TPS:n huolimattomuus Ässien apuna

Mika Niemi osui Turussa kahdesti, kun Porin Ässät haki 4-1-voiton TPS:stä. Kotijoukkueen peli oli edelleen pahasti hakusessa ja porilaiset hyödynsivät Palloseuran virheet. Tuloksena kolme pistettä Ässien tilille, kun taas TPS jatkaa kolmen muun joukkueen mukana nollakerhossa.

Ensimmäisissä otteluissa tappiot kirjanneet TPS ja Ässät nyhjäsivät Turussa heikkotasoisen lätkäpelin. TPS:n laskusuuntaiset otteet European Trophyn jäljiltä jatkuivat ja porilaiset kirjasivat turkulaisvirheiden seurauksena 4-1-voiton.

– Tämä oli meille tärkeä voitto eilisen tahmean pelin jälkeen. Meillä oli hyvä latinki ja se palkittiin voitolla, Ässien päävalmentaja Karri Kivi tiivisti ottelun jälkeen.

TPS:n Pekka Virta löysi ongelmia helppojen maalien ja virheiden lisäksi etenkin syöttelystä.

– Jos et saa yhtä, saatika kahta syöttöä omien lapaan, on vaikea voittaa.

Virta harmitteli myös maalinteon vaikeutta, mutta löysi syyn joukkueen kokoonpanosta.

– Jos katsotte meidän rosteria, niin ei sieltä kovin montaa pisteentekijää löydy, eli tässä vaiheessa tarvittaisiin sitä onnea, Virta huomautti ja muistutti kuitenkin esimerkiksi Michal Birnerin päässeen yrittämään maalintekoa kolmannessa erässä jopa puolittaisesta läpiajosta, mutta matka katkesi patapuolustuksen syöksyyn ja kiekonriistoon.

Positiivisen puolen Virta löysi 16-vuotiaasta Rasmus Ristolaisesta, joka pelasi vasta uransa toisen SM-liigaottelun.

– On tietenkin yhdellä tavalla positiivista, jos joukkueen ylivoimaisesti paras pakki on 16-vuotias, mutta pitkässä juoksussa se on huolestuttavaa, Virta punnitsi.

Turkuhallissa ei lauantaina pelattu erityisen kaunista jääkiekkoa.

Ässille salamajohto

TPS:n kannalta ottelu alkoi HPK-taiston tapaan aikaisin päästetyllä maalilla, kun kaksi täysosumaa Turkuhallin lauantai-illassa viimeistellyt Mika Niemi avasi maalinteon ajassa 2.58. TPS:n kokoonpanoon lähes vuoden tauon jälkeen palannut Miika Huczkowski antoi harhasyötön puolustusalueen keskelle ja väliin ehtineen Niemen rannelaukaus ohitti Marek Schwarzin.

Huczkowskin virhe loi pohjan koko ottelulle, jossa TPS tuskaili hyökkäyksiinlähtöjensä kanssa. Nopeat lähdöt ja eteenpäin suunnatut syötöt pysähtyivät Ässien karvauspeliin, toinen vaihtoehto oli jättösyöttö maalin taakse ja koko rumban aloittaminen alusta.

Hyökkäysalueella TPS onnistui luomaan muutamia tekopaikkoja, mutta pääasiassa laukauksia ei näkynyt eikä kuulunut. Maalinedustalle TPS:llä oli asiaa harvoin, mutta joukkueen illan ainokainen syntyi silti Juha Järvenpään vartioiman maalin edestä. Marko Anttila lähetti avauserän viimeisillä minuuteilla kiekon maalille ja kun Järvenpää torjui kiekon eteensä, oli paikalle viilettäneellä kapteeni Ville Vahalahdella helppo työ siirtää peliväline verkon perukoille. Maalin toinen syöttöpiste meni Ristolaiselle, jolle tehopiste oli SM-liigauran ensimmäinen.

Niemi iski voittomaalin toisessa erässä

Turkulaiset tulivat toiseen erään paremmalla liikkeellä, mutta kokonaisuutena pelin taso oli heikko. Erän ainoasta maalista vastasi vierasjoukkue, tälläkin kerralla Niemi. TPS:n tehottoman ylivoimapelin päätteeksi Ville Uusitalo antoi omasta kenttäpäädystä pitkän syötön keskialueelle, missä juuri rangaistusaitiosta poistunut Niemi odotti ja spurttasi läpiajoon. Kiekko karkasi hyökkääjän lavasta hetkellisesti, mutta lopulta Niemi työnsi sekä kiekon että Schwarzin maaliin.

Schwarz voi ottaa maalista syyt niskoilleen, sillä tsekkivahti seisoi selkä ylärimassa kiinni, vaikka yksi luistelupotku eteenpäin olisi mahdollistanut kiekon siivoamisen tai sulkemisen.

Toisen erän loppuosa oli TPS:lle maalipaikkojen osalta anteliainta. Palloseura loi muutamia hyviä tekopaikkoja, mutta ratkaisun hetkillä joko kädet jäätyivät tai ajatus katkesi. Muiden muassa Anttila pääsi laukomaan parikin kertaa maalintekosektorilta, mutta vedot suuntautuivat takapleksiin.

Mika Niemen läpiajo päättyi ottelun voittomaaliin.

Päätöserässä vielä kaksi osumaa

Ässät kasvatti johtonsa kahteen maaliin kolmannen erän alussa. Kahden aiemman osuman tapaan myös kolmas maali syntyi erän viiden ensimmäisen minuutin aikana. Patapaitojen kolmas maali poikkesi kuitenkin aiemmista syntytavallaan, sillä osumaa ei edeltänyt TPS-virhe. Tulokaspuolustaja Tommi Taimi toi kiekon vauhdilla hyökkäysalueelle ja laukoi TPS-puolustajan suojuksiin. Kiekko päätyi Veli-Matti Savinaiselle, joka ampui nopealla laukauksella kauden ensimmäisensä.

TPS sai ottelun loppuhetkillä vielä kaksi ylivoimatilaisuutta ja haki kavennusta kuudella neljää vastaan, mutta tunarointi siniviivalla pakotti turkulaiset hakemaan kiekon omasta päädystään liian useasti. Lopulta Tuomas Santavuoren päätöserässä viltittänyt Kivi kirjasi ensimmäisen voittonsa päävalmentajana lukemin 4-1, kun Tomas Zaborsky viimeisteli loppunumerot tyhjään maaliin. Syötön osumaan antoi Uusitalo, joka kirjautti kahden syöttöpisteen lisäksi ansiokkaan tehotilaston +3.

Joukkueet jatkavat kautta tiistaina. TPS matkustaa Tampereelle täydet kuusi pistettä avauskierroksilta ottaneen Ilveksen vieraaksi, kun taas Ässät isännöi Lahden Pelicansia.