Neftehimik leikitellen Tampere-cupin voittoon

Vuoden 2002 Tampere-cupin finaalissa kohtasivat Tampereen Tappara ja Nizhnekamskin Neftehimik. Ottelusta tuli venäläisjoukkueen yksipuolinen näytös, jossa tamperelaisjoukkueen väsyneitä pelaajia pyöriteltiin mielin määrin.

Ottelun ensimmäisessä erässä kaadettiin kunnolla kylmää vettä kirvesrintojen niskaan. Kuluttavalla pelityylillä pelaava Tappara osoitti jo perjantaisessa paikallispelissä hiipumisen merkkejä ja tänään nähtiin todellinen romahdus. Varmasti puolustanut Volga-joen rannalta tuleva venäläisjoukkue pelasi varmasti puolustaen ja iskien viisaasti vastahyökkäyksistä. Myös ylivoimalla Tapparan nelikko pyöritettiin mallikkaasti sekaisin erityisesti pienikokoisten hyökkääjien toimesta.

Maalinteon aloitti isokokoinen slovakkisentteri Richard Sechny ylivoimalla. Tapparan alivoimanelikolla oli jonkinnäköisiä kommunikointiongelmia ja Slovakian olympiajoukkueessakin esiintynyt Sechny pääsi nousemaan vapaasti maalin eteen ja ampui kiekon tarkasti ohi Mika Lehdon. Syöttöpiste kirjattiin Leonid Labzoville.

Viime kaudella Venäjän liigassa 13. sijoittuneen Neftehimikin maalikarkeloita jatkoi toistamiseen ylivoimalla Nikolai Bardine. Edelliskauden parhaimpiin pistemiehiin kuulunut Bardine pääsi sohimaan kiekon Lehdon taakse pitkään kestäneen maalinedustasähäkän päätteeksi.

Tapparan illan synkensi lopullisesti Aleksei Simakov ja Aleksander Gouliavtsev. Simakov iski aluksi vastahyökkäyksen päätteeksi kiekon Lehdon taakse ja 26 sekuntia myöhemmin viimeistelytaitojaan esitteli Gouliavtsev.

Sama tahti toisessa erässä

Toista erää ei ehditty pelaamaan kuin puolitoista minuuttia, kun venäläisjoukkue maalasi jo viidennen kerran. Tällä kertaa asialla oli Aleksei Vakrouchev, jonka laukaus ohitti ylivoimalla Lehdon helpohkosti etukulmasta. Tosin kiekko löysi tiensä verkon perukoille pienestä tilasta tolpan kautta. Loppulukemat 0-6 pääsi viimeistelemään Vasili Smirnov hyvin pelanneen Simakovin syötöstä. Maali syntyi pitkän ylivoimapyörityksen jälkeen Tapparan tullessa juuri täysilukuiseksi.

Kolmannessa erässä ei Neftehimikään näyttänyt enää parasta osaamistaan, ja kirvesrintojen pelin tiivistyessä hieman ei erässä nähty ihmeitä. Tappara sai mahdollisuuden rikkoa kuparisen erän alussa 5-3-ylivoimalla, mutta erikoistilanteen parhaan tekopaikan torjui Sergei Zviagin mailallaan.

Väsynyt Tappara, vikkelät venäläiset

Tapparan otteissa näkyi väsymys erittäin vahvasti. Laiskaa puolustamista, erityisesti hyökkääjiltä, ja turhia jäähyjä, siinä kotijoukkueen resepti tälle päivälle. Vierailijat sen sijaan pelasivat erittäin järkevästi ja kurinalaisesti läpi ottelun. Kärkkäät hyökkääjät Jevgeni Muratovin, Bardinen, Smirnovin ja Simakovin johdolla aiheuttivat Tapparan puolustukselle ongelmia jatkuvalla syötöllä.

Rautakorven suojattien parasta osaamista esitti Aleksander Barkov, jonka otteissa näkyi eilinen lepovuoro selvästi. Parempana päivänä olisi Jussi Tarvainen viimeistellyt useamman osuman Barkovin petaamista paikoista. Myös Kimmo Koskenkorva jatkoi hyviä otteitaan. Tällä kertaa vain ketjukavereiden tuki jäi liian hennoksi. Pekka Saravo taisteli puolustuksessa ja Antti Uitto esiintyi vähäisellä peliajalla edukseen. Mika Lehdolla ei ollut paras päivä, vaikka otteet paranivat loppua kohden. Toki vammalalaislähtöinen maalivahti sai hävettävän vähän apuja kenttäpelaajilta tänään, mutta silti erityisesti paluukiekkojen kanssa on Lehdolla vielä työsarkaa.