Makeutta ja katkeruutta

Jääkiekko-ottelu kestää aina täyden ajan. Tämän tosiasian eteen törmäsi kotijoukkue Tappara KalPan toimesta. Ansaittu vierasvoitto lähti Savoon lukemin 3-4 (1-1, 0-0, 2-3).

Suomalaiseen jääkiekkokulttuuriin kuuluvat katkerat tappiot, joita on vuosien saatossa laskettu sekuntimarginaaleilla.

Kansalliseen perinteeseen saatiin jatkumo keskiviikkoiltana Hakametsässä Tapparan ja KalPan kiivaassa kohtaamisessa.

Sekunti ennen varsinaisen peliajan päättymistä syntynyt voittomaali takasi kuopiolaisille ansaitun vierasvoiton. "Joroisten Härän" Jukka Hentusen lähettämä lyöntilaukaus upotti kiekon maagisesti Tappara-vahti Jani Niemisen taakse.

- Tyyli hävitä ottelu oli huono. Ei peliä saa menettää sekunti ennen loppua, pohti katkeraan sävyynsä tappiota karheutta Tappara-luotsi Risto Dufva.

- Kerrankin loppuun asti pelaaminen kannatti. Päätettiin pelata viimeiseen asti. Tänään se tuotti hienon lopputuloksen, painotti puolestaan tyytyväinen KalPa-käskijä Tuomas Tuokkola.

Kilpipaitojen hallintaa

KalPan peliesitys oli tämän kauden parasta vieraspelaamista Hakametsässä. Joukkueen liikkeessä ja kiekonliikuttelussa oli kissamaista pehmeyttä, juonikkuutta ja kiusoittelua, joilla kankeita Tappara-pelaajia narutettiin useaan otteseen.

Tappara sai otteluun kuitenkin namualun. Siirretyn rangaistuksen aikana pelin painopiste siirtyi KalPan alueelle. Kim Strömberg ja Olli Palola alustivat tilanteen maalin eteen piipahtaneelle Jan Platilille, joka iski KalPa-vahti Juha Toivosen helpohkosti tiputtamasta reboundkiekosta ottelun avausosuman.

Tapparan alkukauden paras pakki Kalle Kaijomaa joutui jäähyboksiin kiinnipitämisestä avauserän ekan kympin täytyttyä. Kuopiolaisten tasoitusosumasta vastasi illan ensimmäisen osumansa iskenyt Jukka Hentunen. Syöttöpinnat Tommi Miettiselle ja Ossi Saariselle.

Toinen erä oli ottelun tasaisin. Kuopiolaisten liike rauhoittui, ja peli eteni tasaisissa merkeissä. Erää värittävät rangaistukset, joiden myötä joukkueiden välille alkoi tulla pahaa verta.

Ottelun lähes ratkaissut rangaistuskierre alkoi toisen erän viimeisellä minuutilla. Tappara-hyökkääjä Miikka Männikkö teki hyökkäyssinisellä poikittaisliikkeen kohti keskustaa. Vastaan luistellut Jasse Ikonen ei ehtinyt reagoimaan tilanteeseen, ja pelaajien polvet kohtasivat toisensa. Lopputuloksena oli Männikön siirtyminen pukukoppiin, ja Ikoselle viiden minuutin rangaistus polvitaklauksesta. Männikkö jatkoi pelaamista päätöserässä, mutta se ei vaikuttanut Ikosen saamaan tuomioon.

Ennen joukkueiden siirtymistä pukukoppiin nähtiin uusi episodi, jossa oli mukana yllättävyyttä. Hienon NHL-uran pelannut KalPa-ikoni Sami Kapanen otti henkilökohtaisen viiden minuutin rangaistuksen puskettuaan päähän kaukaloon aivotärähdyksensä jäljiltä palannutta Tappara-hyökkääjä Antti Erkinjunttia.

Tapparan etsikkoaika oli päätöserän alussa. Tulosta tulikin lupaavasti.

Reilun neljän minuutin mittainen kahden pelaajan ylivoima tuotti kaksi osumaa Erkinjuntin ja Jukka Peltolan toimesta.

Moni Hakametsässä luuli ottelun olevan ohi, mutta savolaisten taistelu jatkui. He olivat päättäneet kaatua luistimet jalassa. Ottelun juoni sai uuden, ja samalla ansaitun käänteen.

Voittaminen maistuu makealta - varsinkin sekunti ennen loppusummeria.

Kolme minuuttia myöhemmin Sakari Salminen ja Tuomas Kiiskinen petasivat tekopaikan Jaakko Rissaselle, joka kavensi kliinisellä tavallaan.

Kymmenen minuuttia myöhemmin peli oli tasan. Tappara-pakin Viktor Ekbomin sokkosyöttö omalla alueelle kostautui karulla tavalla. Iiro Pakarinen iski b-pisteeltä kiekon ohi Niemisen. Syöttöpisteet merkattiin Joonas Riekkiselle ja Ryan Lannonille.

Katsomossa alettiin valmistautua jatkoaikaan, jota ei kuitenkaan nähty. Jukka Hentusen pommi maskin takaa ei antanut Niemiselle mahdollisuuksia torpedoida savolaista riemumarssia. Osuman alusti hienon iltapuhteen uurastanut Joonas Riekkinen.

Tapa hävitä

Tappara-käskijä Risto Dufva oli katkeran tappion johdosta erittäin niukkasanainen.

- Sarjataulukko kertoo, miksi KalPa pelaa näin hyvin. En ole yllättynyt näkemästäni.

- Pelissä oli hyvääkin, mutta painajaismainen loppuratkaisu ei jättänyt paljon analyysin varaa.

Ottelussa antisankarin viittaa sovitettiin Sami Kapasen harteille. Kokenut pelimies ei nähnyt ikävässä tilantessa suurta dramatiikkaa.

- Kuppi meni nurin. En pystynyt pitämään päätäni kylmänä. Onneksi joukkue antoi minulle tilaisuuden tänään, emmekä kaatuneet virheeseeni.

Kapanen ei halunnut avata syytä puskemiseensa. Erkinjuntin tunnettu verbaliikka pysyi piilossa.

- Ei siinä ollut mitään erikoista. Tunteet rouhuavat. Se on osa peliä.

KalPa-luotsi Tuomas Tuokkola painotti kärsivällisyyden merkitystä.

- Saimme hyvän lähdön otteluun. Eka kymppi oli selkeää hallintaamme. Tasoitusmaalin jälkeen pelimme taantui. Kakkoserä oli tasaista vääntöä, joka huipentui tuplavitoseen. Päätöserässä usko ei loppunut, vaan päätettiin taistella joukkueena loppuun asti. Voiton makeus tuntuu hyvältä.

- Tulimme pelaamaan omaa peliämme, sillä tiesimme vastustajan tilanteen. Oman tekemisen kautta pystyimme dominoimaan pelin suuntaa meitä miellyttävällä tavalla.

Kaukalon parhaat kilpipaidat oli helppo nimetä. Sakari Salminen ja Tuomas Kiiskinen pelasivat nautittavaa kiekkoilua. Herrojen liikkeessä ja syöttöpelissä oli syvällistä taiteellisuutta. Kaksikon dominointi sai KalPa-käskijältä suitsutusta.

- Salminen ja "Niiralan Maltsev" pelaavat hienosti yhdessä ja löytävät toisensa jäällä näyttävällä tavalla. Heidän pelissään on paljon aineksia, jotka miellyttävät minua.

Molempien joukkueiden kausi jatkuu ensi lauantaina. Tappara matkaa Poriin, jossa lauantai-illan huumaa on tarjolla Ässien toimesta. KalPa sai kotijäälleen vieraita Espoosta voittoputkessa kulkevan Bluesin saapuessa visiitille.