Blues vei ottelusarjan lähemmäksi ratkaisua

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi kertoi viimeisen runkosarjaottelun jälkeen, että joukkueella on taskussa kikkoja, jotka toimivat kotiotteluissa. No taskuja pitää varmasti kaivella lisää, sillä Blues otti maukkaan vierasvoiton maalein 2-4.

Blues tarjosi Tapparalle shokkihoitoa heti ottelun alussa. Peter Sarno harhautti Pasi Puistolan Tapparan maalin takana ja uudestaan maalin edessä. Kiekko etukulmasta yläpesään ja vierasjoukkue johtoon, kun vain 1.12 ottelua oli pelattu.

Rami Alangon istuessa jäähyllä Tappara yritti saada ylivoimaansa kuntoon. Jiri Marusak ja Janne Ojanen hölmöilivät hyökkäykseen lähdössä ja ottelun parhaimmistoon kuulunut Blues-kapteeni Juha Ylönen karkasi läpi ja ujutti kiekon Pasi Kuivalaisen längistä verkkoon.

Blues pääsi myös koittamaan ylivoimaa ja se tuotti heti tulosta. Jan Caloun pelasi Tapparan neliön ”kepapkioskille” ja Markku Hurme tarjoili kiekon Kari Kaltolle, joka pisti kiekon myös Kuivalaisen längistä sisään. Tämä riitti Pasi Kuivalaiselle ja ajassa 7.23 maaliin luisteli Mika Lehto.

Lehdon maaliin tulo herätti Tapparankin ja se pääsi ensimmäisessä erässä vielä lähelle maalintekoa. Ensin Arto Kuki pääsi seisomaan sekuntitolkulla yksin Jarmo Myllyksen kanssa nokikkain, mutta ensin Kuki ei saanut kiekkoa haltuun ja sitten tuli muka kiire ja mies sutaisi kiekon ohi.

Heti seuraavassa vaihdossa Tapparan ykkönen pääsi koittamaan ottelun kavennusta, mutta Jussi Tarvainen ei päässyt tolppalaukausta lähemmäksi.

Tappara hyökkää päälle

Ylönen meinasi päästä toisen erän alussa uudelleen yksin läpi alivoimalla, mutta Marko Ojanen ehätti väliin ja otti jäähyn. Janne Ojasella oli puolestaan alivoimalla puolittainen läpiajo, mutta laukaus oli Bluesin maalivahdille Jarmo Myllykselle marja.

Tappara oli kuitenkin päättänyt tulla otteluun mukaan ja vaikka Esa Pirneskin ensin hiuksen hienosti ampui ohi, sai se kaipaamansa kavennusmaalin. Lasse Jämsen vapautti Mikko Luoman purjehtimaan oikealta laidalta maalin eteen ja ”Iso-Kynä” Luoma pisti kiekon yläpesään.

Tappara sai tästä huimasti lisäpotkua ja saikin Blues-maalille ajoittain kovaa hässäkkää. Tosin tuloksetta. Ylivoimakaan ei tuonut lisämaaleja, vaikka kirvesrinnat pääsivät sitäkin pelaamaan täydet neljä minuuttia.

Tappara pääsi maalin päähän

Ketjujaan tiivistänyt Tappara teki heti erän alkuun maalin. Reilut pari minuuttia oli pelattu, kun Bluesin puolustuksessa tapahtui merkkausvirhe ja Kimmo Koskenkorva pääsi nokikkain Myllyksen kanssa. Myllys teki ottelun ainoan virheensä ja tuli vastaan. Koskenkorva harhautti ja pisti kiekon reppuun. Katsojat odottelivat ”hitskokki”-päätöstä ottelulle.

Tappara yritti julmetusti koko loppuerän painaa päälle, mutta Blues voitti viivytystaistelunsa, osittain Rouva Fortunan ansiosta. Tapparan aikalisän jälkeen Mika Lehto luisteli vaihtoon, mutta sekään ei auttanut Tapparaa, vaan Mike Stapleton pisti kiekon tyhjään Tappara-maaliin, kun alle minuutti oli ottelua jäljellä.

Miksi kävi näin?

Tappara sortui ensimmäisessä erässä käsittämättömään neppailuun, ja pikkunäpräilyyn. Joukkue ei ole päässyt eroon alkukauden pelinavausongelmistaan, vaan edelleen kiekko lähtee liian hitaasti liikkeelle. Puolustajat tekivät myös omassa päässä lukemattoman määrän typeriä virheitä, nimenomaan peliä käynnistäessään. Tällaisiin virheisiin ei tällä tasolla ole varaa. Mikko Luoma ja Jiri Marusak saavat erityisesti katsella itseään pitkään peilistä ennen seuraavaa kamppailua. Molemmat huiskivat omassa päässä kiekkoa minne sattuu. Tämän iltaisilla virhemäärillä Tapparan kesäloma alkaa ensi maanantaina. Tappara yritti myös peluuttaa nelosketjun Mäkistä Calounin ketjua vastaan, tästä kuitenkin luovuttiin heti alkuunsa.

Jos jotain huonoa, niin jotain hyvääkin. Hampaitaan viimeisessä erässä menettänyt Kimmo Koskenkorva ja koko nelosketju olivat Tapparan selkeästi paras vitja. Koskenkorva-Kuki-Mäkinen olivat ainoat, jotka pystyivät kulmaväännöissä vastaamaan Bluesille. Myöskin maaliin vaihdettu Mika Lehto oli mies paikallaan ja sai pidettyä maalinsa puhtaana, vaikka joutuikin kylmiltään tolppien väliin. Olisi aivan perusteltua, että Lehto saisi jatkaa myös tulevissa otteluissa.

Blues olisi voinut helposti murskata Tapparan. Sillä oli ensimmäisessä erässä viisi maalipaikkaa, josta se käytti hyväkseen kolme. Kolmen maalin jälkeen joukkue kuitenkin nosti selkänsä pystyyn ja alkoi peruuttelemaan, mikä oli paha virhe. Blues kuitenkin jaksoi painia Tapparaa vastaan ja oli siinä selkeästi vahvempi.

Bluesin parhaimmistoa olivat Tappara-fanien suosikit Jan Caloun ja Jarmo Myllys. Erityisesti paljon runkosarjassa parjattu Juha Ylönen oli hyvä. Mies on nyt siinä roolissa mikä hänelle kuuluu, Ylönen pelasi alivoimaa, karvasi rohkeasti ja oli puolustuspään Blues-päällikkö.

Sarjan seuraava ottelu pelataan sunnuntaina Länsi-Auto Areenalla ja silloin Bluesilla on mahdollisuus tuoda sarja jo ratkaistavaksi Tampereelle.

Valitettavasti valmentajien/pelaajien kommentit jäivät raportista pois, koska Hakametsän jäähallin yli-innokas ja väärin informoitu järjestysmies ei suostunut päästämään Jääkiekon SM-liigan akkreditoimaa toimittajaa lehdistötilaisuuteen. Raportin kirjoittaja ja Jatkoaika pahoittelevat tapahtunutta.