Tuhat ja 99 – Ässät murskasi TPS:n nopeasti

LIIGA / Raportti
Ässät korjasi Turusta täyden pistesaaliin 4-2-voitolla. Porilaiset lähtivät karkuun jo ensimmäisessä erässä, eikä TPS:n kolmannen erän kiri riittänyt kuromaan eroa umpeen. Voiton myötä Ässien kolmen vuoden voittoputki Turussa elää edelleen.

Ässät teki TPS:stä selvää jälkeä ensimmäisen 20-minuuttisen aikana. SM-liigan kauden paras vierasjoukkue oli maineensa veroinen ja iski taululle tylyt 3-0-lukemat alle 14:ssa minuutissa.

Patapaidat nöyryyttivät TPS-puolustusta heti ottelun toisella minuutilla Joel Armian taiteillessa kiekon Palloseuran maalin yläkulmaan. Seuraavaa osumaa porilaiset joutuivat odottamaan yli 11 minuutin ajan, mutta sen jälkeen verkko heilui kahdesti alle puolessa minuutissa. 2-0-maalista vastasi Ville Uusitalo ja kolmannen kerran Joni Ortion ohitti Tomas Zaborsky.

– Alussa saatiin tilanteita vähän kuin tyhjästä ja päästiin niistä heti rankaisemaan, Ässien päävalmentaja Karri Kivi kertasi ottelun jälkeen.

TPS heräsi vielä taistelemaan päätöserässä. Ensin Veli-Matti Vittasmäki kavensi eron kahteen maaliin ja hetkeä myöhemmin Miikka Tuomainen osui alivoimalla Tapio Laakson erinomaisesta esityöstä. Vittasmäelle maali oli kauden ensimmäinen, Tuomaiselle TPS-uran ensimmäinen.


Mark Leen maalia ei hyväksytty.

Ässät oli saada kiekon uudelleen maaliin vielä kahdesti kolmannen erän aikana. Ensin videotarkistus osoitti Vittasmäen pelastaneen ensimmäisen tilanteen ja myöhemmin Mark Lee kuljetti itsensä ja kiekon maaliviivan yli, mutta osuma hylättiin Leen jyrättyä ensin Ortion jäähän. Kivi oli Leen maalin hylkäämisestä eri mieltä.

– En oikein ymmärrä miksi se hylättiin. Olen nähnyt kymmeniä samanlaisia maaleja, esimerkiksi [Mikael] Granlundilta maajoukkueessa, Kivi kommentoi, mutta otteluvalvoja totesi hylkäyksen olleen oikea tuomio Leen törmättyä maalivahtiin ja maalin siirryttyä paikoiltaan.

TPS:n kirinpoikanen päättyi lopullisesti kuusi minuuttia ennen päätössummeria. Marko Anttilan ylipitkä vaihto päättyi kiekonmenetykseen ja Ässät pääsi hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Ratkaisuosuman viimeistelijäksi valikoitui Severi Sillanpää.

– Värikäs ja tapahtumarikas peli, Kivi totesi.

Avauserä ratkaisi

Ässien lentävä alku osoittautui lopulta koko ottelun ratkaisuksi. Ässien tutusti aggressiivinen karvaus oli myrkkyä TPS:n muutenkin takkuilevalle avauspelille ja turkulaispakisto oli vaikeuksissa valkopaitojen rynniessä kimppuun. TPS teki omassa kenttäpäädyssään helppoja virheitä ja kun joukkue ei kyennyt vartioimaan miestä tai aluetta, sai Ässät merkkausvirheiden seurauksena puoli-ilmaisia maalipaikkoja.

Esimerkkejä TPS:n hapuilusta ovat Ässien kolme ensimmäistä maalia, joissa kaikissa Ortio jätettiin aseettomaksi. Armia ja Zaborsky pääsivät nokikkain turkulaisvahdin kanssa kotijoukkueen puolustuksen kadotessa kartalta, Uusitalo puolestaan sai ampua tyhjään häkkiin Zaborskyn poikkisyötön selvittyä koko hyökkäysalueen halki Uusitalon lapaan.

– Kärjen ja hännän ero näkyi. Surkeaa mies-mies-pelaamista ja kaatumista. Hävittiin omassa päädyssä kuin pikkupojat läpi ottelun. Olemme vaikeuksissa puolustuksen kanssa oli kyseessä sitten ulkomaalaispelaaja tai junnupakki, TPS:n päävalmentaja Pekka Virta valitteli.

– Kovasti tulee illasta toiseen kardinaalivirheitä stressin alla. Uskallusta ja rohkeutta pelata rennosti ei oikein taida olla olemassakaan.


TPS oli vaikeuksissa Ässien hyökkääjien kanssa.

Hyökkäysalueella TPS oli etenkin ensimmäisessä erässä hukassa ja joukkue onnistui luomaan hyökkäysalueelle vain yhden painostuksen. 3-0-tilanteessa Ässät hellitti otettaan, mutta sai silti yrittää lisäosumia ylivoimahyökkäyksistä kääntämällä pelin tuloksettomien TPS-hyökkäysten jälkeen. TPS onnistui luomaan pistetaistelun edellyttämän määrän maalipaikkoja, mutta joukkueen viimeistely oli varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä karmealla tolalla.

– Hyökkäyspäässä on kovasti halua ja energiaa, mutta luovuus puuttuu ja työmäärä maalin eteen on edelleen valtava.

Esimerkiksi toisessa erässä Palloseura laukoi 17 kertaa enemmän kuin vain kahdeksan kertaa Ortion haastanut Ässät, mutta 13 kertaa erässä torjunut Järvenpää selvisi tilanteista ilman ylimääräistä venymistä. Sen sijaan erän harvoista maalipaikoista vaarallisin nähtiinkin juuri Ortion maalilla Leen sohittua Armian poikkisyötön ohi puolityhjän maalin.

Koko ottelun laukaustilaston TPS voitti 61-34-lukemin, mutta valtava määrä joukkueen kudeista suuntautui ässämaalia vartioineen Juha Järvenpään suojuksiin ja kokonaiset 29 kappaletta maalin ohi. Voittoa muiden poistuttua railakkaasti juhlinut Järvenpää kirjautti 30 torjuntaa, 11 enemmän kuin Ortio, venymättä kuitenkaan parhaimpaansa.

Voiton myötä Ässät on kukistanut TPS:n Turkuhallissa kuudesti peräkkäin. Turkulaisten edellinen kotivoitto Ässiä vastaan tuli helmikuussa 2009, 1099 päivää ennen tiistain näytöstä. Ässät nosti kolmen pisteen saaliillaan kausisaldonsa 94:ään ja jahtaa edelleen sarjakärki KalPaa. TPS puolestaan putosi SaiPan voiton myötä pudotuspelien ulkopuolelle sijalle 11.

Molemmilla joukkueilla on tiistain jälkeen jäljellä vielä yhdeksän runkosarjan ottelua. Seuraavan kerran kaksikko pelaa torstaina, jolloin TPS kohtaa KalPan ja Ässät Kärpät.

» Lähetä palautetta toimitukselle