Tapparan vuoro hakea pisteet

SaiPan alkukauden kotitaika on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Tänään pisteet Kisapuistosta kävi hakemassa Tampereen Tappara, joka samalla jatkoi voittoputkeaan. Tappara on nyt voittanut viisi peliä peräkkäin ja se nousikin sarjataulukossa ohi SaiPan kuudenneksi.

Ottelun alku noudatti samaa kaavaa kuin kolme edellistäkin Kisapuistossa pelattua koitosta. Vierailijat tulivat kovaa alkuun ja SaiPa vikisi kun sitä vietiin. Kiekkoa kaivettiin ensimmäisen kerran Tomas Duban takaa, kun ottelua oli pelattu noin kaksi minuuttia. Kotijoukkue väisti kuitenkin vielä luotia, sillä tänään onnistunut päätuomari Juha Pajunen hylkäsi osuman oikeutetusti potkumaalina.

Kotiyleisö tuskin oli kerinnyt lopettaa helpottunutta huokaustaan, kun Tappara iski uudelleen. Tällä kertaa maali tehtiin oikein konstein. Janne Ojanen voitti hylättyä maalia seuranneen aloituksen ja pienen pyörityksen ja kahden Duban hyvän torjunnan jälkeen Ojanen itse taisteli kiekon maaliin Harri Tikkasen estelyistä huolimatta. Jos joku luuli, että tästä maalista kotijoukkue heräisi taistelemaan, oli hän täysin väärässä.

Tappara painoi peliään kotijoukkueen seisoessa SaiPan päätyyn ja rakenteli tilanteita kohti Duban vartioimaa maalia. Duba kuitenkin kesti kunnes viidentoista minuutin kohdalla joutui antautumaan. Pekka Tirkkonen jätti alivoimalla kiekon omien b-pisteiden väliin kuin tarjottimelle Esa Pirnekselle, joka laukoi sen varmasti ylänurkkaan.

Fortuna yritti auttaa SaiPan mukaan

Vain hetki Tapparan maalista eteenpäin ja Sputnikitkin saivat kuparisensa rikki. Mika Kauppinen laukoi kiekon ränniin ja Mika Lehto lähti pysäyttämään sitä. Kiekko kimposi kuitenkin pleksin reunasta suoraan Teemu Riihijärven lapaan ja hän siirsi sen tyhjään maaliin. Tässä vaiheessa jällen tunnelma hiukan nousi ja toivo alkoi elää uudelleen.

Sepä olisikin ollut liian hyvää jos SaiPa olisi tasoittanut pelin. Pari minuuttia edellisestä maalista ja Pekka Saravo lämäsi siniviivalta kiekon aivan yläkulmaan ohi Duban. Maaliin teki täydellisen maskin SaiPa-puolustaja Antti Weckström, joka seisoi yksinään suoraan kiekon ja Duban välissä. Tästäkään maalista ei pitkään vierähtänyt vaan heti seuraavassa vaihdossa Riihijärvi kavensi pelin. Tikkanen purki kiekon hätäisesti omalta alueeltaan, mutta onnekkaasti se pomppasi yli Tappara-pakin lavan. Näin Riihijärvi pääsi läpi ja ohitti Lehdon päättäen maalirikkaan ensierän.

Tappara jatkaa maalintekoaan

Miska Kangasniemen ensimmäisen erän lopussa ottama jäähy oli ottelun kannalta ratkaiseva. SaiPan pelatessa ylivoimaa esitti Lehto ottelun parhaan sekä tärkeimmän torjunnan. Machulda passasi poikki kentän takatolpalle nousseelle Tikkaselle, mutta Lehto venytti patjansa eteen. Kangasniemen jäähyn lähestyessä loppuaan unohtivat saipalaiset varmistuksen ja näin hän pääsi Barkovin avauksesta nokikkain Duban kanssa. Kiekko tolpan kautta sisään ja tilanne 4-2.

Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpikin ylisti torjuntaa lehdistötilaisuudessa.

- Lehto teki tänään ottelun tärkeimmän pelastuksen tärkeässä paikassa. Siitä jos SaiPa olisi maalin tehnyt niin peli olisi ollut tasan 3-3. Torjunnan jälkeen pääsi Kangasniemi vielä läpi ja peli olikin 4-2 meille, Rautakorpi kehui Lehtoa.

Maalin jälkeen peliin tuli hienoinen suvantovaihe, mutta pääasiassa pyörittiin kuitenkin SaiPan päädyssä. Kotijoukkueen pienikokoiset pakit olivat vaikeuksissa varsinkin Tapparan isojen nelosketjun miesten kanssa ja se kenttä tekikin vieraiden seuraavan maalin. Kimmo Koskenkorvan ja Arto Kukin syötöistä teki Marko Mäkinen maalin edestä viidennen osuman vierasjoukkueelle. Noissa numeroissa lähdettiinkin toiselle tauolle latailemaan akkuja viimeiseen erään.

Hetken rynnistys ei auta

Kolmannen erän alkuun SaiPa sai totutusti pientä pyöritystä aikaiseksi kun putki alkoi kulkemaan. Kavennusmaalinkin työ mylläkkä toi, kun Joni Yli-Torkko passasi päädystä b-pisteen kaarelle tulleelle Kalle Kermanille, joka iski kiekon ohi Lehdon. Maalin perään sai Mikko Luoma vielä jäähyn ja sen aikana olisi kotijoukkueen pitänyt iskeä, jos olisi haluttu jännittävä loppu.

Silloin astui jälleen esiin hyvin pelannut Lehto.

Tänään todella vaisu kultakypärä Vladimir Machulda sai kiekon maalin takaa b-pisteen kaarelle, kerkesi asettelemaan kiekon ja laukoi, mutta Lehto koppasi kiekon kiinni. Siinä vaiheessa olisi varmaan kuulunut pelaajien selkärangan rusahdus jos yleisö ei olisi huutanut pettymystään niin kovasti.

Loppuerässä ei SaiPaa enää hirveästi kiinnostanut pelata ja varsinkaan puolustaa. Tappara tekaisi vielä kolme maalia neljään minuuttiin. Tekijöinä olivat Marko Ojanen, Jussi Tarvainen sekä illan toisen osumansa tehnyt Mäkinen. Mäkisen maalin jälkeen sai Duba jo tarpeekseen kenttäpelaajien pelleilystä ja halusikin pois maalilta, mutta palasi kuitenkin veräjänsä suulle. Lopussa molemmat joukkueet vain pyörivät ympäri kenttää, kumpaakaan ei juuri kiinnostanut mitä tapahtuu kunhan ei loukkaantumisia tullut.

”Nyt eletään vaikeita aikoja”

SaiPan valmentaja Petri Skriko oli ymmärrettävästi allapäin lehdistön edessä. Kauden tavoitteena ollut kotipelien parantaminen ei ole viime aikoina onnistunut vaan ne ovat syöksyneet hälyttävästi kohti viime kauden pelejä.

- Nyt eletään vaikeita aikoja. Ei onnistuta oikein missään vaan otteita vaivaa pelko ja paniikki. Uutta nousua lähdetään rakentamaan ja vielä ollaan kuitenkin (playoff-)viivan yläpuolella. Kyllä vielä uskotaan nousuun, homma on toiminut aikaisemminkin ja toimii vielä myöhemminkin. Ei joukkueen liikekään ole kadonnut, se pitää vaan harjoittelemalla kaivaa esiin, mietiskeli Skriko.

Rautakorpi puolestaan oli tyytyväinen tämän illan peliin.

- Liike ja pelitapa oli pääsääntöisesti hyvää tänään. Kausi on puolivälissä ja hyvään päin ollaan menossa. Parannettavaa löytyy kuitenkin vielä. Ei tällä liikkeellä enää tammikuussa - puhumattakaan maaliskuusta - oteta montaakaan voittoa. Toinen mitä pitää parantaa on ylivoimapeli. Pelaajat on nyt alkaneet uskoa itseensä ja sitä kautta on voittoja alkanut tulemaan. Ei tässä mitään poppakonsteja olla käytetty, Rautakorpi analysoi peliä ja tulevaa.