Tapparalle täysi pistepotti

LIIGA / Raportti
Lahden Pelicans ei onnistunut jatkamaan voittoputkeaan Tapparan kustannuksella Hakametsässä. Edellisestä kahdesta pelistä lahtelaisten uusi kurinalaisempi pelityyli oli tuonut selvät voitot, mutta Tapparaa vastaan taistelu ei enää riittänyt.

Pelicans lähti otteluun puolustavasti. Lahtelaisjoukkueessa tiedettiin, että heidän ei tarvitse tehdä aloitetta ja tämä näkyi myös kentällä. Ottelun alku sujuikin Tapparan tahdissa, vaikka kunnon maalipaikoille kotijoukkuekaan ei päässyt.

Pikku hiljaa myös maalipaikkojen luonti alkoi onnistua kirvesrinnoilta. Etenkin Janne Ojasen kentällinen katkoi Pelicans-puolustajien avauksia ja purkukiekkoja mallikkaasti ja loi sitä kautta tukun tilanteita. Avausmaalikin osui Ojasen kentälliselle. Johannes Alanen pelasi kiekon viivaan, josta Miska Kangasniemi ampui tulisesti maalia kohti. Lasse Jämsen teki Mikko Rämölle maskia eikä nuori lahtelaismaalivahti kyennyt torjumaan.

Pelicans mukaan rankkarilla

Tappara näytti menevän jo menojaan saatuaan nopean avausmaalin. Lisäosumia tamperelaiset eivät kuitenkaan onnistuneet hyvistä paikoista huolimatta tekemään, ja niin Pelicans rankaisikin kotijoukkueen virheestä.

Jiri Marusak ampui hyökkäyspään aloituksen jälkeen päin Teemu Sainomaata, joka karkasi läpiajoon. Mikko Luoma pääsi kuitenkin koukkimaan Sainomaata siinä määrin, että nuori jokerikasvatti ei saanut aikaiseksi edes laukausta. Pelicans menettikin selvän maalintekotilanteen ja ensimmäistä liigaotteluaan tuominnut Tom Laaksonen antoi vierailijoille rangaistuslaukauksen.

Rankkari ampumaan astui Tapparassa alkukauden pelannut Toni Mäkiaho, joka ohittikin 512. liigaottelua pelanneen Pasi Kuivalaisen varmasti. Mäkiaho harhautti kämmenpuolelle ja nosti tyylikkäästi kiekon rystyltä verkon perille.

Varsin selvän oloinen rankkaritilanne ei miellyttänyt Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpea eikä hän ollut kokonaisuudessakaan täysin tyytyväinen tuomarityöskentelyyn.

- Tuomarin esitys oli ammattilaisjääkiekossa mielenkiintoinen, ehkä juuri ensimmäisen liigapelin takia. Ei varmasti ollut kentän paras. Tuomari ei ollut pelaajien tasolla. Rankkarikin oli aika mielenkiintoinen. Ei siinä mitään, ehkä se oli se ensimmäinen peli, oli kiva viheltää rankkarikin.

Pelicansin peliä johtanut kakkosvalmentaja Petteri Sihvonen oli puolestaan tyytyväinen tuomaritoimintaan. Eivätkä Laaksosen otteet kaukalossa huonoja olleetkaan. Rangaistuslaukaus vaikutti aiheelliselta eikä muissakaan tuomioissa suuria vääryyksiä tapahtunut.

- Tuomari oli hyvä. Häviävänäkin osapuolena voi tuomarin otteita kehua. Ennustan hyvää tulevaisuutta. Laaksonen ei reagoinut yleisöönkään kovin herkästi, ylisti Sihvonen Laaksosen vihellyksiä.

Tapparalla vaikeuksia toisessa erässä

Toisen erän alku lähti nihkeästi käyntiin kotijoukkueelta. Pelicans tukki hyvin keskialueen, ja tamperelaisjoukkueella oli suuria vaikeuksia avata peliä. Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana tekopaikat olivatkin vierailijalla. Miska Kangasniemen taklattua pahannäköisesti Pelicans-pelaajaa pääsi Toni Mäkiaho yrittämään jo illan toista maaliaan. Tällä kertaa Mäkkärin harhautus ei kuitenkaan purrut ja Kuivalainen vei pidemmän korren.

Tapparan avauspeli oli puolestaan niin vaikeaa, että yleisö alkoi viheltää omilleen. Vastaavat vihellykset sai Rauman Lukko kotikaukalossaan Pelicansia vastaan, joten pelaaminen lahtelaisjoukkuetta vastaan ei ole tällä hetkellä helpoimpia tehtäviä.

- Tämän tyyppinen jääkiekkoilu mitä Pelicans tänään pelasi – tiesimme kyllä aivan tarkkaan miten he pelaavat – on sitä mitä he koittivatkin. Kaveri ei tee mitään muuta kuin pelkästään pitää viisi pelaajaa pelin alla ja omista kiekkoa vaan puretaan kokoajan. Kytätään sitä virhettä vaan, mikä tulikin, kun Sainomaa katkaisi ja siitä tuli sitten rankkari. Tuo ei oikeastaan ole jääkiekkoakaan, kun noin passiivisesti pelataan. Se on yksi tapa pelata jääkiekkoa kuitenkin, olen nähnyt näin pelattavan aikaisemminkin, kommentoi Rautakorpi Pelicansin pelityyliä.

Sihvonen myönsi joukkueensa pelityylin passiivisuuden, mutta muutoksia siihenkin on tulossa.

- Olemme pelanneet 6-7 peliä todella hyvin tällä pelitavalla. Olemme ajaneet ensi kauden taktiikkaa sisään. Viimeksi meidän puolustustaktiikasta on päässyt läpi Tappara edellisessä kohtaamisessa. Silloin aloittelimme tätä työtä ja se oli vielä kesken. Nyt Tappara ei keksinyt sellaisia lääkkeitä, vaikka he olivat varautuneet siihen ja ote oli heillä. Pelimme ei tule olemaan näin puolustusvoittoista ensi kaudella, kun saamme tähän lisäksi parit ratkaisevat kädet. Sitten kyseessä on aivan eri tilanne.

Tappara pääsi kuitenkin toisen erän lopulla takaisin peliin mukaan. Erän viimeisen viisiminuuttisen aikana kotijoukkueen pelaajat kolistelivat pariin otteeseen tolppaa ja kertaalleen ylärimaa. Paikkoja oli muitakin erän lopun kahden ylivoiman aikana, mutta ne jäivät kotijoukkueelta käyttämättä.

- Hankala oli Pelicansin peliä purkaa. Toisen erän loppupuolella saatiin hieman paremmin kiekollinen liikkeelle ja aloimme voittaa sitä punaista ja saimme alueelle kiekkoa. Heidän hyökkäysalueella pärjäsimmekin sitten hyvin. He hävisivät kamppailuja ja joutuivat rikkomaan ja sitä kautta väsyivät, jakoi Tappara Jukka Rautakorpi näkemyksiään pelin kääntymisestä Tapparalle.

Voitto ratkeaa kolmannen erän alussa

Toisen erän lopun paikat jäi Tapparalta käyttämättä, mutta kolmannessa erässä ei kotijoukkue joutunut enää odottelemaan. Kolmannen erän alkuun iski Lasse Jämsen Tapparalle johtomaalin irtokiekosta maalin edestä. Maali oli ansaittu niin Jämsenille itselleen kuin Tapparallekin. Pelicanseista Tapparaan tullut Jämsen pelasi pirteästi koko ottelun ja teki toisessa erässä huomattavan määrän töitä hakiessaan vapaata paikkaa. Janne Ojasen ollessa kentällä tuntui Tapparan avauspeli toimivan muutenkin parhaiten.

- Se oli semmoinen miettismäinen rystysuupasu, jonka se teki meitä vastaan viime pelissä. Pitää ottaa oppia miten pelimiehet pelaa, kuvaili Lasse Jämsen osumaansa.

Pelicansilla oli vielä omat mahdollisuutensa tasoitukseen, mutta nekin haaveet romahtivat, kun ottelun parhaimmistoon kuuluneen Toni Mäkiahon syöttöyritys ylivoimalla karkasi aina Pirnekselle saakka. Pirnes kiitti tarjoilusta ja kiiti maalintekoon alivoimalla. Yleisesti ottaen lahtelaisleiriin ei kuitenkaan jäänyt paha maku ottelusta.

- Pelin yleiskuva oli meidän kannaltamme hyvä. Oli taistelua ja kurinalaista pelitapapelaamista. Sitten kun näin pelataan, niin ne pienet asiat kääntävät pelin puoleen tai toiseen. Nyt yksi purkuvirhe ja harhasyöttö ylivoimalla, haimme ihan kuningaspaikkaa ja kiekko pomppasi Pirnekselle, joka pisti kiekon tyylikkäästi sisään. Pelasimme tänään niin hyvin, että pikku lisäonnella olisimme kääntää tämä meille. Siitä huolimatta, että Tappara hallitsi ja ansaitsi voittonsa, kommentoi Petteri Sihvonen ottelun jälkeen.

Myös Rautakorpi oli tyytyväinen kahteen pisteeseen ja omien kärsivällisyyteen.

- Joukkueelle iso plussa kärsivällisyyden pitämisestä tällaisessa pelissä. Tiesimme, että tästä tulee hyvin vähämaalinen peli joka tapauksessa ja pystyimme kuitenkin pitämään pään kasassa emmekä hermostuneet. En tiedä kuinka paljon jääkiekkoa ajatellaan, mutta tällainen asetelma on vaikea. Luotimme koko joukkueeseen ja siihen että neljällä ketjulla pystymme väsyttämään kaveria. Joka kerta kun he hävisivät sen punaisen, niin heidät pakit alkoivat väsyä. Tämän tyyppisiä pelejä ei ratkaista ensimmäisessä eikä toisessakaan erässä vielä. Täytyy vaan luottaa omaan peliin, että se tuo sen yhden johtomaalin, joka sitten avaa vastustajan peliä ottelun vanhetessa.

Lahdessa katseet ensi kaudessa

Lahtelaisjoukkueessa katseet on jo käännetty tulevaan kauteen. Joukkueen päävalmentaja oli vasta palannut sorvin ääreen Tshekinmatkaltaan ja keskittyi tänään ainoastaan yksittäisten pelaajien opastamiseen. Tshekin-matkaltakin oli positiivisia kuulumisia. Oliver Setzinger puolestaan jatkanee pelaamistaan Itävallassa SM-liigan päätyttyä, jotta pelaamaton aika MM-kisoja odotellessa ei kasvaisi liian pitkäksi.

- Pelaamme sitä peliä, jota aiomme ensi kaudella esittää. Se motivoi kaikkia ja pelaajat haluavat antaa näyttöjä. Nuoressa joukkueessa kaikki antavat parhaansa eikä kukaan lähde pelaamaan mitään omaa peliänsä. Myös kokeneet pelaajat, kuten Latvala pelaavat ihan kurinalaisesti. Nyt näemme ketkä näistä pelaajista ansaitsevat ensi kaudella pelipaikan.

- Hyviä uutisia tuli Hirvosen matkaltakin. Sveitsistä, Ruotsista ja Tshekistä on vahvistuksia katseltu. Kaikista kolmesta maasta ei varmasti tule pelaajaa, sillä rahat ei riitä. Ne pelaajat joita haemme isoihin ruutuihin saavat suorat sopimukset, mutta sitten pidämme nuorille pelaajille leirin, lopetti Sihvonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle