HIFK jatkoaikavoittoon

LIIGA / Raportti
Etukäteen tiistain kamppailusta moni odotti varmasti viihdyttävää titaanien taistelua, sillä asettuihan vastakkain kaksi perinteistä jääkiekkojoukkuetta. Lisäksi Tappara esitteli kotiyleisölleen uuden maalivahdin, Alfie Michaudin. Kuusituhatpäinen yleisö pettyi kuitenkin varmasti näkemäänsä ja jopa voiton korjanneet HIFK-fanitkin lienevät tyytyväisempiä kahteen pisteeseen kuin omiensa esitykseen.

Ensimmäisestä erästä lähtien ottelu oli todella uninen molempien joukkueiden keskittyessä tarkkaan puolustamiseen. HIFK sai toki heti ottelun alussa mahdollisuuden koittaa maalintekoa ylivoimalla, kun kotijoukkueen maalivahtikokelas Michaud otti jäähyn pelin viivyttämisestä sulkemalla kiekon maalin takana.

IFK ei kuitenkaan ylivoimalla ihmeitä esittänyt. Tappara sen sijaan käytti molemmat ylivoimatilanteensa erässä mallikkaasti. Ensiksi Marko Ojanen ohjasi Tom Bissettin siniviivalaukauksen verkon perille kun ottelua oli pelattu reilu viisi minuuttia. Toisesta ylivoimamaalista vastasi Janne Grönvall tarkalla laukauksella b-pisteen kaarelta.

- Meiltä loppui luistelu ja työnteko siinä vaiheessa kun kaveri meni johtoon, vaikka sen pitäisi olla juuri päinvastoin. Kaveri sai erässä sitten vielä toisen ylivoiman ja toisen maalin. Surkea ensimmäinen erä meiltä, emme olleet valmiita pelaamaan, kertasi HIFK:n varakapteeni Kimmo Kuhta ensimmäistä erää.

Vierailijat määräsivät tahdin toisessa erässä

Jos ensimmäinen erä oli ollut Tapparan hallintaa, niin toisessa erässä painostavana osapuolena oli HIFK. Helsinkiläiset pääsivät otteluun mukaan Alfie Michaudin avustuksella. Aluksi Kimmo Kuhta yllätti kanadalaismaalivahdin vanhanaikaisella helpon näköisesti ja vain pari minuuttia myöhemmin Roman Simicekin heppoinen rystysutaisu upposi verkon perille.

Vielä ennen erän puoliväliä IFK pääsi pelaamaan 5-3-ylivoimaa, eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Joonas Vihko siirsi vierailijat johtoon komean suoran hyökkäyksen päätteeksi Timo Pärssisen ja Marek Zidlickyn esityöstä.

Tappara pääsi kuitenkin takaisin peliin mukaan erän loppupuolella ja onnistui tasoittamaan pelin. Asialla oli Arto Kukin johtama nelosketju ja Kuki itse. Marko Mäkinen syötti maalin takaa vapaana olleelle Toni Mäkiaholle, jonka laukaus ei kuitenkaan uponnut verkon perille. Tapparan onneksi Kuki seurasi tilanteen loppuun ja viimeisteli kauden toisen osumansa paluukiekosta.

Back to square one...

Kolmannessa erässä palattiinkin takaisin lähtöasetelmiin. Sekavien vaiheiden jälkeen oli päädytty 3-3-tasatilanteeseen. Tappara otti erässä selvän otteen, mutta ei onnistunut maalinteossa. Peli oli jälleen tuttua tehotonta puurtamista. Muutamia maalipaikkoja onnistui kotijoukkue kolmannessa erässäkin luomaan, mutta tuloksetta.

Kuvaavaa Tapparan tehottomuudelle oli erän lopun 5-3-ylivoima. Vanha hieman mielikuvitukseton kuvio oli vaihtunut entistä heikompaan. Aikaisemmin Tapparan 5-3-ylivoimassa on laukojana ollut joko Tarvainen tai Janne Ojanen. Nyt vaihtoehtona tuntui olevan ainoastaan Tom Bissett. Bissettin tultua vaihtoon pystyttiin variaatiota sentään hieman muuttamaan ja Marko Mäkinen pääsikin kokeilemaan viimeistelyä maalin kulmalta – onnistumatta.

Kun Tapparalle ei omat mahdollisuudet ottelun voittamiseksi kelvanneet, niin HIFK päätti käyttää omansa. Jatkoajalla Kimmo Kuhta viimeisteli ottelun toisen maalinsa ylivoimalla Robert Kantorin loistavasta syötöstä. Vastaan tullut Michaud pelattiin komeasti ulos tilanteesta poikittaissyötöllä ja Kuhta sai viimeistellä tyhjään maaliin.

Katosiko kiekko näkyvistä?

Tuttu lausahdus Hakametsän jäähallin kuulutetuista mainoksista. Tapparan maalivahtihankinta Michaudille kyseinen lausahdus sopi kuin silmälasit silmille. Kanadalaismaalivahti tuntui olevan enemmän kuin pihalla ottelun tapahtumista, hermoilua ja hapuilua esiintyi tuon tuostakin. Lisäksi pelinlukutaidossa tuntuu olevan selvästi puutteita, vaikka mailapeli näyttääkin olevan kohtuullisesti hallussa. Maalivahtivahvistuksesta ei siis ainakaan vielä voida puhua, jos Mika Lehdolle on sanottu menevän aina yksi helppo, niin Michaud päästi niitä tänään kaksi.

Optikkokäyntiä voisi suositella myös ottelun päätuomarille. Petri Kaislehto esitti tänään luokatonta pillipiiparointia, tosin tasapuolisesti. Tosin optikkokäynnistä ei Kaislehdollekaan varmaan ole apua, sillä 90-vuotias mummelikin kyllä näkee ne yli 50 viheltämättä jäänyttä estämis- ja koukkaamisjäähyä. Pelaajat tekivätkin parhaansa auttaakseen tuomaria, Tappara sai kolmannen erän ensimmäisen ylivoimansa jo kolmannella filmausyrityksellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle