Ilves teurasti Tapparan

LIIGA / Raportti
Tampereen perinteikäs paikalliskamppailu tarjoili kaikkea muuta kuin kihelmöivän jääkiekkotrillerin. Kotijoukkueen ominaisuudessa esiintynyt Tappara hävisi suhteessa vastustajaansa kaikilla pelin osa-alueilla. Loppulukemat kertovat kaiken oleellisen ottelun kulusta.

– Meiltä huono esitys. Oltiin selvästi huonompi joukkue. Loppu oli lähinnä kosmetiikka. Tehtiin valtava määrä isoja virheitä kahteen ensimmäiseen erään, joista Ilves rankaisi kovalla prosentilla. Ilves pelasi virheettömämmän pelin ja oli yhtenäisempi joukkue, Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen tuskaili.

Tappara pääsi heti ottelun alussa paremmin peliin kiinni halliten kiekollista peliä ja saaden useita vetoja kohti Juha Pitkämäen maalia. Ilves pyrki rikkomaan kotijoukkueen peliä ja iskemään nasevia vastaiskuja.

– Lähdettin ensimmäiseen erään todella hyvin. Pelattiin erittäin hyvää keskialueen trappia, josta Tappara ei päässyt mihinkään. Jos Tappara näytti ensimmäisessä erässä huonolta, niin kyllä suuri osa oli myös Ilveksen hyvyyttä, Ilveksen uusi päävalmentaja Heikki Mälkiä kertasi.

– Jesse Niinimäen kenttä aloitti loistavasti, samoin kuin maalivahtimme Juha Pitkämäki. Niinimäki on matkalla hyvään pelaamiseen, mutta on varaa parantaakin. Kiekottomassa pelissä on paljon parannettavaa pienissä asioissa. Suunta on tietenkin oikea, Mälkiä jatkoi.

Ilves iski kauden avausmaalinsa välittömästi alivoimansa jälkeen, kun Pasi Salonen pääsi kuin varkain nousemaan puolustajien välistä ja lyömään kiekon maalin Mika Lehdon torjunnasta.

Tappara jatkoi pelin hallintaa, mutta seuraavan maalin teki jälleen Ilves. Salosen syöttö poikittain b-pisteiden välistä löysi takatolpalle nousevan Jesse Niinimäen, joka nosti kiekon Tappara-maalin yläkulmaan.

– Hyvä alku meiltä, mutta Pitkämäen irtokiekot jäivät hyödyntämättä. Kaksi ensimmäistä maalia tuli puhtaasti pahoista puolustuspelivirheistä ja kaksi seuraavaa omista hyökkäyspelivirheistä. Maalivahtipeli oli joukkueen tasolla tänään, Saarinen manasi.

Tämän jälkeen Ilves otti ohjat ja Tappara joutui rikkomaan keräten peräti neljä kaksiminuuttista ja yhden kympin Ilveksen yhtä kakkosta vastaan.

Tappara menettää pelin

Tappara sai kylmää vettä niskaansa heti toisen erän alkuun, kun kiekko kimposi Jaakko Kauvosaaren laukauksen seurauksena yllättäen yksin b-pisteiden väliin jääneelle Marko Anttilalle, joka ampui Ilveksen kolmannen maalin. Tämä riitti Lehdolle ja Tappara vaihtoi samassa ajassa maaliin Harri Säterin. Vain neljä minuuttia myöhemmin Säteri joutui antautumaan ensimmäisen kerran, kun Jussi Pesonen tälläsi Ilveksen ylivoimalla jo neljän maalin johtoon.

Tappara ryhdistäytyi takaiskusta ja loi paineen Ilveksen päätyyn. Useista laukauksista ja tilanteista huolimatta maali jäi kuitenkin tekemättä. Sen sijaan Ilves kaunisteli lukemia jo viiteen maaliin, kun Pesonen ohjasi Antti Hulkkosen laukauksen maalinedustaruuhkasta verkkoon.

Ottelun kolmas erä oli enää puhdasta kosmetiikka ja Ilves näyttikin löysäävän tempoa aikaisempiin eriin verrattuna. Tappara pääsi rikkomaan kuparisen erän puolivälin jälkeen, kun nuori Joonas Koskinen karvasi ensin kiekon keskialueella ja karkasi sen jälkeen päästen lopulta ujuttamaan pelivälineen Pitkämäen alta maaliin. Muutamaa minuuttia myöhemmin loukkaantumisen jälkeen paluun kaukaloon tehnyt Jukka Peltola kavensi vielä lukemia, mutta enempään Tapparan loppukiri ei riittänyt.

– Toinen erä kulki ajoittain hyvin. Kolmannessa saatiin Tapparalta hyvä näpäytys, kun alettiin vähän löysäilemään. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin todella tyytyväinen pisteisiin ja tapaan millä ne tuli. Järkevää ja hyvää pelaamista meiltä. Saatiin kanavoitua energia oikeisiin asioihin. Varsinkin näin paikallispeleissä se on tärkeää, kun ei voi tarkkaan tietää mihin suuntaan peli heilahtaa, Mälkiä suitsutti.

– Koko joukkue onnistui tänään erittäin hyvin. Kaikilta tasapainoinen suoritus. Nuorisokentälle Pellinen-Rask-Myttynen olisi voinut antaa enemmänkin peliaikaa, sillä he pelasivat hyvää ja kypsää peliä. Kova työ on saada sama ilme seuraavaan peliin paikallispelin jälkeen. Tiedän sen kokemuksesta, kun olen täällä ennenkin ollut, Mälkiä lopetti.

– Saatiin lopussa hieman siedettävämmät numerot, mutta se ei varmasti ketään lämmitä. Kahteen erään 5-0 on aika tylyä kertomaa. Koskisen ketju teki kuitenkin työtä hyvällä asenteella. Heidän onnistumisensa ei ole sattumaa, Saarinen näki.

– Pelin lainalaisuuksien ymmärtämiseen pitää kiinnittää huomiota. Virheitä pitää vaan pystyä karsimaan kovalla kädellä. Toinen asia on luistelu. Kun luisteltiin, oltiin pelissä kiinni, ja pystyttiin puolustamaan ja tuottamaan hyökkäyspeliä. Mutta kun ei luistele, niin kentällä ei tapahdu mitään. Varsinkin toisen maalin jälkeen tuli todella huono vaihe luistelun suhteen. Kuopiossa on vielä iso kaukalo, joten siellä vaan pitää pystyä liikkumaan, Saarinen valotti tulevaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle