Pata oli valttia Hakametsässä

Porin Ässät vahvisti asemiaan sarjakakkosena haettuaan ansaitun voiton Hakametsän perjantai-illassa. Kotijoukkue Tappara joutui nöyrtymään tiukan taistelun jälkeen lukemin 3-4 (2-1, 0-2, 1-1).

Porilaisten alkukauden menestys ei ole sattumien summa. Joukkue esiintyy kaukalossa energisesti ja tekee töitä suurella sydämellä. Valmennus on onnistunut kasaamaan toimivat kentälliset, jotka noudattavat tinkimättömästi joukkueen pelisuunnitelmaa.

Perjantai-illan spektaakkelissa oli molemmilla hetkensä. Patapaitojen peli oli selvästi paremmin koossa. Tekeminen joukkuetasolla oli kotijoukkuetta laadukkaammalla tasolla. Hyvä liike paineisti kirvesrintojen puolustusta aktiivisesti ja hyydytti vastustajan kontrolloidun pelinrakentelun totaalisesti.

Tappara ei saanut missään vaiheessa peliään sille tasolle, johon se maksimaalisesti pystyy. Illan käsikirjoitus perustui eroihin maalivahtipelissä, kurinalaisuudessa, pelinopeudessa ja joukkuepelaamisessa. Niiden hallinta tuotti Ässille ansaitun voiton.

Ässät dominoi kenttätapahtumia

Patapaidat aloittivat ottelun näyttävästi. Hyvällä liikkeelle onnistuttiin kääntämään pelin painopisten kotijoukkueen päätyyn. Tapparan maalilla Jani Nieminen joutui töihin toistuvasti. Korkealta aloitettu liikkuva karvauspeli hyydytti kirvesrintojen hyökkäykset täysin.

Ottelun avausosumaa ei tarvinnut odotella kuin reilun minuutin. Näyttävästi koko illan esiintynyt slovakkilaituri Tomas Zaborsky ajoi vasemmalta röyhkeästi kohti maalia. Tappara-pakki Jesse Turkulainen joutui alimpana miehenä nöyrtymään nerokkaan harhautuksen edessä. Yksilösuorituksen kruunasi nätti rystynosto Niemisen hanskakäden puolen yläpesään. Syöttöpinnat merkittiin Tapio Sammalkankaalle ja Kristian Kudrocille.

Tomas Zaborskyn kolmen tehopisteen iltapuhde oli porilaisvoiton takeena.

Tappara sai peliään järjestykseen, ja kenttätapahtumat tasoittuivat. Ässä-puolustaja Ville Uusitalolle sattui todellinen blackout avauserän 11.minuutilla. Rohkea nousu oman maalin kulmalta ja sitä seurannut hasardisyöttö tarjosi Kim Strömbergille miljoonan dollarin avopaikan. Tappara-laituri kiitti ja tasoitti pelin. Uransa ensimmäistä liigaotteluaan pelannut Ässä-vahti Juha Järvenpää oli tilanteessa statistin asemassa.

Ajassa 15.40 Ässien pistepörssin kärkinimi Tuomas Santavuori oli varomaton työvälineensä kanssa. Kotijoukkueen maalin takana sattuneessa episodissa maila kolahti Tappara-kippari Pekka Saravon kasvoihin. Jään punerruttua oli tuomiona 2+2 minuutin rangaistus korkeasta mailasta.

Kotijoukkueen ylivoima jauhoi reilun kahden minuutin ajan, kunnes Harri Ilvosen poikkisyötöstä Tuukka Mäntylä ampui lyöntilaukauksensa "onetimerina" Järvenpään mailakäden puolelta verkkoon.

Toista erää oli pelattu kolme minuuttia, kun Tappara-veskari Niemiselle tuomittiin kampitusjäähy. Porilaisten ylivoima tasoitti pelin Zaborskyn yllätettyä Niemisen pienestä kulmasta tulleella rannelaukauksella. Patrick Yetman ja Ryan Caldwell saivat syöttöpisteet.

Pari minuuttia ennen erän loppua Nieminen torjui helpohkosti sivusta tulleen laukauksen suoraan maalintekosektoriin, josta Yetmanilla oli helppo työ viedä patapaidat johtoon ennen viimeistä erätaukoa. Mika Niemi ja Zaborsky löydettiin maalin alustajiksi syöttöpisteiden muodossa.

Ässä-puolustaja Kudroc otti kakkoserän lopussa kampitusjäähyn, joka jatkui kolmannen erän alkuun. Jäähyn juuri umpeuduttua kirvesrinnat onnistuivat punnertamaan ottelun tasoihin Timo Koskelan tahtomaalilla. Antti Kangasniemelle merkittiin syöttöpiste.

Ässät ratkaisi ottelun vain minuuttia myöhemmin. Läpi ottelun pirteästi pelannut nelosketju rakensi ratkaisun. Sami Mutanen ja Severi Sillanpää loivat painetta kirvesrintojen maalille. Ketjun kolmas lenkki hyväraaminen Jesse Laaksonen väänsi irtokiekosta kauden kolmannella maalillaan vierasvoiton sinetin.

Henkinen valmistautuminen voiton takeena

Ässien valmentaja Pekka "Rocky" Rautakallio oli tyytyväinen taistelun tauottua.

– Illan teemana oli henkinen valmistautuminen. Ässillä on ollut viime vuosina huono historia täällä Tampereella, ja nyt haluttiin kurssiin muutos. Heitimme pelaajille haasteen, johon he vastasivat hienosti. Hyvän valmistautumisen kautta saatiin hyvä vire pelin alusta asti.

Illan lukuisiin porilaisonnistujiin kuului porilaisten maalia vartioinut Juha Järvenpää. Vakuuttava esitys ei jättänyt selittelyille sijaa.

– Fiilis on hyvä. Yritin pelata peruspeliä ilman mitään luksusta. Koetin pitää paketin kasassa. Perhosia oli ottelun alla vatsassa aika lailla, mutta yllättävän hyvin pystyin kontrolloimaan jännitystä ja ammentamaan siitä energiaa.

Tulevia haasteita 21-vuotias nuorukainen odottaa terveellä itsetunnolla.

– Olen valmiina pelaamaan aina käskyn käydessä. Sata lasissa jatketaan päivittäistä tekemistä. Nöyryys on avainasemassa.

Tappara-luotsi Sami Hirvonen esiintyi jälkipeleissä mietteliään oloisena.

– Päässä raksuttaa, ja virheitä on analysoitava. Niitä tuli paljon. Kaveri iski niistä tehokkaasti. Viisikot venyivät liikaa. Sen seurauksena Ässät sai pelitilaa.

Tappion karvaan kalkin suodattamiseen ei kirvesrinnoilla jää liikaa aikaa, sillä seuraava ottelu on vastassa jo huomenna.

– Huomenna on uusi päivä ja uusi mahdollisuus. Tästä pelistä on jälleen kaivettava oppia, pohti Hirvonen.

Tappara-puolustuksessa Tuukka Mäntylä urakoi jälleen isot minuutit. Totuttuun tyyliin mies oli jälleen monessa mukana.

– Pisteet ovat liigassa tiukassa. Joka ilta on pelattava hyvin. Tänään tehtiin aivan liikaa virheitä, jotta pisteiden saamiseen olisi ollut edes mahdollisuuksia.

Tapparan liigakausi jatkuu huomenna lauantaina vierailulla Hämeenlinnaan. HPK isännöi kiihkeää taistelua Hämeen herruudesta. Ässät saa kotiareenalleen vieraita Helsingistä. Sytyttävässä liigan klassikko-otteluihin luettavassa kamppailussa pistemetsästykseen saapuu sarjakolmonen HIFK.