Lukon taistelu ei riittänyt

Lukko oli SM-liigan päätöskierroksella selkä seinää vasten. Se näkyi myös joukkueen otteissa. Raumalaiset taistelivat urheasti runsaslukuisen ja äänekkään kannattajajoukon tuella, mutta edes omien tuki ei tällä kertaa riittänyt.

Tappara voitti ottelun lopulta jatkoajalla, kun Lukon kohtalo oli jo ratkennut. Raumalaisten omien poikien kesäloman alkamisen sinetöi nimittäin jo HIFK:n voitto Bluesista, eikä Pirneksen maalilla ollut Lukolle kuin kosmeettinen merkitys.

Vauhdikas alku

Ottelun ensimmäinen erä lähti käyntiin ryminällä. Lukon kova karvaus aiheutti Tapparan puolustukselle ongelmia jo kahden minuutin pelin jälkeen ja Mika Viinanen pääsikin nokikkain Pasi Kuivalaisen kanssa. Viinasen yritys ei kuitenkaan osunut tolppaa lähemmäksi.

Lukon hyvät otteet jatkuivat, vaikka kotijoukkueellakin oli omat hetkensä. Vierailijat pääsivät kuitenkin pelaamaan ylivoimaa, kun Jiri Marusak joutui koukkimaan kumoon karkumatkalle yrittäneen Lukko-pelurin.

Tappara dominoi kuitenkin peliä alivoimalla eikä Lukko saanut seuraavan ylivoimankaan aikana erityisen vaarallisia maalipaikkoja. Heikkoon ylivoimapeliin ja Sami Torkin estämisjäähyn tuntuikin katoavan raumalaisten ote, sillä erän loppuhetket sujuivat Tapparan hallinnassa. Kotijoukkuekaan ei pystynyt muutamaa siniviivalaukausta lukuun ottamatta luomaan tekopaikkoja ja erätauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Lukon hyvä ote jatkuu

Toisen erän alkuun lukko tuli jälleen latautuneena. Oman virtapiikkinsä antoi myös varmasti Espoosta kantautunut tieto Bluesin 2-1-johdosta. Lukko siirtyikin ansaittuun johtoon, kun Samu Isosalo suti irtokiekon maalinedustalta ohi Kuivalaisen.

Johtomaaliin tuntui kuitenkin Lukon lataus loppuvan. Vastaavasti kotijoukkue heräsi pelaamaan. Painopiste siirtyikin varsin pian raumalaisten puolustusalueelle.

Kun ottelusta oli pelattu 26 minuuttia pääsi Janne Ojanen ampumaan terävästi ranteella ja Petri Vehasen vartioiman maalin ylärima kilahti komeasti. Vain minuuttia myöhemmin teki Tapparan kapteenin sukunimikaima vastaavassa paikassa tarkempaa työtä. Marko Ojasen ranneveto upposi näyttävästi takayläkulmaan ja jälleen Lukon tie näytti vaikeammalta.

Vaikka Blues lisäsi Espoossa johtonsa jo kahteen maaliin ei Lukko tuntunut saavan enää ottelun alkupuolen vaihdetta silmään. Arto Kuki oli harhauttaa Teemu Kesän yksi vastaan yksi tilanteessa täysin kahville, mutta Ilves-kasvatin komea lonkkataklaus pysäytti Kukin etenemisen. Yksi ottelun hienoimmista suorituksista.

Tapparan hallinnasta huolimatta erän lopun paras maalipaikka siunaantui Lukolle. Vierailijat karkasivat 3-2-hyökkäykseen, joka muuttui vielä 3-1-hyökkäykseksi. Raumalaisten epäonneksi Teemu Normiolle pedattu avopaikka päättyi Tapparan kasvatin ohilaukaukseen.

Sekava loppu

Ottelun päätöserä oli varsin sekavaa pelailua. Molemmat joukkueet pelasivat varmasti, eikä huipputilanteita nähty. Lukolla oli ehkä paremmat mahdollisuudet maalintekoon, sillä kiekko pomppi useaan otteeseen vaarallisesti Kuivalaisen vartioiman maalin edustalla. Tapparan puolustajat siivosivat kuitenkin irtokiekot mallikkaasti.

Raumalaisten katseet kääntyivät yhä useammin tulostaululle, jossa oli vierailijoiden kannalta ainoastaan huonoja uutisia. HIFK oli tasoittanut pelin ja siirtynyt jo johtoonkin. Tässä vaiheessa Lukon taistelu alkoi käydä jo epätoivoiseksi.

Viimeinen niitti jatkoajalla

Jatkoajalle päätyneen pelin lopulliseksi ratkaisuksi koitui Esa Pirneksen maali. Ismo Lehkonen otti maalivahdin pois, kun jatkoaikaa oli pelattu kolme ja puoli minuuttia. Samanaikaisesti tulostaulu kertoi surullista kieltään, 59 min Blues - HIFK 3-5.

Ilmeisesti raumalaiset eivät enää itsekään uskoneet pudotuspelihaaveisiinsa, sillä Tuukka Mäntylä taisteli kiekon aloituksen jälkeen Pirnekselle, joka luisteli hyökkäysalueelle ja lirutti kiekon tyhjään verkkoon. Lukolle maalin merkitys oli kosmeettinen, kesälomaa aikaistettiin noin minuutilla. Tapparalle voitto tarkoitti sen sijaan Espoon matkaa Oulun lentojen sijaan.

Ottelun jälkeen

Ismo Lehkoselle ja Lukon pelaajille tappio oli ymmärrettävästi karvas. Lukon päävalmentaja löysi kaudesta kuitenkin myös paljon positiivista.

- Ei muuta kuin kesäloma nyt. Olen äärettömän ylpeä joka jätkästä. He ovat hoitaneet ruutunsa viimeisen päälle hyvin, sitkeitä sissejä. Harmi, koska he pelasivat todella hyvää jääkiekkoa lähes koko kauden. Nyt vain kesälomille, urheilu on raakaa.

Tässä ottelussa tulostaulua seurattiin Lukon aitiossa varsin aktiivisesti. Tämän myönsi myös Lehkonen.

- Valehtelisin, jos väittäisin, että tulostaulua ei katsonut kukaan ja keskityimme vain omaan ruutuun. Päällimmäisenä tietysti oma peli, mutta kyllähän sitä vilkuili yksi jos toinen. Tietysti voisin sanoa – kun tässä liigassa yleensä kaikki coachit valehtelevat ihan älyttömästi – että en katsonut tulostaulua kertaakaan.

Lehkonen on viihdyttänyt suomalaista jääkiekkoyleisöä värikkäillä lausunnoilla koko kauden ajan. Lisäksi hän on laittanut itsensä peliin ihailtavalla tavalla. Nyt Lehkonen seisoi sanojensa takana ja viittasi myös suomalaisten intoon päästä kivittämään häntä Rauman torilla.

- Valmentaja on epäonnistunut aivan täysin, jos joukkue ei pääse pudotuspeleihin. Se on herrojen päätettävissä mitä teen ensi kaudella. Sopimus ensi kaudesta on. Yksi mikä tässä on ollut mielenkiintoista on tämä verenhimoisuus, joka Suomessa vallitsee. On ollut mukava todeta, että näin kiihkeästi, jopa ulkopuolella Rauman, otetaan tämä asia. Kivasti on tekstiviesti jauhanut.

Rautakorven ajatukset olivat nopeasti jo pudotuspeleissä. Pudotuspelien läheisyys näkyi myös Tapparan otteissa.

- Siinä mielessä aika vaikea peli meille, että tulimme Lappeenrannasta vasta myöhään yöllä ja kuitenkin suhteellisen merkityksetön peli. Vastustaja puolestaan pelasi tämän kauden elämästään, jos näin dramaattisesti haluaa sanoa. Pelinä tämä ei ollut niin hyvä kuin eilen, viime sunnuntaina tai Porissakin jossain vaiheessa, mutta ei tämä huonokaan ollut. Yksilöt eivät ottaneet itsestään kaikkea ehkä irti, pudotuspelien läheisyys oli ehkä suurin tekijä tässä.