Maalitolppasekoilu ihmetytti Tampereella

LIIGA / Raportti
Ville Husso potkaisi maalitolpan paikoiltaan - uusiksi meni.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Tapparan ja HIFK:n välinen tasokas kohtaaminen venyi aina voittomaalilaukauskilpailuun asti. HIFK-maalivahti Ville Husson siirtelemät tolpat puhuttivat pelin jälkeen yhtä paljon kuin Tapparan voitto.

Hakametsän jäälle luistelivat kaksi perinteikästi liigaseuraa, joista Tappara porskutti neljän ottelun voittoputkessa, kun taas HIFK oli kärsinyt tappion viimeisessä kolmessa pelissään.

HIFK oli kuitenkin hakenut viimeiseltä Hakametsän reissultaan loistavan 5-1-vierasvoiton Ilveksestä ja petopaidat pelasivatkin hyvän vieraspelin tappiosta huolimatta.

- Tämä on meille vaikeaa. Meiltä on paljon äijiä poissa, mutta opimme syksyllä jo, miten näistä tilanteista pääsee pois. Jäimme rankkaria vaille erinomaisesta vierasvoitosta.

- Meillä on nyt ollut kovia vastustajia vastassa. Pelaamme aivan viimeisiä pelejä ja loukkaantumisia tulee. Emme jää itkemään niiden perään. Pelasimme tänäänkin todella laadukkaan pelin, kehui päävalmentaja Raimo Summanen omiaan.

HIFK sillassa

Tappara otti pelin haltuunsa ottelun alkuminuuteilla. Tappara sai pelin ensimmäisen kolmen minuutin aikana kaksi ylivoimaa ja kirvesrintojen kiekollinen pelaaminen hytkähti käyntiin ryminällä.

Hallinta palkittiin ylivoimista toisen, Ryan Thangin saaman kaksiminuuttisen aikana. Nick Bailen viimeisteli komealla lyöntilaukauksella jo kolmannen osumansa HIFK:ta vastaan vuonna 2014.

- Veimme ensimmäistä ja kolmatta erää selvästi. Meillä oli 70-80% kiekko hallussamme, painotti Tappara-päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

"Helkkari, tein oman maalin"

HIFK sai erän puolen välin jälkeen yhä enemmän otetta pelistä, mutta silti vain pelkkä tuuri piti HIFK:n maalin päässä.

Elmeri Kaksosen siirretyn rangaistuksen aikana Teemu Ramstedt yritti syöttää viivaan, mutta kiekko livahti HIFK:n puolustajan lavan alta kovaa kohti omaa maalia.

Hakametsän yleisö mylvi, mutta kiekko pysähtyi kotiyleisön harmiksi tyhjän HIFK-maalin tolppaan. Maali olisi hyväksytty, sillä tilanne ei sisältänyt häirintää Tapparan puolelta.

Tilanne ei kuitenkaan aivan ainutlaatuinen ole. Pelin jälkeen Summanen avasi yhden tarinan omalta uraltaan.

- Olimme Izvestijassa ja Matikainen [Pentti] valmensi silloin. Pelasimme Neuvostoliittoa vastaan ja meillä oli maalivahti pois. Vastustaja löi Saarisen Simoa käsille ja kiekko meni maaliin.

- Matikainen kysyi Simolta, että "mitä ihmettä oikein tapahtui"? Simo vastasi kylmästi: "Helkkari, tein oman maalin". Kaikki repesivät nauramaan.

Raimo Summanen tarinoi, mutta myös huusi tuomareille maalitolppien siirtymisestä.
Raimo Summanen tarinoi, mutta myös huusi tuomareille maalitolppien siirtymisestä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

HIFK tasoittaa – kohti tolppafarssia

HIFK tuli toiseen erään ryminällä. Corey Elkins tälläsi hyvällä laukauksella helsinkiläiset tasoihin, kun erää oli pelattu vasta 37 sekuntia.

Pelin kokonaiskuva tasoittui huomattavasti. Tappara pääsi takaisin kiinni hyökkäyksensä flow-tilaan vasta kolmannessa erässä ja työteliäs HIFK painoikin päälle mallikkaasti.

- HIFK luotti vastahyökkäyksiinsä, ja saimme heidät kolmannessa erässä siltaan.

. Hyökkäsimme neljää tai viittä miestä koko kolmannen erän. Silti saimme useita hyviä maalipaikkoja, kehui Rautakorpi viimeistä erää.

Husso potkii, tolpat siirtyvät

Aina voittomaalilaukauskilpailuun asti edennyt ottelu sai yleisöäkin viihdyttäneen päätöksen.

HIFK:n unkarilaisvahvistus Janos Hari vei vieraat johtoon kilpailussa, mutta todellinen show alkoi Tapparan ensimmäisen ja toisen laukauksen jälkeen. Ville Husso potkaisi molemmilla kerroilla kevyesti maalitolppia, jotka siirtyivät paikoiltaan ennen laukauksien päätymistä joko maaliin tai ohi.

Olli Palolan ohilaukauksen tuomaristo uusi, mutta Ville Niemisen yritys jäi uusimatta maalitolpan yhtäläisestä siirtymisestä huolimatta.

- Maali oli huonosti kiinni. En tiedä, miksi tuomarit eivät voineet porata niitä heti kunnolla kiinni. Kyllä niiden kiinni pitäisi pysyä, mutta tuomarit vain sanoivat, etteivät poraa tolppia.

- Ei ole käynyt näin koskaan aiemmin. Pelissäkin kosken jaloilla tolppiin, jos olen sivuttaisliikkeessä ja pidän kulman kiinni. Nyt menin vielä kevyemmin ja jalka osui vain vähän tolppiin, ihmetteli HIFK-vahti Ville Husso.

Todellinen syy Niemisen vedon uusimattomuudelle kuitenkin selvisi.

- Ville sanoi mulle vetonsa jälkeen, että jos kiekko meni ohi niin ei tarvitse uusia. Se varmasti vaikutti tuomareihin, kertoi Husso.

Rautakorpi: Maalit vain kummasti siirtyivät tänään

Näkemys tolppien siirroista löytyi myös molempien joukkueiden päävalmentajilta.

- Sääntökirjan mukaan veto kuuluu uusia, mutta se riippuu aivan siitä, miten maali liikkuu pois paikoiltaan ja miksi. Jännä kokemus nähdä tämmöinen.

- Sääntökirjan tulee olla käytännönläheinen. Ei tuollaista voi tulla jossain olympialaisten tärkeässä pelissä. Siinä on tarkennuksen paikka, pohti Summanen.

Vaikka Tappara onnistuikin nousemaan voittoon debytantti Jukka Voutilaisen onnistumisilla, kirvesrintojen päävalmentajaa tilanne ei saanut iloiseksi.

- Maalit vaan kummasti siirtyivät tänään. Ei se Ville Peltosenkaan tönäisy kolmannessa erässä ihan laillinen ollut. Kumma juttu.

- Ehkä kantti ei riittänyt uusia toista vetoa, kummasteli Rautakorpi.

» Lähetä palautetta toimitukselle