Jokerit puolusti voittoon Hakametsässä

LIIGA / Raportti
Sarjajohtaja Jokerit kaatoi viime kevään finaalivastustajansa Tapparan jo kolmannen kerran tällä kaudella. Tällä kertaa voiton primus motorina raatoi ja taituroi kapteeni Ville Peltonen, jonka kavennusosuma käynnisti Jokereiden toisen erän kolmen täysosuman salamavaiheen.

Hakametsän lehterit kansoittuivat ennen ottelua hitaaseen tahtiin. Karu totuus paljastui viimeistään avauskiekon pudottua, kun tyhjiä penkkejä paistoi joka puolelta hallia runsain mitoin. Tämä mies ei ainakaan kykene muistamaan, koska Jokerit olisi houkutellut Tapparan vieraana näin vähän silmäpareja katsomoon. Vierasjoukkueen puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että ennemminkin kannattajat taitavat olla tällä hetkellä puuduksissa omaan suosikkiinsa?

Tunnusteleva avauserä

Ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana Tappara vaikutti jatkavan ainakin osapuilleen siitä, mihin se Oulussa jäi. Se luisteli paremmin kuin Jokerit, ja puolusti tiiviisti koko viisikon voimin. Alivoimatilanteita lukuunottamatta Tappara kykeni pitämään vaarallisen vastustajansa hyvin maalipaikoitta.

Illan paras kirvesrinta Aleksander Barkov teki avausmaalin. Mikko Luoman laidan kautta syöttämä kiekko tuli Barkovin ulottuville hyökkäyssiniviivalla, ja venäläinen karkasi läpiajoon. Matala laukaus yllätti Markus Helasen längistä.

Mika Strömbergin erän puolivälissä jokseenkin heppoisin perustein tullut 2+2-minuuttinen korkeasta mailasta antoi isännille tilaisuuden kasvattaa johtoaan. Viime aikoina raiteilleen saatu ylivoimapeli toimikin näyttävästi, mutta Markus Helanen ja hyvä Jokeri-neliö pitivät pintansa kaikki neljä minuuttia.

Jokerit onnistui luomaan tilanteita harvakseltaan, ja valmentaja Raimo Summanen myönsikin ottelun jälkeen joukkueen olleen ensi erän "väsyksissä". Kertaalleen tasoitus oli kuitenkin erittäin lähellä, kun peliä erinomaisin syötöin läpi ottelun rakentanut Ville Peltonen vapautti Petri Pakaslahden kahden Pasi Kuivalaisen kanssa. Tappara-maali säilyi kuitenkin koskemattomana.

Neljä minuuttia, kolme Jokeri-osumaa

Toiseen erään tultaessa oli selvää että Jokerit tulisi parantamaan etenkin luisteluaan. Niin kävikin, mutta silti myös Tappara piti vauhtia. Suht sallivaa linjaa pitänyt päätuomari Levonen ei katsonut läpi sormien Petri Pakaslahden pientä koukkua terävästi karvaamaan lähteneeseen Esa Pirnekseen, ja Tappara pääsi ylivoimalle.

Siinä missä syksyn vastaavassa kamppailussa Tappara ei saanut kiekkoa edes kunnolla Jokereiden alueelle, onnistui se nyt punomaan juonensa paremmin. Jussi Tarvainen levitti heti siniviivan ylityksen jälkeen vasemmalle puolelle Marko Ojaselle, joka löysi upealla poikittaissyötöllä Barkovin takatolpalta - 2-0.

Mutta kuten niin usein Tapparan kotiotteluissa viime aikoina, hyvä ote katosi yht'äkkiä. Toinen takaiskumaali herätti myös vierailijat viimeistään potkimaan terävämmin, ja maalinjälkeinen vaihto osoitti jälleen kerran miksi sen tärkeyttä ei voida koskaan painottaa liikaa. Sekavan sählingin päätteeksi Ilkka Mikkola syötti lähes siniviivalta takatolpalla päivystäneelle Kippari Peltoselle, joka sai kaikessa rauhassa lyödä kavennuksen.

Puolitoista minuuttia edellisestä uinui kotijoukkue jälleen, ja Petri Pakaslahti pääsi lyömään lähes Pekka Saravon lavasta kiekon ohi Pasi Kuivalaisen. Eikä tässä vielä kaikki! Pian seuranneen Jokeri-ylivoiman aikana Arto Tukion maalille lähettämä rannekuti löysi säkkiin Mikko Luoman lapasen kautta. Jokerit tarvitsi illan voittoon riittäneisiin osumiinsa sekuntia vaille neljä tehokasta peliminuuttia. Ei hassumpi nitrokiri! Päävalmentaja Jukka Rautakorpi myönsi joukkojensa uinahtaneen.

- Pisteenä i:n päälle kolmannessa maalissa kiekko kimpoaa omasta kädestä maaliin. Mutta se oli ennemminkin sattumaa. Mutta nämä kaksi ensimmäistä maalia, se on totuus tässä pelissä, että pitää puolustaa koko ajan. Vaihto vaihdolta mennä eteenpäin, eikä yhtään nukahdella. Tuon tason joukkueet käyttävät ne hyväkseen aina.

Tämän jälkeen Tapparan eväät oli käytännössä syöty. Kenttäpeli puuroutui entisestään, ja toisen erän lopun vaarallisemmat tekopaikat loi vierasjoukkue.

Liinat kiinni kolmannen erän teemana

Kolmas erä oli maaliton ja samalla illan vaisuinta katseltavaa. Jokereiden timantinkova puolustus osoitti pitävyytensä myös silloin, kun viimeisenä lukkona torjuu Markus Helanen. Tapparan paras paikka syntyi erän alkupuolella, kun Tom Bissett vapautti hyvällä syötöllä Pirneksen vapaaseen vetopaikkaan. Helanen sai kuitenkin kauhottua kiekon alleen.

Jokereiden paikat syntyivät lähes yksinomaan Ville Peltosen rakentelemista hyökkäyksistä, mutta niistäkin oli paras terä ymmärrettävästi poissa. Uuttera hyökkääminen tilanteessa ei olisi ollut järkevää, koska sen myötä Tapparalle olisi saattanut avautua edes yksi mahdollisesti tasoitukseen johtava ylivoimahyökkäys. Raimo Summanen lähetti väsymättömän Peltosen askiin todella tiheään tahtiin.

- Jouduin peluuttamaan Villeä, koska meillä ei ollut pelaajia. Teemme vielä muutoksia joukkueeseen. Jotkut kaverit saavat lähteä tästä joukkueesta, haemme yhtä maalintekijää ja peliä tekevää pakkia. Hirveän moni pelaaja on alisuorittanut karseasti koko kauden ajan. Meillä on perusjuttu todella hyvässä iskussa, se jatkuu jo viime vuodesta. Hentusta kaipaamme hullun lailla, hänen poissaolonsa näkyy älyttömän isona tässä joukkueessa.

Tapparan takaa-ajo vaikutti varsin ponnettomalta, pään hakkaamiselta järkkymättömään kiviseinään. Toisaalta vaikutelman loi myös se, että Jokerit oli yksinkertaisesti tänään Tapparan hyökkäysarsenaalille liian kova pala, ja myös se, ettei ottelussa jaettu puolivälin jälkeen ainuttakaan rangaistusta. Yritystä Tapparalla kyllä oli, mutta edes loppuhetkillä ilman maalivahtia Jokereita ei saatu ahdistettua riittävän ahtaalle. Päävalmentaja Rautakorpi löysi syyn tappioon kuitenkin puolustuspelaamisesta.

- Tilannemäärän saimme kaverilta aika pieneksi. Loppujen lopuksi Jokereilla ei ollut kauhean paljoa maalintekotilanteita, joskaan ei meilläkään niin hirveästi. Se on kuitenkin se juoni, joka tässä pelissä pitää olla. Maalintekokilpailussa emme varmastikaan pärjää jatkossakaan. Puolustuspelaamista on meidän pystyttävä parantamaan. Sunnuntain pelissä ja tämänpäiväisessä oli samoja elementtejä, mutta tänään se ei pysynyt koko aikaa kasassa.

Summasen puheenvuoro

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen otti kriittisesti kantaa nykyiseen kahden viivan syötön sallivaan sääntöön.

- Molemmat jengit puolustavat niin hyvin. Nykyjääkiekko, jos ylivoimia ei tule, on tuollaista. Kansainvälisen liiton pitäisi herätä kyllä ja tuoda vanha paitsiosääntö takaisin. Se lisää heti 10-15% niitä paikkoja. Aikanaan tehtiin niin vikapäätös kuin vaan olla voi. Jos saisi avata vain punaiselle saakka, niin hyökkäyspeli helpottuisi. Pystyttäisiin karvaamaan ylempää ja sitä kautta saataisiin laadukkaita maalintekopaikkoja. Siinä [päätöksessä] ei kuunneltu lajin ihmisiä. Puhuimme asiasta jo 2-3 vuotta sitten. Nyt se alkaa näkyä. Säännöillä on viety maalintekopelistä pohja pois.

- Jäähyjä ei saisi ottaa. Pelin häviää, jos ottaa jäähyjä. Kyllähän tätä on linjattu viimeiset viisi vuotta. Katsot nuorten kisoja ja katsot miten siellä pelataan ja vertaat tänne - jos ei muuta niin pitäisi saada samalle sivulle. Joko Pohjois-Amerikassa pidettävät kansainväliset ottelut pitäisi saada tähän linjaan tai sitten meidän pitäisi saada se linja tänne. Mielestäni tilanne ei voi jatkua näin.

» Lähetä palautetta toimitukselle