Tapparalle paikallispelin voitto – Metsolalle nollapeli

LIIGA / Raportti
Tappara juhli, Ilves konttasi.
Kuva © Jarno Hietanen
Hakametsässä nähtiin värikäs paikalliskamppailu. Tappara otti kuskin paikan heti avauserässä ja jyräsi kolmen maalin johtoon. Ilveksellä oli mahdollisuutensa takaa-ajoon, mutta Tapparan viisikkopuolustus ja maalivahti Juha Metsola taistelivat esimerkillisesti loppuun asti.

Tapparaa on tällä kaudella monesti moitittu huonosta viimeistelystä ja tehottomasta ylivoimapelistä. Keskiviikkoillan paikallispelissä Tappara otti voiton nimenomaan tehokkaan viimeistelyn ansiosta. Ensimmäisessä erässä kirvesrinnat laukoivat Ilves-maalia kohti kahdeksan kertaa, mutta iskivät paikoistaan kolme maalia.

− Pystyimme hyvin käyttämään hyödyksi ne paikat, jotka avauserässä saimme. Sen jälkeen pystyimme suhteellisen hyvin pitämään Ilveksen pois vaarallisilta maalipaikoilta.

− Meillä oli hyvää harjoittelua joulutauolla. Nyt on joukkueessa hyvä lataus ja itseluottamus. Joukkue on löytänyt hyvän sielun ja sydämen keskenään. Näin myös yksilöt ovat nousseet esille, mutta toisin päin se ei toimi, avasi päävalmentaja Jussi Tapola Tapparan tilannetta.

− Meillä oli tähän peliin yksi oljenkorsi. Ideana oli pystyä voittamaan Tapparan hyvä keskialueen puolustus, joka on kauden aikana jalostunut koko ajan ja on nyt kovaa valuuttaa. Meille tuli siinä pieni virhe, mistä Tappara rankaisi, ja meidän urakka vaikeutui oleellisesti, kommentoi Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola.

Avausmaalin iski viiden minuutin pelin jälkeen fyysisenä puolustajana tunnettu Markus Kankaanperä, joka polki keskialueella irti Ilves-puolustajasta ja laukoi läpiajonsa päätteeksi kiekon tyylikkäästi yläkulmaan.

− Kankaanperä osoitti ensimmäisessä maalissa, että kun lähtee, niin lähtee perkele ja menee kovaa, Tapola intoutui joukkueensa avausmaalista.

Tapparan parjattu ylivoima toimi ensimmäisellä yrityksellä. Avausmaalinkin syöttänyt Teemu Aalto antoi kovan lämärisyötön maalinkulmalle, josta Jan-Mikael Järvinen ohjasi kiekon ohi reilusti vastaan tulleen Juha Järvenpään. Toisen takaiskun jälkeen Järvenpää teki tilaa Joonas Korpisalolle.

− Yritin herätellä joukkuetta ja luoda uskoa ja taistelua. Se ei ollut mikään Järvenpään teilaus. Hän ei voinut hyvin tehdyille maaleille mitään, kommentoi Tuokkola maalivahdin vaihtoa.

Korpisalokin joutui antautumaan vielä ensimmäisen erän aikana. Reilu neljä minuuttia ennen erän loppua Korpisalo pelasi rännikiekon suoraan Jarkko Malisen lapaan. Tapparan ykkössentteri siirsi kiekon maalin eteen, josta Henrik Haapala iski tyhjiin.

− Hyvä hyökkäyspeli syntyy hyvin puolustamalla. Jossain kohtaa meillä oli maaleista pulaa. Kun joukkue sitoutuu puolustamaan, niin onnistumisia tulee myös toisessa päässä kenttää.

Tappara sai erän loppuun vielä ylivoiman, mutta paras maalipaikka syntyi Ilveksen Aleksi Mustoselle, joka polki puolittaiseen läpiajoon. Sentterin laukaus kuitenkin viuhui ohi, ja erätauolle lähdettiin Tapparan 3-0-johdossa.

Tuokkola otti kovat otteet käyttöön

Ilves tuli toiseen erään kovalla latauksella. Reilun minuutin pelin jälkeen Eero Savilahti löi Tappara-maalivahti Juha Metsolaa käsille, jolloin Kankaanperä oli tutummassa roolissaan ja heitti Savilahden seinälle. Jäähylle lähti kuitenkin vain Savilahti, mutta Tappara ei pystynyt johtoaan kasvattamaan.

Erän loppupuoliskolla kirvesrinnat kuitenkin onnistuivat. Painostusjakson päätteeksi Tapparan uusi pakkihankinta Henrik Tömmernes nousi maalille, ja Jarkko Malinen iski paluukiekon maaliin.

Tapola oli tyytyväinen Tömmernesin ensiesiintymiseen.

− Kyllä hän on ammattimies. Pelasi rauhallista peliä. Ruotsalaiset yleensä sopeutuvat Liigaan nopeasti.

Nelisen minuuttia ennen loppua Malinen sai koukkaamisesta jäähyn. Samassa ajassa Tuokkola otti aikalisän sekä maalivahdin pois. Ilves ei kahden miehen ylivoimaansa kuitenkaan pystynyt hyödyntämään. Tapparalla oli puolittainen paikka iskeä tyhjään maaliin, mutta Ilves-puolustaja pelasti heittäytymällä.

Kolmannessa erässä Tuokkola pääsi yrittämään samaa uudelleen. Kankaanperä täydensi härmäläisen version "Gordie Howen hattutempusta" ottamalla viiden minuutin jäähyn ja pelirangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Kankaanperän saldo paikallispelistä oli maali, pienimuotoinen painiottelu ja suihkukomennus.

Varsinaista peliaikaa oli yli kahdeksan minuuttia jäljellä. Ilveksellä oli viisi minuuttia ylivoimaa, neljä maalia kirittävänä ja maali tyhjänä. Tupsukorvat pitivät paineen hyvin Tapparan päädyssä ja saivat vetoja aikaiseksi, mutta Metsola torjui.

Yhdeksän sekuntia ennen jäähyn päättymistä Kristian Kuusela löi kiekon omasta päädystä tyhjään Ilves-maaliin. Peli oli pelattu, ja monet Ilves-kannattajat poistuivat hallista.

− Perjantaina lähdemme Kuopioon. Ei tässä ole mitään erikoisia konsteja. Asioiden läpikäymistä, asioiden sisäistämistä ja työntekoa, analysoi Tuokkola.

− Joukkue oli tänään erittäin hyvin sitoutunut. Hyvä peli meiltä, tästä on hyvä jatkaa, kommentoi Tapola.

» Lähetä palautetta toimitukselle