Ville Nieminen ratkaisi jatkoajalla

LIIGA / Raportti
Tapparan ja Ässien kamppailu lauantai-iltana Hakametsässä tarjosi erinomaista viihdettä runsaslukuiselle yleisölle. Myös vieraskannattajia oli paikalla paljon, ja he saivatkin ihailla porilaisten räväkkää alkua sekä Marko Kivenmäen juonimaa Ässien tasoitusta kolmannessa erässä. Lopulta Tappara korjasi kuitenkin jatkoaikavoiton Ville Niemisen johdolla.

Kokonaisuudessaan lauantain ottelu tarjosikin erinomaista kiekkoviihdettä kaikille katsojille. Illan huonoin esiintyjä oli kuitenkin ottelun päätuomari Reijo Ringbom, joka ei ollut kiihkeän kamppailun tasolla.

Maaliton avauserä

Ottelun alku oli vahvaa vierasjoukkueen painostusta. Ässät painoi pelin ensimmäisen parin minuutin aikana väkisin Tapparan puolustusalueelle. Tämä alkurynnistys poiki heti myös ylivoiman porilaisille, kun Mika Viinanen rusikoi poikittaisella mailalla ässäpeluria muutamaankin otteeseen.

Kirvesrinnat selvittivät kuitenkin alivoiman ja pääsivät vähitellen peliin mukaan. Pian oli myös kotijoukkue vuoro päästä ylivoimalle Marko Kivenmäen ottaessa jäähyn koukkaamisesta. Tappara ei ehtinyt kuitenkaan pelaamaan ylivoimaa kuin ainoastaan viisi sekuntia, kun Ringbomin pilli soi uudestaan ja jäähylle matkasi Janne Ojanen hyökkäyspään blokin takia, jossa porilaispelaajan kaatuminen näytti kyllä johtuvan ennemmin omasta kompuroinnista.

Tämän jälkeen jatkui Ringbom-show, kun jäähylle matkasivat vuorostaan Greg Classen, Anssi Salmela ja Pasi Puistola. Salmelan tilanne vaikutti normaalilta kaksinkamppailulta, mutta todellinen erikoisuus oli Pasi Puistolan jäähy. Puistola taklasi Teemu Virkkusta kädet rintakehän edessä, mutta koska Virkkusen luisteluasento oli melko matala osui Puistolan hanska hieman Virkkusta kasvoihin. Todella vaarattoman näköisestä tilanteesta tuomittiin Puistolalle kakkonen täysin pelin luonteen vastaisesti.

- Emme ehkä suhtautuneet riittävällä vakavuudella puolustamiseen ja Ässät sai tilanteita alussa. Toki he saivat myös pelata paljon ylivoimaa ensimmäisessä erässä, jokainen liukastuminen johti jäähyyn, kommentoi Tapparan päävalmentaja Mika Saarinen erän tapahtumia.

Erikoistilannepelaamisen kuittasi vielä erän loppuun Ässille tuomittu jäähy väärästä vaihdosta, jossa nuori Jesse Joensuu oli hieman liian innokas kentälle tulossaan.

Vauhdikas toinen erä

Erätauolta palattaessa Tappara näytti huomattavasti paremmalta joukkueelta kuin ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen jälkeen. Joukkue oli iskeä heti ensimmäisen minuutin aikana maalin ylivoimalla, mutta tolppaa ja ylärimaa lähemmäksi se ei päässyt edes videoiden kelailun jälkeen.

Seuraavalla ylivoimalla tamperelaiset kuitenkin onnistuivat. Marko Ojanen sai Stefan Öhmanilta kiekon maalin taakse ja vapautti Teemu Laineen vetopaikkaan. Hyvässä syysvireessä oleva Laine ei erehtynyt pienestäkään kulmasta, vaan ampui kiekon suoraan syötöstä ohi Langkow’n.

Pian Tapparan johtomaalin jälkeen ässäpuolustus tarjosi kotijoukkueelle mahdollisuuden toiseenkin osumaan, mutta Mika Viinasen kiemurat riittivät vain tolppaan. Vastahyökkäyksestä Ässät iski hieman yllättävänkin tasoituksen. Aki Uusikartano ja Teemu Virkkunen karvasivat kiekon kulmasta, ja Uusikartano vapautti Kristian Kuuselan maalintekoon.

Tapahtumat eivät kuitenkaan jääneet tähän, vaan Pekka Saravo pujotteli itsensä tekopaikkaan heti seuraavassa vaihdossa. Saravon loistava yksilösuoritus päätyi kuitenkin tolppakutiin.

Erän puolivälin tienoilla nähtiin seuraava tapahtumien rypäs. Kun Greg Classen ja Matti Kuparinen lensivät minuutin välein jäähylle, pääsi Tappara pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Kuviossa näkyi selvästi Robert Kantorin poissaolo, mutta siitä huolimatta kotijoukkue onnistui hyödyntämään miesylivoiman. Kiekko pelattiin maalin edustalle, josta lopulta Ville Nieminen suti irtokiekon verkon perille Janne Ojasen syötöstä.

Ville Nieminen onkin ollut tällä kaudella selvä piristysruiske Tapparan peliin ja NHL-apu kantaakin kultaista kypärää joukkueen joukkueen parhaana pistemiehenä. Tällaista pistepottia ei Nieminen odottanut itsekään ennen kauden alkua.

- Tiesin, että mää pystyn tuomaan jotain, mutta meillä tää jääkiekko perustuu joukkueen toimintaan. Mää olen ollut niin onnekas, että mulle on ratkaisupaikat syntynyt. Mä oon onnekas, että pelaan hyvien jätkien kanssa.

Erityisen ihailtavaa on ollut Niemisen liike, vaikka kesäharjoittelu ei ole ehkä ollut parasta mahdollista.

- Emmätiä, ei putki kyllä kulje sillai, mutta se on toisaalta hyvä ettei putki kulje ettei koko ajan ylinopeussakoilla mennä, että kentällä näkeekin jotain.

Tappara vie, Ässät tasoittaa

Tappara hallitsi 2-1-maalinsa jälkeen ottelua lähes mielin määrin ja Ässät näytti putoavan kyydistä. Toisin kuitenkin kävi. Scott Langkow torjui kotijoukkueen yritykset ja porilaiset rankaisivat kolmannen erän alussa. Stefan Öhman joutui melko heppoisesti jäähylle tilanteessa, jossa kaksi sentteriä pitivät kiinni toisistaan aloituksen jälkeen. Öhman repäisi itsensä irti ja ässäpeluri kaatui.

Ässäylivoimaa ei ehditty pelaamaan kuin 17 sekuntia, kun Marko Kivenmäki järjesti oman näytöksensä. Kivenmäki toi kiekon hienosti alueelle ja tarjoili Greg Classenille täysin vapaan paikan takatolpalle. Kanukkisentteri ei erehtynyt, ja peli oli yllättäen tasan.

Ässät ja etenkin Marko Kivenmäki saivatkin ansaitsemaansa tunnustusta Niemiseltä.

- Niillä on niin hyvä ylivoimapeli. Kivenmäki järkkäs taas hienon paikan ja ne tasotti siinä pelin. Se on niin saatanan hyvä porukka toi Ässät. Ne pelaa hyvää systeemiä ja ne taistelee kaikista irtokiekoista hyökkäysalueella eivätkä anna mitään ilmaiseksi.

Tappara järjesteli kolmannessa erässä vielä paljon paikkoja, mutta ei saanut maalia. Jo varmalta näyttänyt jatkoaika meinasi vielä peruuntua kolmannen erän viimeisellä minuutilla kahteenkin kertaan. Ensin Ässät iski vastahyökkäyksestä, mutta ei päässyt ylärimaa lähemmäksi. Vastahyökkäyksestä Teemu Laine pääsi yksin läpi, mutta Langkow kesti.

- Kaveri pelasi tänään paremmin. Jos suoraan sanotaan, niin oli tosi hikinen piste. Maalivahti pelasi meille pisteen. Viimeisessä vaihdossa oli ylärima ja se olisi tuonut kolme pistettä, mutta se olisi ollut jo vääryys, kertoi Ässien valmentaja Mika Toivola ottelun jälkeen.

Saarista ei miellyttänyt kolmen pisteen menettäminen eikä Ringbomin ailahtelevainen tuomaritoiminta.

- Muutamia hetkiä oli, että olemme olleet aika kovilla tämän pelaamisen kanssa ja pelaajille alkoi tulla hetkellisiä nukahteluja ja vähän turhautumista. Kyllähän tuo tuntuu kovalta tuo valinta, että ensimmäisessä erässä kaikki kaatumiset palkitaan jäähyllä ja kolmannessa erässä ei tule kuin yksi jäähy. Ja se tulee joukkueelle ja pelaajalle, jolla on ollut kiekko juuri hallussa. Toivoisin johdonmukaisuutta, oli kuitenkin ratkaiseva hetki, pelaajien on hirmu vaikea pelata. Pelattiin kuitenkin yhtä maalia koko erä. Kyllä niitä estämisiä ja kiinnipitämisiä oli toiseenkin suuntaan.

Nieminen ratkaisee jatkoajalla

Jatkoaikaa ehdittiin pelata puolitoista minuuttia, kunnes ottelulle saatiin lopullinen ratkaisu. Ratkaisija löytyi ottelua hallinneesta kotijoukkueesta, kun Ville Nieminen sai kiekon vauhtiin Petri Kontiolalta, kiersi porilaispakin ja harhautti Scott Langkow’n. Näin ottelu päättyi tamperelaispelaajan riehakkaisiin tuuletuksiin. Maaliaan sankari ei onnistunut erityisemmin kuvailemaan ottelun jälkeen.

- Mulla loppu siinä tila kesken ja yritin, jos sen nyt saa nopeasti... en minä tiä... mulla oli silmät kiinni.

Niemiselle ratkaisu olisi kelvannut jo varsinaisella peliajalla, mutta jatkoaikaankin löytyi oma syynsä.

- Emmäätiä, kalliit liput. Pakko mennä jatkoajalle.

Kokonaisuudessakin kotijoukkueen peli on ollut uomissaan viime aikoina. Voittoja on alkanut tulla nihkeän alkukauden jäljiltä.

- Saatiin ehkä luovuutta takaisin pitkän kesän jäljiltä. Oli meillä vähän sellaisia käynnistymisvaikeuksia taktiikan ja syttymisen puolelta. Mutta tänään huomattiin, että tulimme neljällä ketjulla ja laajalla materiaalilla ja se oli meidän ase tänään, Nieminen jatkoi.

Myös Mika Saarinen oli tyytyväinen ottelun lopputulokseen ja tunnustusta sai myös vastustaja sekä kotiyleisö.

- Olen erittäin tyytyväinen jatkoaikavoittoon. Joukkueella on luonnetta ja pelaajat eivät anna periksi. Ässät pelasi juuri niin hyvin kuin me tiesimme, että he pelaavat. Meillä ei ollut ehkä henkinen valmius ihan kaikkia niiden pelistä pois, mutta olen tyytyväinen joukkueen suoritukseen.

- Yleisöä oli tänään mukavasti ja toivottavasti sitä on jatkossakin.

Ässien leirissäkään ei tappiota liikaa murehdittu, sillä saihan joukkue mukaansa yhden tärkeän pisteen. Toivola olikin päällisin puolin tyytyväinen.

- Tappara oli aktiivisempi, meillä painoi torstain peli jaloissa, istuttiin silloin puoli peliä jäähyllä ja pelattiin paljon alivoimaa ja pelattiin viidellä pakilla. En tiedä että näkyikö se, että Tappara pelasi keskiviikkona. Meillä ei ollut jalkoja, en tiedä johtuiko siitä, ettei päästy yli Tapparan hirveästä keskialueen blokkipelistä ja sumpusta.

- Siinä mielessä hyvä nousu meiltä, että saatiin kuitenkin piste ja noustua ylivoimalla tasoihin. Ja onhan piste aina piste, mutta paremmin pitää jatkossa pelata.

» Lähetä palautetta toimitukselle