Jokerit vierasvoittoon Hakametsässä

Kaksi kangerrellen kautensa käynnistänyttä joukkuetta ottivat tänään yhteen Hakametsässä. Hyvän avauserän siivittämät Jortikan joukot koppasivat täyden pistepotin Jan Latvalan niitattua jatkoajalla loppulukemiksi 3-2.

Illan ensimmäinen pettymys koettiin jo ennen ensimmäisiäkään pelisekunteja, kun Suomen ensimmäisen jäähallin yleisöpaikat täyttyivät nihkeästi. Kamppailu pyörähti vauhtiin vaisutunnelmaisena kuin kolean syksyinen sadepäivä.

Vierailla vahva alku

Jokerit oli koko avauserän ajan selvästi Tapparaa terävämmässä vireessä. Jo kahden minuutin kohdalla Tapparan puolustus murtui, kun kotijoukkueen uusiin kasvoihin lukeutuva Lauri Kinos esitti erehdyttävästi keilaa, jonka Teemu Laine oikeaoppisesti kiersi ja karkasi läpiajoon. Lehto kesti vielä.

Vieraiden hurjalla prosentilla alkukauden toiminut ylivoimapeli tuotti joukkueen avausosuman. Kinoksen

istuessa kaksiminuuttistaan kiekko liikkui liukkaasti valkopaidalta toiselle, kunnes Tomek Valtonen laukoi takayläkulmaan ohi Lehdon. Hyvällä luistelulla ja syöttöpelillä jauhanut Jokeri-ryhmä jatkoi maalin jälkeen hyvien tilanteiden tehtailua, ja tulosta syntyi erän lopussa.

Monelle tuntematon jääkiekkoilija, Jokereiden nuori Arto Koivisto laukoi kovalla lämärillä uransa ensimmäisen liigamaalin. Näin Pitäjänmäen Tarmon kasvatti makeasta maalistaan.

- Ei siinä juurikaan ehtinyt katsomaan mitä teki, vähän vilkas sinne päin. Hyvä veto on ollut junnuissakin mun paras avuni. Kiekko otettiin talteen.

Tapparan avauserää katsellessa ei yleisökato tuntunut enää yllättävältä. Isäntien valmentaja Mika Saarinen oli syystäkin pettynyt omiensa suoritukseen.

- Ottelun alku oli meiltä huono, koko joukkue näytti tosi löysältä. Puolustajat Clarke ja Kinos pelasivat tosi heikosti alussa, mutta en tiedä olivatko sen huonompia kuin kukaan muukaan. Jos tiedätte jotain poppaskonsteja siihen ottelun alkuun, niin kertokaa. Me ollaan yritetty vaikka mitä, mutta ei vaan millään sytytä pelaamaan.

Painopiste vaihtuu, Tappara mukaan peliin

Toisessa erässä Jokerit menetti pelihuumoriaan Tapparan petrattua otteitaan. Nyt kotijoukkue syttyi pelaamaan lisäten luisteluaan selvästi. Jarkko Pyymäen keskialueen pommi Teemu Laineeseen puhalsi viimeistään kunnolla happea liekkeihin erän puolivälin tienoilla.

Kavennus nähtiin pian, kun Pasi Petriläisen lyöntilaukaus ohjautui Sasha Barkovista Pasi Häkkisen selän taakse. Täysosuman jälkeen tilanteita kehkeytyi jatkuvasti Jokeri-maalille, herkkupalana Petriläisen oivaltava syöttö siniviivalta maalille nousevalle Pekka Saravolle, joka kuitenkin ampui ohi.

Lievästä hapuilusta huolimatta Pasi Häkkinen piti loppuerän verkkonsa puhtaana, vaikka Stefan Öhman kertaalleen polkikin keskeltä karkumatkalle. Aivan erän loppuhetkillä Jokereiden ykköstrion peliä näyttävästi läpi pelin johtanut Glenn Metropolit oli vuorostaan karussa, mutta epäonnistui hänkin yrityksessään.

Hannu Jortikalle Jokereiden toisen erän notkahdus ei tullut uutena asiana.

- Meillä on ollut vaikeuksia toisessa erässä, meiltä putoaa jännite pelistä. En tiedä mistä se johtuu, mutta näin on käynyt kaikissa otteluissa.

Mäkinen Tapparan, Latvala Jokereiden sankarina

Kolmannessa erässä Tappara jatkoi hyvää takaa-ajoaan, mutta ratkaisupaikkoja aukesi Jokereillekin. Lähimmäksi pääsi ylivoimapelissä Petri Pakaslahti, joka suti läheltä ohi tyhjän maalin. Kertaalleen Mika Lehto oli haalia kiekon maaliin epäonnistuttuaan löysähkön siniviivavedon torjunnassa.

Loppuhetkien lähestyessä Hakametsän 4800-päinen yleisölaumakin alkoi edes vähän osoittaa elon merkkejä. Kolmannen erän viime minuutit olivatkin kohtalaista trilleriä, kun Tappara jahtasi Jokereiden maalin etumatkaa.

Saarinen veti Lehdon pois maalilta aikalisän jälkeen ajassa 58.10. Tappara hyökkäsi rohkeasti, ja muuten erinomaisesti pelannut Marko Jantunen epäonnistui omalla alueella purkuyrityksessään. Pekka Saravon siniviivakudin tielle osunut Marko Mäkinen pääsi tuuppaamaan tasoituksen 59 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

- Oli vahva esitys meiltä, että saatiin Jokerit niin hämilleen kun pelattiin kuudella pelaajalla ja olihan meillä sitä ennenkin muutamia hyviä pätkiä, kommentoi Saarinen tasoitusmaalia.

Tapparan kovan työnteon tuloksena saavutettu tasatilanne valui käsistä jatkoajalla, kun Jan Latvala ampui tylysti aivan maalin yläkulmaan sinetöiden näin Jokereille arvokkaan vierasvoiton. Näin ottelun lopun tapahtumista kummankin joukkueen päävalmentajat.

- Kolmas erä oli vähän sitä sun tätä. Meillä oli avopaikkoja, niistä olisi pitänyt pystyä meneen 3-1:een. Tietysti loppuun tuli moka jossa naapuri sai yhden extrapisteen. Meillä oli jäähy tulossa, ja oltaisiin jouduttu pelaan kolmella. Yksi meidän kokenut pelaaja sössi sen pakille, ei sitä auta kaunistella. Se oli aika ratkaiseva virhe, mutta onneksi saatiin maali. Saadaan taas vähän työrauhaa, mietti Jortikka.

- Veto osu mailaan, mutta omaa hölmöyttään pakit antoivat liikaa tilaa. Latvala teki juuri sen ratkaisun, minkä pakki aina tuossa tilanteessa tekee, luopuu kiekosta ja toimittaa sen kohti maalia, puntaroi Saarinen vieraiden voittomaalia.

Marko Jantusella oli ottelun jälkeen syystäkin helpottunut olo.

Jortikka:

"Asiantuntijat vetävät liian hätäisiä johtopäätöksiä.”

Lue lisää

- Jortikka kysy Tapparan aikalisän aikana, että "ootsä poikki" ja sanoin, että en oo. Sitten tuli tollanen moka, ja varmasti kuulen siitä huomenna. Olin mä vähän poikki, mutta ei se sitä ratkassut. Olin vähän liian suorin jaloin, mutta tälläsiä tapahtuu kiekossa. Arvatkaa vaan helpottiko jatkoaikamaali?

Metropolitin ketju voittajien ykkönen

Totuttuun tapaan kanadalaissentterin johtama kolmikko oli illan ottelussa helsinkiläisten selkeästi paras hyökkäysketju. Metropolitin ja Jantusen taitava mailankäsittely ja vikkelä luistelu olivat avauserässä liikaa Tapparalle. Myös Tommi Turunen ja Valtteri Filppula olivat näkyvästi esillä.

Sami Helenius erottui tänään lähinnä hirvimäisestä olemuksestaan. Pasi Häkkinen oli maalillaan hyvä, joskin pienoinen haparointi teki miehestä epävarman oloisen.

Tasainen Tappara

Kirvesrintojen kultakypärä Aleksander Barkov oli tänään ketjuineen hyvin esillä. Vahvasti tällä kaudella esiin nousseet omat kasvatit Jarkko Pyymäki, Teemu Nurmi ja Petri Koskinen pelasivat kukin vahvasti kentälle päästyään. Jokainen väläytti hyvillä yksilösuorituksilla ainakin kertaalleen.
Jokereissa maineensa hurjana pistenikkarina luonut Petri Varis ei tänään esittänyt ihmeitä.

Puolustuksesta Dale Clarke oli alussa vaikeuksissa syöttöjen kanssa, ja sortui välillä näpertelyyn. Kanadalainen paransi kuitenkin pelin edetessä, kuten myös Lauri Kinos, joka pelasi suurimman osan ajasta omaa varmaa ja näkymätöntä peruspeliään. Pasi Petriläinen väläytti pariin otteeseen upeasti hyökkäysalueella, ja oli kertaalleen söhriä kiekon omiin luistellessaan aivan Lehdon maalin ohitse. Maalivahti Lehto oli tänäänkin hyvä, mutta ei aivan parhaimmillaan.