Tehomiehiä kaukalossa

LIIGA / Raportti
Tampereen Hakametsässä nähtiin torstai-iltana vauhdikasta jääkiekkoa. Molemmat joukkueet janosivat voittoa ja kentällä riitti tapahtumia kahden keskiverto-ottelun verran. Ottelu oli hyvin kaksijakoinen, sillä kolme kertaa kotijoukkue kipusi maaalin johtoon, mutta yhtä monta kertaa vieraat kykenivät tasoittamaan pelin.

Kotijoukkue Tappara aloitti ottelun voimakkaasti ja onnistui painamaan pelin Kärppien päätyyn ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana niin täydellisesti, etteivät oululaiset päässeet kiekkoon juurikaan kontrolloidusti käsiksi, tehokkaista hyökkäyksistä puhumattakaan.

Ensimmäinen maali nähtiinkin reilun neljän minuutin pelin jälkeen, kun pitkän painostusjakson päätteeksi Pasi Puistola toimitti kulmauksesta kiekon oululaismaalin eteen kaartaneelle Arto Kukille ja tämä ohitti varmasti Kärppä-vahti Markus Korhosen. Tästä tamperelaiset saivat lisää puhtia ja kiekko löysi tiensä tavan takaa kohti Korhosen maalia. Verkkoon asti kiekko ei kuitenkaan enää ensimmäisessä erässä ehtinyt, sillä erinomaisesti pelannut oululaismaalivahti venytti tarvittavassa määrin suojuksia laukausten eteen.

Erän loppupuolella Kärpät käänsi pelin painopisteen Tappara-päätyyn ja sai osin onnekkaastikin pidettyä kiekon hyökkäysalueella. Painostuksen päätti Mika Pyörälä, joka sivalsi kiekon Drew Bannisterin syötöstä ohi Tapparan maalilla torjuneen Sasu Hovin. Maalin jälkeen peli aaltoili rytmikkäästi päästä toiseen, mutta summeri päätti erän ilman lisämaaleja.

Hienoja maaleja, karkeita virheitä

Toinen erä noudatteli samaa kaavaa ensimäisen kanssa. Tappara hallitsi ensimmäistä puolikasta ja Kärpät sai tempoa lisää mitä pidemmälle erä eteni. - Meillä oli ilmiselviä käynnistysvaikeuksia erien aluissa. Olemme olleet liikkeellä bussikyydillä ensin Raumalla ja yöllä tulimme Tampereelle. Eilen pelasimme henkisesti ja fyysisesti kovan pelin Lukkoa vastaan ja nämä seikat näkyivät jähmeytenä. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä tehokkaammin kuona-aineet alkoivat sulaa jaloista ja liike parani, Kärppien valmentaja Kari Heikkilä kertoili taiston tauottua.

Jos olivat Kärppä-pelaajien jalat jähmeinä toisen erän alkupuolella, samaa ei voinut sanoa Tapparan Jaakko Uhlbäkistä. Mies runnoi itsensä Kärppä-maalin eteen ja nosti kiekon röykeästi maalin perukoille. Tapparan peli jatkui vahvasti vielä tämän jälkeenkin ja joukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa. Kesken ylivoiman Tapparan konkari Alekasander Barkov osoitti konkreettisesti Tapparan tämänhetkiset ongelmat. Mies eteni yli hyökkäyssiniviivan, kääntyi sitten kyljittäin menosuuntaan ja syötti selkänsä takaa kiekon kohti laidan vieresä odotellutta puolustajaa. Kärppien puolustaja ehti kiekkoon kuitenkin ensin ja tuulennopea Petr Ton ampaisi läpiajoon. Ammattimiehen varmuuudella Ton nosti kiekon kauniisti maalin kattooon, eikä Hovi voinut tilanteessa kuin katsella kyljellään kiekon viuhumista ylitseen. Tapparan hyökkääjät antoivat hetki tämän jälkeen Hovin mitellä taitojaan Tonin kanssa uuden läpiajon merkeissä, mutta tällä kertaa tilanne ei päätynyt tulostaululle. Tämän tilanteen vastahyökkäyksestä ankarasti koko ottelun ajan töitä tehnyt Tapparan Jussi Tarvainen onnistui laukomaan kiekon maalinedusruuhkasta ohi Korhosen.

Kärppien tehohetki

Kolmas erä oli illan eristä tasaisin. Kärpät joutui alussa pelaamaan pariinkin kertaan alivoimaa, mutta selvitti tilanteet helposti Tapparan lepsuillessa haluttomasti. Ja hiukan ennen erän puoltaväliä oululaiset saivat oman mahdollisuutensa yloivoimaosuman raknetamiseen. Sen he myös käyttivät ja loisteliaan kuvion päätteksi Brett Lievers laukoi siniviivan tuntumasta kiekon vastustamattomasti ohi sivuliikkeessä olleen Hovin. Maalia edelsi Tonin älykäs syöttö poikki kentän. Kolmannessa erässä molemmilla joukkueilla oli paikkansa lisämaalien tekoon, mutta Korhonen torjui Marko Ojasen läpiajon siinä missä Hovi venytti raajansa Kärppä-laukausten eteen. Kari Heikkilä oli tyytyväinen joukkueensa nousuun ja lopulta jatkoajalla tulleeseen maaliin. - Meidän pelaajamme olivat tasoitusmaalin jölkeen hyvin rauhallisia ja uskoimme omiin mahdollisuuksiimme jatkoajan suhteen.

Jatkoajalla Kärppien uusi puolustajahankinta päätti mainion iltansa pomputtamalla kiekon hyökkäysiniviivalta Tappara-maalin yläkulmaan. - Olin itsekin aika yllättynyt maalista, sillä tarkoitukseni oli vaan laukaista kiekko maalin eteen ronkittavaksi, voittomaalin tehnyt mies hämmästeli.

Mikä jäi mieleen?

Kärppien ja Tapparan erot joukkueina tulivat selkeästi esiin. Kärpillä on kaksi supertaituria, jotka tekevät maalin miltei aina paikan saadessaan. Tapparalla taas on pelaajia, jotka vaativat toistakymmentä paikkaa ottelussa yhden maalin tehdäkseen. Raatajia ja kovaa työtä tekeviä tamperelaisjoukkueessa on, mutta sähäkkää maalintekijää, toisin sanoen otteluiden ratkaisijaa ei joukkueesta löydy. Ainakaan kukaan ei ole sellaiseksi teoillaan ilmoittautunut.

Miten edetään?

Tappara aloittaa maajoukkuetauon jo nyt, sillä lauantaiksi suunniteltu vierasottelu Espoon Bluesia vastaan on siirretty pelattavaksi 26. päivä marraskuuta. Kärpät puolestaan huilaa muutaman päivän ja kohtaa sunnuntaina kotiluolassaan HPK:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle