JYP pelkkä suupala nälkäiselle Tapparalle

LIIGA / Raportti
Tappara ja JYP avasivat kymmenennen Marski Cupin epätasaisella ottelulla, jonka hallitsevat mestarit veivät nimiinsä selvällä kolmen maalin erolla. Tappara oli voitontahtoisempi ja vahvempi joukkue, ja etenkin kaksinkamppailuissa se oli reippaasti jyväskyläläisvastustajaansa edellä.

Loppunumerot mairittelevat jossain määrin JYPiä, sillä Tapparalla vei peliä ajoittain aivan miten tahtoi. JYP ei saanut aikaiseksi kunnon hyökkäyspeliä edes ylivoimalla, vaan tilanteensa se loi pääasiassa vastahyökkäyksistä. Tappara sen sijaan haki ratkaisuja tuttuun tapaansa jauhamalla kiekkoa kulmassa ja rakentamalla maalipaikkoja voitettujen laitakahinoiden kautta.

Tapparan vahvemmuus ulottui myös henkiselle puolelle, sillä kirvesrinnat rankaisivat välittömästi molempien JYPin osumien jälkeen. Ensimmäisen maalin jälkeen Tapparan kuitti tuli 20 sekunnissa, toisen maalin jälkeen 26 sekunnissa.

Alussa mentiin vielä tasatahtiin

Ottelun tasaisin vaihe oli sen alku. Ensimmäisen viisiminuuttisen ajan ote oli hienoksellaan JYPillä, ja hurrikaanipaidat saivat rakennettua pari maalipaikkaakin. 2-1-ylivoimahyökkäys ja tuoreen kanadalaisvahvistus Alexandre Tremblayn vahva nousu maalille päättyivät kuitenkin molemmat heikohkoihin ratkaisuyrityksiin.

Tapparan vyörytyksen käynnisti sen mainiosti pelannut kolmoskentällinen hieman ennen erän puoliväliä. Pirteästi esiintyneellä Kasper Kenigilla oli muutaman sekunnin välein parikin paikkaa tehdä ottelun avausmaali, mutta hän ei saanut toimitettua kiekkoa verkkoon asti.

Tämän vaihdon jälkeen ote siirtyi hitaasti mutta varmasti Tapparalle. JYPin peli hyytyi taukoa päin mentäessä lähes täysin.

20 minuutin ylivoima

Toista erää Tappara hallitsi heti alusta lähtien. Jo erän toisella minuutilla puolustaja Pekka Saravolle pelattiin vapaa paikka maalin takakulmalle, mutta hän ei saanut kiekkoa tyhjään maaliin.

Tehokkaammin maalipaikkansa käytti hyväkseen Tapparan kanadalaishyökkääjä Dylan Gyori tamperelaisten päästyä ottelussa ensimmäisen kerran ylivoimalle. JYPin rohkea alivoimahyökkäys katkesi tylysti hyökkäyssiniviivalla, ja Saravo lähetti pystysyötöllään Janne Ojasen ja Gyorin 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Ojanen syötti kiekon pian siniviivan ylitettyään toiselle puolelle Gyorille, ja tämä sijoitti hetken tähtäilyn jälkeen laatan rannevedolla ohi JYPin maalissa pelanneen Tero Leinosen.

Avausmaalin jälkeen Tapparan painostus jatkui entistä kiihkeämpänä, ja JYPillä oli todellisia vaikeuksia saada kiekkoa edes omalta alueeltaan pois. Valkopaitojen hyökkäysyritykset johtivat harvoin edes punaviivan ylittämiseen.

Tapparalla sen sijaan oli hyviä paikkoja lisätä johtoaan, mutta JYPin harvoihin valopilkkuihin kuulunut Leinonen esti kirvesrintojen aikeet. Erän loppupuolella jäähyt hieman rikkoivat Tapparan pyöritystä, vaikka niitä jaeltiinkin tasaisesti molemmille joukkueille. Maalivahtien torjunnat - Leinonen 17, Lehto 3 - kuitenkin kertovat osuvasti, mikä oli toisen erän henki.

Maalihanat kunnolla auki

Kolmannen erän alkuakin Tappara hallitsi selvästi, mutta JYP oli nyt hivenen paremmin mukana kuin edellisen kaksikymmenminuuttisen aikana. Jyväskyläläiset saivat erän alussa paikan jopa yhteen 2-1-hyökkäyksen, mutta se ei johtanut edes maalipaikkaan, kun Ari Kovanen ei saanut Antti Virtasen syöttöä kunnolla haltuunsa.

Viiden minuutin pelin jälkeen Tapparan Pasi Puistolalle vihellettiin puolustuspään kaksinkamppailussa helpohko kaksiminuuttinen koukkaamisesta. JYPin ylivoimasta ei näyttänyt tulevan yhtään mitään, ennen kuin kiekko meni yllättäen maaliin. Entisessä kotihallissaan pelannut Tommi Kovanen katkaisi hyvin Tapparan purkuyrityksen ja roiskaisi kiekon saman tien maalille. Välissä oli Tuomas Mikkosen maila, josta kumilaatta kimposi verkkoon.

Iloa kesti kuitenkin vain 20 sekuntia. Hurrikaanipaitojen toiveet ottelun voitosta katkaisi tylysti Tapparan a-nuorissa viime kaudet pelannut Jarkko Pyymäki, joka riisti kiekon haparoivilta JYP-pakeilta hyökkäyssiniviivalla, punnersi väkisin vetopaikalle ja laukoi kiekon upeasti ohi Leinosen.

Nopea takaisku katkaisi JYPin selkärangan, ja Tappara lisäsi löylyä heti seuraavassa vaihdossa. Hyvässä vedossa ollut Janne Ojanen pääsi JYP-puolustajien peruutellessa nousemaan kiekon kanssa b-pisteen tienoille asti, eikä kokenut Tappara-kapteeni jättänyt paikkaa käyttämättä, vaan laukoi kiekon tarkasti takakulmaan.

1-4-maalissa asialla oli Tapparan kolmosketju. Kasper Kenig pääsi voitetun kulmaväännön jälkeen nousemaan kiekon kanssa maalin kulmalle. Syöttö toiselle tolpalle tavoitti Johannes Alasen, joka sai lyödä kiekon tyhjiin.

Siltä varalta, että Tapparan neljäs maali jäi joltakin katsojalta näkemättä, toisti sama ketju saman kuvion viisi minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa kiekkoa kuljetti Stefan Öhman, joka löysi toiselta tolpalta jälleen Johannes Alasen. Tällä kertaa Alasella oli edessään pienempi kulma, mutta hän sai silti ohjattua kiekon maaliin.

Alasen maalien välissä JYP iski illan ainoan tasakentällisin syntyneen osumansa. Se oli puolustaja Miika Huczkowskin yksilösuoritus, jossa nuori pakki nousi pahasti uinahtaneen Tappara-puolustuksen rakentamaa kunniakujaa pitkin maalille ja sijoitti kiekon ohi tänä iltana varsin kevyesti työllistetyn Tappara-vahti Mika Lehdon.

Rivimiehissä suurin ero

Tappara oli kauttaaltaan JYPiä parempi, mutta erityisen pirteitä olivat sen kolmos- ja neloskentälliset. Kolmosessa try outilla pelaava Kasper Kenig pohjusti kaksi Johannes Alasen tekemää maalia, ja nelosesta erottui upean tahtomaalin iskenyt Jarkko Pyymäki. Puolustus oli kauttaaltaan varma, ja ainoa paha virhe sille sattui vasta pelin ratkettua.

Tapparan kahdesta ensimmäisestä ketjusta Janne Ojasen johtama ykkönen ei syttynyt parhaimpaansa, mutta pystyi rutiinisuorituksellakin olemaan vaarallinen. Vaisuin yhdistelmä oli Aleksander Barkovin johtama kakkonen, jonka peli oli aika kankeaa.

JYP piti ykkösketjunsa samassa koostumuksessa kuin voitto-ottelussa Ilvestä vastaan. Kolmikko Uhlbäck - Hauhtonen - Tremblay oli kuitenkin vaisu, ja sen kiekollinen peli oli epävarmaa. Kakkosketju oli kiekollisena parempi, mutta erityisen vaarallisesti sekään ei esiintynyt.

JYPin nuorten pelaajien ja Mestis-tulokkaiden joukosta ei löytynyt sellaisia onnistujia kuin Kenig ja Pyymäki Tapparan riveissä. Jukureista Jyväskylään siirtynyt Tommi Kovanen onnistui melko hyvin, mutta muuten tälle ryhmälle jää vielä paljon parannettavaa.

Kohtalaisen hyvän ottelun puolustuksessa pelasivat Kovasen ohella Jari Korhonen ja Miika Huczkowski. Toiseen ääripäähän sijoittuivat karkeita virheitä tehneet Petri Virolainen ja Ville Hyrkäs, joiden miinussaldokin kasvoi kolmannessa erässä ikävän suureksi.

Kentälliset

JYP

Uhlbäck - Hauhtonen - Tremblay

Sillgren - Immonen - Drouin

A. Kovanen - Filppula - Virtanen

J. Jääskeläinen - Hytönen - Mikkonen

Viljanen

Virolainen - Korhonen

T. Kovanen - Huczkowski

Pikkarainen - Marttinen

Hyrkäs

Leinonen

Tappara

Gyori - J. Ojanen - Kuki

Venäläinen - Barkov - M. Ojanen

Kenig - Alanen - Öhman

Jäske - Pyymäki - Koskinen

Saravo - Puistola

Kangasniemi - Descoteaux

Pukka - Gustafsson

Pentikäinen - Virta

Lehto

» Lähetä palautetta toimitukselle