Konemainen Tappara löi Pelicansin toistamiseen Hakametsässä

LIIGA / Raportti
Jukka Peltola iski ottelun lopullisen niitin.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilman kapteeniaan Ville Niemistä pelannut, mutta Jukka Voutilaisen paluulla vahvistunut Tappara rankaisi Pelicansin virheistä ja otti toisen kiinnityksen välieräpaikkaan maanantaina Tampereella.

Molemmat joukkueet tulivat otteluun hieman tunnustellen eikä avauserän ensimmäinen puolikas juuri viihdearvoa Hakametsään saapuneille katsojille tarjonnut. Yleisö ja koko ottelu sai kuitenkin uutta puhtia erän puolivälin paikkeilla, kun Antti Erkinjuntti ajoi väkevästi Jere Myllyniemen vartioimalle maalille ja vei kotijoukkueen 1-0 johtoon. Hieman helpohkosti Myllyniemen taakse uponnutta maalia edelsi Tapparan muutaman vaihdon mittainen paine hyökkäysalueella, jonka alta lahtelaisvieraat eivät millään meinanneet päästä pois.

Kotijoukkueen henkisen takalukon vapauttaneen avausosuman, muutamien hyvien tekopaikkojen ja erikoistilanteiden lisäksi rikkonaisesta ensimmäisestä erästä ei juuri kerrottavaa jäänyt. Pitkälti syy lienee pudotuspeleille tyypillisen intensiteetin ja aiemmista kohtaamisista tuttujen torikokousten poissaolossa.

"Lahti alas!"

Iltaa isännöinyt Tappara tuli toiseen erään raikkaalla ilmeellä ja peliä halliten. Odotettu seuraus hyvälle hyökkäyspelille saatiin reilun viiden minuutin pelin jälkeen, kun vierailija Pelicansin Antti Ylönen joutui rikkomaan ja kotijoukkue pääsi jälleen yrittämään maalintekoa ylivoimalla. Tälläkään kertaa erikoistilanne ei tuottanut toivottua tulosta, mutta hetki jäähyn päättymisen jälkeen tapahtui.

Tomas Plihal pääsi hieman irtautumaan Pelicans-puolustuksen vartioinnista ja laukoi lähietäisyydeltä Myllyniemen vartioimaa maalia kohti. Lahtelaisten veräjänvartija torjui pelivälineen suoraan eteensä, jonka seurauksena Henrik Haapala iski paluukiekosta Tapparan jo 2-0 –johtoon. Vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta juhlinut Haapala esiintyi jälleen kerran erittäin pirteästi ja ennakkoluuloton ajo maalille palkittiin tällä kertaa tärkeän pudotuspeliosuman muodossa.

- Pyrittiin peliä vähän muuttamaan tiettyyn suuntaan ja onnistuttiinkin monessa asiassa. Tänään jäällä oli sitoutunut ja luisteluvoimainen joukkue. Tänään oli paljon energisyyttä, mikä on hyvä juttu, totesi päävalmentaja Jukka Rautakorpi ottelun jälkeen.

Tapparan vahva ote jatkui läpi erän ja vajaa kolme minuuttia ennen erätaukovihellystä Opuksen "Live is life" villitsi jälleen tamperelaista jääkiekkokansaa. Viime perjantaina Elmeri Kaksoselle kohtalokkain seurauksin kiekon menettänyt Juha-Pekka Pietilä sortui jälleen kardinaalivirheeseen omalla alueella ja syötti kiekon suoraan Tappara-laituri Jukka Peltolan lapaan. Peltola kiitti ja kuittasi nostamalla kiekon komeasti rystyltä maalin kattoon. "Jukin" maalin turvin 3-0 –johtoasemaan siirtyneen kotijoukkueen fanit riemastuivat tilanteesta siinä määrin, että katsomossa intouduttiin äänekkäisiin "Lahti alas!" –huutoihin.

Hölmöjä jäähyjä ja Pärssisen lohtumaali

Koko ottelua leimannut rikkonaisuus sai jatkoa myös kolmannessa erässä, kun jäähypenkkiä kulutettiin yhteensä kuuden kaksiminuuttisen muodossa. Niin sanotuista "hyvistä jäähyistä" ei ollut puhettakaan kun kiekkoa viskottiin katsomoon a'la Pasi Puistola ja vastustajan mailasta pidettiin kiinni hyökkäysalueella Ilkka Pikkaraisen toimesta.

Vierailija Pelicans selviytyi alivoimistaan kuotenkin kunnialla eikä Tapparan ylivoima ei tuottanut tulosta tälläkään kertaa. Etenkään kultakypärä Kristian Kuuselalla ei ollut maanantaina paras päivänsä. Lukuisista mahdollisuuksista huolimatta myöskään Pelicans ei viimeisellä minuutilla syntynyttä Timo Pärssisen pientä lohtua tuonutta kavennusosumaa lukuun ottamatta pystynyt hyödyntämään ylivoimatilanteitaan.

Päätöserässä nähtiin sentään muutama tunteikas käsirysy, joista lähimpänä kaukalotappelua oltiin Josh Greenin ja Oskari Korpikarin hermostuttua toisiinsa. Vielä päätössummerin soituakin jäällä nähtiin muutamia taistelupareja, mutta lisäjäähyiltä kuitenkin vältyttiin ja Tappara pääsi juhlimaan toista voittoaan lahtelaisista.

Niemisen puuttuminen ja Pelicansin virheet päivän puheenaihe

Kaiken kaikkiaan maanantai-illan ottelusta jäi hieman aiempia kohtaamisia valjumpi kuva, vaikka väkeviä kaksinkamppailuja nähtiin tälläkin kertaa. Osasyy lienee myös ikitaistelija Ville Niemisen hämmennystä herättänyt poissaolo, jonka tiimoilta pääkäskijä Rautakorpi sai vastata useaan kysymykseen.

- Jukka Voutilainen pelasi tänään Niemisen paikalla ja pelasi hyvin. Ville on erittäin arvokas pelaaja meille edelleen. Matka jatkuu eikä tässä ole mitään sen ihmeellisempää. Tämä oli yksi ottelu ja seuraava peli on keskiviikkona. Meillä on omat syymme joukkueen sisällä miksi teemme niin kuin teemme, ja Voutilaiselle piti saada paikka kokoonpanoon. Ja se paikka löytyi, hän pelasi erittäin hyvin, kommentoi Rautakorpi Niemisen poisjääntiä eikä suostunut ottamaan kantaa keskiviikon kokoonpanoon.

Fyysisesti hieman aikaisempia otteluita kevyemmäksi jäänyt kohtaaminen alleviivasi kiekollisen pelin tärkeyttä koko ottelusarjan ratkaisun kannalta. Tappara-valmentaja Rautakorpi korosti myös luisteluvoiman merkitystä.

- Mikään tähänastisista Pelicans-peleistä ei ole ollut fyysinen missään nimessä. Enemmänkin luisteluvoima on mielestäni fyysisellä puolella se juttu kuin itse fyysinen peli. Tärkeintä on pystyä hyökkäämään neljällä ketjulla ja jauhamaan sitä peliä siten, että voima riittää, se on se ydinjuttu, totesi kokenut tamperelaiskoutsi.

Vielä astetta kokeneempi Hannu Aravirta harmitteli Pelicansin virheitä, mutta oli tyytyväinen joukkueensa alivoimapeliin ja moraaliin.

- Tehtiin kiekollisena isoja virheitä, tuollaista konetta vastaan se ei kyllä riitä. Viimeisessä erässä alkoi sitten luonnetta ja yritystä löytymään, mutta Tappara oli tänään parempi joukkue ja ansaitsi voiton. Paras osa meidän pelistä oli tänään alivoima; luotiin ehkä jopa puolet meidän maalipaikoista alivoimalla. Se kertoo siitä että moraali on siellä, iso siemen joka kasvaa koko ajan. Tämä on meille vielä hieno taival, josta yritetään tehdä mahdollisimman pitkä, kertoi Pelicansin päävalmentaja Hannu Aravirta Nelonen Pron haastattelussa taiston tauottua.

Sarja jatkuu jälleen keskiviikkona Lahdessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle