SaiPan kiri toi pisteen

SaiPa ja Pelicans tarjosivat vähälukuiselle lappeenrantalaisyleisölle maalirikkaan ja vaiheikkaan ottelun. SaiPa nousi kahteen otteeseen kolmen maalin takaa-ajoasemasta rinnalle ja taiston päätyttyä pisteet jaettiin tasatuloksella 5-5.

Heti ottelun alusta oli nähtävissä varsinkin kotijoukkueen pelissä tietynlainen flegmaattisuus ja ehkäpä jopa pieni ylimielisyys. Ero tiistaiseen HIFK-peliin oli päätä huimaava. Tilanteisiin mentiin puolivauhdilla eikä kaikkea yritystä viitsitty antaa. Poikkeuksena oli viime aikoina hyvin pelannut nuoriso-osasto, joka jaksoi vääntää koko ottelun ajan.

- Puhuttiin joukkueen kanssa ennen peliä, että nyt on meille harvinainen tilanne ja ollaan ennakkosuosikkeja otteluun ja lähetään pelaamaan yksinkertaista kiekkoa, SaiPan valmentaja Petri Skriko kertoi.

- Se ei kuitenkaan näkynyt pelissä.

Kun vierailijat viitsivät pelata ja yrittää vähän vauhdikkaammin, niin maaliinhan se johti. Toni Koivunen pääsi laidalta läpi ja täräytti kiekon ohi Jarmo Myllyksen. Esityön maaliin tekivät Olli Julkunen ja ensimmäistä otteluaan Pelicans-paidassa pelannut Miikka Jäske. Jäske ei tosin kiekkoon koskenut vaan taklasi irtokiekkoon kurkottaneen Juha Pursiaisen nurin, jolloin Koivunen pääsi läpi. Syöttöpisteen sekä ensimmäisen liigapisteensä hän kuitenkin sai.

Muutama minuutti tämän jälkeen Jani Keinänen pääsi karkuun kulmassa mailansa menettäneeltä Matti Hanalta ja Keinänen ohitti Myllyksen jäänuoliaisella lähietäisyydeltä. Syöttäjinä Jari Kauppila ja Joni Tuominen.

Toisessa päässä kaukaloa ei juuri vaarallisia tilanteita nähty, vaikka isännät pääsivät pelaamaan ylivoimalla kahteen kertaan. Carl Grahn joutui venymään vain kerran, kun Kalle Kerman pääsi laukomaan vapaasti ranteella, mutta Grahn nappasi kiekon räpyläänsä.

Nuoret yrittävät herättää SaiPan

Toinen erä muistutti hyvin paljon ensimmäistä ja pelilliset hienoudet loistivat poissaolollaan. Petr Sachlin tehottomat kiemurat erottuivat aina välillä joukosta, mutta muuten isäntien peli oli vaisua ja Kaanit keskittyivät roiskimaan kiekkoa keskialueella ja iskemään vastaiskuja.

Maaleja erässä kuitenkin nähtiin. Koivunen sai hyvän syötön maalin takaa Jäskeeltä ja hän iski joukkueensa kolmannen maalin ajassa 32.26. Toisen syöttöpisteen sai tänään hyvin pelannut Santeri Heiskanen.

- Jäske on meillä try-outilla jouluun saakka. Pesti on ollut jo pitkään vireillä, mutta hänen polvivammansa viivästytti asioita. Tänään hän pelasi kuitenkin erinomaisesti, Pelicans-käskijä Petteri Sihvonen kertoi Jäskeestä.

Pari minuuttia Koivusen maalista eteenpäin ja asiat näyttivät SaiPan kannalta vielä heikommalta, kun kapteeni Mika Kauppinen sai rangaistuksen korkeasta mailasta.

Pelicans-ylivoima avitti kuitenkin ja onnistui jotenkin sähläämään siten, että Sami Kaartinen ja Ville Koho pääsivät ylivoimahyökkäykseen yksinäistä puolustajaa vastaan. Kaartinen syötti kiekon yli heittäytyneen puolustajan mailan ja Koho laukoi suoraan kiekon ohi Grahnin.

Tästä vain pari minuuttia ja ottelussa hyvin pelannut Tuomas Vänttinen laukoi lähietäisyydeltä paluukiekosta uransa ensimmäisen liigamaalin. Kapteeni Kauppinen noukki kiekon talteen ja hymy nousi muidenkin kotijoukkueen pelaajien kasvoille.

Hymy kuitenkin hyytyi nopeasti, kun Lasse Jämsen yllätti jotenkin Myllyksen. Ilmeisesti päädystä lauottu kiekko meni Jamon selän kautta maaliin ja erätauolle mentiin vierasjoukkueen 4-2-johdossa.

Loppukiri tuottaa tuloksen

Moni kotijoukkueen kannattaja hautasi toiveet pisteistä jo alle minuutin kolmannen erän pelaamisen jälkeen. Tommi Hannus nousi laidalta ohi Jussi Pekkalan ja laukoi kohti Myllystä, joka torjui kiekon eteensä. Hannus luisteli maalille ja hänen jarruttaessa kiekko meni maaliin hänen luistimestaan. Tuomari Tero Toivola tarkisti tilanteen vielä videolta, vaikka kyseessä oli päivänselvä maali.

- Viiskytä minuuttia pelattiin tämän kauden parasta peliä, Sihvonen yllätti ainakin kirjoittajan kommentillaan.

SaiPa ei lannistunut aivan täysin tuosta maalista, mutta heikolta näytti, kun Pelicans vain purki kiekkoa koko ajan alueeltaan eleettömästi saipalaisten pyöriessä epätoivoisesti kulmissa.

Toivo paremmasta heräsi, kun Petr Sachl kieputti vastustajan puolustajan ja maalivahdin täysin solmuun ja nosti kiekon maaliin. Tässä vaiheessa peliä oli jäljellä noin kahdeksan ja puoli minuuttia.

Maalista alkoi melkoinen lumivyöryefekti, jossa SaiPa sai hurmoksen päälle ja Pelicans meni täysin paniikkiin. Paniikkiin ei auttanut edes heti maalin jälkeen otettu aikalisä. Loppuerässä ei sputnikien päädyssä juuri pelailtu vaan peli pyöri toisessa päässä.

Viisi minuuttia myöhemmin Pekkala nosti SaiPan maalin päähän Timo Hirvosen ja Matti Hanan esityön päätteeksi iskemällä maalin kulmalta kiekon ohi Grahnin. Lumipallo sai lisää lunta pintaansa ja kiri sen kuin kiihtyi koko ajan.

Myllys luisteli maaliltaan pois aikalisän jälkeen, kun ottelua oli pelaamatta pari minuuttia. Pitkän pyörityksen jälkeen tasoituksen laukoi Kalle Kerman Petri Kokon hyvän poikittaissyötön jälkeen. Viimeinen minuutti mentiin varovaisesti molempien joukkueiden varmistaessa pistettä.

Jatkoajalla Toivola tarjosi voittoa Pelicansille viheltämällä Kermanille täysin käsittämättömän rangaistuksen tämän nostaessa vastustajan mailaa. Muuten heikon ottelun pelannut Myllys piti kotijoukkuetta pystyssä ylivoiman ajan tekemällä pari hyvää torjuntaa.

Värikkäiden tapahtumien pisteet siis jaettiin lukemin 5-5.

- Tämä oli meille jo kolmas tasapeli putkeen, mutta jätti kaikista kitkerimmän maun. Nyt täytyy olla tyytyväinen edes pisteeseen. Aika kaksinaiset tunteet jäi pelistä, Sihvonen totesi.

- Meidän vuoristorata näköjään jatkuu, mitäköhän huomisesta tulee, kyseli Skriko vähän epätoivoisena.

Huomion arvoista pelissä oli, että Pelicansin puolustaja Ossi-Petteri Grönholm oli jäällä jokaisen SaiPan maalin aikana ja hänelle kirjattiin tänään teholukema –5. Lähes päinvastainen lukema oli Tuomas Immosella, jolla kirjattiin +3.