Lehto torjui Tapparalle pisteet

Tappara katkaisi tappioputkensa lauantain iltapelissä ja aiheutti Espoon Bluesin neljännen perättäisen 3-2-tappion. Tamperelaisjoukkue saa kiittää voitostaan terävää avauseräänsä ja maalilla torjunutta Mika Lehtoa.

Kirvesrinnat pelasivat ehkä kauden parhaan eränsä ottelun alkuun, mutta hyytyivät jälleen hämärän rajamaille kahdessa seuraavassa. Ensimmäisessä erässä tamperelaisyleisö sai kuitenkin nauttia lauantai-illan huumasta ja Tapparan loistavista otteista. Sama hyvä tunnelma jatkui otteluun loppuun saakka ja kotiyleisö kannattikin suosikkejaan raivoisasti ottelun viimeisillä minuuteilla.

Tapparalla tyrmäävä alku

Ottelun alussa kentällä ei nähty kuin yksi joukkue. Kotijoukkue ei selvästikään halunnut viidettä perättäistä tappiota ja se näkyi kentällä. Ottelu ehti vanheta ainoastaan reilu neljä minuuttia, kun Marko Mäkisen taklaus pakotti Blues-pakin hätäiseen rännikiekkoon, jonka katkaisi Aleksander Barkov. Sasha ei kauaa miettinyt, vaan vapautti Marko Ojasen maalintekoon b-pisteen tuntumasta, ja keräsi 400. liigapisteensä.

Tappara esitteli lauantain pelissä myös kaksi uusinta puolustuspään hankinta. Suurin mielenkiinto kohdistui varmasti entisen Tappara-kapteenin Pasi Petriläisen otteisiin, mutta myös Dale Clarke sai osansa huomiosta. Lauri Kinos ei sen sijaan pukenut vielä päällensä Tappara-paitaa.

lue lisää.

Bluesin päästyä hetkeksi ylivoimalle jatkui Tapparan hyvä ote uudelleen. Tällä kertaa oli Blues-pakki Alangon vuoro istua rangaistujen aitiossa. Tapparan ylivoiman jälkimmäisellä puoliskolla kirvesrinnat loivat hyvin painetta Blues maalille ja saivat aikaan muutaman perättäisen hyökkäyspään aloituksen. Lopulta Stefan Öhman voitti aloituksen, Petri Koskinen jatkoi Miska Kangasniemelle, joka vaihtoi viivalla puolta Mikko Pukalle. Pukka otti tyhjät pois ja ampui terävästi yläkulmaan ensimmäisen liigamaalinsa. Tapparan kasvatille maali tuli tarpeeseen, sillä Pukka on pelannut alkukauden alle odotusten, mutta onnistui tänään varsin hyvin Kangasniemen parina.

Tapparan hyvä ote ei katkennut edes viiden minuutin alivoimaan, mille joukkue joutui Pasi Petriläisen taklattua rumasti Tero Määttää keskialueella. Tamperelaiset kontrolloivat peliä koko alivoiman ajan ja kruunuksi kakun päälle Johannes Alanen vapautti vielä Öhmanin läpiajoon. Ruotsalaissentterin ensimmäisen laukauksen Blues-vahti Sami Heinonen vielä torjui, mutta Öhman pelasi tilanteen loppuun ja löi oman laukauksensa paluukiekon verkon perille.

Bluesin päävalmentaja Ted Sator harmitteli Tapparan alivoimamaalia ottelun jälkeen.

- Emme vain saaneet pakkopeliä käyntiin. Yritimme yrittämistämme, mutta ilman tulosta. Alivoimamaali tuli todella vaikeaan paikkaan. Jos olisimme saaneet kavennettua, niin olisimme olleet jälleen mukana pelissä. Viiden minuutin ylivoima pitää hoitaa kotiin tai vastustajajoukkue saa siitä nostetta.

Bluesin tahdissa loppupeli

Ted Sator yritti herätellä joukkueensa erätauolla muun muassa vaihtamalla maaliin Jere Myllyniemen. Espoolaisjoukkue tulikin terävästi toiseen erään. Joukkue sai myös luotua avopaikkoja. Sebastian Sulku teki oikea-aikaisen nousun siniviivalta ja pääsi nokikkain Lehdon kanssa. Ladislav Kohn puolestaan veivasi hetkeä myöhemmin sivurautaan. Bluesin pyörityksen katkaisi ainoastaan Olli Ahosen jäähy, jonka jälkeen Tapparakin pystyi pitämään hetken otteen itsellään. Erän loppupuoli mentiin jälleen espoolaisten tahdissa, mutta Mika Lehto piti torjunnoillaan Tapparaa pystyssä.

Kolmannessa erässä jatkui pitkälti sama tahti. Tappara hävisi kaksinkamppailuja, teki virheitä ja Blues vei peliä. Hetken kuitenkin näytti jo siltä, että kotijoukkue sinnittelee ehjin nahoin ottelun loppuun, mutta kaksi perättäistä jäähyä koitui kirvesrintojen turmioksi. Aluksi Jan Caloun viimeisteli Sulun loistavasta esityöstä Bluesin avausmaalin ja hetkeä myöhemmin Olli Ahonen rokotti Tapparan purkuvirheestä.

Mika Saariselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin ottaa aikalisä. Palaverin jälkeen kotijoukkueen peliin tulikin selkeyttä. Pelin jäädyttäminen onnistui useita minuutteja varsin hyvin eikä Blues saanut enää luotua painetta vastaavalla tavalla. Viimeisiä minuutteja pelatessa kasvoi kuitenkin Tapparan omien virheiden määrä jälleen ja vierailijat saivat luotua useita maalipaikkoja.

Kolme minuuttia ennen päätösvihellystä Marko Tuomainen ampui vielä lähietäisyydeltä Mika Lehtoa maskiin ja loppuminuuteilla Caloun pyöritteli vielä kirvesrintojen puolustusta miten tahtoi. Mika Lehto kesti kuitenkin loppuun saakka.

Voitosta huolimatta Tapparan päävalmentaja Mika Saarinen ei ollut syystäkään tyytyväinen omiensa esitykseen.

- Paineen alla käsittämätön määrä virheitä - monta avotilannetta vastustajalle. Toivottavasti ne selittyvät sillä, että itseluottamus on kapealla. Kaipaamme lisää kamppailuvoimaa ja räväkkyyttä. Tärkeintä oli pisteet, mutta pelillisesti esitys ei ollut hyvä. Tämä ei ollut ollenkaan meidän parasta: ensimmäinen erä oli hyvä, mutta kahdessa erässä meillä jäi monta asiaa paremmin tehtäväksi. Lehtoa on kiittäminen voitosta.

Bluesille tappio oli neljäs perättäinen lukeminen 3-2. Tänään ottelun ratkaisu oli Tapparan vahva avauserä, Lehdon maalivahtipeli ja Bluesin heikko viimeistely. Espoolaisjoukkueen päävalmentajan Ted Sator oli ottelun ratkaisun suhteen samoilla linjoilla.

- Tämä sarja on liian kova, jotta pelejä voisi voittaa pelaamalla vain 40 minuuttia. Vastassa oli puolustava mestari, ja voittaaksemme meidän pitää pelata 60 minuuttia. Toivottavasti pelaajamme oppivat kantapään kautta, että alusta asti pitää olla valmis pelaamaan. Mutta myös valmennusportaan pitää miettiä mitä on tehtävissä, jotta saisimme paremman alun. Nouseminen 3-0-tappiotilanteesta on erittäin vaikeaa.

- Meillä on vaikeuksia tehdä kolmas maali. Jokaisessa pelissä on meillä ollut mahdollisuutemme, mutta näyttää siltä, että tässä liigassa voittoon vaaditaan kolme maalia. Olemme puolustaneet hyvin ja pitäneet jokaisen joukkueen alle neljässä maalissa. Asian hyvä puoli on siinä, että yleensä hyökkäyspäältä kestää jonkin aikaa lämmetä, mutta valmentajana en halua odottaa paljoa kauempaa.