Tappara jyräsi Ässät

Tiistaina oli Hakametsään saapunut käytännössä vain yksi joukkue. Tappara määräsi tahdin ottelun alusta saakka ja korjasi lopulta komean 4-0-voiton. Ässillä riitti yritystä, mutta joukkueiden tasoero ja Ässiä vaivannut väsymys sekä avainpelaajien loukkaantuminen käänsi ottelun lopullisesti Tapparalle.

Patapaidoilta puuttui kokoonpanosta Timo Salonen, Pasi Tuominen, Vjatsheslav Fandul, Richard Rochefort sekä Peter Sachl. Paikkaajaksi oli hankittu Marko Kivenmäki, joka esiintyikin ottelussa varsin pirteästi. Kuitenkaan edes neljän ottelun koesopimuksella pelaava Kivenmäki ei onnistunut ohittamaan Tapparan maalilla torjunutta Mika Lehtoa.

Tappara niskan päällä alkuminuuteista lähtien

Kotijoukkue lähti otteluun erinomaisesti latautuneena - korkea tahtotaso ja huima liike näkyi myös kentällä. Ässillä oli useaan otteeseen vaikeuksia omalla alueellaan isokokoisten Tappara-hyökkääjien pyörittäessä peliä. Porilaiset iskivät kuitenkin terävästi vastaiskuilla, mutta kirvesrintojen hyvä asenne näkyi niissäkin, sillä pelaajat jaksoivat luistella myös omaan päähän kiitettävästi.

Maalia saatiin kuitenkin odottaa yli ensimmäisen erän puolivälin. Lopulta Jyrki Välivaara pääsi lyömään kiekon lähes tyhjään maaliin ylivoimalla. Komean klap-klap-esityön maaliin tarjosivat Jussi Tarvainen ja Tuukka Mäntylä.

- Meillä oli hyvä tahtotaso tänään. Ässillä oli peli lauantaina, ja meillä vapaa viikonloppu, mikä tietysti vaikuttaa. Keskittyminen oli kovaa luokkaa ja sen pitääkin olla, jos aiomme pelata ehjät 60 minuuttia. Tänään onnistuimme mielestäni hyvin, vaikka viime aikoina pelimme on takkuillut, kommentoi kolme syöttöpistettä ottelussa kerännyt Jussi Tarvainen ottelun jälkeen.

Hetkeä myöhemmin Tappara iski uudelleen. Tällä kertaa hienosta esityöstä pääsi nauttimaan Marko Ojanen, joka ohitti Ässien maalilla torjuneen Scott Langkowin hieman epäonnistuneella laukauksella. Maalin syöttivät Kimmo Koskenkorva ja Aleksander Barkov.

Ottelutapahtumat näyttivät siltä, että Tappara saattaa lätkiä ensimmäisen erän lopussa vielä rumatkin numerot, mutta Ässät pelastui mahdolliselta löylytykseltä hieman erikoisella tavalla. Jaakko Uhlbäckin taklauksen johdosta hajosi Hakametsän upouudesta kaukalosta pleksi, ja ensimmäinen erä jouduttiin päättämään jo reilun 16 minuutin pelin jälkeen.

Kirvesrintojen painostus jatkuu

Toisessa erässä Tappara jatkoi hyviä otteitaan. Paikkoja oli lukuisiin lisäosumiin, mutta joko joukkue sortui ylisyöttämiseen tai huonoon viimeistelyyn. Lopulta tamperelaisjoukkueen kapteeni, Janne Ojanen, onnistui lisäämään Tapparan johdon kolmeen maaliin 5-3-ylivoimalla.

- Onneksi se meni. Varmaan kymmenen rebound-kiekkoa! Sitten Janne (Ojanen) laittoi lopulta kiekon maalin, kun pääsin itse ensin ampumaan ja kiekko kimposi jostain hänelle. Taisi olla ensimmäinen maali 5-3-ylivoimalla tällä kaudella, kertasi Tarvainen Tapparan kolmannen maalin syntyä.

Pleksin hajoamisen takia pitkäksi venyneen keskimmäisen pelijakson lopussa tuntui Tapparalle riittävän kolmen maalin johto. Luistelutempon tiputtua vain hivenen, pääsi Ässät heti paremmin otteluun mukaan. Ässä-pyörityksen aikana joutui ottelun avausmaalin tehnyt Välivaara ottamaan jäähyn huitomisesta. Patapaidat eivät kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään ylivoimaa erän lopussa ja toiselle erätauolle lähdettiin Tapparan 3-0-johdossa.

Jäähysuma ja tulostaulusekoiluja

Kolmannessa erässä parhaiten muistiin jäi Tapparan kolme perättäistä jäähyjä, toimitsijoiden sekoilut ja Ässien tehottomuus. Välivaara, Kangasniemi ja Kuki ottivat jokainen vuorollansa kaksiminuuttisen ja viimeinen jäähy tuntui olevan liikaa ainakin tulostaululle.

Toimitsijoiden sekoillessa taisi Tappara selvittää hieman ylimääräistäkin 3-5-alivoimaa, mikä oli omiaan kuvaamaan Ässien ylivoimapelaamista. Huolimatta kahden miehen ylivoimasta jäivät ratkaisut aivan liian kesyiksi, eikä tiiviisti ja hyvin pelanneen Tappara-kolmikon peliä tunnuttu saavan millään sekaisin.

Erän loppupuolella kokeili Ässien valmentaja Mika Toivola vielä mielenkiintoista alivoimakikkaa. Tapparan päästessä pelaamaan 5-4-ylivoimaa jätti Toivola Marko Kivenmäen kärkkymään vastahyökkäystä. Janne Grönvallin pitäessä seuraa Kivenmäelle keskialueella pelasi Tappara 4-3-ylivoimaa Ässä-päädyssä.

- Olihan se erikoinen kikka, mutta ei onnistunut, lähellä oli. Pakko oli jotain tietysti kokeilla. En ole muiden nähnyt tekevän vastaavaa, mutta itse olemme kokeilleet A-junioreissa ja saaneet muutaman maalin. Jos ei muuta, niin saimmehan sentään kaverin ylivoiman sekaisin, kommentoi Ässä-luotsi Mika Toivola alivoimataktiikkaansa.

Tällä kertaa ei kuitenkaan tämäkään jippo riittänyt maalintekoon ja loppulukemiksi kaunistelin vielä Janne Ojanen illan toisella osumallaan 4-0.

Ässillä peliruuhka ja pelaajakato

Loukkaantumisten lisäksi Ässiä on rasittanut viime aikoina otteluruuhka. Joukkue on pelannut 10 päivässä viisi ottelua

- Ihmettelen, jos otteluruuhka ei jossain näy, mutta ei se sitä tarkoita etteikö voittaa pitäisi. Täytyisi osata vaan pelata niin fiksusti. Osa joukkueista on vetänyt kaksi viikon huilia, en ole sarjaohjelmaa laskenut, mutta kai kaikille sama määrä otteluita jossain vaiheessa tulee. Tuntuu vaan, että meillä on jo yli puolet sarjasta pelattu tuossa marraskuun loppupuolella, kommentoi Toivola loukkaantumisista kärsivän Ässien otteluohjelmaa.

Kotijoukkue esitti puolestaan vahvaa, liikkuvaa ja kurinalaista peliä 60 minuuttia. Tarvainen oli kentän kuningas rankentaen kolme Tapparan osumaa. Myös kolmosketjuna pelannut Venäläinen – Pirnes – Mäkiaho esiintyi pirteästi, vaikka ei onnistunutkaan viimeistelyssään. Mäkiahon kiekollinen pelaaminen oli pitkästä aikaa piristävää katseltavaa. HIFK:sta Tapparaan siirtynyt laituri järjesti ketjukavereilleen pari makoisaa paikkaa, mutta tuhraili omat paikkansa aivan liian heppoisilla yrityksillä.