Juha Ylösen laukoman vedon reboundin Lassilan ohi. Blues jälleen johtoon.

Blues rankaisi taas ylivoimalla. Markus Seikolan jäähyn aikana Markku Hurme oli unohdettu täysin yksin maalin eteen ja tämä ohjasi Stapletonin syötön Lassilan längistä maaliin. Tilanteessa Palloseuran Marko Kauppinen oli jossain muualla kuin olisi pitänyt.

Erän lopussa koko ottelun epäjohdonmukaisesti viheltänyt päätuomari Hannu Henrikkson jakeli jäähyjä oikein urakalla. Ilmeisesti tästä suivaantunut Nurminen luisteli tahallaan tuomaria päin, mutta Henrikkson ei reagoinut.

Kolmas erä

TPS:n Sergei Yerkovich meinasi potkaista kiekon omaan maaliin, mutta Lassila torjui hienosti yllättävän pompun patjallaan.

M.Elomon jäähyn aikana Blues taisteli hienosti. "Hyvä tappo jätkät hei" saattoi Kapanen huutaa vaihtopenkiltä. Kuvaavaa oli että hiirenhiljaisessa Turkuhallissa kaikki kuulivat tuon.

T.Elomon hakattua Lassilaa näpeille, TPS pääsi ylivoimalle. Aulis
Virtasen kuuluttaessa joukkueet täysilukuisiksi Juho Lehtisalo ohjasi Seikolan siniviivalaukauksen lähietäisyydeltä maalin kattoon. Nuorukaisen ensimmäinen liigamaali ja kiekko muistoksi kotiin.

Tepsin Mikkolalle tuomittiin viiden minuutin polvitaklauksesta epäselvän tilanteen jälkeen. Stapleton oli uhri. Viiden minuutin jäähyn aikana Espoo rankaisi kerran. Kiekko pomppasi Peltosen luistimen kautta maalin eteen Hurmeelle, jolla oli aikaa potkia kiekko itselleen ja laittaa kiekko tyhjään maaliin. Lassila ei vaivautunut tilanteessa edes yrittämään torjuntaa. Jäähyn aikana Ylönen laukoi Lassilan torjunnan kautta ylärimaan, mutta tämän lähemmäs Espoo ei maalia enää päässyt.

Kun ottelua oli jäljellä kaksikymmentä
sekuntia TPS otti Lassilan ulos ja päätti parannella maalieroa. Kumpikaan joukkue ei onnistunut, joten pisteet pääkaupunkiseudulle.

Summa summarum

Nuorissa sanotaan olevan tulevaisuus. Kenties, mutta ainakin heissä on virtaa ja taistelua. Sitä ei voi sanoa koko Palloseuran pelaajistosta. Lehtisalon ensimmäinen liigamaali oli hieno osoitus tästä taistelutahdosta.

Niko Mikkolan kauden parhaasta pelistä jäi ikävä sivumaku suuhun typerän ja ennenkaikkea vaarallisen polvitaklauksen takia. Palloseuran nuori Teemu Lassila todisti ettei ole luottamuksen arvoinen ja nollapeli Lappeenrannassa oli vain sattumaa. On samantekevää montako huippupaikkaa torjuu; voittava maalivahti ei päästä tuollaisia vetoja maaliin. Samoin viimeisessä Hurmeen maalissa Lassila ei edes yrittänyt torjuntaa tajutessaan että on väärällä kulmalla. Lopettamalla pelaamisen kiekkojen torjuminen ei ainakaan onnistu. Tepsin kapteeni Mika Alatalon kasvoilta saattoi lukea tuskastumisen omaan tehottomuuteensa ja mies keskittyi lähinnä mailalla huitomiseen.

Tänään Espoo esitti enemmän variaatioita hyökkäyspäässä mihin Turkuhallissa ollaan totuttu. Jan Calounin puute ei siis näkynyt
mielikuvituksettomuutena. Maalivahti Mika Oksa pelasi varman peruspelin. Ei mitään ihmeellistä, mutta ei pitkä pelaamattomuus hänestä mitenkään huokunut. Olli Ahosen maali ei välttämättä kerro
mitään hänen kiekollisista taidoistaan, mutta laiturin roolissa Ahonen sai vapauden pelata vapaampaa peliä, jonka hän näköjään myös taitaa.

Kommentit

Hannu Kapanen oli tyytyväisen oloinen pisteisiin ja savolaiseen tyyliin todella puhelias

- Peli lähti meiltä kohtalaisen railakkaasti käyntiin ja kyllä mä syynkin melkein tiedän: meidän eilinen huono peli tuolla kotona. Tai oikeastaan osa joukkuetta pelasi reilusti alle kykyjensä ja meillä ei ollu muuta vaihtoehtoo kun näyttää taas tää osaamisentaso. Aika hyvin oli tavallaan viesti mennyt perille; ei siellä eilenkään huudettu eikä räyhätty, mutta jokainen ymmärsi asian. Tepsi tuli siinä aika ovelasti tasoihin ja ekassa erässä pääsi taas peliin mukaan. Yllättävän hyvin me sitten pystyttiin pelaamaan periaatteessa kolmella – nyt me jouduttiin pelaa puoli peliä - elikkä kolmella ketjulla. Mun mielestä tuo paketti säilyi aika hyvin kasassa. Tiedettiin tää iso kenttä täällä ja niin poispäin, niin se vähän muuttaa tota pelaamista. Odotin Tepsiltä rehellisesti sanoen vähän enemmän. Prässäävämpää pelaamista. Sitä ei tänään niin paljon tullut, liekös siitä, että meillä kesti paketti kasassa. Ylivoima toimii – edelleen. Alivoimakin toimii. Nää on oikeestaan koko kauden ollu kohtuullisen hyvin paketissa. Mä en kerinny laskee montako tuli ylivoimalla – ainakin kaks ja tais tulla se kolmaski maali. Taas todiste siitä, että maalin edessä joku viihtyy niin sieltä yleensä prosentuaalisesti aika iso määrä noista maaleista kuitenkin tulee.

-Oksan Miku palas maalille ja oli mielessä, että pelaako jo eilen. Jälkiviisaana vois sanoo että olis kannattanu peluuttaa. Mutta hyvä suoritus. Ei meillä maalivahtiongelmaa ole ollu. Myllyniemi on voittanu ajallaan ja Heinonen siinä välissä – tai sen jälkeen. Mä uskon että Myllys on pelissä mukana pikkuhiljaa. Voi olla sunnuntain pelissä mahdollisesti – varalla. Katellaan. Heinosen tilanne on ihan avoin. Sen vuokra-aika on tavallaan ohi. Se on tulevaisuuden kysymyksiä. En mä usko, että me tällä kaudella ainakaan kaivataan sitä – toivottavasti. Ei tässä tietysti ole paljoa aikaakaan. Kuukausi loppuu ja sen jälkeen ei ukkoja siirrellä mihinkään.

Kysymykseen Stapletonin kunnosta Kapasella ei ollut tarjota vastausta

- Eipä tiedä vielä. Tuollahan tuo kävellä lingottelee ja jäitä on polvessa. Aika sitten näyttää. Tutkimukset sitten näyttää mitä on. Toivottavasti ei oo paha. Kuitenkin meille aika tärkee pelaaja hyökkäys- ja ylivoimapelissä. Pelaa muutenkin hyvin. Nyt tietää mitä odottaa Suomen liigalta toisella kaudella.

Mikkolan taklaukseen Kapanen ei ottanut kantaa

- En en sitä kunnolla nähnyt, mutta joku mulle sano siinä vierestä sano, että jalka levitettiin elikä polvitaklaus. Ei sen kummallisempaa. Ei muuten satu tuolla tavalla. Sitä varten on pyöveli-Moberg hommissa että katsoo nää. Niinhän se on kattonu näköjään monessa muussakin tilanteessa.

Kysymykseen illan tuomarilinjasta tuomareiden kritisoijana tunnettu Kapanen vastasi diplomaattisesti

-Mä en tiedä. Välillä tuli ihmeellisiä jäähyjä. Mä edelleenkin ihmettelen ja suosittelen Henrikssonille että katsoo sen Teemu Elomon taklauksen. Mä en oo niin puhdasta – ei hypänny, ei nostanu käsiä, ei mitään. Hartiat hartioita vasten ajettiin taklaus. Pää heilahti kyllä. Siinä ei ollut vauhtii semmosta mikä on. Totta kai siellä joskus pää heilahtaa pleksiin. Mä en oo paljon puhtaampaa taklausta omasta mielestäni nähny. Tässä on kaikenlaisia kummallisuuksia sattunu koko kauden. Tuomainen ajoi mun mielestä eilen – voi kai sanoa- vähän takaviistosta tuli kylläkin, mutta sai vain kaks peliä. Nää on kyllä mennyt vähän… Onneksi pääsen huomenna lähetykseen niin kyllä mää ehkä siellä kerron omat mielipiteeni kun täällä on tapahtunu kaikennäköisiä mailanmittauksia ja mitä. On kadonnut sellainen moraali omalla tavallansa tästä kiekosta pikkuhiljaa muutamilta tahoilta. Meidän pitäis saada tää paketti kasaan kaikin puolin.

TPS:n päävalmentaja Kari Jalonen oli ymmärrettävästi nyrpeämmän oloinen

- Meillä tämmönen ylämäki/alamäki-kuvio jatkuu. Jos tätä esitystä vertaa siihen mitä me pystyttiin tuolla vieraskentällä Lappeenrannassa esittämään, niin me oltiin kyllä kaukana siitä. Ennen kaikkea tänään tyhmät – mä en tiedä onko ne sitten tyhmiä vai sitten erikoisia jäähyjä mitä me otetaan, mutta on kuitenkin selvä, että jäähyboksista ei tällasta peliä voiteta. Toinen sitten on aika monen pelaajan alisuorittaminen – varsinkin täällä kotihallissa – voi sanoa illasta toiseen alisuorittaa tässä hallissa. Se on kyllä aika mysteeri kaiken kaikkiaan. Kaikki kiitos – tai onnittelut Bluesille, että heidän paketti pysyi kasassa. Ote ei herpaantunut missään vaiheessa.

- Nuorten pelaajien esiintyminen täällä kotona, niin se on kyllä positiivinen asia. Jos tästä jotain positiivista, niin nää Lehtisalot, Metsärannat ja Suoraniemet ja Kankaanperät ja nämä niin ne on meidän parhaita pelaajia kotona. Siitä pitäis meidän kokeneemman kaartin ottaa mallia.

Jalonen ei itse nähnyt Mikkolan mahdollista polvitakausta

- Se on harmi, jos se on polvitaklaus, niin täytyy ajaa kentältä ulos. Tässä lajissa on säännöt, joita pitää noudattaa. Jos me ollaan viimeiset viis minuuttia maalin perässä ja viimeset viis pelataan vajaalla, niin jokainen tietää et aika vaikee on peli voittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle