Tolvanen torjui pisteet Kerholle

LIIGA / Raportti
Tehoton SaiPa pysähtyi Tolvasen huippupelastuksiin.
Kuva © Turo Ulvinen - www.thudesign.com
SaiPa ja HPK pelasivat tasaisen ja paikoitellen fyysisen kamppailun Lappeenrannassa. Täysi pistepotti lähti Hämeenlinnaan Mikko Tolvasen huipputorjuntojen ja Marko Tuulolan vahvan panoksen ansiosta.

Kovaa taistelupeliä odotettiin ja sellainen saatiin. Taklauksia, kamppailuja ja mustelmia pelaajille tarjonnut ottelu ei noussut kiekollisesti klassikoksi, mutta HPK esiintyi päättäväisesti ja pelasi mainion vierasottelun.

SaiPa hakkaa tällä hetkellä kotiotteluissaan päätään muuriin nimeltä vastustajan maalivahti. Tällä kertaa huippuottelun Kisapuistossa pelasi Mikko Tolvanen, joka venyi ajoittain uskomattomiin pelastuksiin. Maalivahtien taisto meni puhtaasti hämeenlinnalaisille Richard Ullbergin haparoitua SaiPa-maalilla.

Ilman Tolvasen huipputorjuja SaiPa olisi kahden ensimmäisen erän aikana karannut karkumatkalle. Takatolpilla puolityhjän maalin edessä seisseet Brian Salcido, Anssi Löfman ja Markku Flinck joutuivat kukin vuorollaan toteamaan Tolvasen huippuvireen.

- Oltiin siinä mielessä tänään onnekkaita, että SaiPalla oli aivan huippupaikkoja, kiekko pomppi maaliviivalla ja Tolvanen veti muutaman unelmajutun, suitsutti onnistuneen paluun Kisapuistoon tehnyt Kerho-luotsi Ari-Pekka Selin.

SaiPan ilonaiheet vähissä

Tolvanen antautui illan aikana ainoastaan kerran, kun SaiPan uusittu kolmoskenttä iski vierailijoiden surffaillessa ottelun alkutahdit avausosumallaan jo 53 pelisekunnin jälkeen. Stefano Giliati heitti kiekon kovaa luukulle ja keskushyökkääjä Flinckin taidokas ohjaus tuotti lappeenrantalaisille illan ainoan hyökkäyspään onnistumisen.

HPK-käskijä Selin teki ottelun alusta omat johtopäätöksensä ja otti aikalisän ensimmäisellä peliminuutilla. Ville Viitaluoman johtama hyökkäysketju ei näyttänyt valmiilta pelaamaan liigaottelua.

- Viitaluoman ketju puuhaili kentällä ensimmäisen vaihdon. Ei kuulunut suunnitelmaan, mutta tarkoitus oli puuttua asiaan heti.

SaiPa on paininut viime ottelut ylivoiman tehottomuuden kanssa, eikä perjantai-ilta Kisapuistossa tuonut tähän muutosta. Huolimattomat syötöt ja kiekonmenetykset saivat runsaslukuisen kotiyleisön hermostumaan.

Pelinrakentelua ei helpottanut Jaakko Rissasen putoaminen pois kokoonpanosta. Juha Alénin kova avojään taklaus päätti kotijoukkueen ykkössentterin ottelun toisessa erässä. Päätöserässä kovaa pelannut HPK lisäsi SaiPan tuskaa, kun Salcido jäi päädyssä Ossi-Petteri Grönholmin jyrän alle.

- Molemmat menevät jatkotutkimuksiin ja jättivät pelin kesken. Ei näyttänyt hyvältä. Siellä on jo paljon ennestään pelaajia siviiliasuissa katsomossa, SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen totesi viitaten SaiPan kiusalliseen loukkaantumissumaan.

Grönholm sai taklauksestaan ulosajon ja SaiPa hukkasi jo toisessa peräkkäisessä ottelussaan viiden minuutin jäähyn tehottomuuteensa. Paras paikka tarjoutui maalinkulmalla ensin Löfmanille, mutta hyökkääjä ei osunut tyhjän maalin edessä kiekkoon ja Tolvanen venytti itsensä lopulta Jesse Mankisen laukauksen eteen.

Viisaasti pelannut Kerho nautiskeli lopussa

Kärsivällisesti ja maalivahtipeliinsä luottaen ratkaisua hakenut Kerho ratkaisi ottelun ylivoimalla päätöserän loppuhetkillä. Esiin nousi kokenut Marko Tuulola, joka nöyryytti jo aemmin helposti Juha Kiilholman laukauksen taakseen päästänyttä Ullbergia totaalisesti.

- Kolmannessa erässä Tuulola otti ohjat käsiin ja päätti, että voitto tulee. Veti siinä vähän vanhanaikaisella ratkaisumaalin, se antoi meille virtaa, Selin kertasi.

Tuulola hämäsi Ullbergia rännikiekolla, mutta latasi kiekon keskialueelta sisään ohi maalin sivulla seikkailleen SaiPa-vahdin. Kokenut puolustaja koristeli iltansa puoli minuuttia myöhemmin.

Tuulola vapautti upeasti Tuomas Santavuoren läpiajoon ja kultakypärä Santavuori katkaisi kotijoukkueen pyristelyt. Peli-iloa uhkunut HPK iski kiekon vielä kahdesti kotijoukkueen verkkoon.

- Peli aukesi, kun yritettiin hakea tasoitusta ja vastustaja iski pitkillä syötöillä. Vähän potkii kaikki meitä vastaan tällä hetkellä. Pari samanlaista kotiottelua ollaan pelattu jo aiemmin, paljon maalipaikkoja, mutta ei saada käännettyä hommaa, Tirkkonen harmitteli.

 Joukkueet pelaavat seuraavan kerran jo lauantaina. Kolmen ottelun tappioputkeen ajautunut SaiPa matkustaa Lahteen Pelicansin vieraaksi ja HPK isännöi kotonaan Kärppiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle