Tappara murskasi, IFK turhautui

Tapparan tehokkuus hyökkäyspäässä vain paranee. Tänään joukkueen huiman nousukunnon sai kokea HIFK, joka putosi kyydistä jo ensimmäisen erän puolenvälin tienoilla. Vieraat ovat yleensä olleet ykköskenttänsä tehojen varassa, mutta tällä kertaa tuo kentällinen keskittyi lähinnä ottamaan typerän oloisia turhautumisjäähyjä. Jo ennen ottelun puoltaväliä taululla olivat tylyt 6-0-lukemat. Loppua kohti Tappara löysäsi ja myös IFK pääsi maalaamaan pari kertaa, mutta voitosta taistelemaan siitä ei ollut. Näin pisteet Tapparalle lukemin 7-2.
kuvakooste

Lisää kuvia ottelusta. [katso]

Ottelun ensimmäiset minuutit antoivat odottaa tasaista, hyvätasoista ja vauhdikasta ottelua. Melko tasaisissa merkeissä mentiin, kunnes ajassa 6.42 nähtiin ensimmäinen Tapparan avauserän kolmesta upeasta maalista. Tilanne lähti Aleksander Barkovin hienosta rystysyötöstä vasempaan laitaan. Hyökkäysalueella kiekko kulki näyttävästi mieheltä miehelle, ja lopulta Pekka Saravo pääsi nousemaan vasemmasta kulmasta kenenkään estelemättä Dave Stathosin maalille. Puolustaja kahvitti maalivahdin näyttävästi ja siirsi kotijoukkueen 1-0-johtoon.

Tapparan toinen maali olikin sitten varsinainen "Sasha"-näytös. Venäläissentteri kuskasi vasemmasta laidasta kiekon läpi IFK-puolustuksen, lähti kiertämään maalia mutta antoikin etukulmasta rystyllä nappisyötön maalin eteen liukuvalle Petri Varikselle, joka sai iskeä vastapalloon sydämensä kyllyydestä kiekon maaliin.

Kotijoukkueen kolmas oli sitten näytöstä ylivoimalla, kun Jarno Kultanen istui yhtä ensimmäisistä IFK:n typerämmän tuntuisista jäähyistä. Janne Ojasen kenttä jauhoi näyttävästi, ja upean kuvion päätteeksi maestro itse pääsi tälläämään oikeasta etukulmasta joukkueen jo kolmen maalin karkumatkalle. Syöttäjiksi maaliin merkittiin Johannes Alanen ja Pasi Petriläinen.

IFK törsää etsikkoaikansa

Vierasjoukkue heräsi pelaamaan loppupuolella erää Roman Vopatin esitettyä todella kovan taklauksen keskialueella. IFK sai paineen Tapparan päätyyn, ja pari minuuttia ennen erän päätöstä Marko Mäkinen joutui ottamaan jäähyn koukkaamisesta. IFK:n ykkösylivoima sai aikaan todella näyttävän pyörityksen, ja kotijoukkueella kävi hieman tuurikin, kun se selvisi ilman takaiskua tilanteessa, jossa Lehto pudotti kiekon vaarallisesti eteensä.

Kun tuo pyöritys ei tuottanut tulosta ja seuraavan puoli minuuttia Tapparan alivoimanelikko pelasi hienosti eikä vierasjoukkue päässyt edes hyökkäysalueelle, tuntui ilma puhkeavan IFK-pallosta täydellisesti. SM-liigan pistepörssin kärjestä löytyvä kaksikko turhautui toden teolla ja kunnostautui erän loppuun itselleen hieman epätavallisemmissa askareissa. 19.36 Timo Pärssinen 2 minuuttia väkivaltaisuus, 20.00 Brett Harkins 2 minuuttia huitominen. Molemmat jäähyt tulivat pelin ulkopuolisista tilanteista. Näin siis joukkueen hyvä painostus erän lopussa kääntyi tilanteeksi, jossa Tappara pääsisi pelaamaan toisen erän alkuun puolisentoista minuuttia kahden miehen ylivoimalla.

IFK:n valmentaja Hannu Aravirta oli ottelun jälkeen käärmeissään päätuomari Jari Levosen otteista. Hänen mukaansa linja suosi selvästi kotijoukkuetta, ja turhautumisjäähytkin voidaan osin pistää tuomaritoiminnan piikkiin:

- Turhautuminen on ihan inhimillistä, ja varmasti osittain johtui siitäkin että tuomarilinja oli noin selvästi meitä vastaan.

Lukuun ottamatta erän lopun painostusta, olivat IFK:n hyökkäykset melko vaarattoman oloisia. Vaikka torjuntoja kertyi Lehdolle 9 ja Stathosille vain 4, ei tämä kerro totuutta kenttätapahtumista. Tappara ei juurikaan laukonut huonoista paikoista, vaan keskittyi rakentelemaan vaarallisia tilanteita. Lehdon torjunnoista taas iso osa tuli melko kaukaa, ja todellisiin pelastuksiin mies joutui venymään vain pari kertaa.

Tapparalla tehokas toisen erän alku

Kotijoukkue pääsi siis aloittamaan toisen erän kahden miehen ylivoimalla. Kentälle oli väsätty erikoisviisikko, jossa Pekka Saravo hääri ainoana puolustajana. Kahden Ojasen lisäksi kentällä olivat Marko Mäkinen ja Petri Varis. Tappara sai melko nopeasti pyörityksen aikaiseksi hyökkäyspäätyyn, mutta ensimmäinen minuutti tuhraantui, kun kiekko ei juurikaan liikkunut ja miehet eivät sitäkään vähää. Kahden miehen ylivoiman lopulla saatiin kuitenkin tehojakin aikaiseksi: Stathos torjui vaivoin hanskallaan Saravon kovan lämärin suoraan Petri Variksen ulottuville, joka laittoi maalintekijän elkein mustan pienestä kulmasta verkkoon.

Eräs vierasjoukkuetta ja sen päävalmentajaa vihastuttanut erotuomariratkaisu nähtiin reilua minuuttia myöhemmin, kun IFK sai aikaiseksi kovan paineen Tapparan päätyyn, ja Stefan Öhmanille oli tulossa jäähy koukkaamisesta. Stathos ehti muutaman metrin päähän vaihtoaitiosta, kun Tapparan rännipurku tuli hänen tilalleen kaukaloon hypänneen miehen ulottuville. Tämä otti kiekon lapaansa ja lähti pelaamaan tilannetta. Peli vihellettiin kuitenkin poikki, ja vieraille tuomittiin jäähy väärästä vaihdosta. Näin tulossa ollut ylivoimatilanne kääntyi tasavajaaksi.

Tuomaristokin keskusteli ratkaisusta jonkin aikaa. Yleensähän, jos maalivahti vaihdetaan kenttäpelaajaan liian aikaisin, ei seurauksena ole jäähy, vaan ainoastaan pelikatko ja aloitus keskiympyrästä. Ilmeisesti Levosen ja kumppaneiden tulkinta kääntyi tässä tilanteessa jäähyn arvoisen väärän vaihdon puolelle siksi, että kentälle tullut mies osallistui heti aktiivisesti kiekon kanssa peliin.

Oli miten oli, niin neljällä neljää vastaan pelattaessa Tappara iski jälleen. Pasi Petriläinen taisteli kiekosta IFK:n siniviivan tuntumassa kahden vierasjoukkueen pelaajan kanssa. Toinen puolustaja Dale Clarke haistoi oivallisesti tilaisuutensa, ja liukui Stathosin maalin eteen, jonne Petriläisen onnistuikin kiekko toimittaa. Clarke sai tehdä ratkaisunsa ylhäisessä yksinäisyydessään, ja jo toisen kerran samana iltana nähtiin puolustajan jäätävää työskentelyä läpiajotilanteessa - Clarke ei jättänyt maalivahdille juurikaan mahdollisuuksia, ja Tapparan viides maali oli tosiasia.

Tässä tilanteessa Stathos sai tarpeekseen, ja maalille luisteli 19-vuotias Aku Limnell. Tappara yritti selvästi pommittaa kylmää maalivahtia, mutta taidolla ja hieman tuurillakin nuorukainen kesti ensimmäisten minuuttien kovan paineen. Virkaveli Lehto kentän toisessa päässä joutui myös esittämään parastaan, kun IFK pääsi 2-1-hyökkäykseen Pasi Puistolan kaaduttua kiekon kanssa omassa päädyssään.

Tennislukemat 6-0 näkivät päivänvalon ajassa 27.55, kun nähtiin jotain todella harvinaista: Kimmo Koskenkorva teki maalin läpiajosta. Vastaavia paikkoja miehellä on piisannut aiemminkin, mutta nyt ratkaisu onnistui. Itse tilanne syntyi, kun "Kossu" nousi hienosti kärkkymään kohti hyökkäyssinistä, ja Puistola antoi vapauttavan syötön vasemmasta laidasta. Maali oli Koskenkorvalle toinen yhtä monessa pelissä ja koko kaudella - olisiko mies todella opetellut iskemään maaleja?

Jeren päreet palavat

Ei ole mikään ihme, että näillä lukemilla vierasjoukkue hieman turhautuu ja jäähyjäkin nähdään. Jere Karalahdelle 6-0-lukemat olivat selvästikin liikaa. Vain parikymmentä sekuntia maalin jälkeen mies kävi yksipuolisesti Tapparan ainakin yhtä painoluokkaa kevyemmän kultakypärän Sami Venäläisen kimppuun. Tuloksena Venäläiselle kakkonen ja Karalahdelle ottelurangaistus. Vaikka Aravirta ei tuomarilinjasta pitänytkään ja ymmärsi pelaajiensa turhautumista, niin tästä tempusta hänkään ei innostunut:

- Jeren tempaus oli kyllä täysin turha, ja kun siitä tuli vielä ottelurangaistus ja mies on seuraavan pelin poissa, niin se on erittäin paha meille.

Vajaata minuuttia myöhemmin Aleksander Barkov passitettiin istunnolle, ja IFK pääsi pelaamaan neljällä kolmea vastaan, ja Aravirta lähti hakemaan avausmaalia vieläpä ilman maalivahtia. Maalivahti ehti tosin olla pois kentältä vain kolme sekuntia, joten ratkaisevaa vaikutusta sillä tilanteessa tuskin oli. Joka tapauksessa Tapparan kolmikon seisoskellessa huolettomasti pääsi Toni Söderholm iskemään IFK:n kuparisen rikki vapaasti takatolpalta Brett Harkinsin hienosta syötöstä.

Erän puolenvälin jälkeen Tappara oli lisätä johtoaan Karalahden viisiminuuttisen viime hetkillä, kun Marko Ojanen pääsi laukomaan pienestä kulmasta kohti tyhjää maalia. Limnell kuitenkin torjui tilanteen kuin ihmeen kaupalla. Hieman ennen ylivoiman loppua oli Kimmo Kuhdan vuoro ottaa idioottimainen jäähy, kun Pasi Puistola kiersi hänet Tapparan maalin edustalla. Tapparan ylivoimasta oli kuitenkin paras potku pois, ja IFK säästyi lisätakaiskuilta.

Viime syksy hiipii mieleen

Kun Tappara ei hyödyntänyt ylivoimaansa ja otteen löystyminen jatkui, pääsi IFK hallitsemaan kenttätapahtumia. Ajassa 35.57 Roman Vopat pääsi tälläämään melkoisen maskin takaa vieraille toisen maalin Martin Spanhelin syötöstä. Tästä alkoikin vieraiden toinen etsikkoaika, jos sellaista nyt 6-2-tilanteessa voi ollakaan. Pessimistisimpien Tappara- ja optimistisimpien IFK-kannattajien mieliin kuitenkin hiipi tässä tilanteessa jo noin vuoden takainen ottelu Helsingissä, jossa Tappara teki SM-liigan ennätyksen menettämällä kuuden maalin johdon juuri IFK:lle.

Vierasjoukkue ei kuitenkaan päässyt erän loppuun iskemään lisäosumia huolimatta lukuisista tilanteista ja siitä, että Tapparan puolustus oli lievästi sanottuna huolimatonta. Purkukiekot ja syötöt napsahtelivat usein suoraan vastustajan lapaan.

Kolmannen erän alkuun IFK ei sitten enää onnistunut jatkamaan siitä mihin toisen erän lopulla jäi. Erän alkuun tullut ylivoimakaan ei onnistunut, kun Tapparan alivoima toimi erinomaisesti, ja paras paikka siunaantuikin kotijoukkueelle. Ylivoiman päätyttyä vierasjoukkueen viimeisetkin pyristelyt sitten lopetettiin. Tappara sai aikaan hurjan pyörityksen IFK:n päädyssä. Limnell näytti jo torjuvan hiuksia nostattavan tilanteen ja saavan kiekon haltuunsa, mutta Marko Ojanen pelasi Saravon vedon paluukiekon hienosti loppuun asti, ja pääsi takomaan pienestä kulmasta ottelun loppunumerot.

Tappara neppailee, IFK jäähyilee

Pelin loppuosan resepti oli selvä: Tappara sortui namutteluun ja IFK jäähyilyyn. Eräs kiistanalainen tilanne syntyi, kun Roman Vopat pääsi puhtaaseen läpiajoon. Mies näytti jo kahvittavan Mika Lehdon täysin, mutta tämä onnistui paikkaamaan tilanteen syöksymällä maila ojossa kiekkoon ja poikittaisliikkeessä olevan Vopatin jalkoihin. Vopat kaatui näyttävästi, ja tilanteessa oli kieltämättä kampituksen makua - jäähyä Levonen ei kuitenkaan viheltänyt. Tätä Vopat protestoi äänekkäästi ja otti itselleen käytöskympin.

Erän puolessa välissä nähtiin sitten edellistä kiistattomampi IFK:n väärä vaihto, kun joukkue pelasi varmaankin puolisen minuuttia kuudella miehellä, vaikka Limnell seisoi tiukasti maalillaan. Seurannutta ylivoimaa pelaamaan pääsi Tapparalta pirteästi pelannut Petri Kontiolan johtama neloskenttä, ja Kontiolan ensimmäinen liigamaali olikin lähellä, kun Petriläinen näki tämän nousun takatolpalle.

Loppuerä pelailtiin jäähyjen merkeissä pois, ja vaikka molemmilla joukkueilla oli tilaisuutensa, ei lisämaaleja enää nähty.

IFK kovasti ykköskenttänsä varassa

Vierasjoukkue vaikuttaa olevan todella vahvasti ykköskenttänsä varassa. Kun tuolla yhdistelmällä ei kulje, ei kulje joukkueellakaan - se on nyt nähty jo muutamassa ottelussa. Torstai-illan ottelussa kyseisestä kentällisestä - pakit mukaan lukien - Toni Söderholm oli ainoa, joka ei sortunut jäähyilemään. Joukkueen päävalmentaja Hannu Aravirta oli samaa mieltä - ratkaisijoita olisi hyvä löytyä laajemmalta rintamalta:

- Totta kai olisi mukavaa että ratkaisijoita löytyisi laajemmalta rintamalta. Nyt sieltä löytyy aina hetkittäin, mutta sellaista jatkuvasti kantavaa siellä ei kieltämättä ole. Emme tosin ole ainoa joukkue, jolla on selkeä ykkösnyrkki joka iskee suuren osan pisteistä. Mutta kyllähän se meidän ongelma on, että pitäisi pystyä saamaan se ratkaisupotentiaali irti myös muusta joukkueesta. Potentiaalia on kyllä hurjasti, joten siitä ei asia ole kiinni. Nyt on yksi peli vielä, ja näillä mennään mitä on, katsotaan tauon aikana sitten eteenpäin.

Muita Aravirran kommentteja:
- Tappara ansaitsi voittonsa.
- Aina pitää katsoa, mitä tulosten takana on tapahtunut. Tänään meillä oli ihan ryhdikäs alku, mutta parempaan pitää pystyä.
- Tappara käytti ensimmäisen erän paikkansa 100-prosenttisesti.

Kuten todettua, mies oli kovin tyytymätön Levosen tuomarointiin. Luulisi kuitenkin, että myös omista riveistä vikaa löytyy jos joukkue häviää 7-2.

haastattelu

Aravirta antoi Levosen kuulla kunniansa [lue lisää]

IFK-leiristä on onnistujia harvinaisen vaikea nimetä. Lähes koko joukkue keräsi miinuksia, ja turhautumisjäähyihinkin sorruttiin sangen laajalla rintamalla. Kapteeni Söderholm ja Martin Spanhel tuntuivat keskittyvän eniten pelaamiseen vielä ottelun ratkettuakin. Roman Vopat herätteli joukkuetta sekä taklauksilla että maalillaan, mutta pelasi ajoittain myös sangen rumaa peliä. Ykköskentän lisäksi epäonnistujia onkin sitten turha ruveta nimeämään. Maajoukkueesta tuttu aikalisän puuttuminen pisti silmään valmennusrintamalla samoin kuin se, että mitään kovin ihmeellisiä kokoonpanomuutoksia joukkue ei näyttänyt yrittävän.

- Ihmeellinen kiekkoilta kerta kaikkiaan, summasi Aravirta. Tähän on varmastikin jokaisen paikalla olleen helppo yhtyä.

Tappara-leirissä syytä hymyyn

Joukkueiden kuntokäyrät osoittavat siis tämän ottelun jälkeen samaan suuntaan kuin ennenkin sitä. Tapparan peli vahvistuu vahvistumistaan, ja hyökkäyspään onnistumisten lisäksi nähtiin tänään melko vähän karkeita puolustusvirheitä. Toki niitä tuli ottelun jo selvästi ratkettua, mutta ratkaisuvaiheissa paketti pysyi melko hyvin kasassa myös omassa päässä.

Epäonnistujia ei tällaisen ottelun jälkeen taida olla, ja onnistujiakin on turha lähteä kovin pitkälti nimeämään. Maalinteossa onnistuttiin laajalla rintamalla. Muutama nimi on kuitenkin nostettava esiin. Dale Clarke iski ensimmäisen liigamaalinsa jäätävällä suorituksella. Pasi Petriläinen jakeli useita oivaltavia syöttöjä. Kimmo Koskenkorva on alkanut osumaan tolppien väliin, ja Kontiolan johtama neloskenttä on kokonaisuudessaan yksi viime aikojen positiivisimpia Tappara-ilmestyksiä. Kapteeni Ojasen hyvä vire jatkuu. Yksi yhdistelmä oli kuitenkin ylitse muiden: Barkovin johtama kakkonen junaili pari upeaa osumaa. "Sashan" luistin kulkee, ja yhteinen sävel Variksen ja Marko Ojasen kanssa tuntuu löytyneen. Laitureiden joitakin otteluita jatkunut lama tuntuu selvästikin päättyneen.

Ottelun sankarina hääri Petri Varis, joka on nyt parissa ottelussa esiintynyt kuin uudesti syntyneenä. Taustalla on miestä pitkään vaivanneiden selkävaivojen helpottaminen - peli-ilo on nyt ylimmillään. Tänään mies iski huikeat tehot 2+2, ja pääsi samalla koko joukkueesta eniten plussalle. Koko kentän toimivuuteen vaikuttaa ratkaisevasti se, että Varikselta löytyy nyt nopeutta ja voimaa osallistua myös karvauspeliin - niin Porissa kuin tässäkin ottelussa syntyi monta vaarallista tilannetta miehen ennakkoluulottoman kiekottoman pelin seurauksena. Näin mies itse kommentoi peliään ja ottelua:

- Jääkiekossa asiat kasaantuvat helposti, jos alkaa menemään huonosti niin sitä lumipalloa on vaikea pysäyttää, ja toisaalta hyvät asiatkin kertautuvat. Meillä on nyt mennyt oikeaan suuntaan jo jonkin aikaa.
- En tiedä oliko se nyt parasta Tapparaa se ensimmäinen erä - täytyy kysyä valmentajalta - mutta ainakin hyökkäyksessä onnistuttiin, se oli iloista peliä. Kyllä meillä nyt alkavat pelitavan palikat mennä perille, vaikka parannettavaakin vielä löytyy.
- Olen nyt pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti jo jonkin aikaa, kovasta rasituksesta selkä vieläkin hieman puutuu, mutta ei muuta. Totta kai se on ilo pelata, kun peli kulkee, mutta edellytys sille on että paikat ovat kunnossa. Krampit ovat ainakin toistaiseksi enimmäkseen taaksejäänyttä elämää. Tehottoman jakson aikana toki helpotti hieman kun itse tiesi, että on selvä syy siihen miksei kulje, mutta kyllä se vain silti tuskastutti. Nyt tulee tauko ihan hyvään paikkaan, kun on itse päässyt kuntoon ja pääsee treenaamaan oikein tosissaan.

Tapparan maaottelutauko alkoi jo tämän ottelun jälkeen, vaikka moni joukkue pelaakin vielä viikonloppuna. Päävalmentaja Mika Saarinen on tyytyväinen, että vihdoinkin päästään harjoittelemaan:

- Hyvä että päästään harjoittelemaan, kunnon harjoituksia ei ole juuri ollutkaan liigan alettua, kyllä tiistaiottelut murhaavat sen rytmin todella pahasti.

Muita joukkueita pidempi tauko ei kovin suurta etua joukkueelle Saarisen mukaan tuo:

- Palautumiseen se aika lähinnä menee, ehkä saamme tästä yhden ylimääräisen harjoituspäivän. Harjoittelemme jo huomenna, ja maanantaina aletaan sitten painamaan toden teolla.

Itse peliä mies kommentoi seuraavasti:

- Tiesimme, että IFK:ta vastaan täytyy tulla hyvin latautuneena, ja tänään onnistuttiin siinä. Yksi teema oli välttää jäähyjä, ja siinä kohtuullisesti onnistuttiinkin, vaikka olisi niitä vielä tästäkin voinut karsia.
- Ylivoimapelissä on saatu joitakin asioita paikalleen, sieltä on alkanut joitakin parivaljakoita löytymään. Kyllä sitä on harjoiteltu koko ajan, ja tehostetustikin pitkään, ei se siitä kiinni ole. Jos asiat niin yksinkertaisia olisivat, että kun jotain harjoittelee niin se toimii, niin eihän tässä tarvitsisi harjoitella kuin maalintekoa. Mutta vaikka se parempaan päin on mennytkin, niin en ole vielä tyytyväinen ylivoimapeliimme. Kyllä tämä ryhmä pystyy vielä paljon parempaan.

Kahden puolustajan koeajat päättyivät ainakin teknisesti tähän otteluun, ja aiemmin toimitusjohtaja lausui, että miesten tilanne ratkeaa tämän viikon aikana. Saarisella ei kuitenkaan ollut asiasta muuta tietoa, kuin että miehet jatkavat joukkueen mukana toistaiseksi:

- Clarke ja Kinos jatkavat ainakin toistaiseksi molemmat joukkueen mukana. En tiedä mikä on sopimusneuvotteluissa tilanne, mutta ainakaan tänään ei olla ketään kotiin lähettämässä.