Kovaa vääntöä alusta loppuun

LIIGA / Raportti
SaiPan ja Kärppien välinen kohtaaminen tarjosi hyvää kiekkoviihdettä. Molemmat joukkueet taistelivat ja väänsivät ansiokkaasti. Peliin mahtui niin komeita maaleja kuin kovia taklauksiakin.

Jo pelin alku antoi odottaa miellyttävää kiekkoiltaa. Joukkueet liikkuivat terävästi ja molemmat olivat selvästi lähteneet voittamaan taistelevalla pelillä. SaiPa sai ensin mahdollisuuden avausmaalin tekemiseen, kun Mikko Lehtonen päätti niistää Tuomas Vänttisen nenän kulmauksessa. Lehtosen kaksiminuuttisen aikana SaiPa tulitti armottomasti kohti Niklas Bäckströmin maalia. Tällä hetkellä kiekko ei kuitenkaan pompi SaiPalle ei sitten minkään vertaa. Kahdesti Bäckström oli sellaisessa maskissa ettei kiekkoa nähnyt, mutta ensin olkapää ja sitten kypärä olivat kiekon tiellä.

Ja kun kiekko ei pompi toiselle niin sitten se tottakai pomppii toiselle. Sakari Palsola voitti aloituksen, Lehtonen laukoi viivasta ja maalin edessä ollut Antti Aarnio seisoi oikeassa paikassa, sillä kiekko kimmahti miehen varusteista Jarmo Myllyksen selän taakse. Maalista kului vain kaksikymmentä sekuntia, kun Kärppien ehdoton ykkönen Jari Viuhkola syötti upeasti ja Brad Smyth ohjasi maalin edestä lukemiksi 0-2.

Aikalisä auttoi

Maalin jälkeen Heikki Mälkiä herätteli kotijoukkuetta ottamalla aikalisän. Aikalisä teki tehtävänsä, Kärppien rynnistys saatiin poikki ja SaiPa pääsi jälleen peliin mukaan. Keltapaidat taistelivat ja väänsivät ansiokkaasti, mutta maalipaikkoja ei paljoa ollut. Mälkiä olikin pelin jälkeen tyytyväinen juuri taisteluun.

- Meiltä peli alkoi mahdollisimman huonosti, nopee 2-0 ja kuitenkin sieltä sitten tultiin hyvin peliin mukaan. Ja ei tuosta voi sanoa kuin että hieno taistelu.

Erän lopulla tuo hyvä taistelu toi kuitenkin vihdoin palkinnon. Tuon palkinnon sai tuuletuksesta päätellen juuri oikea mies. Pasi Nielikäinen toi kiekon vahvasti hyökkäysalueelle ja syötti upeasti maalin eteen. Siellä Tuomas Vänttinen jätti kiekon takaa tulleelle Eetu Qvistille. Qvist laukoi vastakiekkoon ja ylämummo heilahti. Nuoren sentterin ensimmäinen liigamaali oli komeaa katseltavaa ja niin olivat tuuletuksetkin.

Tasainen toinen erä

Tärkeän kavennuksen jälkeen oli odotettavissa kovaa kotijoukkueen kirimistä. Mutta erän alussa onnistuikin Kärpät. Brett Lieversin kenttä sai pelin pyörimään Myllyksen tontin nurkille ja Janne Pesosen tahtomaali kruunasi vaihdon. Pesonen kauhoi kiekon mahallaan maaten takarautaan, kun Petteri Nokelainen ei saanut pidettyä Pesosen mailaa. Kolmannen maalin jälkeen Kärpät sai pari hyvää paikkaa Viuhkolan ketjun järjestämänä.

Hieman ennen erän puolta väliä SaiPa kampesi jälleen mukaan peliin. Hyvin läpi ottelun pelanneet Kalle Kerman ja Joni Yli-Torkko järjestivät avopaikan Jussi Pekkalalle. Ajoittain haparoiden pelannut Pekkala ei epäonnistunut tyhjän maalin edessä vaan nosti kiekon maaliin. Loppuerä oli kuten koko ottelukin, tasaista pelaamista.

Yksi ikäväkin tapahtuma sattui, kun taklaava Matti Hana lensi kaatuneen kärppäpelaajam yli naama edellä laitaan. Onneksi tilanteesta selvittiin vain verilammikolla siniviivan päällä.

Smyth-Viuhkola-Tenkrat

Jos alkoi toinen erä hyvin Kärppien kannalta niin nyt terävänä oli SaiPa. Nokelainen vei puhtaasti hyökkäyspään aloituksen ja Pekkala laukoi ranteella. Kiekko Kermanin syliin, Kalle reagoi nopeasti ja selkä maaliin päin käänsi pikkumustan Bäckströmin taakse. Maalin jälkeen tapahtui yksi Mälkiän mainitsemista löysistä hetkistä. Omassa päässä pelattiin hieman uneliaasti ja Petr Tenkrat parkkeerasi maalin kulmalle. Kulmaväännön jälkeen Smythin syöttö Tenkratin lapaan ja kiekko maaliin, hieno maali ottelun parhaalta ketjulta.

Takaa-ajoasemaan jällee joutunut SaiPa ei vieläkään suostunut luovuttamaan, vaan alkoi jälleen vimmatun taistelun kohti tasatilannetta. Parhaat paikat tulivat Petri Kokolle ja Ville Immoselle. Kokon laukaus osui puolustajan jalkaan ja Immonen laukoi avopaikasta ohi. Kärpät keskittyi lähinnä purkukiekkoihin ja raskas viikko näkyi heikentyneenä liikkeenä. Kari Heikkilä antoi tunnustusta niin omille kuin SaiPallekin.

- SaiPa taisteli hyvin. Täytyy sanoa että tarjos kyllä kovan vastuksen. Ja mun mielestä oli hyvä tasoinen jääkiekko ottelu.

- Meille tärkeä vierasvoitto ja kumminkin tälle reissulle, kun ollaan kumminkin keskiviikkona lähdetty liikenteeseen ja Turussa oli semmonen tyhjän tahkon pyöritysilta. Niin tänään saatiin siihen virtaa enemmän ja kumminkin kaks pistettä kahdesta vierasottelusta niin se on hyvä.

Viimeisen viiden minuutin aikana SaiPan valmennus sotki ketjuja ja pakkipareja pelin tasoihin saamiseksi. Painetta Kärppien päätyyn saatiinkin, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan. Sitten tuli aika ottaa maalivahti pois, Myllys luisteli aitioon, mutta vain hetki siitä ja illan ykköset namuttelivat kiekon tyhjään maaliin. Tällä kertaa maalin sai viimeistellä kultakypärä Viuhkola.

3-5 ja homma jatkuu

Pelin parhaat löytyvät molemmista joukkueista varsin helpolla. Vierailijoista ylivoimaiset ykköset olivat Viuhkola, Smyth ja Tenkrat. Maalien lisäksi kolmikko loi lukemattomia vaarallisia tilanteita ja kilauttipa kultakypärä Viuhkola kiekon kerran ylärimaankin.

Kotijoukkueesta esiin nousivat hyvin pelanneet Kerman ja Qvist, sekä jälleen pari vastustajaa levyksi rullannut ihmiskuula Yli-Torkko. 1+1 tehoistaan huolimatta Jussi Pekkalan pelaamisesta jäi jotenkin epävarma kuva ja Antti Bruun tuntui olevan ajoittain pahasti ulkona muiden ajatuksista.

Kärpät ansaitsi voittonsa, ehkä juuri terävämmän viimeistelynsä ansiosta. Parempi voitti, mutta ei toki helpolla, eräälle Kärppien pelaajalle tuotti tuskaa saada pelikassi linja-autoon, sen verran puhki oltiin.

Heikki Mälkiä kiteytti ratkaisun hyvin.

- Pienet asiat ratkasee. Kyllähän meille tuli aika karkeita yksittäisiä löysiä hetkiä mistä Kärpät taitavana joukkueena käytti ne kyllä erittäin hyvin hyväkseen. Siinä oli kyllä ottelun ratkaisu meidän puolelta.

Pelin jälkeen spekuloitiin myös mahdollisilla muutoksilla ennen tammikuun siirtorajan umpeutumista.

- Joidenkin pelaajien työmoraaliin ja asenteeseen en ole täysin tyytyväinen. Katotaan mitä sillä puolella sitten tapahtuu, kertoili Mälkiä.

- Vielä on vapaamatkustajia mukana ja siihen en ole tyytyväinen, jatkoi Mälli.

- Meille voi tulla muutoksia ja siitä täytyy keskustella tossa ja monenlaista puhelinliikennettä on ollut. Mutta mitään varmaa ei ole. Meillä tehdään näitä päätöksiä kokoajan sen mukaan miten ne peilaavat ensi kauteen, kommentoi toimitusjohtaja Ilkka Kaarna mahdollisia muutoksia.

Parin vuoden takaiseen parhaat pois hommaan ei olla kuitenkaan lähtemässä sillä siihen ei ole tarvetta lopetti Kaarna.

» Lähetä palautetta toimitukselle