JYP otti ansaitun vierasvoiton

Kahdeksan tappion rasittamana Lappeenrantaan tullut JYP ei antanut menneiden häiritä, kun nihkeän alkukauden pelannut SaiPa kaatui Kisapuistossa luvuin 2-3. Ottelu alkoi vauhdikkaasti, mutta tahti hyytyi toisen erän lopun jäähysuman myötä melkoiseksi asemasodaksi. Vierailijat tekivät kaikkensa pitääkseen johtoasemansa loppuun asti, eikä SaiPa löytänyt konsteja vastustajan puolustusmuurin murtamiseen.

Ensimmäisen erän alkuminuutit antoivat odottaa hienoa kiekko-ottelua. Ottelu aaltoili kovavauhtisena päädystä päätyyn, eikä laukauksia ja taklauksia säästelty puolin eikä toisin. SaiPan etsikkoaika tuli, kun ottelun alkupuoliskolla hyvin tuominnut päätuomari Teemu Salminen passitti erän puolessavälissä kaksi JYP-peluria peräjälkeen jäähyaitioon. Kotijoukkue pyöritti ylivoimapeliään näyttävästi Kalle Kermanin johdolla, mutta todellisia maalintekopaikkoja ei nähty. Vähät maalia kohti suuntautuneet laukaukset JYP-vahti Tommi Nikkilä torjui varmasti, suurimman osan viuhuttua kokonaan ohi maalin.

SaiPan tuhrattua omat paikkansa, käytti vierailija omansa hyväkseen. Ensin JYP:in Antti Virtanen pyöritti SaiPan pelaajat täydellisesti solmuun, mutta Jarmo Myllys onnistui torjumaan parhaalta maalintekosektorilta tulleen laukauksen. Tilanteesta seurannutta hyökkäyspään aloitusta tuli pelaamaan JYP:in nelosketju. Keskushyökkääjä Juha-Pekka Hytönen voitti aloituksen suoraan vieressä olleelle Jari Jääskeläiselle, joka laukoi kiekon suoraan syötöstä Myllyksen jalkojen välistä maalin perukoille. SaiPan aloittajana tilanteessa oli Ville Koho.

Erän loppupuolella puolustaja Harri Tikkanen onnistui laukomaan kiekon JYP:in maalin yläputkeen, mutta muita maalipaikkoja ei enää nähty – yksi jäähy sen sijaan kyllä. Eetu Qvist joutui koukkimaan itselleen rangaistuksen, kun omalla siniviivallaan JYP:in purkukiekon kanssa haparoinut Jussi Pekkala oli päästää vastustajien hyökkääjät ohitseen.

Ensikertalainen marssii eturiviin

Qvistin ensimmäisen erän lopussa ottama jäähy kostautui, kun debyyttiotteluaan pelannut Eerikki Koivu iski kiekon ylivoimalla ohi Jarmo Myllyksen. SaiPan puolustajapari Mike Gabinet-Olli Malmivaara kompuroi kiekkoa hallussaan pitäneen Antti Virtasen ympärillä ja hyökkäykseen mainiosti mukaan noussut Koivu jäi täysin vapaaksi SaiPan maalin toiselle nurkalle. Virtasen syöttö löysi Koivun, eikä poikittaisliikkeessä ollut Myllys mahtanut kovalle ja tarkalle laukaukselle mitään.

Eerikki Koivun ensimmäinen SM-liigaottelu ei muutenkaan olisi voinut juuri paremmin mennä. Puolustavana puolustajana tunnettu Koivu oli kentällä rauhallisuuden perikuva ja hoiti kaksinkamppailut ammattilaisen varmuudella. Loukkaantumisten kanssa painivalle JYP:lle ”pakkohankinta” Koivun onnistuminen tuli tärkeään paikkaan.

- Eerikki Koivu pelasi tänään hienon pelin. Ensimmäinen peli liigassa ja heti tuollaisia otteita. Todellinen yllätys, ihmetteli JYP:in päävalmentaja Matti Alatalo.

Kovin kauaa ei tulokaspuolustaja voinut maaliaan juhlia, sillä SaiPa teki illan ensimmäisensä, kun Koivun maalista oli aikaa pari minuuttia. Viime kauden SaiPa-kapteeni Mika Kauppinen käynnisti nopean vastahyökkäyksen, jätti kiekon b-pisteen kaarella Petteri Nokelaiselle. Nuori Nokelainen laukoi kovaa JYP:in Eero Hyvärisen jalkojen juuresta, eikä maalivahti Nikkilä onnistunut torjunnassaan.

SaiPan kavennusmaalin jälkeen JYP ryhmittyi tiukkaan puolustukseen ja pelin intensiteetti laski selvästi. Erän jälkimmäisestä puoliskosta tulikin jäähyjen värittämä. Kuudesta kaksiminuuttisesta ensimmäisen sai JYP:in Steve Martins SaiPan Timo Hirvosen koukkaamisesta. Hirvonen sai samassa tilanteessa täysin oikeutetun kymmenen minuutin rangaistuksen sukeltamisesta.

Erän lopussa JYP otti kolme typerää jäähyä ja tarjosi siten SaiPalle erinomaisen paikan tulla tasoihin. Kotijoukkue ei kuitenkaan kyennyt käyttämään tilaisuuttaan heti hyväksi ja kaikki jäähyt jatkuivat viimeiseen erään.

Kynsin ja hampain taistellut JYP vie potin kotiin

SaiPa pääsi aloittamaan kolmannen erän viidellä kolmea vastaan, eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaikka siltä jo näyttikin. Jyväskyläläisten alivoimakaartin hyvä taistelu ei riittänyt loppuun asti, sillä SaiPa tuli tasoihin Steve Martinsin jäähyn loppupuolella. Tänään hieman näkymättömissä ollut Justin Forrest laukoi matalan rannelaukauksen JYP:in maalin edessä olleeseen ruuhkaan, josta pompanneen paluukiekon Eetu Qvist napautti pesäpallolyönnillä ilmasta maaliin.

Kotijoukkue tuli kolmanteen erään hyvin latautuneena, muttei pystynyt juurikaan luomaan maalintekopaikkoja Tommi Nikkilän vartioiman JYP-maalin eteen. Kuin henkensä edestä taistelleet vierailijat onnistuivat ohjaamaan SaiPan hyökkäykset jatkuvasti laidoille, eikä harvoihin paluukiekkoihin ollut keltaisiin pukeutuneilla mitään asiaa.

Otteen siirryttyä yhä vahvemmin SaiPalle, iski JYP johtomaalin kuin varkain. Jaakko Uhlbäck näytti tuhrivan onnettomalla laukauksellaan namupaikan SaiPan maalin edessä, mutta kiekko ponnahtikin päätylaudoista onnekkaasti maalin toisella puolella odottaneelle Antti Virtaselle, jolla oli helppo työ siirtää lukemat 2-3:een. Tilannetta edelsi kahden SaiPa-pelaajan säntääminen JYP:in kultakypärän Jarkko Immosen perään.

- Meillä oli jo selkeä purkupaikka, mutta siinä taisi Immonen pitää meidän äijän mailasta kiinni oikein urakalla. Tuloksena tommonen biljardimaali, joka oli voittomaali tänään, manasi Heikki Mälkiä ottelun jälkeen.

SaiPa haki tasoitusmaalia hanakasti erän lopussa, mutta parhaimmat maalintekopaikat syntyivät vastahyökkäyksistä hurrikaanipaidoille. Sekä Steve Martins että Antti Virtanen olivat lähellä iskeä lopullisen niitin SaiPan arkkuun, mutta eivät onnistuneet avopaikoista huolimatta. Virtasen ylärimaan osunutta laukausta tarkasteltiin oikeutetusti videotuomarin avustuksella, sillä kiekko ponnahti jalkapallotyyliin yläputkesta suoraan maaliviivalle. Ottelun viimeisellä minuutilla Eerikki Koivu oli lähellä iskeä jo illan toisen osumansa, mutta puolesta kentästä lähtenyt löysä laukaus lirui ohi tyhjänä ammottaneen SaiPa-maalin.

Alatalo muikeana lehdistötilaisuudessa

Voitonriemuiset huudot kaikuivat Kisapuiston käytävillä ottelun jälkeen, kun JYP:in pelaajat marssivat voittoisina pois kaukalosta ensimmäistä kertaa yhdeksään otteluun. Vieraiden päävalmentaja Matti Alatalo oli luonnollisesti voittoon tyytyväinen.

- Tänään ei saatu symppispisteitä varmaan yhtään, mutta sen sijaan tuli ihan todellisia pisteitä. Meillä on tahtonut olla, että symppispisteitä on viimeisen kahden viikon aikana tullut, mutta ne oikeat pisteet on jäänyt saamatta.

SaiPalle tämän illan tappio oli erityisen harmillinen. Takana oli kaksi voittoisaa kotiottelua, mutta positiivinen putki ei saanut jatkoa. Kotijoukkueen hyökkäyksen hampaattomuus oli jälleen kerran silmiinpistävää, sillä todellisia maalipaikkoja ei syntynyt kovinkaan paljoa.

- Meiltä puuttui tänään se todellinen röyhkeys, vaikka oltiinkin hyvällä energialla liikenteessä - paremmalla mitä aikoihin, näki Mälkiä.

- Nää on niin hemmetin pienestä kiinni. Tietysti JYP pelasi omalla tavallaan todella hyvin. Sumputti tuota peliä ja siihen on todella vaikea mennä.

Jää nähtäväksi, avaako tämän illan vierasvoitto JYP:in takalukon. Pelaajien ilmeistä ja eleistä päätellen SaiPan kaataminen oli erittäin kaivattu tapahtuma.

- Näistä pisteistä nautitaan. Tulivat tärkeään paikkaan, päätti Alatalo lehdistötilaisuuden.

SaiPan parhaimmistoa olivat tänään kenties SM-liigauransa parhaimman pelinsä pelannut Teemu Paakkarinen sekä aivan alkukauteen verrattuna selvästi itseluottamustaan kasvattanut Petteri Nokelainen. Vierailijoilta estradille nousivat mailataituri Antti Virtanen, jo kehuttu Eerikki Koivu sekä viime kaudesta tasoaan rutkasti nostanut Jari Jääskeläinen.