Tappiolla lohkovoittoon

Tappara heilutti maaliverkkoa vain kerran.
Kuva © Jarno Hietanen
European Trophyssa nähtiin maanantaina itälohkon kärkiottelu, kun Tappara ja Brynäs IF iskivät yhteen. Vieraat hakivat arvokkaat pisteet lukemin 1-3 (1-0, 0-3, 0-0). Ottelussa pääsi lisäksi seuraamaan lupaavampana eurooppalaisena kiekkoilijana pidettävän Elias Lindholmin otteita.

Jo ennen peliä oli tiedossa ettei Tappara kohtaa helppoa vastusta. Hallitseva Ruotsin mestari Brynäs saapui Tampereelle neljän ottelun voittoputken siivittämänä. Heti alussa vieraat saivatkin jo paineen Tapparan päätyyn. Vieraat tekivät selväksi, että ruotsalaisjoukkue ei tullut kumartamaan kotijoukkuetta.

Emil Molin pääsi ottelun alussa pariinkin otteeseen laukomaan kohti maalia, mutta Juha Metsola torjui. Tämän jälkeen Tapparan kakkos- ja kolmosketjut saivat leivottua kiekkoa Brynäsin päässä, eikä vierailla ollut asiaa kotijoukkueen alueelle.

Brynäsin jäähyä lukuun ottamatta Tappara piti alkuminuuteilla ottelun lankoja käsissään. Tapparan ylivoimalla Jesse Jyrkkiö laukoi ovelasti viivalta, mutta Sami Venäläinen ei saanut irtokiekkoa sisään Brynäs-maalivahti Robin Rahmin selän taakse.

Erän puolenvälin kohdalla LeKistä liigakomennuksen saanut Olli Palola jätti loistavasti kiekon keskialueella Jukka Peltolalle, joka pääsi puolittaiseen läpiajoon. Peltola kaadettiin kuitenkin kyseenalaisesti, eikä näin laituri kyennyt viemään tilannetta loppuun asti. Hetkeä myöhemmin Brynäsille tapahtui karmea vaihtovirhe, josta Tappara pääsi hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Jussi Makkonen sutaisi kuitenkin Antti Erkinjuntin loistopassista tolppaan.

Lukuisten Tappara-tilanteiden jälkeen Brynäs pääsi pitkästä aikaan kiekon kanssa Tapparan alueelle. Parhaimpaan maalipaikkaan pääsi Jesper Ollas parikin kertaa. Metsola torjui laukaukset kuitenkin varmasti. Myös Christian Djoos pääsi ampumaan siniviivalta, mutta Metsolan hanska teki työnsä.

Ottelun ensimmäinen täysosuma nähtiin ensimmäisen erän lopussa, ja se oli koko ensimmäisen erän vahvasti pelanneen Tapparan kakkosketjun käsialaa. Chris Connolly livahti Brynäs-puolustajan ohitse, ja syötti keskellä vapaana olleelle Erkinjuntille. Rovaniemeläinen tälläsi kiekon komeasti vasempaan yläkulmaan.

Brynäs heräsi, Kankaanperällä synkkä toinen erä

Toisen erän alussa peli kulminoitui lähinnä päästä päähän pelailuun. Molemmilla joukkueilla oli varsin heppoisia maalipaikkoja. Neljännen minuutin kohdalla Tapparan ykkösketju sai hyvän mylläkän päälle, ja Ville Nieminen sekä Aleksander Barkov pääsivät hyviin tekopaikkoihin. Rahm piti kuitenkin maalinsa puhtaana.

Erän puolessa välissä Brynäs sai pitkästä aikaan pyörityksen päälle Tapparan päässä. Pariinkin otteeseen kikkailutaitojaan näyttänyt, seuraavaksi Peter Forsbergiksi tituleerattu, Elias Lindholm ei kuitenkaan hyvistä laukauksistaan huolimatta saanut limppua häkkiin.

Hetkeä myöhemmin Brynäs onnistui illan ensimmäistä kertaa. Mads Hansenin lähettämä roikku siniviivan tuntumasta kimposi ikävästi päädystä Tapparan maalin kulmalle, ja Markus Kankaanperän vaisusti vartioima Martin Johansson sai törkättyä kiekon maaliin. Heti maalin jälkeen Tappara sai loistavan paikan, kun Jarkko Malinen rymisti keskeltä Brynäsin alueelle Olli Palolan loistosyötöstä. Laukaus meni kuitenkin suoraan Rahmia päin.

Hyvästä paikasta huolimatta Tapparan pakka hajosi täysin takaiskun jälkeen, ja Brynäs pääsikin helpohkosti kotijoukkueen alueelle. Sebastian Enterfeldt syötti maalin takaa keskellä olleelle Johan Harjulle, joka vei irtokiekosta vieraat ensimmäistä kertaa pelissä 2-1-johtoon.

Tämän jälkeen ei ehtinyt kulua kuin pari minuuttia, kun Brynäs iski jälleen. Kankaanperä menetti karmaisevasti kiekon vapaana olleelle Harjulle, joka pääsi nokikkain Metsolan kanssa. Harjulla oli helppo paikka tehdä illan toinen osumansa, ja Brynäs johti jo 3-1.

Jos Tappara hallitsi pääosin ensimmäisen erän tapahtumia, ei kotijoukkueella ollut enää asiaa vieraiden maalille takaiskujen jälkeen lukuun ottamatta viimeisen minuutin ylivoimaa.

Sunnuntaikiekkoilun makua

Tulostaulun lukemista huolimatta kolmas erä lähti vauhtiin Tapparan komennossa. Parhaimpaan tekopaikkaan pääsi Jerry Ahtola, joka yritti vanhanaikaista. Rahm tilkitsi kuitenkin maalin patjoillaan. Tämän jälkeen pelissä oli parin minuutin suvantovaihe, sillä tilanteita ei sen koommin nähty.

Peli oli pääosin melko sekavaa, eikä kumpikaan joukkue saanut kunnon otetta pelistä. Metsola sai olla hyvin rauhassa peräti 14 minuuttia. Brynäs näytti olevan varsin tyytyväinen 3-1 johtoonsa, ja näin vieraat yrittivät varmistella voittoaan.

Tapparan kavennusmaali näytti jo melko varmalta, kun Connolly pääsi ohjaamaan vaarallisennäköisesti Tuukka Mäntylän siniviivalaukauksesta. Kiekko lipui kuitenkin lopulta ohi maalin. Brynäsin erän ainoa tilanne tuli ylivoimalla, kun Jörgen Sundqvist pääsi laukomaan siniviivalta. Kiekko meni kuitenkin hiuksen hienosti ohi maaliverkkoja hipoen.

Kolmas erä ei liiemmin ollut tapahtumilla höystetty. Erän tasosta kertoivat myös laukaukset, jotka menivät Tapparalle 5-0. Myös Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi oli luonnollisesti melko vähäsanainen pelin jälkeen.

- Tämä oli tavallaan peli, missä otetaan luonne pois. Tästä jäi vähän sellainen harjoituspelimäinen tunnelma. Pelattiin meidän tulos ulos toisessa erässä. Kolme kertaa menetettiin kiekko ja kolme kertaa kiekko oli omassa maalissa. Ei siinä oikeastaan muuta ollutkaan, Rautakorpi kommentoi.

Tappioastaan huolimatta Tappara voitti oman lohkonsa, ja etenee näin ensimmäisenä suomalaisjoukkueena European Trophyn joulukuussa pelattavaan lopputurnaukseen, Red Bulls Saluteen. Lisää suomalaisväriä turnaukseen saattaa tuoda Jokerit, jolla on vielä teoreettiset mahdollisuudet lopputurnauspaikkaan.