Tapparan taival European Trophyssa alkoi tappiolla Djurgårdenille

Tappara tuhlaili maalipaikkojaan.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara ja ruotsalainen Allsvenskan-joukkue Djurgården IF pelasivat tiistaina Hakametsässä kohtuullisen viihdyttävän ja nopeatempoisen ottelun. Elokuiseksi ”harjoitusotteluksi” pelin taso oli yllättävänkin hyvä.

Kotijoukkue Tappara tuli otteluun energisellä otteella. Etenkin uudet hankinnat Pekka Jormakka ja Kristian Kuusela säväyttivät sähäkkyydellään, ja luisteluvoimainen kaksikko aiheuttikin vastustajajoukkueen puolustajille jatkuvasti vaikeuksia. Myös tolppia kolisuteltiin heti avauserässä, kun ensimmäisen ottelunsa kirvesrinnoissa pelannut Philip McRae ja Tomas Plihal osuivat kumpainenkin maalin rautoihin. Jenkki McRaen debyytti oli kokonaisuudessaan lupauksia herättävä ja mies väläyttelikin muutaman kerran osaamistaan. McRaen voidaan odottaa vielä parantavan, sillä amerikkalaissentterin kuntoutus on päävalmentaja Jukka Rautakorven mukaan vielä kesken. Rautakorven kommenteista huokui kuitenkin jo nyt tyytyväisyys miehen otteisiin.

- Oikein hyvä (esitys), paljon hyvää. Haastoi, oli nälkäinen ja omasi paikat kolmeen-neljään maaliin. Hyvä pelaaja. Eväät on (olla jopa ykkössentteri).

Ensimmäinen erä sujui vahvasti kotijoukkueen hallinnassa, mutta näyttävistä syöttökuvioista ja ylivoimamahdollisuuksista huolimatta tauolle lähdettiin tasatilanteesta 0-0. Tapparan maalilla unkarilaisvahti Zoltan Hetenyi pääsi helpolla ja joutui vain muutamassa tilanteessa venymään kiekon eteen.

Toinen erä Djurgårdenille

Kun noin kuusi minuuttia toista erää oli pelattu, Tappara sai vihdoin palkinnon pitkän painostusjaksonsa päätteeksi. Teemu Aalto sai hienon lättysyötön Olli Palolalta ja rikkoi kirvesrintojen kuparisen ohittaen erinomaisesti pelanneen maalivahti Adam Reidebornin tulisella lämärillään. Tappara ei kuitenkaan ehtinyt juhlia osumaansa kovin pitkään, sillä vierailija Djurgården iski heti seuraavassa vaihdossa pelin tasoihin. Tapparan puolustus hätäili omalla alueellaan ja edesauttoi ruotsalaisvierailijoiden pääsyä väliin, jota seuranneesta tilanteesta Henrik Eriksson ohjasi Michael Holmiqvistin viivavedon maalin edustalta verkon perukoille. Vierailijat olivat saman tien lähellä siirtyä jo johtoonkin, mutta Tapparasta tuttu Steve Saviano ei aivan onnistunut viimeistelyssään ja maalivahti Hetenyin riemuksi kiekko jäi pyörimään maaliviivan lähettyville.

Johto-osumaa ei kuitenkaan jouduttu odottamaan kauaa, sillä reilun kahdeksan minuutin pelaamisen jälkeen Pasi Puistola hukkasi kiekon oman maalinsa takana, josta Mattias Kalin syötti suoraan Måns Krugerille, jolla oli helppo työ laukoa kiekko suoraan syötöstä ohi hölmistyneen Hetenyin. Lisää lunta kotijoukkueen tupaan saatiin ajassa 30:25 Mattias Guterin hyödynnettyä tilaisuutensa ylivoimalla tilanteessa, jossa tamperelaisten veräjänvartija Hetenyin näkyvyys maaliltaan oli täysin blokattu maskimiehen toimesta.

Toisessa erässä nähtiin myös todella hurjalta näyttänyt tilanne, kun Tapparan väkkärä laitahyökkääjä Chris Connolly vastaanotti todella painavan, täysin puskista tulleen taklauksen. Tilanteessa suurta hämmennystä aiheutti erotuomari Timo Favorinin toiminta, sillä siitä huolimatta että mies katsoi tilannetta aivan vierestä, ei käsi noussut jäähyn merkiksi. Pienen neuvonpidon jälkeen taklaaja David Printzille kuitenkin löydettiin kahden minuutin jäähy ryntäyksestä.

Tappara kiristi otettaan

Kolmannessa erässä kotijoukkue sai luistimiinsa taas uutta potkua ja käänsi ottelun hallinnan jälleen itselleen. Tapparan kasvanut pelinopeus siirsi pelin painopisteen kokonaan ruotsalaisten puolustusalueelle ja kova yritys tuottikin kaivatun kavennuksen kun lähes puolet viimeisestä erästä oli takana. Pitkästä aikaa edukseen esiintynyt Pekka Saravo kuljetti kiekon näyttävästi hyökkäysalueelle ja antoi hyvän syötön laidassa viilettäneelle Jormakalle, jonka laukaus toi Tapparan maalin päähän. Tämän lähemmäksi kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt ja voitto lähti tällä kertaa vierailijoiden, eli leikkisästi sanoen eläintarhan joukkueen matkaan.

Ottelun jälkeen valmentaja Rautakorpi muistutti uuden joukkueen valmistautumisen olevan vielä pahasti kesken.

- Uuden joukkueen prosessi näkyi tässä selvästi. Paljon hyvää pelaamista, mutta maalinteossa on vähän sellaista ajattelua vielä paljon. Tässä ei ole vielä mitään valmista, tämä on todella uusi joukkue ja äärimmäisen nöyrästi pitää lähestyä tekemistä.

Tapparan kanssa samassa European Trophy –lohkossa pelaava TPS nappasi voiton Brynäsiltä Turussa luvuin 3-2.