JYP raastoi pisteet Hakametsästä

LIIGA / Raportti
JYP näytti tänään Tapparalle, että sen kivikovat vierassaldot eivät ole tilastoharhaa. Nappiin onnistuneen maalivahtipelin ja tehokkaiden vastaiskujen avulla joukkue iski luun kurkkuun tamperelaisille, ja nykäisi joukkueiden eron sarjataulukossa jo viiteen pisteeseen.

Tapparan maalille luisteli tänään odotetusti Alfie Michaud. Pelivuoro päättyi kuitenkin nopeammin kuin moni osasi odottaa.

Avauserä Kirvesrintojen suvereenia hallintaa

Tappara lähti ensimmäisiin vaihtoihin hurjalla vauhdilla. Loukkaantumisten runtelema jyväskyläläispuolustus oli helisemässä, kun sinipaitojen hyökkäykset soljuivat yksi toisensa perään näyttävästi kohti JYP-vahti Juha Pitkämäkeä.

Tapparalaisittain räväkän alun kruunasi Esa Pirneksen kauden kymmenes maali. Tapparan parhaaksi keskushyökkääjäksi noussut Pirnes oli kärppänä paikalla, kun Pitkämäki torjui Tuukka Mäntylän laukauksen eteensä.

Vieraiden illan ensimmäinen laukaus nähtiin vasta ajassa 7.15. Nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Harri Sillgren pelattiin nokikkain Michaudin kanssa, mutta kanadalainen peitti eleettömästi ja otti kudin kiinni.

Pian tämän jälkeen JYP kuitenkin tasoitti, kun Tuomo Jääskeläisen löysähkö siniviivalaukaus upposi Michaudin torjunnan läpi verkkoon.

Tappara oli läpi erän huomattavasti vierailijoita terävämpi kaksinkamppailuissa. JYP joutui rikkomaan, ja kotijoukkue pääsi jauhamaan kahdesti ylivoimapeliäänkin. Pyöritys oli kaunista, mutta tehotonta.

Erätauolla Jukka Rautakorpi teki kylmän ratkaisun, ja vaihtoi Michaudin Hoviin. Kysyttäessä syytä yllättävään vaihtoon vastasi päävalmentaja näin

- Siinä oli selkeätä epävarmuutta Michaudilla irtokiekoissa ja maalin takana liikkumisessa. Ja eka maali oli todella helppo maali. Selvää hermostumista maalivahdilta.

Michaud itse oli myrtynyt mies ottelun jälkeen. Mitä ilmeisimmin miehen päivät kirvespaidassa ovat luetut.

Pelin henki alkaa selvitä

Toisessa erässä jatkettiin alkuminuutit ensimmäisen erän sävelellä. Aleksander Barkov vapautti Jaakko Uhlbäckin puolittaiseen läpiajoon, mutta kiekkoa ei saatu rysään edes jatkotilanteessa syntyneestä maalinedushässäkästä. Unelmapaikkansa sai myös Kimmo Koskenkorva, mutta rystylaukaus lähietäisyydeltä meni suoraan Pitkämäen suureen räpylään.

JYP käytti tänään maalitilanteet hyväkseen murhaavalla prosentilla. Marko Mäkisen otettua keskialueella alivoimatilanteessa jäähyn, iskivät vieraat kahden miehen ylivoimalla. Maaliruisku Tomas Chlubna kiersi maalille ja ujutti rystypuolelta kiekon ohi Sasu Hovin. Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi piti turhaa jäähyä yhtenä ottelun ratkaisuasioista

- Se oli Mäkiseltä tosi tyhmä jäähy, ja ne eivät kuulu voittavan joukkueen peliin. Ylpeys on nieltävä vaikka kaveri vähän hieroo nenää.

Vaikka erän loppu oli Tapparan painostusta, loi parhaan maalipaikan kuitenkin JYP. Puolustaja Jari Korhosen siniviivalämäri kilautti putkea.

Pitkämäki pitää pintansa

Kolmannen erän alussa JYP pääsi ylivoimalle, mutta ponnettoman kaksiminuuttisen jälkeen Tappara otti jälleen pelin ohjakset tiukasti haltuunsa. Myllytyksen tuoksinassa vierailijat joutuivat todella ahtaalle, kun Jari Korhonen ja Tuomas Mikkonen istuivat peräkkäin jäähyboxissa.

Tapparan erikoiskentällinen (Barkov-Ojanen-Luoma-Välivaara-Bissett) ei kuitenkaan saanut juuri mitään muuta kuin näennäistä ylivoimaa aikaan. Kiekko kyllä liikkui, mutta kunnon vetopaikat loistivat poissaolollaan.

Ja kuten niin usein näissä tilanteissa, iski alivoimat selvittänyt joukkue osuman. Nopean vastahyökkäyksen päättäjänä oli Eric Perrin, ja JYP toteutti taktiikkaansa täydellisesti.

Vielä tämänkin jälkeen Tappara sai yrittää ylivoimalla, mutta entisessä kotihallissaan hyvään torjuntavireeseen yltynyt Juha Pitkämäki oli kuin seinä, ja jätti Tapparan maalisaldon yhteen. Illan sankari ei kuitenkaan ottanut kunniaa kokonaan itselleen

- Ei ollut pelkkää minun hyvyyttäni, meidän puolustus hoiti tosi hyvin tehtävänsä. Ei siellä mitään 2-0-hyökkäyksiä ollut... ne mitä tuli sain hyvin kiinni ja pakit hoiti loput. Meillä on melkein joka pelissä ollut tosi hyvä puolustuspeli. Sitä kautta on hyvä voittaa pelejä, kommentoi Pitkämäki.

JYP vankisti asemiaan, Tappara valahti seitsemänneksi

Tapparalla oli tänään tilaisuus ratkaista ottelu ensimmäisessä erässä, kun se hallitsi kenttätapahtumia ylivoimaiseen tapaan. Päätöserässä joukkue sai pelata lähes puolet peliajasta ylivoimalla, mutta puski epätoivoisesti päätään Juha Pitkämäkeen. Tilanne ei ole mitenkään uusi. Jo viime keväästä asti on ollut tiedossa että maalinteko yskii. Riittävän tujuja lääkkeitä sitkeään köhään ei kuitenkaan ole löydetty.

JYP taas pelasi juuri niin kuin odottaa sopikin. Kolmen runkopakin puuttumisesta huolimatta se kykeni roikkumaan pelissä hyvin mukana, ja iskemään odotetuilla vastaiskuilla. Kun vielä maalinteossa kunnostautuivat mm. herrat Chlubna ja Perrin, voidaan sanoa joukkueen pelanneen täysin ennakkoon uumoillun käsikirjoituksen mukaisesti.

Ennen ottelua joukkueet majailivat sarjataulukossa peräkkäin viidentenä ja kuudentena, joten siinä mielessäkin ottelussa oli erityistä latausta. Vahvasti vieraissa puolustava JYP nousi neljänneksi, ja kasvatti joukkueiden välisen eron nyt jo viiteen pisteeseen. Tappara joutui päästämään tänään tasapelin pelanneen IFK:n ohitseen, ja putosi seitsemänneksi.

Jyväskyläläiset voivat lähteä hyvillä mielin saunomaan ja Joulupukkia odottamaan. Tapparalla on vielä ennen taukoa edessä Rauman reissu, kun joukkue kohtaa lauantaina Lukon.

» Lähetä palautetta toimitukselle