Tapparan tehot taas hukassa Kärppiä vastaan

LIIGA / Raportti
Kärppien puolustuspeli on kuluvalla kaudella Tapparalle myrkkyä. Tampere Cupin harjoituspeli mukaan lukien tiistai-iltainen oli jo kolmas kohtaaminen, ja näissä Tappara on saanut aikaiseksi vain yhden maalin. Ottelussa nähtiin varovaista ja hieman hermostunuttakin tauon jälkeistä jääkiekkoa, jossa onnikin oli vierasjoukkueen puolella, ja Niklas Bäckström oli jälleen yksi sankareista. Kärpät vei pisteet Ouluun kesken kotijoukkueen myllytyksen tulleen Janne Pesosen vastaiskumaalin turvin.

Ensimmäiset pikku yllätykset nähtiin jo ennen pelin alkua. Tapparan maalille luisteli maajoukkuedebyyttinsä tehneen Mika Lehdon sijasta Sasu Hovi, ja kokoonpanoon oli ensimmäistä kertaa ties miten pitkään aikaan ilmoitettu kahdeksan pakkia, mukaan lukien Kiekko-Vantaasta paluun tehnyt Mikko Pukka. Hyökkäyksessä nelosketjua johti nyt Jarkko Pyymäki. Kenttäpelaajien osalta haluttiin lepuuttaa tauon aikana maajoukkueissa uurastaneita junioreita. Maalivahtivalinnan taustaa kotijoukkueen päävalmentaja Mika Saarinen taas valotti seuraavasti:

- Hovi on harjoitellut hyvin ja ollut todella hyvässä formussa. Haluamme pitää molemmat maalivahdit pelikunnossa. Ja sitten toisaalta Lehto oli nyt ensimmäistä kertaa maajoukkueen mukana - vaikkei se ollut fyysisesti kovin rankka komennus, niin henkisesti saattoi olla. Tällä viikolla on sitä paitsi vielä kaksi peliä ja ensi viikolla kolme, joten kyllä Lehtokin tässä pelaamaan ehtii. Ja omasta mielestäni Hovi oli tänään mies paikallaan maalissa, pelasi hyvän pelin.

Kärpät taas oli loukkaantumisten ja muiden esteiden vuoksi liikkeellä hyvin junioripitoisella porukalla. Myös heidän maalivahtivalintaansa oli hieman jännitetty, olihan Niklas Bäckström joutunut jättämään maajoukkuekomennuksen väliin. Valinta oli kuitenkin lopulta Kari Heikkilän mukaan helppo:

- Kyllä se helppo oli, ei siinä mitään. Sunnuntaina käväistiin jäällä ja kuulosteltiin, mikä tilanne on, ja kun ei valitusääniä siinä kuulunut, niin eiköhän se sen merkki ole että sitten pelataan.

Kuin hidastettu paluu alkusyksyyn

Ottelun alkupuolisko oli kuin hidastettu paluu sarjan ensimmäisiin otteluihin. Molemmat joukkueet pelasivat jopa ylivarovaisesti, ja yleisö huokaili monia pitkiä kiekkoja ja pelikatkoja. Peli oli kuin suoraan jostakin alkusyksyltä, ja tämän myönsi myös kotijoukkueen valmentaja:

- Eihän se peli terävimmillään ollut kummallakaan. Puoleentoista viikkoon kun ei pelaa, niin kyllähän se näkyy. Kärpätkin ovat varmasti harjoitelleet, eivät hekään ole kuntohuippua tähän otteluun tähdänneet, totesi Mika Saarinen.

Ensimmäinen todellinen tekopaikka tuli yli kuuden minuutin pelin jälkeen Kärpille, mutta Hovi torjui vielä Palsolan paluukiekostakin saaman paikan. Heti perään Tapparan Jarkko Pyymäen johtama nelosketju - joka muutenkin oli ottelun alkupuoliskon pirtein koostumus - sai melkoisen pyörityksen aikaiseksi Kärppien puolustuspäädyssä, ja Jari Viuhkola joutui ottamaan kakkosen. Tapparan Janne Ojanen järjesti ylivoiman ainoan tekopaikan maalinedustan sumppuun.

Erän puolenvälin jälkeen Koskenkorva ja Pyymäki olivat rynnistämässä 2-1-hyökkäykseen, kun Marko Mäkiselle vihellettiin korkeasta mailasta jäähy tilanteen takaa. Kärppien ylivoiman aikana Viuhkolan kenttä sai hieman onnellakin kiekon pidettyä alueella, ja yhden huippupaikan järjesteltyä Sasu Hovin nenän eteen. Tämä kuitenkin torjui. Ylivoiman päätyttyä Lasse Jämsen pääsi täysin yksin nokikkain Hovin kanssa, mutta tälläkin kertaa Hovi veti pidemmän korren.

Erän ikävimmän näköinen temppu nähtiin, kun Janne Ojanen oli ohittamassa vasemmasta laidasta Mikko Lehtosta. Tämä pysäytti Ojasen polvitaklauksella, mutta onneksi vauhtia oli tilanteessa yhtä vähän kuin erässä keskimäärin, eikä seurauksena ollut kuin kaksiminuuttinen Lehtoselle. Kärpät jatkoi kuitenkin hyviä alivoimaesityksiään, ja ainoastaan kaksikko Varis-Barkov sai järjestellyksi jonkinnäköisiä maalintekotilaisuuksia kotijoukkueelle.

Toisessakin erässä jatkettiin samoissa merkeissä. Kolmen minuutin kohdalla nähtiin molempien joukkueiden erinomaiset maalintekopaikat: ensin Pasi Petriläinen avasi pitkällä roikolla Tapparan 2-1-hyökkäyksen, jossa Alanen päätti ampua itse ja Bäckström torjui. Heti perään Tapparan puolustaja kompuroi omalla sinisellä, ja ensimmäistä liigapeliään pelannut Mikko Alikoski pääsi läpiajoon - Hovi kuitenkin torjui.

Toisen erän lopulla alkaa tapahtua

Ottelun puolivälissä näytti hetken siltä, että kotijoukkue laittaisi asioita tapahtumaan. Stefan Öhman purjehti hienolla yksilösuorituksella lähes läpiajoon, ja Alikoski joutui ottamaan kakkosen. Ylivoiman 20 ensimmäisen sekunnin aikana Tappara sai luotua kolme maalintekopaikkaa, mutta siihen rypistys sitten sillä erää jäikin.

Erän lopulla kotijoukkue kuitenkin tuli uudelleen, ja muutama minuutti pyörittiinkin Kärppien päädyssä. Ottelun siihenastinen kohokohta yleisön osalta nähtiin, kun Tapparan mies "ajeli" vahingossa päätuomari Markku Kruusin näyttävästi nurin hyökkäysalueella. Tapparan komeimman tekopaikan toisessa erässä järjesti Barkovin ketju: Varis kiemurteli hyökkäysalueella ja jätti oivaltavasti kiekon sinisellä Marko Ojaselle, joka lähetti metrin korkuisen rannelaukauksen maalinedustalle. Siellä Barkovin onnistui upeasti ohjata se kohti alakulmaa, mutta kuin ihmeen kaupalla Bäckström oli kiekon tiellä.

Vaikka Tappara hallitsi suurinta osaa erän lopusta, teki maalin lopulta Kärpät. Aivan erän loppuun se sai huiman pyörityksen, jossa nähtiin pari Hovin paraatipelastusta. Viimeisin niistä oli jo täysin "don't blink" -tavaraa, kun nuori maalivahti onnistui jäistä venyttämään patjansa hurjan lihamuurin takaa tulleen yläkulmalaukauksen eteen. Kiekko pomppasi tästä torjunnasta suoraan ylöspäin, ja Janne Ojanen yritti korkealla mailalla huitaista sitä väljemmille vesille, mutta onnistui toimittamaan sen vain siniviivalle Mikko Lehtosen lapaan. Tämä tykitti saman tien maalinedusruuhkaan, ja ilmeisesti Mika Pyörälän onnistui vielä ohjata kiekkoa, joka lirui jäitä pitkin maaliin vain viisi sekuntia ennen erän päätöstä.

Toisessa erässä merkittiin Hoville viisi ja Bäckströmille peräti 22 torjuntaa. Vaikka mies oli ajoittain helteessä, niin lukemaa oli vaikea uskoa. Yksi ottelun hahmoista ei itse osannut sanoa asiaan juuta eikä jaata:

- Vaikea sanoa, heillä oli tietysti paljon ylivoimaa jossa kuteja tuli. Hommia oli, mutta toisaalta olin viikon jäältä pois ja lämmin halli täällä, että kyllä tämä muutenkin tuntuu raskaalta, totesi Bäckström.

Toisen erän loppupuolella Tapparan kapteeni Janne Ojanen joutui jättämään kentän pikkusormeen tulleen vamman vuoksi. Tämän tarkempaa tietoa asiasta ei vielä ottelun jälkeenkään ollut:

- Se tuli siinä toisen erän loppupuolella. En tiedä missä tilanteessa se tuli, ja vamman laadustakaan ei vielä ole tarkempaa tietoa - hän on nyt tutkimuksissa, kertoi Tapparan valmentaja Mika Saarinen.

Tappara tiivistää ja tasoittaa, mutta se ei riitä

Ojasen loukkaannuttua Tappara tiivisti kolmeen kenttään siten, että Barkovin ketju pysyi ennallaan, Öhman tuli ykköseen Ojasen tilalle ja kolmatta ketjua johti Kuki laidoillaan Koskenkorva ja Mäkinen. Erän alku näytti kuitenkin Tapparan kannalta heikolta, kun Kärpät onnistui luomaan pari tekopaikkaa. Parin minuutin kohdalla ottelun parhaisiin lukeutunut Janne Pesonen pujotteli näyttävällä yksilösuorituksella läpi koko kentän, mutta ilman tulosta.

Pian tämän jälkeen alkoi kotijoukkuekin saada asioita aikaan. Ensin Aleksander Barkov kynäili itselleen vetopaikan, mutta Bäckström onnistui vaivoin torjumaan kovan vedon. Tapparan maalinälästä yleisesti kertoo jotain, että Barkov jäi mieleen yhtenä joukkueen hanakimmin laukovista pelaajista.

Myös Öhmanin-Alanen-Venäläinen-yhdistelmä sai aikaiseksi pari melkoista paniikkia Kärppä-puolustukseen. Kyseinen kenttä myös värkkäsi ansaitun tasoituksen, kun Topi Jaakola istui kakkosta, jonka sai Marko Ojasta estettyään. Ylivoima pyöri vaarallisen näköisesti jonkin aikaa, ja lopulta Öhman jätti kiekon oikeassa laidassa Venäläiselle. Tämä mietti aikansa, otti pari potkua kohti maalia ja tykitti hirmuisen lämärin Kärppä-maalin yläkulmaan. Bäckström oli voimaton, ja kommentoi pelin jälkeen ainoaa takaiskua näin:

- Pieni kulmahan siinä oli, ja olisi voinut jonkin toisenkin ratkaisun tehdä, mutta jälkeenpäin se on helppo sanoa. Toisaalta todella hyvä veto, ja oma pakki oli hiukan maskissa. Ei tuollaiseen paljon reagoida enää ehdi, jos ei pysty peittämään.

Kauaa ei kotiyleisö kuitenkaan saanut johdosta nauttia, sillä alle neljä minuuttia myöhemmin tuli kylmää vettä niskaan kesken Tapparan hyvän pyörityksen. Petri Varis jätti kiekon takamiehelle, ja Kärppä-pelaaja pääsi katkoon. Puolustajat olivat valuneet tilanteessa ties minne, ja Kärpät pääsi hyökkäämään kahdella "puolikasta" vastaan. Kun tämä tilanteessa edes jotenkin mukana ollut Tappara-pelaaja sitten oli vain pitävinään Janne Pesosta, pääsi tämä niittaamaan hienon voittomaalin Jussi Jokisen syötöstä.

Muutama minuutti ennen loppua Pekka Saravo oli tasoittaa pelin aivan yksin noustuaan hienolla purjehduksella maalille, mutta viime hetkellä vierasjoukkueen puolustuksen onnistui horjuttaa miestä sen verran, että ratkaisuyritys lirui hieman ohi. Puolitoista minuuttia ennen loppua Tappara sitten otti aikalisän ja maalivahdin pois.

Kentälle luistelivat Varis, Marko Ojanen, Öhman, Venäläinen, Saravo ja Petriläinen. Öhmanin hävittyä hyökkäyspään aloituksen oli Kärpät jo tehdä tyhjiin, mutta Petriläinen paikkasi tilanteen ja kotijoukkue pääsi vielä hyökkäämään. Näytti jo siltä, että mylly saadaan pyörimään ja tasoitustilannetta pystytään rakentamaan, kun kiekkoa kulmasta siniviivalle päin tuonut Varis kompuroi yhtäkkiä omia aikojaan nenälleen. Viimeistään tässä vaiheessa alkoi kotijoukkueen yleisöstä tuntua siltä, että onnettarella on jotain kalavelkoja Tapparalle. Irtokiekon nappasi Sakari Palsola ja toimitti sen eteenpäin Viuhkolalle, jolla oli helppo työ viimeistellä ottelun loppunumerot tyhjään maaliin.

Mietteitä taiston tauottua

Kyseessä oli tauon jälkeen ensimmäinen peli, ja kummankaan joukkueen esitys ei anna aihetta mihinkään mielettömiin hurraa-huutoihin. Toki Kärppien puolustus oli vakuuttavaa, mutta toisaalta Tapparan maalijyvä ja etenkin maalinälkä tuntui hukkuneen tauon aikana jonnekin. Kotijoukkueen kannalta iloista nähtävää oli jälleen kerran Sami Venäläisen peli. Myös neloskentän yritys jäi mieleen, samoin se, miten hyvin Öhman paikkasi Janne Ojasta loppuosan ottelusta. Myös Hovin esitys maalilla oli paikoitellen suorastaan huikaisevan hyvä, eikä hän mahtanut maaleille mitään.

Kärppä-leirissä eniten ilonaiheita lienee nuoriso- ja tulokasosastolla. Janne Pesonen pelasi hyvän ottelun ja teki paluun tehotilastoihin, vieläpä voittomaalin muodossa. Mikko Alikoski ja Tommi Paakkolanvaara pelasivat todella ennakkoluulottoman pelin - etenkin ensin mainitusta oli vaikea uskoa, että kyseessä oli ensimmäinen peli jossa 17-vuotias nuorimies pääsi jäälle. Myös valmentaja Kari Heikkilältä irtosi kehuja nuoriso-osastolle:

- Meillä löytyy omista junioreista näitä miehiä, joilla voidaan täydentää tarvittaessa joukkuetta. Alikoskelta todella hyvä esitys. Viisas kaveri, -86-ikäluokkaa, tekee erittäin järkeviä ratkaisuja jäällä. Jos ei ole syöttöpaikkaa, pitää itse ja jonkun muun pitää tulla ottamaan kiekko pois, ettei ole sellaista nuoren miehen sohimista. Hyvä joukkuepelaaja. Muut juniorit ovat pelanneet aiemminkin, mutta paljon pienempiä minuutteja.
Nuorisokenttä sai paljon vastuuta myös pelin kriittisillä hetkillä. Ratkaisu oli Heikkilän mukaan helppo:

- Ei siinä mitään, yritetään antaa luottamusta silloin kun näkee että pojilla on peli hallussa, eivätkä hermoile tai sekoile siellä jäällä, niin helppo heille on antaa vastuuta.

Muita pelin jälkeisiä kommentteja:

Kari Heikkilä, Kärpät

- Ollaan nyt pyritty ajamaan omia pelaajia sisään, ja mikä parasta, niin omasta organisaatiosta tulevat kaverit ovat vuosi vuoden jälkeen nostaneet tasoaan kovasti. Kun tulee uusi pelaaja ulkoapäin, niin hän joutuu pikkaisen nieleskelemään meidän harjoittelumääräämme ja touhuamme, että ei välttämättä pääse liikkuvaan junaan kyytiin. Ne joilla on pohja alla, menevät eteenpäin ja ovat meidän vahvimpia pelaajiamme. Esimerkiksi Aarnio, Saarenheimo, Korpikari, Juntunen ovat erittäin tärkeitä pelaajia olleet syksyn aikana. Ja nyt tässä tulee näitä tenavatähtiä sitten lisää.

- Bäckströmin Nikke pelasi hyvin, ja koko joukkue puolusti hyvin. Voittomaaliakin edelsi kova mylläkkä meidän päädyssämme, mutta maltettiin siinä puolustaa ja vastahyökkäyksestä saatiin sitten maali, joka tämän ottelun ratkaisi. Meille on nyt tullut lisää kärsivällisyyttä, ja uskon että sitä jatkossakin näkyy. Aiemmin on hieman koohotettu liikaa ja varsinkin johtoasemassa lähdetty hakemaan lisämaaleja, ja niissä sitten on käynyt huonosti. Eiköhän matkan varrella ole nyt opittu, ja tauko on käytetty hyvin. Pelaajat ovat nousseet keskittymisen suhteen eri tasolle.

- Bäckströmille teki hyvää, että sai olla viikon jäältä pois. Tietysti Vallinilla on sama tilanne, plus nuo viisi pelaajaa jotka muuten ovat meiltä poissa, hekin ovat "jalat seinällä" olleet, että toisaalta rikkonainen viikko meillä, toisaalta lepo tulee tarpeeseen.

- Kyllä Viuhkola saa nyt pari päivää olla sorvin äärestä poissa - kova paketti ollut; isoja minuutteja meillä ja maajoukkuepelit päälle isossa roolissa.

Mika Saarinen, Tappara

- Bäckström pääsi mielestäni tänään kuitenkin kohtalaisen helpolla. Viimeinen nälkä ja terävyys puuttui meiltä maalintekotilanteissa. Viimeistelynälkä oli kateissa.

- Kyllä meillä on harjoituksissa näkynyt hyvä meininki ja tullut näyttäviä suorituksia ja maaleja. Eikä me missään nimessä huonosti tänään pelattu. Sellainen viimeinen terävyys siitä puuttui. Toki ei oltu yhtään herkisteltykään tähän, joten ei sitä ehkä voinut odottaakaan, mutta ehkä se terävyyden puute oli sitten ratkaiseva niitti tähän otteluun. Toki voi ajatella että onneakin jos olisi joissakin hetkissä ollut mukana, niin olisi voinut käydä toisin, mutta ottelun lopputulos on 1-3 ja sitä täytyy kunnioittaa.

Jari Viuhkola, Kärpät

- Jonkin verran painoi maajoukkuereissu vielä jaloissa, mutta tärkeintä että tuli voitto. Ei tuossa lähdettykään mitään hienouksia hakemaan, vaan meidän kenttä lähti siitä ettei omiin menisi ainakaan.

- Ei tässä paljon vapaata ole ehtinyt pitämään, eilen aamulla hiukan mutta iltapäivällä sitten jo lähdettiin reissuun. Toivottavasti nyt sitten saisi hieman vapaata.

- Hieno peli meidän nuorisolta, hienoja vaihtoja, monta tekopaikkaa. Hoitivat oman ruudun niin hienosti kuin vain voi, toivottavasti saavat jatkossakin minuutteja. Eivät ujostelleet yhtään, vaikka vastuuta tuli paljon, eivätkä paljon ole aikaisemmin pelanneet.

Niklas Bäckström, Kärpät

- Ei siinä hirveän paljon pahoja vetoja tullut, ei maskista eivätkä päässeet hyvin reboundeihin, puolustuspeli toimi meillä tänään todella hyvin. Toisaalta heillä oli sitten ylivoimaa, jonka aikana tuli niitä pahojakin paikkoja.

- Olin viime viikon kokonaan pois jäältä nivusvamman takia, vesijumppaa vähän vain kärsi vetää. Tällä viikolla olen sitten palannut jäälle. Totta kai oli vähän epävarma olo, eikä normaalituntumaa ollut. Mutta kuitenkin tämä on vain jääkiekkoa, ja kun on monta vuotta pelannut niin ei se viikossa siitä miksikään muutu. Nyt nivunen on ihan kunnossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle