Tapparan vuoro voittaa

LIIGA / Raportti
Tampereella saivat tasaiset paikallispelit jatkoa, kun tällä kertaa oli Tapparan vuoro voittaa. Molemmilla joukkueilla oli vahvat hetkensä, mutta Tappara oli tällä kertaa terävämpi viimeistelyssä ja vei pisteet lukemin 5-2.

Ottelun ensimmäinen erä oli erittäin viihdyttävää kiekkoilua. Tilanteita nähtiin tasatahtiin molemmissa päissä. Tapparalla oli muun muassa kaksi läpiajoa ja Ilveksellä yksi sekä lisäksi Toni Dahlmanilla avopaikka maalin kulmalla kissapetojen pelatessa 5-3-ylivoimaa.

Lukuisista paikoista huolimatta ensimmäinen maali nähtiin vasta avauserän loppupuoliskolla. Radim Kucharczyk esitti häneltä kaivattua suoraviivaisuutta ja ajoin Ilveksen hyökkäyspään aloituksen jälkeen röyhkeästi maalilla. Lehto torjui vielä tshekin yrityksen, mutta paluukiekkoon ehti ensinnä Erkki Rajamäki, joka survoi tilanteeksi 1-0.

Pian avausmaalin jälkeen Ilves tuuletteli jo toista osumaa, mutta ottelun päätuomari Tom Laaksonen oli ehtinyt viheltää jo pelin poikki. Laaksosen näkemyksen mukaan Vesa Viitakoski oli maalivahdin alueella, mikä pitikin paikkaansa. Ihmeellistä tilanteessa oli vain se, että Laaksonen antoi Pekka Saravolle jäähyn Viitakosken työntämisestä maalivahdin reviirille ja jätti aloituksen vielä Tapparan puolustusalueelle.

Tappara karkaa toisessa erässä

haastattelu

Viitakoskella jo kymmenen ottelua ilman maaleja. [lue lisää]

Jos ensimmäinen erä käytiin tasaisissa merkeissä oli toisen erän alussa kentällä vain yksi joukkue. Tappara tuli paikallisvastustajaansa selvästi terävämmin erätauolta ja iski nopeasti kaksi maalia. Ensimmäisen maalin iski Sami Venäläinen, joka päätti röyhkeän nousunsa survomalla kiekon ohi Juha Pitkämäen.

Tasoituksesta ehti kulua ainoastaan vajaa minuutti, kun porkkanapöksyt juhlivat toistamiseen. Marko Ojanen ampui tarkasti pienestä kulmasta yläpesään. Laaksonen tarkisteli maalia vielä videolta, ennen kuin Tapparan juhlat saivat alkaa.

Toinen maali herätti hetkeksi myös Ilveksen. Kissapedot painoivat pelin Tapparan päätyyn toistuvasti ja Lehdolla riitti töitä. Kuitenkaan edes pari perättäistä ylivoimaa ei riittänyt Ilvekselle maalintekoon. Ja kuten kovin usein tapahtuu, niin jos omat paikat jättää käyttämättä, niin naapuri rankaisee.

Yhden Ilves-rynnistyksen päätteeksi Marko Ojanen purki kiekon Ilves-päätyyn, mutta sopivan hitaasti, että pitkää kiekkoa ei vihelletty. Petri Varis riisti kiekon pitkän vaihdon jälkeen väsyneeltä Teemu Jääskeläiseltä pienellä koukulla ja tarjoili Tapparan vaihtoaitiosta rynnänneelle Stefan Öhmanille avopaikan. Muiden ilvesläisten ollessa vaihdossa sai ruotsalaishyökkääjä rauhassa nepata kiekon yli poikittain heittäytyneen Pitkämäen.

Tapparan kolmas maali jätti jotain pientä myös Vesa Viitakosken hampaankoloon, sillä Ilves-hyökkääjän mielestä Tappara pääsi vastahyökkäykseen kyseenalaisin keinoin.

- Jäi harmittamaan Tapparan kolmas maali, kun olisimme päässeet varmaan Dahlmanin kanssa kahdella yhtä vastaan, mutta Barkov koukkasi ja vastahyökkäyksestä tuli maali. Toki tuomarikin tekee virheitä, jos ei mitään muuta, niin SM-liigakin voisi sen joskus myöntää. Totta kai toivoisi, että tuomari viheltäisi oikein, mutta ei tämä tuomariin kaatunut. Jos siihen vedotaan, niin ollaan väärällä tiellä.

Ilves väsähti kolmannessa

Kolmannessa erässä ei Ilves pystynyt enää todellisuudessa haastamaan Tapparaa. Johannes Alanen teki pian lukemiksi jo 4-1 Janne Ojasen tulisen tolppakudin paluukiekosta. Mikko Suvannon kavennus viisi minuuttia ennen loppua herätti vielä hetkeksi toiveita Ilves-leirissä, mutta loppunumerot viimeisteli tyhjiin Arto Kuki.

haastattelu

Mika Lehdolle käy Sirenin paluu ja kiekkosade. [lue lisää]

Torstain peli painoikin selvästi Ilveksen jaloissa, mutta suurin väsymyksen aiheuttaja oli vastustajan maalit pahoihin paikkoihin.

- Toisen erän alkuun tuli hyvän olon tunne, aloitettiin erä ylivoimalla ja sitten meiltä hajosi peli. Liike loppui. Kaveri ei parantanut liikettä, vaan me hidastettiin ja lahjoitettiin pari maalia. Sen jälkeen tuli henkinen ja fyysinen väsymys. Jos niitä maaleja ei olisi tullut, niin mitään väsymystä ei olisi tullut, mutta kun tuli tuollaisia maaleja, niin ensin alkoi väsyttämään nupista ja sitten jaloista, kommentoi Ilveksen kakkosvalmentaja Jarmo Jamalainen ottelun jälkeen.

Tapparan valmennusjohdossa pelin vaiheet nähtiin hieman erilailla, tai sanotaanko eri näkökulmasta.

- Aika ajoin pelasimme hyvin ja kurinalaisesti. Ihan alkuun emme saaneet parasta mahdollista. Ihan hyvä jääkiekkopeli, vaikka ei mikään supervauhdikas. Varsinkin alussa peli oli vähän seisovaa ja siinä Ilves on meitä parempi, jos vauhtia ei ole. Pystyimme nostamaan vauhtia ja lisäämään kuria meidän peliä. Meillä ei ole ollut liikaa onnistumisia ja tällainen maalimäärä on meille tietysti itseluottamuksen kannalta tärkeä, kommentoi Tapparan päävalmentaja Mika Saarinen.

Tapparalle onnistumiset tulivatkin tärkeään paikkaan. Aneemisen Pelicans-ottelun jälkeen joukkue voitti perjantaina hyvällä pelillä. Kolmas paikallispeli olikin parasta Tapparaa, mitä on nähty kotikaukalossa tähän mennessä. Mika Saarinen olikin samoilla linjoilla.

- Ei ensimmäinen Ilves-pelikään huono ollut. Mutta paras kotipeli on vielä tulossa.

- Tänään meillä oli ehjempi esitys. Ei meillä montaa huonoa peliä tuossa ollut, mutta pari heikompaa ottelua. Pystyimme nostamaan tasoa ja saamaan ryhtiä otteisiin. Voitimme edellisen huonolla pelillä ja tänään näimme voittamisen merkityksen tässä sarjassa. Sillä saa montaa hyvää asiaa aikaiseksi.

Tiistain Pelicans-otteluun verrattuna muutos Tapparan esityksessä oli häikäisevä. Luistelua ja taistelua nähtiin aivan eri tavalla kuin tiistaina. Saarisen mukaan suurin ero oli siinä ketä vastaan joukkue pelasi, mutta toki hyvin tunnelmassa eläneellä seitsentuhatpäisellä yleisölläkin oli oma merkityksensä. Nyt Saarisen onkin mietittävä miten sama syke saadaan muihinkin Tapparan otteluihin.

- Kyllähän se vaatii sitä ammattimaisuutta ja huippu-urheilijan elämää. Kyllä oma suoritus pitää pystyä vakioimaan ja nostamaan riittävän korkealle tasolla. Meidän ei pitäisi pelata vastustajan mukaan, mutta toki tämä on pitkä sarja ja inhimillistä toimintaa. Hyväksyttävää se ei tietenkään ole, että välillä pelaamme huonosti ja niihin pitää pyrkiä puuttumaan.

Kumpikin joukkue voi olla joka tapauksessa suhteellisen tyytyväinen iltapuhteeseen, sillä myös Ilveksen otteet olivat mallikkaita. Paremmalla viimeistelyllä joukkue olisi voinut päästä Tapparan kanssa samaan maalimäärään. Ilves voineekin varsin hyvin jatkaa taivallustaan sarjan kärkipäässä vielä pitkään, ja myös Tapparalla on mahdollisuus nousta kamppailemaan samoista sijoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle