Tappara käytti ylivoimansa, TPS ei

SM-liigan toisella kierroksella kohtasivat Tappara ja TPS Tampereella. Molemmilla joukkueella oli omat painostusjaksonsa, mutta lopulta Tappara korjasi 3-1-voiton kolmen ylivoimamaalin turvin. Ottelun hahmona hääri Robert Kantor, joka oli mukana jokaisessa kotijoukkueen maalissa.

Torstain kierroksella Tappara kärsi todellisen nöyryytyksen Ilveksen latoessa maaleja mielin määrin Lehdon taakse. TPS:aa vastaan Tappara oli tehnyt ryhtiliikkeen. Täydellistä peli ei vieläkään ollut, mutta joukkueella oli taisteleva ilme ja Mika Lehto näytti olevansa SM-liigan parhaita maalivahteja.

artikkeli

Kontiolan ketju pirteänä.[lue lisää]

- Luistelu, liikkuminen ja yritys - ne ovat synonyymeja toisilleen – olivat ihan eri luokkaa kuin Ilvestä vastaan. Olimme paljon yhtenäisempi joukkueena tänään hyvin pitkälti sen kautta, että pelaajat liikkuivat jäällä paremmin. Olimme myös merkittävästi kurinalaisempia kuin eilen. Ja Lehto oli tänään sitä, mitä häneltä odotetaan, eli valtakunnan parhaita maalivahteja. Hän osoitti tänään, että sitä hän todellakin on, kommentoi Tapparan päävalmentaja Mika Saarinen ottelun jälkeen.

Tappara hallitsi ensimmäistä erää

Ottelun alku käynnistyi kirvesrintojen hallinnalla. Ensimmäisen viiden minuutin aikana ei juuri paikkoja nähty, mutta sitten alkoi tapahtua. Antti Aalto otti vajaan neljän minuutin jälkeen jäähyn ja vaikka alkuun Tapparan ylivoima näytti surkealta, sai joukkue luotua kuitenkin lopussa pari paikkaa. Ensiksi Sami Venäläinen pääsi ohjaamaan hyvin maalin edestä, ja hieman myöhemmin Marko Ojanen pääsi vetämään b-pisteiden välistä. Molemmat tilanteet päätyivät kuitenkin Lassilan suojiin.

Tapparan ylivoiman jälkeen Alatalo karkasi puolivahingossa läpiajoon poimittuaan irtokiekon keskialueella. Tilanne oli hieman vastaava kuin millainen syntyi torstaisessa paikallispelissä Raimo Helmiselle. Alatalon kädet eivät olleet vain yhtä pehmeät kuin ”Raipella” ja numerot pysyivät muuttumattomina.

Pian oli TPS:n vuoro koittaa ylivoimaa, mutta Tappara dominoi alivoimalla peliä erinomaisesti. Erän puolivälin jälkeen avautui Stefan Öhmanille paikka maalin edustalle ja Kimmo Eronen joutui ottamaan jäähyn kiinnipitämisestä. Ylivoiman loppupuolella Tappara alkoi saada maalipaikkoja. Aluksi Janne Ojanen täräytti hyvästä vetopaikasta karkeasti ohi. Hetkeä myöhemmin Johannes Alanen toi kiekon vauhdikkaasti alueelle sisään, jätti Petri Kontiolalle, joka ajoi aluksi maalille ja pyörähti sitten kauemmaksi syöttäen kolmanteen aaltoon Robert Kantorille. Kantor ampui sydämensä kyllyydestä Tapparan 1-0-johtoon.

Ensimmäisen erän loppuun TPS pääsi vielä kerran ylivoimalle ja tällä yrittämällä joukkue saikin jo pientä pyöritystä. Mika Lehto torjui kuitenkin maalillaan varmasti ja Tappara pääsi erätauolle johtoasemassa.

TPS:n valmentaja Jukka Koivu otti ensimmäisestä erästä ja ottelusta paljon omaan piikkiinsä.

- On selvä asia, että kun ensimmäinen erä oli näin vaatimatonta ja ylivoimapelaaminen näin huonoa, on se minun vikani. Valmistautuminen ja erikoistilannepelaaminen, ne ovat minun vikojani. Tämä tappio kaatui kaiken kaikkiaan yksinomaan päävalmentajan piikkiin.

Paljon jäähyjä

Ensimmäisessä erässä nähtiin paljon jäähyjä ja sama linja jatkui toisessa. TPS oli erässä hallitsevampi osapuoli, mutta sai oikeastaan vain ylivoimalla jotain aikaan. Viiden minuutin pelin jälkeen oli ensimmäinen TPS:n ylivoimapyöritys, mutta pientä mylläkkää lukuun ottamatta ei siitä jäänyt juuri kerrottavaa.

Jäähyn jälkeen kotijoukkueella oli hyvä jakso ottelussa. Vaisusti pelannut Rob Valicevic otti aluksi kaksi minuuttia huitomisesta ja heti TPS:n alivoiman jälkeen uuden kakkosen koukkaamisesta. Tämän päälle TPS sai vielä joukkuerangaistuksen pelin viivyttämisestä, kun Jukka Koivu keskittyi puhumaan pelaajille Ringbomin käydessä patistamassa pelaajia kentälle.

Tappara pääsi siis pelaamaan 5-3-ylivoimaa kahdeksi minuutiksi, ja vaikka pyöritys ei ollut huimaavan hienoa, tuotti kahden miehen etu lopulta osuman. Robert Kantor laukoi jälleen viivalta tulisesti, mutta kiekko meni ohi maalin päätylautoihin. Stefan Öhman oli maalin kulmalla tarkkana ja survoi päädystä pongahtaneen kiekon ohi Lassilan.

Jukka Koivu otti osuman piikkiinsä ja ymmärtämystä riitti myös Valicevicin vaisuudelle.

- Se oli minun pieni virheeni. En tiedä mistä se tuli, ehkä viivyttämisestä. Valicevic on ollut viikon Suomessa. Hän ei ole huonokuntoinen, mutta jääharjoittelu on ennen tänne tuloa ollut ihan minimaalista ja se kyllä näkyy.

Tämän jälkeen TPS pääsi pelaamaan kahdesti peräkkäin ylivoimalla. Turkulaisten ylivoima oli melko hyvää ja laukauksia sateli paljon, mutta Tappara pelasi kurinalaisesti, siivosi maalinedustan ja piti TPS:n poissa parhaalta maalintekosektorilta. Myös Lehto torjui varmasti Tapparan maalilla. Heti ylivoimien jälkeen vierailijat kuitenkin iskivät, kun Marco Tuokko survoi kiekon lopulta ohi Lehdon.

- Tasakentällisin oli pari nukahdusta, mutta merkittävä parannus eiliseen. TPS pääsi peliin mukaan ylivoimilla etenkin toisen erän lopussa. Kolme jäähyäkö [kaksi toim. huom.] jouduimme siinä tappamaan ja kriittinen hetki jäähyn jälkeen sitten kostautui, selvitti Saarinen ottelun ja etenkin toisen erän kulkua.

Tappara jäähyilee, mutta kestää

Kolmannessa erässä TPS haki vielä tiukasti tasoitusta ja sai hieman apuja erotuomari Ringbomilta. Heti erän alkuun kotijoukkue pääsi kuitenkin ylivoimalle, kun Marco Tuokko joutui rikkomaan Tapparan iskiessä hyvin vastaan.

Kirvesrintojen ylivoima oli kuitenkin vaisua ja erän ensimmäinen paikka tuli Kai Nurmiselle. ”Kultaranne” pääsi puolittain läpi, mutta tällä kertaa yritys jäi Lehdon rintapanssariin. Tämän jälkeen alkoi Ringbomin oma show. Ensiksi Ville Nieminen sai kaksi minuuttia puhtaalta näyttäneestä taklauksesta ja heti perään myös Marko Mäkiselle jäähy vastaavanlaisesta tilanteesta.

TPS:n ylivoima ei kuitenkaan ollut erikoista ja paras paikka olikin Tapparalla alivoimalla, kun Kimmo Koskenkorva karkasi vuorostaan puolittaiseen läpiajoon. Lähimmäksi tasoitusta TPS pääsi ylivoimiensa jälkeen Antti Hulkkosen täräyttäessä tolppaan. Pian tämän jälkeen Marko Kiprusoff joutui kuitenkin jäähylle ja Tappara ratkaisi ottelun lopullisesti.

Stefan Öhmanin ketju pyöritti mallikkaasti ylivoimaa; ensin Teemu Laine ampui tolppaan ja perään Marko Ojanen pääsi jälleen hyvään vetopaikkaan. Lopulta Kantor ampui Laineen mailan kautta ottelun ratkaisuksi lukemat 3-1.

Vaikka TPS:llä oli vielä omat paikkansa ottelun loppuhetkillä se hävisi ottelun jo aikaisemmin. Suurin ero ottelussa oli erikoistilannepelaamisessa, vaikka Tappara hallitsi hienokseltaan viisi vastaan viisi -peliäkin.

- Ylivoimalla iso ero oli siinä, että Tappara ampui raamien sisään ja siitä jatkosta maalit. Meillä oli samantapaisia paikkoja, mutta ammuttiin yli, ohi ja ensimmäistä peittävää pelaajaa päin. Sitä kautta tuli hermostumisia, tiivisti Koivu.

Tapparan ylivoiman erikoisuus oli se, että sitä pelattiin kolmella ketjulla. Ojasen johtama ykkösnyrkki oli vaisuin, mutta Kontiolan ja Öhmanin vitjat pelasivat hyvin.

- Ylivoimassa haetaan niitä asetelmia ja paikkoja, että kuka alkaa niitä maaleja tekemään. Toisaalta se on vahvuus tällaisissa peleissä, joissa tulee paljon erikoistilanteita ettei vät pelaajat joudu jäämään penkille kylmäksi. Tarkoituksella pelataan tällä hetkellä ylivoimaa kolmella ketjulla, kertoi Saarinen.