Tapparan kiri toi pisteen

TPS oli vierailullaan Hakametsässä hereillä alusta asti ja meni jo 1-4-johtoon, mutta kotijoukkue Tapparan kiri toi ottelun vielä tasatilanteeseen 4-4. Lopulta TPS oli kuitenkin etevämpi rangaistuslaukauskilpailussa ja haki Tampereelta tärkeät kaksi pistettä.

Tapparan Akilleen kantapääksi osoittautui maalivahtipeli ja heikko ottelun alku. Mika Lehto ei ollut parhaimmillaan ja tilalle tullut Pekka Tuokkolakin joutui päästämään kiekon kertaalleen taaksensa toisessa liigaottelussansa. TPS:n maalilla Teemu Lassila joutui puolestaan kahdessa viimeisessä erässä ja jatkoajalla melkoiseen pommitukseen, joutui antautumaan päätöserässä kolmasti, mutta nousi joukkueensa sankariksi rangaistuslaukauskilpailussa.

TPS tehoilee ottelun alussa

Sunnuntain televisio-ottelun tapaan turkulaisjoukkue oli jälleen tehokas alkuminuuteista saakka. Joukkue pääsi ensimmäisen kerran tulostaululle jo kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen, kun Mika Alatalo nousi laidasta ja ampui löysähkön rannevedon Mika Lehdon längistä sisään.

TPS:n maalin jälkeen Tapparallakin oli paikkansa, mutta seuraavan kerran lunta tuli tupaan erän puolivälissä vierailijoiden pelatessa ylivoimaa. Antti Aalto toi kiekon vauhdikkaasti alueelle, teki laukaisuharhautuksen, kiersi Ville Mäntymaan ja ohitti lopulta Lehdon helpohkosti. Mäntymaa pelasi tilanteen huonosti, mutta Mika Lehdolla olisi ollut mahdollisuus katkaista tilanne vielä mailallansa.

Tapparan yritys toi tulosta erän viimeisellä minuutilla, kun Robert Tomik suti kiekon maalin eteen ja vapaaksi jäänyt Stefan Öhman survoi kavennuksen Teemu Lassilan torjunnan paluukiekosta.

Kirvesrintojen riemu jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Seuraavassa vaihdossa Mikko Myllykoski pelasi löysästi TPS:n päätyyn heittämän kiekon, Kai Nurminen riisti pelivälineen ja pelasi sen viivalle Kiprusoffille. Kiprusoff otti tyhjät pois ja heitti kiekon maalilla olleelle Antti Aallolle, joka ohjasi numeroiksi 1-3. Kokonaisuudessaan erittäin tyylikäs maali, joka lähti Tapparan löysästä pelaamisesta.

Tappara yrittää, TPS kasvattaa kaulaa

kuvakooste

Kuvia ottelusta.

[katso]

Ensimmäisessä erässä hieman epäonnistunut Mika Lehto sai tehdä tilaa Pekka Tuokkolalle toisen erän alussa. Lehto ei ollut parhaimmillaan ja Mika Saarinen haki herätystä myös koko joukkueelle.

- Kyllä toinen maali oli ainakin minun mielestä Lehdolta löysää pelaamista. Ensimmäisessähän kiekko muutti suuntaa ja kolmas oli ohjuri. Jotainhan meidän oli tehtävä. Kolme omiin ensimmäisessä erässä – koitimme herättää joukkuetta.

Kohtuullisen hyvin tämä toimikin, sillä Tappara painoi heti alkuminuuteista vahvasti ja Markus Seikola joutui koukkaamaan itsensä jäähylle jo avausvaihdossa. Tapparan ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, ja kun sen jälkeisestä pyörityksestä tasakentällisin tullut muutosta pelitilanteeseen, iski jälleen TPS.

TPS pyöritti peliä mallikkaasti Tapparan alueella ja Juha Gustafsson joutui pelaamaan sääntöjen vastaisesti maalin edessä. Seuranneella ylivoimalla Ville Vahalahti ohjasi Jiri Vykoukalin vedon ohi Pekka Tuokkolan.
Erän puolivälin jälkeen TPS:llä oli mahdollisuus karata Tapparalta kokonaan, kun kotijoukkue joutui jäähylle kolmasti peräkkäin. Mäkisen ensimmäinen jäähy koukkaamisesta oli selkeä, mutta etenkin Viinasen taklausjäähy tuli kevyesti.

Tässä vaiheessa TPS:n pelaajien selät kuitenkin suoristuivat eikä lopullista tahtoa ratkaisun tekemiseen löytynyt. Jukka Koivun mielestä tässä olikin syy ottelun hallinnan menettämiselle.

- Kyllä me tauolla sovittiin, että ihan normaalia peliä lähdemme jatkamaan, mitä olimme etenkin ensimmäisessä erässä tehneet. Tämä meidän käveleminen alkoi mielestäni, kun toista erää oli jäljellä viimeiset seitsemän minuuttia. Siinä aloimme tyylittelemään ylivoimalla, pelaamaan taaksepäin ja tekemään oma elämä helvetin vaikeaksi.

Kolmas erä yhtä maalia

Jo toisessa erässä TPS-maalia aktiivisesti häirinnyt Tappara pisti Tuntemattoman sotilaan alikersantti Lehdon sanoin päälle ”saatanallisen rallin”. Kiekkoa pelattiin aktiivisesti syvälle TPS:n alueella, hyökkääjät karvasivat syvältä ja pakit lähtivät hanakasti vastaan rännikiekkoihin.

Viiden minuutin pelin jälkeen tämä tuottikin tulosta. Sami Venäläinen syötti maalin takaa kiekon Marko Ojaselle, joka survoi pelivälineen ohi Lassilan pienestä kulmasta. Vain reilun minuutin myöhemmin sama mies oli uudelleen asialla. Venäläisen karvauksen tuloksena kiekko tuli Juha Gustafssoninille, joka malttoi syöttää tarkasti maalin kulmalle unohdetulle Marko Ojaselle. ”Pomo” ampui suoraan syötöstä yläkulmaan.

Tämä herätti lopullisesti nukkuvan Hakametsän ja Tappara painoi päälle entistä kovemmin. Tomi Sykön jäähyn aikana ylivoimalla tamperelaisten peli sekosi hieman eikä Mika Alatalonkaan jäähyn aikana Tappara ollut parhaimmillaan. Tuloksena olikin jäähy Janne Ojaselle, joka koukkasi maalipaikkaan päässyttä Ville Vahalahtea.

Tasavajaalla Mika Saarinen teki jälleen rohkean vedon, ja peluutti kolmea hyökkääjää. Tämä tuottikin tulosta, sillä Teemu Laineen hyvän karvauksen jälkeen Robert Tomik pääsi vetämään kiekon Stefan Öhmanin kautta ohi Lassilan.

Saariselta on nähty aikaisemminkin rohkeita vetoja ja jatkoajallakin kolmella hyökkääjällä pelaamista. Tätä ei kuitenkaan ole ehditty harjoittelemaan.

- Tämä on kolmas viikko putkeen, kun on kolme peliä viikossa. Ei tässä ehdi harjoittelemaan. Peleissä olemme joutuneet tätä harjoittelemaan valitettavasti, kun olemme olleet tappiolla. Ei harjoituksissa ehdi noin pieneen asioihin lähteä.

Tapparan tasoituksen jälkeen TPS:llä oli vielä omat paikkansa. Tynkäylivoimalla Jiri Vykoukal kilautteli ylärimaa ja viimeisellä minuutilla Pekka Tuokkola aiheutti kotiyleisölle vielä sydämentykytyksiä tiputtamalla kiekon taaksensa torjunnan jälkeen. Tuokkola ehti kuitenkin peittämään pelivälineen juuri ennen maaliviivaa, ja ottelu päätyi jatkoajalle.

Jatkoajalla Tappara jatkoi pelaamista kolmella hyökkääjällä ja oli aktiivinen. Ote kuitenkin karkasi hieman, kun Mika Viinanen ryntäsi kaukaloon liian innokkaasti ja osallistui peliin Stefan Öhmanin vielä liukuessa vaihtoon.

Tappara dominoi peliä kuitenkin alivoimallakin ja TPS-ylivoiman ainoaksi ansioksi jäi kaksi Kiprusoffin löysähköä kaukovetoa. Alivoima sekoitti Tapparan peliä kuitenkin sen verran, että enää voittomaaliin se ei kyennyt, vaan lähinkin yritys päätyi vaan Lassilan vartioiman maalin katolle.

Rangaistuslaukauskilpailu

Kun jatkoaikakaan ei tuottanut tulosta, niin päädyttiin rankkareille. Koivu kokeili mustana hevosena laittaa Tuomo Karjalaisen maalille. Tässä lyhyet kuvaukset rangaistuslaukauksista.

Marko Mäkinen vs. Tuomo Karjalainen, maali: Tuomo Karjalainen tulee heti paljon vastaan, Mäkinen vie ulottuvana pelaajana rystylle, ja vippaa kiekon puolityhjään maaliin.

Kai Nurminen vs. Pekka Tuokkola, maali: Tuokkola pysyttelee suhteellisen syvällä maalissaan, Nurminen ampuu kovan rannekudin hanskakäden yläkulmaan.

Robert Tomik vs. Tuomo Karjalainen, maali: Karjalainen tulee hieman hillitymmin vastaan kuin ensimmäisessä rangaistuslaukauksessa. Tomik ajaa lähelle vaalivahtia ja ampuu kiekon ylös kilpikäden puolelle.

Jari Kauppila vs. Pekka Tuokkola, maali: Kauppila harhauttaa vastaantulevan Tuokkolan ja vippaa kiekon rystyltä maaliin.

Tässä vaiheessa TPS:n maalille luistelee Teemu Lassila.

Marko Ojanen vs. Teemu Lassila, maali: Marko Ojanen kuljettaa kiekon b-pisteiden väliin ja ampuu tarkasti oikeaan yläkulmaan ohi syvällä pelanneen Lassilan.

Antti Aalto vs. Pekka Tuokkola, maali: Tuokkola peittää hyvin kulmat, mutta jättää länget auki. Aalto huomaa tämän ja ampuu mailan yli längistä sisään.

Sami Venäläinen vs. Teemu Lassila, torjunta: Venäläinen kiertää vauhtinsa oikean laidan kautta. Venäläisen tuodessa kiekkoa poikittain keskelle, Lassila työntää mailansa väliin, ja Venäläinen menettää kiekon.

Kai Nurminen vs. Pekka Tuokkola, maali: Kai Nurminen ampuu kiekon kilpikäden puolelle. Tuokkola saa pattarinsa väliin, mutta kiekko menee torjunnan kautta maaliin.

Pientä hämmästystä aiheutti Tapparan neljännen vetäjän valinta. Saarisella löytyi tähän kuitenkin selkeät perusteet.

- Tomikista emme tienneet monta temppua hänellä on olemassa, Mäkinen oli käyttänyt 50% ja Pomo 100% omistaan, niin ajattelimme, että Venäläinen voi koittaa. Hän on kuitenkin tehnyt harjoituksissamme maaleja parhaalla prosentilla. Halusimme myös antaa mahdollisuuden pelaajalle kartuttaa itseluottamusta ja päästä voittomaalin tekijäksi

- Tuokkola pelasi kaksi erää ihan hyvin ja jatkoeränkin ihan hyvin, mutta sitten tuossa rankkareissa ei ehkä kokemus enää riittänyt, kommentoi Saarinen puolestaan nuoren Tappara-vahdin esitystä.

Jälkitunnelmia

Tapparan ongelmana on ollut herääminen otteluun liian myöhään. Jyväskylässä kiri riitti vielä jatkoaikavoittoon, mutta nyt tuli tappio rangaistuslaukauksissa. Mika Saarinen kommentoi asiaa seuraavasti.

- Kyllä me olimme tänään teroitettu sitä, että haetaan taistelua, taklauksia ja tunnetta peliin – kyllä sitä tuli, mutta valitettavan myöhään. Toki täytyy muistaa, että oli meillä toisessakin erässä kymmenen laukausta siitä alueelta, josta maalit tehdään. Päättäväisyys, huolellisuus ja tahto, niistä oli siinä vaiheessa vielä puutetta.

- Ainahan se on suhteessa vastustajaan, olihan siellä myös TPS:n pelaajia. En tiedä sitten miten niitten pelaaminen muuttui, sitä on mahdoton arvioida objektiivisesti tässä pelin tuoksinassa. Tulos on kuitenkin se mistä pelataan. Yksi piste, ei voi olla tyytyväinen.

- Totta kai olen pisteeseen sinänsä tyytyväinen, sillä nolla oli tarjolla pitkään. Jos ensimmäisessä erässä otetaan kolme pataan, niin kyllä se on kotona surkea suoritus. Kyllä kokonaisuutta pitää arvioida, ei voi olla tyytyväinen, jos yhden erän pelaa, sillä saa yleensä yhden pisteen.

Jukka Koivu piti sen sijaan omaa ryhmäänsä myös hieman onnekkaampana, mutta löysi Saarista enemmän muutakin positiivista joukkueensa pelistä.

- Mielestäni meillä oli onnea tänään maalitilanteissa, saimme maalit vähän varkain. Kyllähän tämä oli tasainen peli jo siinä kohti kuin ottelu oli 4-1. Se antoi väärän kuvan meille missä mennään. Ja en tiedä mistä luistelukoulusta ne hakivat tämän veskarin, mutta kyllä he tällä aika rohkealla vedolla hämäsivät meidän pakan.

- Olen helvetin tyytyväinen näihin kahteen pisteeseen. Tulimme kuitenkin kolmen aikaan Oulusta kotiin maanantain vastaisena yönä. Pieni harjoitus siinä ja taas vieraspeli. Tappara, päävastustaja meille, vastassa, niin kyllä nämä olivat erittäin arvokkaat kaksi pojoa.

- Hyvää alivoimapelaamista. Meillä oli paljon hyviä asioita tänään. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että Tappara on jonkin verran verkkoa heiluttanut ylivoimalla, joten siinä mielessä onnistumista.