Tappara väänsi Brynäsin siltaan

Tappara otti ensimmäisen päänahan Tampere Cupissa, kun vastaan luisteli Brynäs IF Gävlestä. Kotijoukkueen liikkuvuus, luisteluvoima ja viimeistelytaito olivat lopulta liikaa ruotsalaisvieraille. Samaa tarinaa kertovat taululle jääneet karut loppulukemat.

Yllättävän heikon vastuksen tarjonneen ruotsalaisjoukkueen osuudeksi jäi lopulta vain statistin rooli. Brynäs ei päässyt missään vaiheessa aiheuttamaan harmaita hiuksia tamperelaisille, vaikka Kirvesrinnat jäähyilivät kahdessa ensimmäisessä erässä oikein olan takaa. Voiton merkitystä korostaa lisäksi se, että Janne Ojasen johtama kenttä oli huilivuorossa illan ottelusta. Lisäksi poissa oli Janne Grönvall, jonka pelaaminen turnauksessa on edelleen epävarmaa.

Erikoisia tilanteita

Ottelun ensimmäinen erä tarjosi paitsi vauhdikasta peliä ja viisi maalia, myös tolkuttoman määrän erikoistilannepelaamista. Erän aikana Tappara sai peräti seitsemän kaksiminuuttista, Brynäsin tyytyessä viiteen. Uusien sääntöjen mukainen tuomarilinja vaatii siis vielä paljon totuttelua.

Kotijoukkue oli kevyellä jalalla liikkeellä heti ottelun alussa. Vain vajaan viiden minuutin pelin jälkeen Teemu Virkkunen katkaisi löysän kulmakiekon heti siniviivan jälkeen, kiersi vauhdilla Brynäsin maalin ja heitti kiekon ruotsalaisvahti Daniel Sperrlen suojiin, josta kiekko jatkoi matkaansa suoraan maaliin.

Brynäs ei saanut takaiskusta tarvittavaa herätystä ja vain muutama minuutti myöhemmin Sperrle sai kaivaa kiekon jälleen selkänsä takaa. Tällä kertaa asialla oli paluun Tappara-paitaan tehnyt Quinn Hancock, jonka poikittaissyöttö maalin editse löysi takatolpalle parkkeeranneen Teemu Laineen, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään verkkoon.

Erän puolivälin jälkeen ruotsalaiset löysivät vihdoin uuden vaihteen ja tulostakin alkoi syntyä. Akseli Jiri Bicek - Mathias Månsson toimi ylivoimalla ja numerot kaventuivat. Tappara kuitenkin paikkasi välittömästi. Tällä kertaa Virkkunen ja Stefan Öhman siirtelivät kiekkoa lyhyillä syötöillä hyökkäysalueella Teemu Nurmelle, joka nosti kiekon aivan Sperrlen nenän edestä reppuun. Nurmen toinen maali syntyi vielä erän viimeisellä minuutilla, kun erinomaisella pelipäällä ollut Petri Kontiola pyöritti ensin ruotsalaiset umpisolmuun ja syötti kiekon maalin takaa suoraan nousevan Nurmen lapaan.

Tempo säilyy

Brynäs oli toisessa erässä paremmin pelissä mukana. Osaltaan tätä auttoi Tapparan ottamat kuusi kakkosta. Avittamisesta huolimatta ruotsalaisten ylivoima loisti tehottomuudellaan: vedot lähtivät kaukaa ja usein ilman minkäänlaista maskia. Lisäksi Tappara onnistui katkaisemaan lukuisat hyökkäykset jo siniviivalla sekä riistämään kiekon ruotsalaisilta omassa päädyssä. Brynäsin ainoa maali tuli ylivoimalla, kun Peter Nolanderin heikko siniviivalaukaus yllätti Mika Lehdon ja kiekko upposi verkkoon patjan alta.

Sen sijaan kotijoukkue säilytti pelimotivaationsa ja tehtaili lisäksi kaksi nättiä täysosumaa: ensin Hancock osoitti jälleen pelimiehen taitonsa ja syötti kiekon selän takaa suoraan Niko Niemiselle, jonka ranne puhui painavaa kieltään. Toisessa maalissa oli jo nautiskelun makua. Kontiola piti kiekkoa ylivoiman aikana b-pisteen kaarella ja kokeili Brynäs-vahdin torjuntakykyä huonolla menestyksellä. Rebound päätyi kuitenkin takaisin Konnalle, joka päätyi toisenlaiseen ratkaisuun. Tarkka syöttö jälleen takatolpalla olleelle Laineelle ja jälleen kiekko tyhjiin.

Kosmetiikkaa

Viimeisessä erässä ruotsalaiset yrittivät vielä loppukiriä, mutta neljän maalin etumatka oli aivan liikaa ja Brynäs takoi päätä seinään. Ruotsalaisten ainokainen tuli, kun Tappara-pakki ei saanut poikittaissyöttöä haltuun omalla siniviivalla ja läpi ottelun yritteliäästi pelannut Bicek nappasi kiekon ja toimitti sen tarkalla rannelaukauksella ohi Lehdon.

Erän aikana Tappara pelasi jälleen kurinalaisesti omalla siniviivalla, voitti kaksinkamppailuja ja teki nasevia vastaiskuja. Vain osumat puuttuivat. Kirvesrintojen viimeinen maali syntyi lyhyen ylivoimapyörityksen päätteeksi, kun Nieminen ohjasi Teemu Aallon puolittaisen lämärin ohi Sperrlen.

Hyvältä näyttää

Kokonaisuutena ajatellen ottelu oli aivan eri luokkaa kuin viime viikon Linköping-peli. Varsinkin viisikkopelaaminen, hyökkäyskuviot ja syöttöpeli olivat läpikäyneet totaalisen muodonmuutoksen. Lisäksi puolustaminen oli kurinalaista, maalinedustapeli tehokasta ja avautuneet maalipaikat käytettiin tappavan tehokkaasti hyväksi. Edes niin usein unelias toinen erä ei laskenut Tapparan tempoa ja ottelu oli kuin vatupassi: tasainen ja vakaa.

Ilahduttavaa oli myös se, että hyvällä jalalla liikkeellä olevia pelaajia sekä ratkaisijoita löytyi laajalla rintamalla. Hancock jatkoi siitä mihin viime kauden runosarjassa lopetti. Mies osaa edelleen aloittaa ja rakentaa peliä. Konna suorastaan leikitteli ruotsalaisten kanssa vieden heitä 6-0. Nieminen ronkkii, raastaa ja haastaa väsymättömästi hyökkäyksen etulinjassa ja Nurmi tekee arvokasta työtä maalin edustalla. Aalto täyttää niitä odotuksia, joita häneen asetettiin ja on nousemassa Puistolan korvaajaksi. Lisäksi Lehto pelasi jälleen varmaa peliä napsien muutamia erinomaisia koppeja. Totuuden nimessä on kuitenkin todettava, ettei hän tänään joutunut venymään paraatipelastuksiin.

Oikeastaan ainut korjausta vaativa asia on Tapparan jäähyherkkyys, mutta asia tulee todennäköisesti korjaantumaan viimeistään liigan alkuun mennessä. Tapparan urakka Tampere Cupissa jatkuu jo huomenna, kun se kohtaa iltapelissä DEL-liigan viime kauden mestarin Eisbären Berlinin.