Kotijoukkue aloitti ottelun tutulla tavalla. SaiPa loi ottelun ensimmäiset hyökkäykset, mutta silti kiekko löytyi ensimmäisenä Juha Kuokkasen selän takaa, jo puolen minuutin pelin jälkeen. Pasi Saarela ajoi maalille ja kiekko ajautui selällään olleen Kuokkasen alle. SaiPa-puolustajien odotellessa vihellystä Sami Torkki nosti irrallaan olleen kiekon rauhassa verkon perille. Maalin jälkeen Lukko jatkoi painostusta, ja ajoittain näytti siltä kuin kotijoukkueen pakeilla olisi ollut lisäpainot jaloissaan. Siinä määrin helposti lukkolaiset painelivat Sputnik-pakkien ohitse.
Aktiivisempi Lukko siirtyi kahden maalin johtoon erän puolivälissä. Lukkopuolustaja putsasi kiekon puolustusalueelta roikkusyötöllä ja Robert Kron kilpasi kiekon perään Bombicin kanssa. Bombicin ottaessa Kronin koukkuun, pelasi kokenut NHL-veteraani siitä huolimatta mailansa vapaaksi ja heitti poikittaislätyn Marian Cisarille, jonka vedon Kuokkanen torjui. Kron ehti kuitenkin ensimmäisenä reboundiin ja siirsi pelivälineen hallitusti verkon perille.
Kotijoukkue tarjosi vieraille heti maalin perään mahdollisuutta lisäosumaan, kun Vaic otti kakkosen estämisestä. Lukon ylivoima oli tehotonta, kuten myös seuraavan jäähyn eli Teemu Riihijärven kakkosen aikana. Riihijärvi taklasi Jason Ulmeria nurkassa ja sai tilanteesta 2+10 minuuttia selästä taklauksesta. Tilanteesta teki ehkä pahemman näköisen pelaajien 20 sentin ja lähes yhtä monen kilon kokoero kuin taklauksen lujuus.
Lukko hallitsi erää niin selkeästi, että SaiPalla ei ollut oikeastaan yhtään selkeää maalintekopaikkaa. Ainut ”läheltä piti” –tilanne syntyi kun joukkueen nelosketjussa pelannut Kalle Kerman ohjasi siniviivalta heitetyn syötön sivurautaan.
Duunareilla tilipäivä
Jos oli SaiPa ensimmäisessä erässä altavastaajana, niin toisessa erässä kelkka kääntyi täysin. Kotijoukkue tuli heti erän alussa sykkeellä ja laitoja rymistellen. Joukkue sai erän alkuun ylivoiman, kun Vuorio nosti rännikiekoksi tarkoitetun syötön katsomoon. Tuon ylivoiman aikana SaiPa sai otteen pelistä, vaikka paras maalipaikka olikin Lukon Torkilla. Hetki ylivoiman päättymisen jälkeen Aki Uusikartano käytti kiekkoa Vuorion maalin oikeassa ristikossa ennen kuin Sputnikit tasoittivat.
Joukkueet pelasivat neljällä neljää vastaan kunnes Saipa tuli täysilukuiseksi. Joni Yli-Torkko sai kiekon oikeassa laidassa, nousi röyhkeästi vauhdilla ohi Lukko-puolustajan maalille ja toimitti kiekon ranteella takanurkkaan. Maalin jälkeen Skriko siirsi nelosketjussa ensimmäisessä erässä aloittaneen Yli-Torkon kolmosketjuun Riihijärven ja Kauppisen rinnalle.
Maalista innostuneena SaiPan vanha herra, Pekka Tirkkonen, loi itselleen kaksi maalipaikkaa minuutin sisään, mutta ensimmäisellä kerralla kiekko nousi reilusti maalin yli ja toisella kertaa Vuorio veti pitemmän korren.
Tasoitusmaalista vastasi erän puolivälissä Aki Tuominen, jonka raudanluja siniviivalämäri löysi tiensä aivan maalin ylänurkkaan. Passin maaliin antoi Lukon Robert Kron, joka ohjasi rännikiekon laidasta suoraan viivalla olleelle Tuomiselle. Tuomaristo onnistui löytämään maaliin kuitenkin kaksi saipalaissyöttäjää!
Tuomisen maalista ehti kulua vain kolme minuuttia kun SaiPa huudatutti 2800:aa lumipyryn läpi paikalle saapunutta faniaan jälleen. Painostuksen jälkeen Uusikartano löysi poikittaissyötöllä Teemu Riihijärven, jonka veto upposi Vuorion suojuksien kautta verkon perille. Tämä riitti Ismo Lehkoselle, joka vaihtoi maaliin Petri Vehasen herättääkseen joukkueensa. Veto onnistui, sillä hyvistäkin paikoista huolimatta kotijoukkue ei enää maalin tekoon pystynyt.
Hyvin ottelun tuominnut Hannu Henriksson antoi loppuerän aikana vielä kuusi jäähyä, joista suurimmat minuutit keräsi David Schneider, joka sai 2+10 minuuttia taklattuaan Joni Yli-Torkkoa.
Pisteet kiinnostaa kumpaakin
Lukko sai hyvän otteen peliin päästyään pelaamaan ylivoimalla heti viimeisen erän alusta. Siitä huolimatta SaiPa oli lähempänä seuraavaa maalia. Uusikartano kahvitti Vehasen jo ulos maaliltaan, mutta ajautui niin pieneen kulmaan, että veto liukui kymmenensentin päästä maaliviivasta läpi maalialueen.
Lukon todellinen takaa-ajo alkoi seitsemännellä minuutilla kun ykkösketjun pitkän pyörityksen päätteeksi Quinn Hancock käytti kiekon SaiPan maalin tolpassa. Erän puolivälissä sankarin roolia tarjottiin Pasi Saarelalle rangaistuslaukauksen muodossa. Lukon pelatessa ylivoimaa hyökkäysalueellaan, saipalainen laukaisi jäällä olleen kypärän suoraan kohti viivamiehenä pelannutta Kronia, ja tästä tuomittiin vierailijoille rangaistuslaukaus, vaikka kotiyleisö ei oikeaa vihellystä oikein sulattanutkaan.
Kultakypärä Saarela yritti löytää kiekon mentävää aukkoa Kuokkasen längistä, mutta epäonnistui yrityksessään. Saarelan kanssa yhtä lähellä maalin tekoa oli Aki Tuominen, joka purjehti saman alivoiman aikana läpi kentän, ja vain Vehasen loistava mailakatko pelasti neljännen maalin synnyn.
Vehanen venyi vielä enemmän seuraavassa tilanteessa. Raumalaisvahti torjui ensimmäisen vedon kypärällään, mutta jostain syystä Henriksson ei viheltänyt peliä poikki. Kiekko ajautui kaarien väliin Teemu Virkkuselle, jolla oli tyhjä maali edessään. Virkkunen laukoi alle tuopin korkuisen vedon, johon Vehanen venytti itsensä uskomattomasti kiekon eteen ”Olaf Kölzigmäiseen” –tyyliin.
Lukko jatkoi painostustaan kohti erän loppua, ja kotijoukkue iski vastaiskuja aina kun sai paikan. Rauman pojat pääsi pelaamaan ottelun viimeiset neljä minuuttia lähes kokonaan ylivoimalla Hulkkosen ja Yli-Torkon otettua jäähyt perä perää, mutta eivät pystyneet tasoittamaan peliä hurjasta yrityksestä huolimatta.
Paras paikka ilmaantui kultakypärä Saarelalle, joka veti suoraan Kronin hienosta poikittaissyötöstä sivurautaan maalin oltua jo tyhjänä. Muut Lukon yritykset kilpistyivät joko Kuokkaseen tai SaiPan puolustukseen, jotka kummatkin saivat kotiyleisöltä vahvan tuen äänekkään kannustuksen muodossa.
Yhteenvetoa
SaiPan ulkomaanvahvistusten pelattua näkymättömän ottelun ratkaisijoiksi nousivat joukkueen ”haalariosaston” miehet. Kolmosketjun laiturit Yli-Torkko ja Riihijärvi aloittivat ja lopettivat maalinteon Mika Kauppisen raataessa edellisten herrojen välissä. Etenkin Yli-Torkko oli kaiken aikaa näkyvillä. Hänen siirtonsa kolmosketjun laitaan tuntui herättävän myös Kauppisen ja Riihijärven todella hyvään. Kolmosketjun ollessa jäällä kaksi asiaa oli aina varmaa: laidat paukkuivat ja luistin liikkui. Selkeästi SaiPan paras ketju tänään. Tätä duunariketjua tuki hyvin puolustaja Aki Tuominen, joka saalisti maalinsa lisäksi syötön Riihijärven voitto-osumaan.
SaiPan ulkomaalaiskaarti oli illan ottelussa heikko. Vaic ja Machulda väläyttelivät silloin tällöin, mutta aikaisemmasta vireestä oltiin kaukana. Cipruss ei tuonut mitään uutta Tirkkosen ja Machuldan rinnalle, joten olisikohan sopivaa palkita Yli-Torkon huimat kotipelit seuraavassa pelissä pelipaikalla ykkösessä? Jos ei muuten niin fyysisyyttä hän toisi ykkösketjuun aivan erilailla kuin Cipruss.
Lukosta parhaiten toimi ykköskenttä Torkki-Hancock-Saarela, vaikkei kultakypärä Saarelalla ollutkaan paras viimeistelyvireensä kohdallaan. Hancock oli aloituksissa kentän kuningas ja Torkki taas Lukon Yli-Torkko. Maalissa aloittanut Vuorio ei pettänyt joukkuettaan, mutta pelin puolivälissä maaliin vaihdettu Vehanen esitti silti astetta varmempia otteita. Robert Kron vaikutti juuri niin hyvältä kuin häntä on mainostettu, ja vaikkei yhteispeli ketjukavereiden kanssa vielä täysin toiminutkaan, oli selkeästi huomattavissa, että tämä NHL-konkari tulee auttamaan Lukkoa vielä paljon.