Tappara tasoitti voitot

LIIGA / Raportti
Tappara tasoitti maanantaina Hakametsän hallissa puolivälieräsarjan tilanteeksi 2-2. Espoolaisjoukkue Bluesilla oli myös omat paikkansa, mutta Mika Lehdon loisteliaat torjunnat siivittivät kirvesrinnat lopulta selvään 4-1-voittoon.

Jo ensimmäisen erän alkuhetkistä näki, että Tappara oli tänään valmiimpi kuin aikaisemmissa otteluissa. Joukkue painoi pelin heti Bluesin päätyyn ja loi tilanteita liukuhihnalta. Espoolaiset tyytyivätkin roiskimaan pitkää kiekkoa.

Blues pääsi kuitenkin mukaan peliin, kun Esa Pirnes joutui jäähylle blokattuaan Jan Calounin irti kiekosta hyökkäysalueella. Vierailijan ylivoima olikin mallikasta Calounin pyörittäessä orkesteria. Paras paikka osui Markku Hurmeelle, joka täräytti kuitenkin vain ylärimaan. Ylärimalaukauksen lisäksi Mika Lehto joutui venymään muutamaan loistavaan torjuntaan.

- Naapuri ei tullut niin kovaa tänään. Toki mekin oltiin keskitytty kunnolla, kun huonosti ollaan aloitettu pelit. Saimme hyvin pelin heti haltuun, vaikka ekassa erässä oli Lehdolla hyviä torjuntoja, kommentoi Tapparan kapteeni Janne Ojanen ottelun alkua.

Tappara iskee ylivoimalla

Kun Blues ei käyttänyt omia mahdollisuuksiaan ylivoimalla, iski Tappara. Jiri Vykoukal istui kakkosta poikittaisesta mailasta, kun Jussi Tarvainen täräytti ottelusarjassa kolmannen perättäisen maalinsa. Tarvaisen b-pisteen kaarelta ampuma luja lyöntilaukaus sujahti ohi maskissa olleen Myllyksen.

Blues pääsi yrittämään pian uudelleen maalintekoa ylivoimalla, mutta Mika Lehto oli jälleen mies paikallaan. Myös Tapparalla oli vielä mahdollisuus pelata kerran ylivoimalla, mutta lisäosumia ei ensimmäisessä erässä enää nähty. Kokonaisuutena Tappara hallitsi ensimmäistä erää tasakentällisin, mutta ylivoimalla Bluesilla oli useita tekopaikkoja, mikä näkyy torjuntatilastoissakin.

Sekava, mutta tapahtumarikas toinen erä

Toisessa erässä tapahtui ja kunnolla. Eniten puhuttamaan jäi varmasti Juha Ylösen tilanne, jossa hän taklasi Janne Grönvallia kädet korkealla. Tilanne ei näyttänyt tahalliselta, mutta Jyri Rönn näytti nopeasti Ylöselle ottelurangaistusta. Bluesin päävalmentajaa kummastutti Ylösen jäähy.

- Ihmettelin Juha Ylösen tilannetta. Ensimmäisen kaverin Juha ehti väistää ja yritti hypätä toisen blokkaajan ohi. Olin varma, että niille tulee kiekottoman pelaajan estämisestä jäähy, mutta meille tuli 5+20. Totta kai kun hän ilmassa hyppää, niin kädet on korkealla. Ei kukaan urheilija voi hypätä kädet alhaalla. Olen Grönvallia kunnioittanut aina hyvänä ja kovana puolustajana, mutta yllättävän vähän kesti toipuminen. Kaksi vaihtoa oli sivussa ja sitten takaisin kentällä.

Todellisuudessa Grönvall kävi kertaalleen kentällä toisessa erässä reilu kymmenen minuuttia loukkaantumisen jälkeen. Muuten ei Grönvallia kentällä tainnut näkyä.

Tapparan kapteeni Janne Ojanen ei tilannetta nähnyt, mutta ei uskonut tahallisuuteen.

- En nähnyt Grönvallin tilannetta. Ei varmaan ainakaan Jussi tahallaan vetänyt, sen tiedän. Välillä tulee jääkiekossa tällaisia.

Ylösen jäähystä tulikin ottelun käännekohta. Tappara onnistui maalinteossa, kun Blues hölmöili itselleen vielä toisen jäähyn selvääkin selvemmällä väärällä vaihdolla. Espoolaisilla oli parhaimmillaan kuusi pelaajaa kentällä ja pelin pysähtyessäkin vielä viisi kaveria omalla alueella.

Seuranneella 5-3-ylivoimalla Tapparan peli ei loksahtanut heti uomiinsa. Alkuun näyttikin, että Blues hoitaa tilanteen kunnialla ja saa tilanteesta henkisen yliotteen. Tappara lopetti kuitenkin puskemisen maalin eteen ja kierrätti kiekon viivalla Jiri Marusakille, jonka rautainen lämäri upposi ohi Myllyksen.

- Meillä alkaa ylivoima kulkea. Meillä oli jo Espoossa hyviä paikkoja ja tuli paljon hienoja tilanteita. Marusakia emme ole ehkä käyttäneet tarpeeksi. Hänellä on kauhea kuti, joten hänelle pitäisi saada enemmän kiekkoa ja miestä maalin eteen maskiin, kommentoi syöttöpisteen maaliin saanut Janne Ojanen.

Lisää jobinpostia Bluesille

Hetkeä myöhemmin tuli lisää huonoja uutisia Bluesille. Jan Caloun kieputteli Tapparan puolustusta näyttävästi, mutta Mika Lehto veti jälleen pidemmän korren. Saman hyökkäyksen aikana Sebastian Sulku taklasi Jussi Tarvaista ja taklauksen jälkeen Sulun polvi vääntyi. Tappara lähti tilanteen jälkeen vastahyökkäykseen ja Janne Ojanen viimeisteli onnekkaasti jo 3-0-lukemat.

Espoolaisten keskuudessa närää herätti se, että peliä ei vihelletty poikki. Jyri Rönn näki Sulun loukkaantumisen, mutta ei viheltänyt peliä poikki, koska kotijoukkue oli matkalla vastahyökkäykseen.

- Sulku taklasi ja sen jälkeen vääntyi hänellä jalka. Kaksikymmentä sekuntia se ehti siinä voihkia ja odotin, että peli pannaan poikki, mutta tuomarin mielestä siinä ei ollut mitään. Rönn nyt vihelsi tänään miten vihelsi. Vammalan asemallakin on vihelletty samaan tapaan aikaisemmin. En oikein pitänyt tämän päivän tyylistä, kommentoi Hannu Kapanen tilannetta ottelun jälkeen.

Caloun todisti jälleen vaarallisuutensa

Tappara sai pelata toisen erän lopussa vielä ylivoimaa, kun Stapleton antoi poikittaista toistamiseen vihellyksen jälkeen ja otti ansaitut 2+2 minuuttia väkivaltaisuudesta. Nahistelukumppani Sami Venäläinen sai vain kakkosen. Tapparan ylivoimasta oli jo paras puhti pois, mutta jäähyjen jälkeen iski Caloun.

Esa Pirnes ja Lasse Jämsen karvasivat päädystä erän loppuhetkillä, ja Janne Ojanen luisteli vaihtoon. Näin keskialue jäi varsin tyhjäksi ja samanaikaisesti Jan Caloun hiipi puolustuksen taakse. Kun Tappara-pakki ei onnistunut katkaisemaan Sarnon syöttöä oli Caloun jälleen nokikkain Mika Lehdon kanssa. Tällä kertaa tshekkitähti ei erehtynyt, vaan laukoi kiekon tarkasti ohi Lehdon.

- Bluesin maali toisessa erässä oli lipsahdus. Ei se pelästyttänyt, pää kylmänä vaan ja kolmanteen erään paketti kuntoon. Toinen erä ei ollut puolustuksellisesti meiltä hyvä, kolmas erä oli yhtä vaihtoa lukuun ottamatta, kuvaili Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi Bluesin kavennusta ja toisen erätauon tunnelmia.

Tappara pelaa järkevästi, Janne Ojanen lopettaa Bluesin pyristelyn

Kolmannessa erässä Tappara pelasi erittäin järkevästi. Jopa koko ottelun taiteillut Jan Caloun onnistuttiin pitämään kurissa. Caloun oli yhä kentän vaarallisin, mutta ketjukavereille ei enää tilaa löytynyt.

Viimeisen niitin espoolaisten arkkuun iski Janne Ojanen, joka laukoi ylivoimalla helpohkosti loppunumerot 4-1. Ojasella oli mahdollisuus myöhemmin vielä hattutemppuunkin, mutta hän onnistui kilauttamaan pienestä kulmasta tolppaan.

- Tuurimaaleja molemmat. Kiekko karkasi ekassa maalissa. Ja toinenkin, ei Jamolle tuollaisia yleensä mene, kun ei ollut maskiakaan. Ei ole paljon tullut maaleja tehtyä. Reeneissä olen muutaman tehnyt, mutta hieno tunne joskus maalejakin tehdä. Se tolppalaukaus olisi ollut hieno maali, jos se olisi mennyt. Mutta ne menee, jotka menee. Siihen on tottunut tässä vaiheessa uraa, tarinoi Ojanen vaatimattomaan tyyliinsä.

Muuta mainittavan arvoista ei kolmannessa erässä juurikaan tapahtunut, ellei oteta lukuun pientä nokkapokkaa, jonka seurauksena Cory Murphy ja Arto Kuki ottivat kakkoset. Murphy ei sulattanut Kimmo Koskenkorvan kovaa taklausta, vaan kosti vihellyksen jälkeen iskemällä Koskenkorvaa poikittaisella selkään. Arto Kuki puolestaan säntäsi paikalle puolustamaan joukkuetoveriaan.

Jukka Rautakorpi olikin tyytyväinen joukkueensa kurinalaiseen peliin. Ottelu oli ehdottomasti parasta Tapparaa näissä pudotuspeleissä.

- Olen tyytyväinen kolmanteen erään. Osasimme pelata oikeastaan ensimmäistä kertaa tässä ottelusarjassa tiiviisti pakettina lukuun ottamatta yhtä vaihtoa kolmannen erän alussa. Kentät vaihtoivat hyvällä rytmillä, tuli koko ajan 25-30 sekunnin vaihtoja. Kolmannessa erässä ei kukaan oikeastaan enää väsynyt, ja saimme tilanteitakin varmasti yhtä paljon kuin aikaisemminkin, vaikka kaveri toki joutui avaamaan omaa peliänsä. Nyt tuli järkikin mukaan, kun tunne oli hyvin mukana koko pelin.

Miten edetään?

Seuraava sarjan ottelu on keskiviikkona Espoossa. Sen jälkeen pelataan ainakin vielä kuudes ottelu Tampereella perjantaina. Tapparan kapteeni Janne Ojanen uskoi, että sarjan venyessä etu siirtyy kirvesrinnoille.

- Uskon, että mitä pidemmälle menee, niin meillä kuntopohja kestää ja liike tulee paremmin esiin. En usko, että meillä ainakaan kunto loppuu. Nyt tulee kuitenkin huilipäivä ja sitten tulee uusi matsi ja lähdetään nollista.

Tamperelaisjoukkueen päävalmentaja Jukka Rautakorpi oli samoilla linjoilla, mutta löysi parantamista erityisesti vierasotteluihin.

- Meidän pitää parantaa ehdottomasti nimenomaan Espooseen peliä. Pitää saada tunne alkuun kovaksi. Silloin on ihan uusi peli. Nolla nolla on keskiviikkona taas ja kahdesta voitosta alamme pelaamaan.

Rautakorpi jakoi myös kehuja oman joukkueen pelaajille eikä tyrmännyt vilttiketjuun joutuneen Venäläisenkään esitystä. Myös hyvän ottelun puolustuksessa pelannut Pasi Puistola sai tunnustusta.

- Venäläisen viltitys johtui puolustuspään tekemisistä. Maaleja emme enää tarvinneet. Hänellä oli hyökkäysintoa erittäin paljon, aktiivisuutta hyökkäysalueella ja piti hyvin kiekkoa, mutta puolustuspäässä oma mies oli hukassa useaan kertaan. Kyllä Venu muuten jaksaa ja jaksaa keskiviikkona taas vielä paremmin.

- Puistola pelasi jo eilen hyvin. Hän on pelannut nyt kaksi peliä erittäin hyvin. Rohkeasti ja kylmäpäisesti. Hän on lisäksi urheilija, joka jaksaa pelata.

Bluesin valmentaja Hannu Kapanen nieli tappion, vaikka ottelun tapahtumat huomioiden häviö oli varmasti katkera. Lisäksi Kapasella oli ongelmia äänen kanssa.

- Meillä meni hieman sekaisin, kun minulla hävisi ääni jo kaksi päivää sitten ja Ted hoiti hyökkäyspään peluutuksen. Sen takia olin aika hiljaa enkä voinut kuin näytellä vähän.

- Tiesimme Tapparan pelaamisen tyylin, mutta tänään emme ehtinyt siihen vastaamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle