Lukko katkaisi Tapparan voittokulun

Tapparan orastava kahden ottelun voittoputki meni poikki sangen vaisun esityksen jälkeen, kun vierasjoukkue Lukko korjasi pisteet maalein 3-4. Parempi voitti, mutta loppunumerot eivät täysin tee oikeutta pelille; toisaalta Lukko olisi kahdessa ensimmäisessä erässä voinut lyödä taululle todella rumat lukemat, toisaalta taas Tapparallakin oli lopussa tilaisuutensa rangaista Lukon tehottomuudesta. Kiri kuitenkin kilpistyi Gyorin ottelurangaistukseen.

Jo ennen ottelua selvisi, että ottelun vedonlyöntikertoimet olivat menneet uusiksi. Tapparasta olivat nimittäin vatsataudin vuoksi poissa ykkösnyrkin johtaja Janne Ojanen ja luottolaituri Johannes Alanen. Päävalmentaja Mika Saarisen mukaan ensimmäiset merkit tilanteesta saatiin ottelupäivän aamuna, ja miesten sivussa oleminen varmistui vasta päivällä.

Näin kotijoukkue lähtikin liikkeelle varsin junnupitoisella hyökkäyksellä, jossa jokaisen ketjun koostumusta oli ainakin jonkin verran aiemmasta rukattu. Barkov johti ykkösviisikkoa, Kuki kolmosta, Koskenkorva oli siirretty Alasen tilalle kakkoseen ja neloseen taas oli nostettu ensimmäiseksi liigaottelukseen nuori Teemu Nurmi, ja kolmanneksitoista hyökkääjäksi samaten ensikertalainen Petri Kontiola. Lukon kokoonpano taas oli ilmeisesti raumalaisittain tuttua tavaraa.

Lukko hallitsee, Tappara maalaa

Ottelu eteni pitkään siten, että vierasjoukkue hallitsi pelitapahtumia jokseenkin suvereenisti, mutta viimeistely ontui pahemman kerran. Kotijoukkueen maalilla Mika Lehto venyi muutamiin haamutorjuntoihin. Ensimmäinen todella vaarallinen maalintekopaikka nähtiin, kun Toni Porkka löysi kesken vaisun ylivoiman upealla pitkällä avauksella hyökkäyssiniseltä Joe Murphyn, joka pääsi täysin vapaaseen läpiajoon, mutta Lehto veti pidemmän korren. Sama mies pääsi koittamaan vapaasta vetopaikasta pari minuuttia myöhemminkin mutta edelleen ilman tulosta.

Tappara ei oikein tuntunut pääsevän peliin mukaan millään, ja ensimmäinen tekopaikaksi katsottava nähtiin vasta reilun kuuden minuutin pelin jälkeen, kun Arto Kuki pääsi paikkaan mutta laukaus epäonnistui. Ennen erän puoltaväliä Tappara pääsi kokeilemaan ylivoimaansakin, ja kiekon ylöstuonti onnistuikin sangen hyvin ja laukaisupaikkoja tuli. Jostakin syystä laukaukset vain järjestään epäonnistuivat. Ylivoiman päätyttyä Lukon suvereeni hallinta jatkui, mutta kuten usein käy, niin kesken kaiken kotijoukkue pistäytyi tekemässä maalin. Puistola pääsi laukomaan hieman sinisen jälkeen, ja kiekko näytti muuttavan suuntaa Lukon pakeista ja oli sangen hankalasti torjuttavan näköinen. Vehanen sai kuitenkin ensimmäisen vedon torjuttua eteensä, mutta paikalle ehtinyt Aleksander Barkov lakaisi karat veteraanin varmuudella sisään.

Videoshow ja erikoinen tasoitus

Maalin jälkeen Tappara menetti loppuerän ajaksi melko täydellisesti otteensa pelistä. Melko pian nähtiin päätuomari Jyri Rönnin ikioma näytös: 22 sekunnin sisällä mies kelailutti videoita kahteen otteeseen - molemmilla kerroilla tarkistaakseen, oliko Lukko tehnyt maalin, ja levittääkseen molemmilla kerroilla kätensä. Ensimmäinen tilanne oli selvähkön näköinen ylärimalaukaus, jonka Tappara-puolustus päästi täräyttämään käsittämättömän vapaasti viivasta. Ensimmäinen vapauttava videotuomio tuntui sekoittavan Tapparan pakkaa vain entisestään, mutta Lehto näytti venyvän kahteen upeaan lähitorjuntaan. Tällä kertaa videoita kelailtiin oikein pitkään ja hartaasti. Ja pitäähän niitä vehkeitä käyttää kun ne kerran ovat olemassa, mutta kyllähän välillä kävi mielessä että pelin voi katsoa uusintana myös Tapparan jälkipelibaarissa.

Pari videosessiota ei vielä riittänyt, sillä tasan kolme sekuntia jälkimmäisestä hän passitti Miska Kangasniemen korkeasta mailasta jäähyaitioon. Tilanne josta jäähy tuli syntyi siis suoraan aloituksen yhteydessä. Tässä kohden Lukon ylivoima olikin todella vaarallisen oloista, ja esimerkiksi Erik Hämäläinen pääsi sutaisemaan pomppivaa kiekkoa täysin tyhjän maalin edessä - mutta huitaisi Tapparan onneksi ohi.

Tappara pääsi pikku hetkeksi peliin mukaan erän lopussa ylivoimalla, kun erityisesti Petri Varis kunnostautui tekopaikkojen järjestelijänä. Ylivoiman loppu oli kuitenkin luvattoman kehnoa, ja erän lopussa olikin Lukon vuoro yrittää ylivoimaa. Ironista on, että kun joukkue aiemmin oli luonut upeita maalintekopaikkoja ja pelannut vaarallista ylivoimaa, syntyi sen tasoitus koko erän heikoimmasta ylivoimaesityksestä. Tapparalla ei näyttänyt olevan hädän päivää, kunnes neljä sekuntia ennen erän loppua Toni Porkka laukaisi ranteella viivalta ja Janne Niskala sai mailansa väliin, ja niin siihen asti varmasti pelannut Lehto oli yllätetty. Ohjauksesta huolimatta maali näytti katsomoon hieman helpolta. Tasoitus oli ilman muuta ansaittu, mutta tuli sitten kuin varkain tilanteesta, joka ei maalintekopaikalta juuri näyttänyt.

Tapparalla musta hetki

Toinen erä alkoi selvästi vaisummissa merkeissä kuin ensimmäinen Lukon hallitessa enimmäkseen pelitapahtumia. Reilun neljän minuutin jälkeen alkoi tapahtua, kun ensin Lehto torjui Lukon 2-1-hyökkäyksen ja pian sen jälkeen Tähtisen kenttä esitti mallikasta pyöritystä Tapparan päädyssä. Kun aiemmissa otteluissa on Tapparan uusi puolustussysteemi jotenkin toiminut, nähtiin tänään luvattoman paljon virheitä. Ainakin tällä hetkellä koko homma näyttää seisovan tai kaatuvan sen mukana, miten kaksinkamppailut voitetaan tai hävitään. Tänään Lukko oli niissä selvästi parempi, ja monesti se näkyi yllättävinä avopaikkoina etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä. Mies miestä vastaan -tilanteissa Tapparan "vahvan diesel-joukkueen" maineessa oleva kalusto oli välillä todella mikkihiirimäisen kevyttä tavaraa. Varsinkin oikealta puolelta pääsi Lukko usein vyöryttämään aivan vapaasti. Lisäksi paniikkia saattaa ajoittain lisätä pyrkimys olla lyömättä sitä roikkukiekkoa tai pitkää, vaan saada kiekko pelaamalla pois omalta alueelta - tänään Lukko kuitenkin oli hyvin usein irtokiekoissa kiinni ennen kuin Tappara noissa aikeissaan onnistui.

Lukko oli pyörityksestään huolimatta sen verran onneton viimeistelijä, että 1-1-numerot olisivat voineet komeilla taululla pitkäänkin, ellei Tapparalle olisi sattunut ennen toisen erän puoltaväliä todellista mustaa hetkeä. Ensin Arto Kuki lähti kuskailemaan kiekkoa omaan päätyyn alimpana miehenä, ja päätti vielä oikaista maalin editse eikä sen takaa. Sitten mies vielä päätti juuri maalin edessä ollessaan yrittää avausta, pyyhkäisi lumet kiekon päältä ja "jätti" kiekon Quinn Hancockille aivan maalin eteen. Tämä kiitti ja täräytti vierasjoukkueen johtoon. Erityisen omituiseksi tilanteen tekee se, että tämän tyyppisiä harharetkiä ja hamoja omassa päässä nyt ehkä viimeiseksi odottaisi juuri puolustuspään erikoismiehenä tunnetulta Kukilta. Ehkäpä sitten yllättävä komennus Barkovin laidalta takaisin keskushyökkääjäksi sekoitti miehen pasmoja pahemman kerran.

Heti seuraavassa vaihdossa näytti soivan jälleen. Tappara-puolustus oli täysin tuuliajolla, ja Hancock syötti Toni Porkan nokikkain Lehdon kanssa. Porkka kahvitti maalivahdin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja edessä oli enää täysin tyhjä maali, mutta kenenkään häiritsemättä mies sijoitti kiekon tolppaan. Jos tästä päästiinkin Tappara-leirissä säikähdyksellä, niin seuraavaa mustaa hetkeä ei tarvinnut kauaa odottaa, ja tällä kertaa tarjoilijana toimi Mika Lehto. Mies lähti seikkailemaan maalin taa ja epäonnistui mailapelissään. Hetken näytti jo siltä, että hän ehtii ajoissa takaisin maalilleen, mutta liukas Mikko Luovi oli nopeampi ja kiepautti rystyltä vanhanaikaisen verkkoon. Lehdon päivä oli siis todella pahasti kaksijakoinen - pari suorastaan helppoa maalia, ja sitten toisaalta tukku upeita pelastuksia.

Muutamaa minuuttia myöhemmin onni hymyili hiukan Tapparallekin. Surkea avaus näytti jo painuvan pitkänä päätyyn, mutta Marko Mäkinen luisteli kiekon ansiokkaasti kiinni. Tästä huolimatta syntyvä tilanne näytti jo pariinkin otteeseen menevän täysin ohi, kunnes kiekko pomppi yllättäen maalin eteen Teemu Nurmelle, joka täräytti vastustamattomasti liigauransa ensimmäisen maalin. 18-vuotias mies esiintyi ottelussa muutenkin edukseen saatuaan tilaisuutensa Ojasen ja Alasen sairastuttua. Tappara sai maalista luonnollisesti hetkeksi aivan uutta virtaa, mutta kun sitä ei onnistuttu heti hyödyntämään vajosi joukkue jälleen keskinkertaisuuteen.

Tappara peliin mukaan kolmannessa erässä

Viimeisessä erässä Tapparakin näytti pääsevän peliin mukaan. Heti reilun kymmenen sekunnin kohdalla Pasi Puistola murtautui läpi ja pääsi survomaan omia ripareitaankin sisään, mutta ei onnistunut Vehasta ohittamaan. Tapparan hyvästä otteesta huolimatta erän ensimmäisen maalin iski kuitenkin Lukko. Kotijoukkueen puolustus sekoili jälleen, ja Sami Torkki lähetti melko voimattoman, mutta uskomattoman tarkan laukauksen Tapparan miehen takaa. Kiekko painui parin raudan kautta vastustamattomasti verkkoon.

Harva uskoi Tapparan enää tästä nousevan, mutta joukkueen plusmiinustilaston ehdoton ykkösnimi Pekka Saravo väläytti uutta hyökkäävää ilmettään viitisen minuuttia myöhemmin. Kovasta koukusta huolimatta hän onnistui ohittamaan Lukon puolustajan, ja pääsi yrittämään maalia lähes identtisellä tavalla Puistolan kanssa. Tällä kertaa Tapparan mies onnistuikin sitten hiuksenhienosti siivoamaan oman paluukiekkonsa sisään. Kerrassaan upea yksilösuoritus, joka nosti joukkueen vielä mukaan peliin. Maalia edelsi Lukon hiuksia nostattava maalintekopaikka toisessa päädyssä, joten marginaalit olivat todella pienet.

Saravon maalin jälkeen näytti hetken siltä, että Tappara tulee ja rankaisee Lukkoa sen kahden aiemman erän tehottomuudesta. Ajassa 50.00 Joe Murphy toimitettiin rangaistusaitioon, ja kaukana ei ollut toinenkaan jäähy. Siirretyn rangaistuksen aikana Petri Varis nimittäin pelasi oivasti Teemu Nurmen vapaaksi maalinedustalle, mutta maalitekoyritys estettiin todella rajulla poikittaisella mailalla takaa päin. Rönnillä ei kuitenkaan ollut tilanteessa pokkaa kahta jäähyä viheltää, mutta aiemmista samanaikaisista rangaistuksista johtuen Tappara pääsi kuitenkin kokeilemaan ensimmäisen vajaan minuutin neljällä kolmea vastaan.

Tuo 4-3-ylivoima taisikin sitten olla se ottelun kuuluisa kulminaatiopiste. Varis, Barkov ja kumppanit pyörittivät upean näköisesti, mutta hyvistä paikoista huolimatta laukaukset jäivät kokonaan piippuun ja aika tiimalasissa valui vääjäämättä Lukon eduksi.

Lopullisen tuntuisesti peli ratkesi, kun ajassa 54.19 Dylan Gyori taklasi Markku Tähtistä hyökkäyspäädyssä. Tilanne näytti ensin melko vaarattomalta, eikä tilanteessa juuri vauhtia ollut. Tähtinen oli kuitenkin erittäin pahassa asennossa ja romahti ikävästi jäähän. Rönn oli jo tuomitsemassa tilanteesta kakkosta selkään taklauksesta (ja automaattista kymppiä päälle), mutta kun Tähtisen leuka aukesi tilanteessa pahasti ja verta lensi kentälle oikein kunnolla, sai Gyori saman tien ottelurangaistuksen. Tämän ottelun kannalta tietysti aivan sama, mutta eiköhän tavallinen pelirangaistuskin olisi tuosta riittänyt. Teko oli harkitsematon mutta ei missään nimessä tahallinen, ja epäonneakin oli matkassa kun Tähtinen itsensä loukkasi. Nyt Gyori siis joutuu huilaamaan ainakin yhden ottelun - mikä ei kyllä ainakaan tämänpäiväisen esityksen perusteella ole Tapparalle iso menetys.

Jäähystä huolimatta Tappara sai pari kertaa vyörytettyä myös hyökkäyksiä Lukko-päätyyn, mutta kovin vaarallisille paikoille kotijoukkue ei enää päässyt. Ikävän näköinen tilanne nähtiin myös toisessa päässä, kun raudanluja laukaus osui Lehtoa suoraan päähän. Mies keräili itseään jään pinnassa ainakin pari minuuttia, mutta pystyi onneksi lopulta jatkamaan peliä.

Vitosen päätyttyä Tappara sai vielä yhden tilaisuuden, joka päättyi neljä sekuntia ennen loppua hurjaan mylläkkään Lukon maalilla. Lihamuurin läpi kiekkoa ei kuitenkaan saatu survottua verkkoon, ja vaikka Erik Hämäläinen sai tilanteesta rangaistuksen, vietiin aloitus keskialueelle ja peli oli käytännössä sillä selvä.

Lukko ansaitsi ehdottomasti voittonsa ollen parempi joukkue erityisesti asennepuolella. Tähtisen ja Hancockin yhdistelmien peli sujui ajoittain todella mallikkaasti. Tappara tuntui pelailevan jotenkin puolivaloilla, ja etenkään puolustuspäässä pelitapa ei kerta kaikkiaan moista kestä. Toki pakkaa olivat omiaan sekoittamaan yllättävät ketjumuutokset. Peliä katsoessa kävi myös mielessä, että ovatko Alanen ja Ojanen joukkueen ainoat puolikuntoiset, siksi vaisu oli esitys. Tähän Mika Saarinen totesi osuvasti pelin jälkeen, että onhan se mahdollista, että muihinkin tauti on tarttunut, mutta "tuskin sentään nyt ihan kaikkiin".

Joukkueen pirteimmät yhdistelmät olivat luonnollisesti Barkovin, Variksen ja Marko Ojasen ykköskenttä sekä ilahduttavaa peliä esittävän Jarkko Pyymäen johtama neloskenttä, jossa laidoilla pelasivat tällä kertaa Marko Mäkinen ja Teemu Nurmi. Öhmanin ja Kukin kentät olivat tänään kaukana parhaastaan.