Lämsän liigavalmentajaura alkoi voitolla

Tapparan maalilla oli miehitystä.
Kuva © Jarno Hietanen
Jokerit oli tyly vieras Hakametsän perjantai-illassa. Nimivahva helsinkiläisryhmä otti niskalenkin nuorta voimaa puhkuvasta Tapparasta luvuin 3-5 (1-1, 0-2, 2-2).

Lähes täydessä Hakametsän hallissa yhteen ottivat nykyiset ja tulevat tähdet. Tappara aloitti ottelun vauhdikkaasti ja nostatti heti tunnelman kattoon iskemällä ottelun avausmaalin reilun minuutin pelin jälkeen. Vahvaa alkukautta pelaava Ville Nieminen syötti siniviivan tuntumaan Henrik Haapalalle, jonka rannelaukaus jätti Frans Tuohimaan kauhomaan tyhjää. Tappara sai maalin kautta otteen pelistä ja erä sujuikin kokonaisuudessaan Tapparan hallinnassa. Maalia seurannut ylivoimakin tuotti tulosta – vaan ei Tappara-leiriin. Henri Heino löysi syötöllään vauhdissa olleen Teemu Erosen, joka kämmenellä nosti kiekon ohi Tappara-maalilla pelanneen Pekka Tuokkolan.

- Kylmä suihku heti ottelun alkuun, mutta joukkue tokeni nopeasti. Sen jälkeen pelattiin vahvaa vieraskaukalopelaamista ja oltiin kiekolla riittävän nöyriä ja rohkeita. Pidettiin Tappara pois parhailta maalipaikoilta tänään, totesi ensimmäisen virallisen liigaottelunsa valmentanut Jokerien Tomi Lämsä.

Jokerit siirtyi kuskin paikalle toisessa erässä

Toisen erän alku muistutti reilun viikon takaista Tappara-JYP–ottelua, jossa tamperelaisten ensimmäisen erän hallinta mureni toisessa erässä totaalisesti. Sama kaava näytti toistuvan, kun Tappara-puolustus unohti vajaan neljän minuutin pelin jälkeen Jarkko Ruudun maalin kulmalle, josta tämä pääsi vapaasti siirtämään Jokerit johtoon. Vajaa viisi minuuttia tästä ja Tapparan maalinedustalla heilui taas jokeripelaajan maila. Tällä kertaa asialla oli Teuvo Teräväinen, joka survoi kiekon Tuokkolan patjojen alta sisään.

Tappara oli pitkin erää vaikeuksissa helsinkiläisjoukkueen hyökkäysten kanssa, mutta onnistui pitkälti Aleksander Barkov juniorin johtaman ketjun ja Tuokkolan viime sekuntien pelastuksen turvin pysymään pelissä mukana. Vain taianomainen tuuri esti Jokerien pääsyn kahta maalia pidemmälle karkumatkalle. Jukka Rautakorpea tuurannut apuvalmentaja Jussi Tapola muistutti puolustamisen merkityksestä.

- Kyllähän tämä peli selvästi lipsahti käsistä, oltiin pelin päällä koko ajan, mutta maalit tulivat todella halvasti. Joukkueen pitää oppia siitä, että kun hallitaan peliä, pitää myös pystyä puolustamaan koko ajan hyvin ja olemaan jämäkkänä yksittäisissä tilanteissa, tänään ei oltu.

Tappara ei luovuta

Kolmas erä alkoi Jokerien komennossa. Kevään kotikisoissa säväyttänyt Detroit-pelaaja Valtteri Filppula lisäsi vieraiden johdon jo kolmeen maaliin pirteästi pelanneen Teemu Erosen tyylikkäästä syötöstä. Tässä kohtaa tilanne näytti Tapparan kannalta jo todella synkältä, eikä pelissä ollut havaittavissa edes viitteitä paremmasta. Toisin kuitenkin kävi. Ensin Sami Venäläinen toi Tapparan kahden maalin päähän nostamalla kiekon komealla tavalla maalin edestä ylänurkkaan ja vain 43 sekunnin kuluttua kavennuksesta Henrik Haapala toi tamperelaiset illan toisella osumallaan jo maalin päähän.

Tunnelma hallissa sähköistyi kertaheitolla Tapparan ryhtiliikkeen ansiosta. Vahva kiri kuitenkin loppui kuin seinään Tuukka Mäntylän jouduttua istunnolle vähintäänkin kyseenalaisesta tilanteesta. Ylivoimalla Jokerit löi naulan Tapparan arkkuun, kun Steve Moses pääsi ohjaamaan supervahvistus Erik Karlssonin viivavedon verkon perukoille. Näin ollen ottelu oli taputeltu ja kolme pistettä matkasivat Ilmalaan.

Lämsä onnellisena toimitsijakiellon päättymisestä

Tomi Lämsä kuvaili toimitsijakieltoa pahimmaksi mahdolliseksi rangaistukseksi, jonka valmentajalle voi antaa. Jokerien päävalmentaja kertoi kuitenkin pyrkineensä käyttämään kiellon aikaisen ajan hyödyllisesti.

- Tehtiin pitkää päivää tuolla hyllyllä istuessa ja pelejä katsellessa. Koitin toki koko ajan analysoida peliä ja sitä missä mennään. Yritin kääntää ylimääräisen energian ja tuskan työnteoksi ja sitä kautta päästä eteenpäin.

Apuvalmentaja Tapola kertoi Tapparan pelin olevan pääosin hyvin kasassa.

- Me pelataan 58 minuuttia hyvin, mutta sitten se kaksi minuuttia pelin aikana – vaihto sieltä vaihto täältä – me pelataan tietyssä hetkessä löysästi. Tänään oli sellainen vastustaja, joka kovalla prosentilla iski niistä verkkoja.

Tapparaa odottaa heti huomenna koitos Kuopiossa, kun taas Jokerit pelaa seuraavan kerran sunnuntaina kotihallissaan Lukkoa vastaan.