Blues ja Tappara järjestivät maalintekokilpailun

LIIGA / Raportti
Perjantai-iltana Hakametsässä nähtiin suhteellisen vauhdikas ottelu, jossa ladottiin maaleja lähes vuorotahtiin. Ottelun jälkeen vierasjoukkue todettiin voittajaksi viidellä maalilla, kotijoukkueen jäädessä neljään. Avainasemassa olikin Bluesin raudanluja hyökkäyskalusto, jonka ammattimiehet viimeistelivät pelottavan varmasti Mike Stapletonin johdolla.

Ensimmäinen erä lähti käyntiin tasaisissa merkeissä, mutta ote siirtyi vähitellen Tapparalle Bluesin jäähyillessä. Ensimmäisen ylivoimansa aikana Tappara ei saanut kiekkoa edes kunnolla hyökkäysalueelle, mutta toisessa alkoi tapahtua. Janne Ojanen haki Tom Bissettiä suoralla syötöllä, joka kimposi kuitenkin espoolaispelaajasta Tuukka Mäntylälle. Kiekollisesti tänään erinomaisesti pelannut Mäntylä toimittikin kiekon lopulta Bissettille, jonka tulinen laukaus upposi Jere Myllyniemen torjunnan läpi verkon perille.

Maalin jälkeen kaikki näytti hyvältä viiden ottelun tappioputkessa purjehtivalle Tapparalle. Kauaa iloa ei kuitenkaan kestänyt, kun kotijoukkueen voitetun oman pään aloituksen jälkeen Teemu Elomo luki Puistola syötön mainiosti ja tarjoili avopaikan Mike Stapletonille. NHL-veteraani iski kiekon pommin varmasti kiekon Kuivalaisen hanskakäden yläkulmaan Tapparan puolustajaparin ihaillessa taidonnäytettä maalin takaa. Puistola ja Kangasniemi olivatkin kotijoukkueen puolustajista koko ottelun ajan eniten pihalla, vaikka vaikeaa oli muillakin puolustuspäässä.

Yksinkertainen on kaunista

Blues pääsi iskemään nopeasti vielä toisenkin maalin. Tällä kertaa ylivoimalla Aleksander Barkovin istuessa jäähyllä. Jiri Vykoukal pommitti muutamaankin otteeseen viivalta, kunnes Kari Kalto ohjasi täysin vapaasti kiekon Kuivalaisen jalkojen välistä Tapparan maaliin. Yksinkertainen kuvio, mutta viime pelit huomioon ottaen erittäin tehokas kirvesrintoja vastaan. Tapparan puolustajilla tuntuu olevan erittäin suuria vaikeuksia saada miehet kuriin maalin edestä – etenkin alivoimalla. HPK:han iski maanantaina kolme maalia ohjaamalla ja yhden muuten maalin edestä.

Barkov paikkasi kuitenkin jäähynsä, kun oli tamperelaisten vuoro pelata ylivoimaa. Sashan epäonneksi Marko Ojasen viimeistelemää maalia ei kuitenkaan hyväksytty. Kaislehdon näkemyksen mukaan Ojanen oli maalivahdin alueella ennen kiekkoa, ja näin taisi ollakin, mutta päätuomarina olisi ehkä kannattanut ottaa huomioon se, että Sebastian Sulku selvästi työnsi Ojasen alueelle eikä ”Pomo” häirinnyt maalivahtia millään tavalla. Toiseen erään siirryttiinkin siis Bluesin johdossa.

Erätauon jälkeen ei kauaa ehtinyt pelikello käydä, kun espoolaiset tulivat jälleen yksinkertaisen kauniisti. Miska Kangasniemen nousun ja kiekonmenetyksen jälkeen lähti Blues nopeasti vastahyökkäykseen. Parin nopean syötön jälkeen hurjasteli Miika Elomo ohi Kangasniemeä paikanneen Pirneksen ja viimeistelin varmasti läpiajonsa päätteeksi. Jälleen esimerkki yksinkertaisesta ja kauniista osumasta.

Kotijoukkue ottaa opikseen

Tapparalla oli myös omat mahdollisuutensa maalintekoon ensimmäisen erän lopussa ja toisen erän alussa. Liian usein hyökkäyksen pysähtyivät kuitenkin pieneen ja turhaan näpertelyyn. Jättösyötöt toistensa jälkeen puurouttivat joukkueen yritykset ja teki puolustamisen Bluesille helpoksi.

Tamperelaisjoukkueen onneksi koitui kuitenkin Kangasniemen laitataklausjäähy. Marko Ojanen karkasi Barkovin rännisyötöstä Teemu Elomolta ja Jiri Vykoukalilta. Pomo Ojanen malttoi odottaa Myllyniemen aloitetta ja neppasi kiekon yli poikittain heittäytyneen Blues-vahdin.

Marko Ojasen alivoimamaalista kotijoukkue saikin uutta virtaa. Samalla hyökkäyksiä alettiin päättää suoraviivaisemmin. Pomo iskikin pian illan toisen osumansa juuri yksinkertaisen hyökkäyksen jälkeen. Mikko Luoma uskalsi laukoa kiekon kohti maalia ylivoimalla ja Ojanen oli kärppänä paikalla paluukiekossa. Yllättäen peli olikin tasan ja varsin vähälukuinen tamperelaisyleisökin heräsi peliin mukaan.

Tapparalla paikat ottelun ratkaisemiseen

Kokonaisuudessaan toisessa niskan päällä ollut Blues rankaisi kuitenkin vielä erän loppuun. Jiri Vykoukal käytti erän loppuun siunaantuneen ylivoiman hyödyksi ampumalla siniviivalta kiekon ohi Kuivalaisen. Tilanteessa espoolaispelaajat koittivat järjestää maskia usean miehen voimin, mutta Tapparan pelaajat pitivät maalinedustan suhteellisen siistinä. Siksi kiekko näyttikin uppoavan verkon perille vähän turhan helposti.

Toisen erän alkuun Tappara sai kuitenkin oman mahdollisuuden kuitata ylivoimalla ja käyttikin sen hyödykseen. Esa Pirnes tälläsi kiekon verkon perukoille maalin edustalta saatuaan sen hieman onnekkaan näköisen Saravon syötön jälkeen. Loistavan ottelun ja kahdessakin kentässä raataneella Pirneksellä olikin pian uusi paikka ottelun ratkaisemiseen. Pirnes ja Janne Ojanen pelasivat loistavasti yhteen, mutta Kärppä-kasvatti ei saanut nostettua kiekkoa lähietäisyydeltä poikittain heittäytyneen Myllyniemen yli.

Kun Tappara ei käyttänyt omia paikkojaan iski Blues kolmannen erän tapahtumiin verrattuna epäoikeudenmukaisesti. Tuota tuntemusta lisää varmasti se, että maalia edelsi selkeääkin selkeämpi käsisyöttö, jonka jälkeen Markku Hurme vapautti Stapletonin jälleen maalintekoon. Stapleton ampuikin voittomaalin ammattimiehen varmuudella samaan paikkaan kuin ensimmäisen osumansakin.

- Mike pelaa hyvällä sykkeellä, taklaa ja tekee maaleja, syöttää. Ylivoimalla Mike on täyttänyt rightin puolen miehenä Calounin paikan, kommentoi Bluesin päävalmentaja Hannu Kapanen illan tehomiestä.

Mitä jäi käteen?

Bluesilla oli ennen tätä ottelua alla kaksi niukkaa maalin tappiota. Lisäksi kokoonpanosta puuttui yhä Jan Caloun. Nyt onnistujia löytyi kuitenkin muista pelaajista ja joukkue onnistui saalistamaan tällä kertaa niukan maalin voiton.

- Meillä ei ollut muuta tietä kuin parantaa peliä, ja puhuimme siitä että palataan arkeen, elikkä omalle tasolle. Tämän päivän peli oli aika rankkaa vääntämistä kaikin puolin, mutta kestimme hyvin, vaikka Tappara meni ensin johtoon, ja sitten pääsimme tasoihin ja 1-3-johtoon. Sitten tapahtui kuitenkin ylivoimalla meille lapsus, ja ylämies jäi merkkaamatta, varmaan luulivat että kiekko menee päätyyn asti. Sitten Ojanen nappasi kiekon. Se kavennus kolmeen kahteen antoi mielestäni Tapparalle aika paljon voimia ja he tekivätkin heti perään toisen, kertoi Kapanen ottelun jälkeen.

- Ottelu oli oikeastaan aika värikäs ja vauhdikas, mutta myös sekava johtuen siitä, että jäähymäärät olivat molemmilla joukkueilla aika huikeat. Varmaan niistä oli suurin osa ansaittuja, mutta tietysti ei tämä voi ihan hippaleikiksi mennä, jatkoi Kapanen.

- Caloun on kokeillut kerran jäällä, mutta ei ihan sillä tavalla ole vielä kunnossa. Siinä mennään nyt, voidaan sanoa rehellisesti, päivä kerrallaan. Voi tulla nopeastikin, mutta voi mennä viikko kaksikin. Tilanne on hyvin vaikeasti arvioitavissa. Hommassa on kyse myös niin sanotusta kipukynnyksestä. Kunhan jalka luutuu kunnolla, niin lyödään kirveellä perään, niin hän ei huomaa sitä enää, kertoi Bluesin käskyttäjä joukkueen parhaan pistemiehen tilanteesta huumorilla sävyttäen.

Blues pelasi ottelun lähes kokonaisuudessaan kolmella kentällä, vaikka joukkueella oli ottelu myös torstain kierroksella. Tappara ei kuitenkaan onnistunut käyttämään kunnolla hyödykseen laajempaa materiaaliaan, joka toki myös kärsi Arto Kukin ja Janne Grönvallin pelikielloista. Erityisesti neljän ketjun peliin Kukin poissaolo vaikutti selvästi, sillä Ville Hämäläinen ei onnistunut täyttämään Kukin paikkaa ja kolmannessa erässä hänen paikallaan pelasikin Esa Pirnes.

- Periaatteessa pelasimme kolmella ketjulla. Meidän nelonen ei varmasti montaa vaihtoa kentällä käynyt, varmaankin viisi. Se oli kuitenkin alun pitäenkin tarkoitus peluuttaa niitä miehiä, jotka mahdollisesti pystyvät ratkaisemaan pelin, tekemään maaleja. Pelasimme erittäin lyhyttä vaihtoa sen takia. Jos henkinen puoli on kunnossa, niin kyllä fyysinen puoli kestää, kommentoi Kapanen kolmen ketjun käyttöä.

Tapparan ongelmat tänään olivat puolustamispelaamisessa. Aikaisemmin joukkue on kärsinyt maalintekovaikeuksista, mutta tänään se puoli oli kunnossa. Tiedä sitten johtuiko puolustuspään heikommat otteet liiallisesta hyökkäysinnosta, joka tapauksessa tamperelaisjoukkue kaatui tänään heikkoon puolustuspelaamiseen. Maalivahti Kuivalainenkaan ei ollut aivan parhaimmillaan, vaikka pari huippupelastusta tulikin. Toisaalta ainoastaan Jiri Vykoukalin maalin voi edes jokseenkin pistää Kuivalaisen piikkiin, vaikka Kari Kallon ohjauskin oli löysähkö.

- Puolustaminen oli tänään se murheen kyyni. Työmäärä oli hyvä pelissä, ja varsinkin toisessa erässä 1-3-tilanteen jälkeen aloimme saada pikku hiljaa tunnetta, oikean tyyppistä tekemistä ja tilanteita. Tehtiin kaksi maalia, olisimme voineet tehdä pienessä ajassa aika montakin maalia, mutta se ei ollut pelin ongelma, vaan puolustamisen suurpiirteisyys. Bluesin hyökkääjistö on erittäin laadukasta ja se näkyi kentällä. Aina kun he saivat tilanteen, niin melkein maali kolahti. Kovalla prosentilla kaveri teki maalit, mutta niihin liittyi aina huono puolustaminen tai kiekollinen virhe, kuten ensimmäisessä maalissa, kommentoi Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi joukkueensa otteita pelissä.

- Työtä on tehtävä, jotta saadaan joka miehestä paras irti. Tänään meillä oli hyviä yksilöitä. Marko Ojanen oli erittäin hyvä läpi ottelun niin maalinteossa kuin kokonaisuutena. Pirneksen Essi pystyy pelistä toiseen luomaan tilanteita. Hyökkäyspäästä löytyi tänään suurimmat ilonaiheet. Maalivahtipelissä on parantamisen varaa, mutta on vaan se olo, että pikkaisen jätetään välillä yksin molari. Ne tilanteet, joita loppujen lopuksi harvakseltaan tuli olivat aina kohtuullisen avoimia. Maalivahdin on tuolloin vaikea pitää kokonaisuus hallussa, kertasi Rautakorpi vielä ottelun onnistujia ja kommentoi maalivahtipeliä kysyttäessä.

Pienet marginaalit olivat jälleen ottelun ratkaisun avaimina. Kahdella edellisellä kaudella Tappara on voittanut useita otteluita juuri pienillä marginaaleilla, mutta tällä hetkellä onnikaan ei tunnu olevan joukkueen puolella. Kuusi perättäistä ottelua on ollut tappioita, mutta paljoa ei olisi tarvittu niiden kääntämiseksi.

- Eihän häviäminen hääviä ole, se on selvä asia. Joukkueen ympärillä kaivellaan koko ajan negaatioita, ja varmasti itse olemme sitä myös aiheutettu huonolla pelaamisella. Tällaisia kireitä tappioita on tässä koko ajan ollut, kommentoi Rautakorpi vielä tappioputkesta ja mahdollisesta joukkueen sisällä vallitsevasta tuskasta kysyttäessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle